Lady Marmolada oh nee Koningin Marmolada, Trentino-Zuid-Tirol / Veneto

De Koningin van de Dolomieten: De Marmolada 

The Marmolada seen from Sella Joch/Passo Sella

Tijdens mijn bezoeken aan Alto Adige / Zuid-Tirol, heb ik nooit de tijd gehad om de “Koniging van de Dolomieten” te bezoeken: de Marmolada. Niet zo vreemd omdat de Dolomieten enorm zijn en er is zoveel te zien. Maar deze keer bedacht ik dat het tijd was om de koningin te bezoeken en tegelijkertijd kon ik zien waar een deel van de film The Italian Job gefilmd was. Dit was aan het Fedaia meer op de voet van de machtige Marmolada.
Daarom heb ik een korte rondreis van ongeveer 125 km gemaakt, inclusief een aantal prachtige bergpassen, maar hou er rekening mee hou dat korte rondreizen in de Dolomieten meestal eindigen als een dagtocht.



De Marmolada met zijn top, Punta Penìa genaamd en een hoogte van 3.343 m, is de hoogste top van de Dolomieten,  UNESCO Werelderfgoed, en heeft dankzij zijn unieke kenmerken de bijnaam "Koningin van de Dolomieten"; de Marmolada is gelegen op de grens tussen de provincies Belluno (Veneto) en Trento (Trentino-Alto Adige), dat is tussen de Agordino en de Val di Fassa die het reliëf in het gebied van de Fedaia-pas.

La Marmolada heeft een eeuwige gletsjer, de grootste in de Dolomieten, tegenwoordig helaas snel op zijn retour (zoals vele anderen over de hele wereld); terwijl deze bron tegenwoordig wordt gezien als een bijna heilig goed dat moet worden bewaard. In het verleden mochten gasten zelfs in de zomer skiën op de Marmolada-gletsjer; Sinds enkele jaren is het gebied zomers volledig afgesloten om het kostbare ijs van de Marmolada te beschermen tegen smelten.

View from the Panorama platform at Punta Rocca on the Sasslungo- en Sella Group

Punta Rocca 3.265m is het hoogste punt dat kan worden bereikt met de gondel vanaf Malga Ciapela.  In 3 stappen bereik je de top, wat ongetwijfeld een verbluffende reactie zal geven.

View from Punta Serauta

De Marmolada was ook een van de locaties van de Eerste Wereldoorlog, het conflict is te zien in het privé oorlogsmuseum Museo della Grande Guerra.
Tijdens de oorlog projecteerde de Oostenrijks-Hongaarse ingenieur Leo Handl een 12 km lange tunnel in de gletsjer, genaamd "Città di Ghiaccio" - Ice Town, om onderdak te bieden aan Oostenrijkse soldaten en hen te beschermen tegen vijanden en kou. In de tunnel waren er depots, keukens en slaapzalen. Helaas is er niets meer over van de tunnel, maar fascinerende verhalen en oude foto's.

Life through a peephole during WO I (Grande Guerra) at the Marmolada

De tentoonstelling van de Grote Oorlog 3000 M is gelegen op Punta Serauta (gemakkelijk bereikbaar via de eerste 2 etappes van de Marmolada kabelbaan van Malga Ciapela). De waardevolle tentoonstellingsruimte, volledig gerenoveerd in 2015 en vol met voorwerpen, getuigenissen en originele documenten, is gratis toegankelijk met de aanschaf van een liftkaart voor kabelbaan.
Vreselijk en bloedig was de Grote Oorlog op de Marmolada en in het algemeen op het hele Dolomietfront (de zogenaamde Gele Lijn); de Eerste Wereldoorlog was het eerste conflict dat bestreden werd in het hooggebergte, en een groot deel van de gevallenen aan beide kanten waren ook een gevolg van kou, lawines en bliksem en echte oorlogsacties.

Punta Seruata

De geboorte van de Marmolada-gletsjer volgens een legende.
Tijdens het feest van Onze Lieve Vrouw van de Sneeuw, dat is op 5 augustus en is een religieuze feestdag, was een oude vrouw bezig met hooien. Omdat deze speciale dag bedoeld was om te rusten en te bidden, ontving ze verschillende waarschuwingen van haar dorpsgenoten, maar ze ging door met haar werk. Als een straf, begon er continue stevig sneeuw te vallen, eindelijk toen de sneeuw het huis had afgedekt, stabiel en de oude vrouw stopte. Volgens de legende zit de vrouw nog steeds in de val en is de Marmolada-gletsjer geboren
vertelt hoe een oude vrouw bezig was met de werkgerelateerde hooien tijdens het feest van Onze-Lieve-Vrouw van de Sneeuw (5 augustus), hoewel het een religieuze feestdag was, die als zodanig rust en gebed en ondanks de ernstige verwijten van zijn dorpsgenoten voorschreef; om zijn arrogantie te straffen, begon de sneeuw overvloedig te dalen zonder ooit te stoppen, totdat het huis, de stallen en oude vrouw volledig bedekt waren, die zou daar nog steeds opgesloten zijn: de Marmolada-gletsjer werd geboren

View from the Panorama Platform and will give you a 360° view.

Aan de voet van de Marmolada ligt Passo Fedaia (2.054 m) en hier vind je een kunstmatig meer genaamd Lago di Fedaia. Het kunstmatige meer strekt zich uit over ongeveer 2 km in oost-west richting tot de 57 m hoge dam, 622 m lang en 42 m dik aan de basis. Deze dam is filmlocatie geweest voor de film The Italian Job.

Lago di Fedaia seen from the Marmolada

Je zult zeker een bezoek aan deze geweldige locatie leuk vinden en ik weet zeker dat je bezoek een paar uur zal duren door de schoonheid van de omgeving en het interessante museum.

Met vriendelijk reisgroet,
Hedy Talens
Voor de Facebook leden: Zuid-Tirol / Alto Adige / Südtirol / Sudtirolo – Pure Passie! – lid worden is simpel: aanvragen en de 3 vragen beantwoorden, wij doen de rest.







Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden