2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Teutoburgerwoud:
Geschiedenis, Kastelen/Ruïnes, Sage/Sprookjes en Prachtige Natuur
-
Teutoburgerwald:
History, Castles/Ruins, Sage/Fairytales and Beautiful Nature.

Soms blader je door een magazine en zie je een foto die je inspireert voor een volgende vakantie en zo is ons laatste avontuur ook ontstaan.
In dit geval het Teutoburgerwoud of “wie die Deutschen sagen: Das Teutoburgerwald”.


Het Teutoburgerwoud is een bergrug die van het laagste punt bij Bevergern in oostelijke en zuidoostelijke richting oploopt naar het hoogste punt, de Barnacken (446 m) bij Horn-Bad Meinberg. Het woud strekt zich uit over de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen.
De Slag bij het Teutoburgerwoud vond hier plaats in het jaar 9 na Christus.
Het gebergte is zo'n 105 km lang. Enkele bekende plekken in het gebergte zijn:

 • de Teutberg (ook wel Grotenburg genoemd) met het Hermannsdenkmal
 • de rotsformatie de Externsteine.
 • de Hermannsweg is een bekend wandelpad dat over de toppen van de bergrug loopt.
Hermanns Denkmal
Hermanns Denkmal
Het Herrmanns Denkmal ("Herrmanns Monument") is een monument bij het plaatsje Detmold, in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het werd gebouwd in 1838-1875 naar een ontwerp van Ernst von Bandel en op 16 augustus 1875 ingewijd.
Dit kolossale beeld (totaalhoogte van ruim 53 meter) verwijst naar de Slag in het Teutoburgerwoud en het verhaal van Hermann (Arminius), die gezien kan worden als een der eerste grondleggers van een verenigd Germaans rijk. Hermann vocht zogenaamd voor de Romeinen maar was ondertussen bezig een val te zetten om zo de Romeinen te verslaan en te verdrijven.
Het Teutenburgerwoud wordt ook Het Land van Hermann genoemd.
Meer informatie vind je via deze link.
Externsteine
Externsteine
De Externsteine zijn een formatie van rotsen in het plaatsje Horn-Bad Meinberg.
De formatie bestaat uit enkele lange stenen (40m hoog), die abrupt uit het heuvelachtige landschap oprijzen.
De stenen zijn van zandsteen en zijn ontstaan in het Krijt tijdperk, ongeveer 120 miljoen jaar geleden.
De Externsteine gelden als een bezienswaardigheid in Noordrijn-Westfalen. Buiten het feit dat het een cultureel- en natuurmonument is, zijn er ook aanwijzingen naar religieus en/of cultureel geschiedkundige waarde.
Reliëf bij de Externsteine
Op de oostelijke buitenwand van rots is een reliëf te zien met twee voorstellingen die door een horizontale rand van elkaar worden gescheiden:
 1. Het onderste gedeelte (waarschijnlijk het oudste deel van het reliëf) bevat een bebaarde draak die Adam en Eva omhelst.
 2. Het bovenste stuk van het reliëf is gladder en heeft hierdoor meer duidelijke contouren. Hier is Jezus te zien die van het kruis wordt gehaald door Nikodemus en Jozef van Arimathea. Zij worden bijgestaan door een rouwende Maria en Johannes de Evangelist. In de hemel is God te zien die de verlossing van Jezus zegent.
Er wordt over het algemeen aangenomen dat het omstreeks de twaalfde eeuw werd gecreëerd. Hiermee is dit reliëf de oudste voorstelling die in een natuurlijke rotswand ten noorden van de Alpen is gekerfd. Meer over de Externsteine vind je via deze link.

Verder zijn er zeer veel kastelen, burchten, ruïnes en historische stadjes te bezoeken zoals:

Schloss Corvey, Unesco Werelderfgoed

Schloss Corvey ligt in het plaatsje Höxter aan de rivier de Weser. Het paleisachtige gebouw van de Abdij in Corvey, gesticht in de jaren 815-822 door keizer Louis de Pious in de realisatie van de plannen van zijn vader Charlemagne, strekt zich uit over bijna 1200 jaar architectuur, kunst en geschiedenis.
De vroege middeleeuwse westkant van de oorspronkelijke kerk, waarin de oudste schilderijen in Westfalen te vinden zijn, het barokke abdijgebouw met zijn 113 meter lange gevel en de prinselijke bibliotheek zijn hoogtepunten van dit zeer belangrijke kloostercomplex.
Sinds juni 2014 staat het genoteerd als UNESCO Werelderfgoed.
Meer informatie vind je via dezelink.
 Ruïne Desenberg                                                                              Hanzestad Warburg
Hanzestad Warburg gelegen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen is met zijn mooie stadswallen en vakwerkhuizen zeker een bezoek waard.
Even buiten de stad ligt de Ruïne Desenberg die over het dal uit kijkt en vaak ook boven de wolken uitstijgt. Helaas was ons een mooi uitzicht niet gegund.
Blomberg met zijn vakwerkhuizen en stadswallen
Historische stad Blomberg, een vesting stadje dat door zijn ligging een van de sterkste was. Je kunt hier een stadswandeling maken door 700 jaar geschiedenis. Je komt met deze wandeling langs Das Niedere Tor, de stadsingang, en de 250 vakwerkhuizen die het stadje rijk is. Zeer de moeite waard en biedt prachtige vergezichten vanaf de stadswal
Meer informatie over Blomberg kun je vinden via deze link.
Schloss Hämelschenburg
Schloss Hämelschenburg, gelegen tussen Bad Pyrmont en Hameln in het Emmertal, is een kasteel uit de Weserrenaissance en is van sprookjesachtige schoonheid. Het is al sinds 1.437 in het bezit van de familie von Klencke en daarmee inmiddels de 22ste generatie. Het wordt gezien als HET slot uit de renaissance tijd in Duitsland
Meer informatie kun je vinden via deze link.
Museum - Schloss Bad Pyrmont
Schloss Bad Pyrmont, een barokke zomerverblijf , is een vesting compleet met gracht, wallen, kastelen en hoekbastions. Het kasteelgebouw is het culturele hart van de oude stad Bad Pyrmont, een kuuroord met traditie.
Het museum vertelt de 2000 jaar geschiedenis van de Pyrmont Springs en de beroemde gasten van de spa, waaronder tsaar Peter de Grote, Frederick the Great, koningin Louise en Goethe.
Meer informatie kun je via deze link vinden.
En hoe leuk is het dat in deze omgeving, nou net iets buiten de Teutoburger Woud regio, zich de Duitse Sprookjes route bevindt. Aangezien ik vroeger al gek was op sprookjes en sprookjesboeken, kon ik het natuurlijk niet laten hiervoor een kleine omweg te maken.

In deze omgeving bevinden de basis voor 3 sprookjes of sagen.
Dit zijn de plaatsjes
Hameln & De Rattenvanger van Hameln

 1. Hameln, dit is de plaats waar het sprookje “De Rattenvanger van Hamelen”, van de Gebroeders Grimm, zijn oorsprong vindt. Dit sprookje heeft vele varianten maar de bekendste is dat het plaatsje zoveel last had van ratten, dat de burgemeester van Hameln een fluitspeler inhuurde om de ratten al fluitend de stad uit te voeren en daarna ze in de Weser te verdrinken. Ondanks het goede resultaat komt de burgemeester zijn belofte voor een betaling niet nakomt. Als wraak komt de rattenvanger terug en lokt al fluitend de kinderen van de stad mee en zouden daarna nooit meer gezien zijn. Het einde van sprookje kent verschillende eind vertelling. Bij het ene verhaal worden de kinderen in een grot opgesloten, bij het andere verdwijnen de kinderen en worden ze nooit meer gezien maar ook bestaat er een vriendelijke versie waarin alles goedkomt. Meer informatie over Hameln vind je hier.Vroeger is in Nederland dit sprookje op de TV geweest onder de naam: Kunt U mij de weg naar Hamelen vertellen.

  Baron von Münchausen
 2. Bodenwerder, in de stadje is de Baron von Münchausen geboren. Zijn opschepperijen en sterke verhalen bezorgde hem de bijnaam Leugenbaron. Hij had altijd de meeste ingenieuze oplossen. Zo kwam hij staande op een kanonskogel een zwaar bewaakte stadsmuur over, vloog hij met aangelijnde eenden maar in een zijn verhalen was zijn paard in tweeën geschoten maar liep het gewoon door. Meer informatie kun je via de link vinden.

  Ruïne Polle, thuis van Assepoester
 3. Polle, hier ligt de Ruïne Polle, gebouwd door de Graven van Everstein. De hoog boven de Wezer gebouwde burcht werd tijdens de 30jarige oorlog vernietigd. Net als bij De Rattenvanger van Hamelen heeft Assepoester verschillende uitvoeringen maar in dit geval betreft het de locatieDeze ruïne is de basis voor het verhaal van Assepoester uit het sprookje van de Gebroeders Grimm en je vindt hier zelfs nog het schoentje. In de Walt Disney film is Schloss Neuschwanstein in Zuid-Duitsland de basis voor het verhaal.Meer informatie over de ruïne vind je hier.

Als de bovengenoemde activiteiten je nog niet genoeg te bieden hebben dan kun je je hier ook goed uitleven op de fiets of met een paar stevige wandelschoenen. Hou er wel rekening met dat het om behoorlijk heuvelig landschap gaat en je af en toe stevig op de pedalen moet staan om boven te komen. Een eventuele Ebike is bij de meeste VVV’s te huur.
Ik moest wel een beetje wennen aan de fietspaden want je fiets hier vaak op de stoep en soms staat het niet helemaal duidelijk aangegeven. Ook is niet elke stoep erg fiets vriendelijk als je over moet steken.
De Tuinen van het Kurpark
Bad Pyrmont was voor deze kort trip ons uitgangspunt en ligt aan het randje van het Teutoburgerwoud in Nedersaksen. Deze kuurstad in het Weserbergland is vermaard vanwege de geneeskrachtige bronnen. Vele beroemdheden zoals de Russische tsaar Peter de Grote, hebben hier van hun rust genoten. In Bad Pyrmont vroeg ook de Nederlandse koning Willem III zijn tweede vrouw Emma ten huwelijk. Door de vele prominenten bezoekers wordt de stad ook wel “Fürstenbad” genoemd.
De "Brunnenplatz" met de "Hylligen Born" en de Wandelhal zijn het middelpunt van de stad, tezamen met de gezellige voetgangerszone, de grote kasteeltuin en de geplaveide waterloop.
Meer informatie over Bad Pyrmont kun je vinden via de link.

Er bevinden zich diverse soorten accommodaties en restaurants in Bad Pyrmont. Met betrekking tot restaurants kan ik jullie helaas geen tips geven omdat ik gekozen heb voor een appartement. En dit recent verbouwde voormalig kuurhuis met nieuwe 7 grote appartementen kan ik zeer aanbevelen. Het is recent gerenoveerd en heropend. Het ligt in een prachtige omgeving en je loopt zo het centrum van Bad Pyrmont in en is ook een goed uitgangspunt voor de historische rondwandeling door de stad.

Appartements am Kurpark biedt zoals ik al zei 7 grote appartementen, beschikt over een sauna- en fitnessfaciliteit en je kunt fietsen huren. Parkeren kun je op je eigen parkeerplek binnen het hek van het huis. WIFI is gratis en de keuken van het appartement is volledig ingericht. Broodjes kun je ’s morgens aan je deur laten hangen.

De websites van
Teutoburgerwoud en het Weserbergland bieden je alle informatie die je nodig hebt voor een vakantie in deze prachtige regio.

Ik hoop met dit Blog jullie weer een reistip te hebben gegeven en wens jullie dan ook veel plezier in het Land van Hermann.

Met vriendelijke reisgroet,
Hedy Talens

Reacties

 1. Heel boeiende reistip voor een weekendje en/of daguitstap. Het verhaal van Hamelen ken ik heel goed. Naast de mooie uitleg heb je deze ook heel goed geïllustreerd met prachtige foto's. Graag gelezen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Catherine - het was een leuke korte vakantie in een prachtige omgeving. Blij dat je het leuk vond

   Verwijderen
 2. Een zeer boeiend log met prachtige ontmoetingen Hedy. Echt een aanrader voor wie ge interesseert is in al het schone wat dit woud geeft. Heel goed ineen gezet Hedy. Graag ontmoet en gelezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel lieve Tine. Goed te horen dat het je het boeiend vond. Daar doe ik het voor.

   Verwijderen
 3. fijne info voor onze trip met kleine naar deze mooie omgeving..mooie site/blog!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten