Edge of Alaska - Wolves of Alaska - McCarthy, AK

McCarthy in Wrangell-St. Elias National Park - waar de weg stopt en de wildernis begint.McCarthy in Wrangell-St. Elias National Park, where the road ends and the wilderness begins.


Wie wel een in Alaska is geweest heeft vast: of de McCarthy Road gereden, Kennicott Glacier bewandeld of er alleen maar van gehoord.Een 95 kilometer lange onverharde weg brengt je van Chitina naar McCarthy. Deze weg was vroeger een spoorweg die het koper en voorraden in en uit McCarthy/Kennicott bracht.

McCarthy Road, 95 km onverharde weg
History:
Vanaf 1911 tot 1938 waren deze mijnen in bedrijf. Tijdens de recessie in 1930 daalden de koperprijzen en toen in 1932 de Chitinabrug weg sloeg, sloot de mijn.
In 1935 werd deze weer geopend om in 1938 definitief te sluiten. In 1974 werd het treinspoor veranderd in een weg. Helaas was toen de weg open voor iedereen die wat wilde meenemen van de oude historie. Het gebied ging ten onder. Gelukkig is nu alles beschermd voor plunderingen.


Aan het einde van de route, bij de Kennicott River, liggen een parkeerplaats en voetgangersbrug (voorheen moest je jezelf met een kabel over de rivier trekken) over de rivier naar Mc Carthy en Kennicott. Vanaf dit punt rijden shuttles naar McCarthy en het Kennecott Mines National Historic Landmark.

In 2000, toen wij hier geweest zijn, zaten er behoorlijk wat gaten en wasborden in de weg en hij stond ook niet erg best aangeschreven maar ja zo "eigenwies" als een Nederlander kan zijn hebben we deze toch gereden.
Uiteraard wel even geïnformeerd bij het bezoekerscentrum naar de staat van de weg,


Kuskulana River Bridge uit 1910

De weg, dwars door het Wrangell - St. Elias National Park, brengt je door een ruige natuur en zul je af en toe een brug (zoals de Kuskulana River Bridge) of rivierbedding moeten doorkruisen maar een goede auto heeft hier absoluut geen problemen mee.

McCarthy is een kleine nederzetting, omringd door ijzige pieken.
De plaats waar mijnwerkers honderd jaar geleden naartoe trokken vanwege de vondst van koper.
Bij de nabijgelegen mijnen van Kennicott ontstond, zo'n 4 km voorbij McCarthy, een gelijknamige mijnwerkers woonplaats. De strenge regels die er golden, waren de directe aanleiding voor het ontstaan van McCarthy met zijn bordeel, bars en gokhallen.

Kennicott Mijnen
Meer informatie over de historie van de weg en McCarthy kun je via deze link vinden.

Tegenwoordig is de natuur nog het ruige wat er hier te vinden is, prachtige wandelen kun je hier maken of een spannende gletsjer wandeling onder begeleiding, een echte must.
Je kunt hier overnachten in bv de Kennicott Glacier Lodge of McCarthy Lodge & The Ma Johnson's Historic Hotel.Wij hebben toen gekozen voor de Kennicott Glacier Lodge en was toen met zijn goede keuken en liggen ten opzichte van de mijnen en gletsjer beslist een goede keus.
In 2000 had de lodge nog alleen de 24 kamers waar de kamers en beschikte toen en nu nog niet over eigen douche en toilet faciliteiten. Dit stoorde totaal niet want het was er uitermate schoon.
In 2004 heeft de lodge uitgebreid met 10 kamers met eigen douche en toilet op de kamer.

Kennicott Glacier Lodge


TIP vanavond op TV bij Discovery Channel om 21.00u Edge of Alaska - Wolves of Alaska en gaat over McCarthy.
In de aflevering: de stad McCarthy is niet altijd een rustige plek geweest; in feite, het heette Alaska's "Sin City." Het is nu een geïsoleerde plek waar mensen heen gaan als ze niet gevonden willen worden.
Één persoon wil daar verandering in brengen; Neil Darish. Zijn droom is om het te herstellen. Hij heeft veel geld en in de afgelopen 15 jaar allerlei eigendommen in het plaatsje gekocht.
De mensen in de stad, geleid door Jeremy Keller,  zijn tegen de commercialisering van de stad want ze vinden het prima zoals het nu is.
Neil wil toeristen naar de stad lokken voor een bezoek aan een oude mijn, maar hij deze is bestempeld als te steile, ijzige en moeilijk te beklimmen. Zullen zij slagen hun protesten, of zal Neil met zijn geld dit spelletje winnen??

Meer hierover lezen kun je via deze link.

Ps excuus voor de iets mindere kwaliteit foto's maar in 2000 beschikte ik nog niet over een digitale camera.


#explorealaska
#discoveralaska
#McCarthy
#McCarthyRoad
#Wrangell-StEliasNP
#discoverychannel
#edgeofalaska
#wolvesofalaska
+Wrangell-St. Elias National Park & Preserve
+Kennicott Glacier Lodge
Reacties

Populaire posts van deze blog

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

Special: Part 2 - Winter Tour Eastern Canada & the state of New York January / February 2018

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4