2016 Traveltip 26 - Lake Garda, Italy - The Landmarks / Gardameer, Italië - De Bezienswaardigheden Reistip 2016 tip 26

Noord Italië en zijn Prachtige Gardameer
Met en Zonder Kinderen
-
Northern Italy and its beautiful Lake Garda
With and Without Kids


Het Gardameer is het grootste meer van Italië en 27 jaar lang mijn thuis geweest voor alle zomervakanties. Het ligt in een prachtig landschap met bergen en stranden, schilderachtige stadjes als Sirmione, Peschiera en Lazise en tal van bezienswaardigheden. Een mooie bestemming voor een heerlijke vakantie op een camping of vakantiepark, in een hotel of vakantiehuis. Het azuurblauwe water van het Gardameer is ideaal voor windsurfen, zeilen en andere watersporten. In de omgeving kun je ook mooi wandelen en mountainbiken.

De Hoogtepunten aan het Gardameer in mijn Optiek.

Madonna della Corona, provincie Verona
 • Gebouwd in de bergen van de Monte Baldo
 • Bekend bedevaartsoord
 • Prachtige wandeling
 • Must see: De oude kerk
Madonna della Corona is een schitterende kerk op 770 meter hoogte in de rotsen gebouwd. De kerk heeft een magisch verhaal over de verschijning van Madonna della Corona. Dit beeld van Maria met Christus in haar armen, verscheen hoog in de rotsen in het westelijk gedeelte van de Monte Baldo. Het beeld werd verplaatst naar een houten kapel in Spiazzi. De dag erna was het beeld op miraculeuze wijze verdwenen. Het werd terug gevonden op zijn orginele plaats, nadat dit nog een aantal keren gebeurde werd besloten, de kerk om het beeld te bouwen in plaatst van het beeld te verplaatsen. 

Madonna della Corona is op 2 manieren te bereiken:
via een pittige pelgrimstocht die 2.425 meter lang is waarin je 600 hoogtemeters aflegt met een gemiddeld stijgingspercentage van bijna 25%! Deze pittige maar schitterende pelgrimstocht voert je langs het magische verhaal van Madonna della Corona en herbergt enkele fenomenale uitzichtpunten. Wanneer je de kerk bezoekt via deze stevige wandeling is de waardering en bewondering voor deze heilig plaats alleen maar groter. De pelgrimstocht vertrekt vanuit het dorpje Brentino Belluno,
of
op de makkelijke manier vanuit de plaats Spiazzi met de auto. Wanneer je Madonna della Corona via Spiazzi bezoekt, rijdt dan na je bezoek door naar Pra 'Alpesina om vanuit hier de Monte Baldo te bezoeken.

Monte Baldo
 • Prachtige uitzichten over het Gardameer en de Dolomieten
 • Heerlijk wandelen en Mountainbiken
 • Omhoog met de Funivia of Pra ‘Alpesina
Het Dak van het Gardameer.
De Monte Baldo is het dak van het Gardameer! Vanaf 1700 meter hoogte kijk je van noord naar zuid over het meer en recht de Dolomieten in.

Activiteiten op de Monte Baldo. 
De Monte Baldo kenmerkt zich door het grote aanbod van activiteiten en het fenomenale uitzicht over het Gardameer. Je vindt er uitgezette mountainbike– en wandelroutes voor ieder type bezoeker.
Je kunt, als je voor een sportieve uitdaging kiest, de klim naar de Monte Baldo te voet of op de fiets doen, maar uiteraard kan dit ook met de lift of met de auto.
Boven zijn diverse restaurantjes en terrasjes om te genieten van het uitzicht met een lekker drankje of hapje.
Een dag, na een dag met veel wind en/of regen, is een uitstekend moment voor een bezoek aan de Monte Baldo omdat de lucht dan extreem helder is waardoor je uitzicht nog adembenemender wordt!

Er zijn 2 mogelijkheden om op de Monte Baldo te komen.
 1. De kabelbaan van Malcesine, Funivia Malcesine. De Funivia Malcesine is een 360° graden panorama kabelbaan. Nadeel van de kabelbaan is dat het erg druk kan zijn waardoor de wachttijden kunnen oplopen naar soms wel 2 uur. Dit is vooral in het hoogseizoen en in de weekenden. Om dit te vermijden is het verstandig om vroeg aanwezig te zijn. 
 2. De stoeltjeslift bij Pra ‘Alpesina, dit is een 4 persoons stoeltjeslift die je vanaf 1600 meter hoogte de laatste meters naar boven brengt. Meer informatie kunnen je vinden via de website van de kabelbaan/stoeltjeslift.
De weg ernaartoe is schitterend, maar door de smalle wegen en het hoge stijgingspercentage is enige voorzichtigheid geboden. De weg omhoog biedt genoeg mogelijkheden om te stoppen voor een prachtig uitzicht.

TIP: Je kunt ook een combinatie kopen van de kabelbaan en de stoeltjes lift voor het ultieme gevoel

Sirmione en zijn prachtige omgeving:

Sirmione 

 • Schitterend stadje in het zuiden van het Gardameer 
 • Veel parkeergelegenheid 
 • Zeer levendig centrum 
 • Must see: Grotte di Catullo en het waterslot 
  Sirmione is een van de mooiste plaatsen van het Gardameer. 
  Sirmione was in de Romeinse tijd dé vakantiebestemming van de welgestelde Romeinen. Het water uit de zwavelhoudende bronnen werd als geneeskrachtig ervaren tegen voornamelijk reuma, huidziektes en problemen met de ademhaling.
  Sirmione is vanuit diverse plaatsen rondom het Gardameer gemakkelijk met de boot te bereiken.

  Wil je met de auto komen is dit ook mogelijk, er bevindt zich parkeergelegenheid buiten de burcht. Vanaf de parkeerplaats loop je door de stadspoort de betoverende oude binnenstad binnen.

  Naast de stadspoort ligt de imposante, 800 jaar oude waterburcht Rocca Scaligera, deze is tegen een kleine vergoeding te bezichtigen. Vanuit de burcht heb je een prachtig uitzicht over Sirmione en het Gardameer.
  Na een bezoekje aan de burcht, kun je doorlopen of het treintje nemen tot de punt van het schiereiland. Dit komt uit bij het prachtige ‘Grotte di Catullo’. Hier bevinden zich de resten van een gigantische Romeinse villa.
  Daarnaast kunt u genieten van prachtige vergezichten over het Gardameer. Echt een aanrader!

  TIP: Marktdag - Maandagochtend is er een groente/fruitmarkt op Piazza Mercato.

  Solferino, provincie Mantova – ontstaan van het Rode Kruis 
  • Slag om Solferino 
  • Ontstaansgeschiedenis van het Rode Kruis 
  • Prachtig uitzicht over het Gardameer en het binnenland 
  • Bezoek Cappella Ossario
  In de buurt van Sirmione ligt het dorpje Solferino, hier vond de beroemde ‘Slag om Solferino’ plaats (het Fransen en Sardijnse leger tegen de Oostenrijkers). Er werden 20.000 gewonden, stervende en 9.800 doden achter gelaten.

  De Zwitserse bankier Henri Dunant zag de vreselijke resultaten van deze strijd en besloot te helpen. Alle inwoners werden gemobiliseerd, vriend en vijand werd geholpen, later schreef hij hier een boek over en ging strijden voor een Internationale organisatie die gewonden tijdens oorlogen zou helpen. Hieruit is het nu, wereldbekende Rode Kruis ontstaan. In Solferino bevindt zich het herdenkingsmonument van het Rode Kruis.

  San Martino della Battaglia, provincie Brescia, hier bevindt zich het monument/toren voor de gevallen slachtoffers in de Slag om Solferino/San Martino en tevens is dit de geboorteplaats van Het Rode Kruis.

  TIP 1: In het nabij gelegen Castiglione delle Stiviere staat het museum van het Rode Kruis, waar je
             een indrukwekkende reis door de ontstaansgeschiedenis van het Rode Kruis kunt maken.
  TIP 2: Vlakbij de toren van San Martino della Battaglia ligt een klein kerkje, Cappella Ossario, wat
             zeker het bezoeken waard is. Schrik niet want hier bevinden zich de stoffelijke overschotten
             van ongeveer 8.000 gevallen soldaten.
  TIP 3: Vanuit de toren heb je een prachtig uitzicht over het Gardameer en het binnenland.

  Peschiera del Garda 
  • Oude vestingstad met indrukwekkende vestingwal 
  • Treinstation aanwezig 
  • Veel gezellige terrasjes 
  • Must see: De opgravingen 
  Peschiera del Garda is een prachtig vestingstadje in het zuiden van het Gardameer. Door zijn centrale ligging, aanwezigheid van een treinstation en haven kun je je van hier uit gemakkelijk naar alle bezienswaardigheden en activiteiten rondom het Gardameer verplaatsen.
  De vijfhoekige vesting is door de Venetianen in de 16e gebouwd en later door de Oostenrijkers versterkt om hun positie in Noord Italië te verdedigen.
  Peschiera del Garda speelt al vanaf de 14e een belangrijke rol in de meeste militaire acties in Noord Italië. Al deze diverse invloeden en oorlogen kenmerken het prachtige Peschiera del Garda.

  Historische binnenstad.
  In de historische binnenstad kun je leuk winkelen en gebruik maken van enkele terrasjes aan het water. Daarnaast bevinden zich hier opgravingen uit de Romeinse tijd.
  Wanneer je uitgekeken bent in de binnenstad is het de zeker de moeite waard om over de vestingmuren te wandelen, dit geeft schitterende vergezichten over Peschiera del Garda en het Gardameer.

  TIP: Marktdag – Maandagochtend

  Bardolino 
  • Bekend van de fameuze Bardolino wijnen 
  • Lange boulevard langs het water 
  • Gezellig en levendig centrum 
  • Must see: De oude kerken en de terrassen aan het water 
  Bardolino staat in de wereld bekend als een heerlijke wijn. Maar buiten dat het fantastische wijnen zijn, is het ook een schitterend stadje aan het Gardameer!
  Bardolino ligt in het zuidoosten van het Gardameer op de wijnroute Strada del Vino.

  Bezienswaardigheden in Bardolino.
  Het dorpje heeft een zeer gezellige, autovrije binnenstad met prachtige straatjes en leuke terrassen. Op Piazza Matteotti komen alle toeristen en lokale bevolking bij elkaar om gezellig een drankje te doen.
  Aan het einde van Piazza Matteotti vind je de in de 12e eeuw gebouwde Kerk San Severo met zijn schitterende klokkentoren. Hier zijn nog veel mooie fresco's te zien.

  Heerlijk flaneren op de boulevard!
  Wanneer je de binnenstad gezien hebt is het heerlijk flaneren over de boulevard. Aan deze boulevard vind je Gelateria Cristallo, waar je volgens de lokale bevolking, het lekkerste ijs van het Gardameer en misschien zelfs van heel Italië kunt eten.

  TIP: Marktdag: donderdagochtend in de oude binnenstad

  Lazise - Parel van het Gardameer! 
  • Heerlijk flaneren in Lazise 
  • Prachtige vestingmuren 
  • Veel terrassen en restaurants 
  • Must see: Lazise zelf
  Schitterende vestingstad.
  Lazise ligt aan de zuidoost kant van het Gardameer op ongeveer 20km van Verona. Deze prachtige vestingstad is binnen te lopen via een van de drie imponerende stadspoorten. Wanneer je binnen de poorten loopt kun je genieten van diverse winkeltjes, terrassen en restaurants.
  Doordat de oude binnenstad autovrij is kun je er heerlijk op je gemak rond struinen.

  Er zijn diverse mooie pleinen zoals de Piazza Vittorio Emanuele, daarnaast beschikt Lazise ook over een prachtige boulevard. Ook de het indrukkende Kasteel van Lazise met zijn zes torens is absoluut een bezoek waard. Dit kasteel werd gebruikt om de Hongaren buiten de poorten te houden.
  Een bezoek aan Lazise mag je niet aan je voorbij laten gaan.

  TIP 1: Wanneer je via de zuidzijde (parkeerplaats) Lazise binnenwandelt heb je direct aan je
              rechterzijde een leuk winkeltje waar je diverse typische Italiaanse en lokale producten kunt
              kopen.
  TIP 2: Na een dagje Lazise kun je heerlijk ontspannen bij Agriturismo Le Caldane. Geniet hier van
             diverse fantastische wijnen of maak gebruik van het restaurant. 
  TIP 3: Lazise heeft een grote, betaalde parkeerplaats, aan de zuidkant van de oude binnenstad.
             Vanuit hier loop je direct het stadje in.
  TIP 4: Marktdag: woensdagochtend 

  Kinder attracties 
  1. Gardaland ligt in het plaatsje Castelnuovo del Garda. Het is soort Efteling of Disneyland Voor groot en klein is hier wat wils. Kinderen tot 1 meter gratis - kaarten zijn vooraf te bestellen via de website -  Officiële site:  Gardaland 
  2. Canevaworld ligt bij Lazise  - Verdeeld in een waterpark en movieland park - Officiële site:  Canavaworld 
  3. Gardaland Sea Acquarium in Castelnuovo del Garda - informatie via de link van Gardaland.
  4. Parco Natura Viva, een Safaripark bij Bussolengo - Officiële site: Parco Natura Viva
   

  Met vriendelijke reisgroet,
  Hedy Talens
  Reizenenmeer.com / Reizenenmeer Blog

  #lakegarda #lagodigarda #gardasee #gardameer #lazise #peschiera #bardolino #montebaldo #madonnadellacorona #solferino #italy #italytravel #italia #italie #gardaland #canevaworld #safaripark #parconaturaviva #seaacquarium #bussolengo #castelnuovodelgarda #visittrentino #visitlagodigarda #trentino

  Orginale blog datum 24 febr 2015
  Update datum 17 mei 2016

  Reacties

  Populaire posts van deze blog

  Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

  La Terrazza delle Dolomiti - Het Terras van de Dolomieten

  2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4