Christmas / Kerst Tip: National Military Musuem

Nationaal Militair Museum - Voor Jong en Oud
-
National Military Museum - For Young and Old


Tijdens onze fietstocht afgelopen zondag kwamen we langs vliegbasis Soesterberg. 
Dit oud militair vliegveld werd in 2003 gesloten door bezuiningen.
Op deze plek is bijna een jaar geleden het National Militair Museum geopend. 
Meer informatie over ontstaan en de collectie vind je hieronder.

Het museum is leuk voor jong en oud maar ook buiten het museum is het leuk vertoeven. 
Zo waren er afgelopen zondag veel zweefvliegtuigen te zien en je kunt ook over het terrein fietsen en wandelen. 
Dus min of meer over de oude landingsbanen.

Van links naar rechts:
PH-Bon - Trekvliegtuig uit 1992
PH-1250 - Zweefvliegtuig uit 1980
PH-799 - Zweefvliegtuig uit 1949
PH-744 - Zweefvliegtuig uit 1985

Nu bestaat 13 december 2015 het museum een jaar en lijkt het me een leuk uitstapje voor tijdens de kerstvakantie met de kinderen. 
Openingstijden en entreeprijzen vind je via bovenstaande link.


Stukje achtergrond:
Omdat in 2000 bleek dat zowel de expositiemogelijkheden als de condities van de depots voor de collecties van het Legermuseum in Delft en die van het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg ontoereikend waren, ontstond in 2001 het plan voor een nieuw gezamenlijk museum op het terrein van de Bernhardkazerne in Amersfoort. 
Hiervoor werd in 2003 toestemming verkregen maar toen bleek dat de vliegbasis Soesterberg gesloten werd, werd uiteindelijk voor deze locatie gekozen.
In januari 2013 werd begonnen met de voorbereidingen voor de bouw gestart. Het Legermuseum is op 6 januari 2013 gesloten en het Militaire Luchtvaartmuseum op 30 juni 2013.
Het museum is op 11 december 2014 geopend door koning Willem-Alexander; voor het publiek ging het museum voor het eerst open op 13 december 2014.

Collectie:
De collectie van het NMM omvat stukken vanaf pijlpunten uit het stenen tijdperk, via zwaarden en harnassen uit de middeleeuwen tot de huidige wapensystemen van de Nederlandse krijgsmacht aan toe. Er zijn vliegtuigen, kanonnen en tanks, waaronder zeven verschillende straaljagers in een 'dogfight', een Leopard 1V en 2 gevechtstank, en een M270 Multiple Launch Rocket System (MLRS). Een topstuk in de collectie is de V2, de raket waarmee de Duitsers aan het eind van de Tweede Wereldoorlog vanuit Noord-Nederland de geallieerden in Zuid-Nederland, België en Engeland bestookten. Dit was de eerste operationele en bestuurbare raket. Nederland was het eerste land ter wereld van waaruit deze werd ingezet.

#soesterberg #nationaalmilitairmuseum #nationalmilitarymusuem #dutcharmy #gliders #zweefvliegtuigen #nederlandsekrijgsmacht #canons #tanks #jets #holidaytrip #christmas #kerstuitstapje #familieuitstapje

Reacties