Zuid-Tirol / Dolomieten - Het Eldorado voor de liefhebber van skiën en lekker eten.

Onvergelijkbaar! 
Ruige Bergen, Super Eten, Mooi Skigebied en Gezellige Kerstmarkten.
Dolomieten / Zuid-Tirol



Het is niet de eerste keer dat ik over de Dolomieten/Zuid-Tirol schrijf maar het is dan ook een plek waar je niet uitgekeken raakt. 
Je blijft er steeds mooie/nieuwe plekken ontdekken.
Het zal dan ook zeker niet de laatste keer zijn dat ik jullie meeneem in mijn Italiaanse leven.
Mijn babyschoenen liggen in Italië en heb daar menig jeugdvakanties (ik zou haast zeggen alle) doorgebracht bij familie/vrienden in Ora/Auer.
27 Jaar lang heb ik mijn zomervakanties doorgebracht aan het Gardameer. (Tips over vakantie aan het Gardameer kun je vinden door hier te klikken).

We zijn net terug uit de Dolomieten en mijn hart heb ik er achter gelaten dus toch nog maar een keertje terug!!! Maar dat is nou niet echt een straf te noemen.
Ik wil deze leuke periode graag met jullie delen.

Begin december is natuurlijk niet een periode die je kiest om je gaan skiën in de Dolomieten want zo vroeg is er in principe geen sneeuw.
Het neemt echter niet weg dat het een zeer gezellig periode is.

Op 3 December zijn we aangekomen in Ortisei en toen was het er nog heerlijk rustig en prachtig weer. 
Ons vaste adres om te verblijven is Apartments Chalet Anna, een kleinschalige accommodatie, iets gelegen boven het centrum van Ortisei.
Het is er zeer goed toeven en de eigenaren zijn zo vriendelijk dat ik er eigenlijk niet teveel reclame voor wil maken, uit angst dat het vol zit als wij er willen verblijven. -:).

De volgende festiviteiten stonden er voor de deur.
  1. Kerstmarkt  
  2. Opening van het skiseizoen (hier kom ik iets later in het blog op terug)
  3. Sinterklaas (St Nikolaus) - heeft een hele andere betekenis dan bij ons in Nederland - geen cadeautjes maar gelovige inslag.
  4. Krampus (de griezelige begeleiders van Sinterklaas) 



Op zaterdag 5 december was het dan zover, de kerstmarkt ging officieel "weer" open (deze was al eerder open geweest dus check goed op de website welke data ze open zijn), de eerste gondels vanuit het dorp gingen weer naar Seiseralm en naar Seceda. 
Het skigebied, zowel op Seiseralm als op Seceda, was maar beperkt open maar de pistes die open waren, waren perfect geprepareerd met kunstsneeuw.
Zelf de beroemde Sella Ronda route kon voor een heel groot gedeelte worden geskied door de echte liefhebber. Men kan inmiddels vanaf 13 december 2015 helemaal rond skiën in beide richtingen. 
Een groot compliment aan het piste management. 



Extra drukte in het dorp werd veroorzaakt door een nationale feestdag en is reden voor de Italianen om een lang weekend vrij te nemen.
Op 8 december vieren de Italianen de "immacolata concezione", de onbevlekte ontvangenis van Maria. In de volksmond wordt het feest ook wel "Festa della Madonna" genoemd. De dag staat geheel in het teken van Maria. De datum 8 december is 9 maanden voor de geboorte van Maria, op 8 september. Maria zou verwekt zijn zonder te zijn bevlekt met de erfzonde, aldus een dogma van de rooms-katholieke kerk. Het is tevens ook een feestdag in Oostenrijk en dat wijst weer naar de verstrengeling van Tirol en Zuid-Tirol.
Note: hou er rekening mee dat op die dag niet overal de winkels open zijn, wel in de plaatsjes zelf maar er even buiten is alles dicht.

Naast de kerstmarkt in Ortisei is er ook de Christkindlmarkt in St. Cristina (kan ik helaas niet aanbevelen) en een kerstmarkt in Wolkenstein, deze is wel klein maar gezellig.



Ruige Bergen:
De Dolomieten zijn een stuk ruiger en jonger dan de Alpen ondanks dat ze er ooit onderdeel van waren. Ze hebben diverse fasen doorstaan van opbouwen en afbreken maar de huidige vorm is zeer indrukwekkend. In de omgeving van Val Gardena zijn vele prachtige formaties zoals: oa Sella Ronda, Sassolungo, Cinque Torri.
De Dolomieten zijn in 2009 onderdeel van UNECSO Werelderfgoed geworden en hebben de grootste almweide genaamd Alpi di Siusi/Seiseralm.




Super Eten:
Zuid-Tirol heeft een fantastische keuken en wordt dan ook bekroond met de meeste Michelinsterren. Deze zijn pas weer uitgereikt en ze hebben er maar liefst 23 verdeeld over 19 restaurants.
De Italiaanse keuken is puur en prijzig maar elke hap/cent waard. De prijzen liggen gemiddeld hoger dan in Oostenrijk maar de kwaliteit is dan ook hoger. En met deze opmerking sta ik op de tenen van mijn Oostenrijkse vrienden.
En uiteraard kun je deze maaltijden laten begeleiden met uitstekende wijnen uit de regio. 

Mooi Skigebied:
Val Gardena/Seiseralm zijn prachtige skigebieden die iets te bieden hebben voor iedereen. 
Seiseralm heeft glooiende pistes en is daarom ook zeer geschikt voor kinderen. Ook wordt er veel gelanglauft en gewandeld. Paardensledes kunnen je, tegen betaling, van de ene plek naar de andere brengen. Er is ook een goed functionerend bus systeem. 
Val Gardena is aangesloten op de Sella Ronda en is met de SuperDolomiti Skipas te bereiken. Met deze pas ontsluiten zich 12 valleien (oa Cortina d'Ampezzo, Kronplatz, Alta Badia), met 1200 km aan pistes en 450 lift faciliteiten. 
Voor meer informatie over de SuperDolomiti Skipas klik hier.
Voor meer informatie over het Val Gardena/Seiseralm skigebied klik hier.

Kerstmarkten:
Zuid-Tirol heeft zeer veel kerstmarkten, grote en bekende zoals Bolzano en Brixen maar ook de minder bekende zoals die in Val Gardena.

Op de website van Zuid-Tirol vind je alle nodige informatie over de Michelinsterren en de kerstmarkten en nog veel meer informatie.

Mijn tips voor Val Gardena en Zuid-Tirol.

Accommodaties:
3 Hotels die ik kan aanbevelen uit ervaring. Ik realiseer me wel dat het dure hotels zijn. (Via de website van Zuid-Tirol kun je zeker veel alternatieven vinden)
1 appartement:
  • Apartment Chalet Anna (link zie in het begin van het blog)
Restaurants:
  • Restaurant/Pizzeria Cascade, Ortisei - website linkt je naar een hotelsite en via deze site kun je reserveren.
  • Restaurant Anna *
  • Restaurant St. Huburtus ** 
  • Wine Bar & Grill ook onder deel van Hotel Rosa Alpina
(Voor de bovenste drie zie link bij accommodaties)

Bergrestaurants:
  • Baita Sanon - gelegen op Seiseralm, klein maar met een goede keuken en zeer vriendelijke bediening - te bereiken met paardenslee, te voet, langlaufend en skiënd. Zeer goed gelegen voor de zonaanbidders.               
  • Williamshütte - gelegen op Seiseralm/Saltria - te bereiken met de lift (Florianlift) vanuit Saltria - ook voor de niet skiër dus.
  • Sofiehütte - gelegen op Seceda, klein maar met een uitmuntende keuken, verse producten en eigen gemaakte pasta's - hogere prijsklasse maar voor de liefhebber van de echte Italiaanse keuken een must dus niet voorbij skiën. Ook te voet langs de piste te bereiken.
  • Baita Daniel - gelegen op Seceda,  prachtig zonneterras met zeer goede keuken, ook verse producten en pasta's - zeer vriendelijke eigenaar
  • Almhotel - gelegen bij de Col Raiser gondel - groot zonneterras dus uitstekend voor de niet skiër - zelfbediening met niet al te grote keuken dus wachttijd kan iets langer zijn maar de gerechten zijn het wachten waard.
Uiteraard zijn er nog veel meer restaurants en berghutten maar deze springen er voor mij uit.

Ik hoop dat dit stukje jullie op ideeën heeft gebracht en dat het een mooie basis is voor een volgende vakantie in Zuid-Tirol

Met vriendelijk reisgroet en misschien tot in Val Gardena
Hedy Talens
Reizenenmeer Blog / Reizenenmeer Fotografie / Reizenenmeer.com
Voor de Facebook leden: Zuid-Tirol / Alto Adige / Südtirol / Sudtirolo – Pure Passie! – lid worden is simpel: aanvragen en de 3 vragen beantwoorden, wij doen de rest.


 
Baita Sanon

Sofiehütte

 
Almhotel

Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden