All in one place: The Dolomites - Alles onder een dak: De Dolomieten

Onvergelijkbaar! Ruige Bergen, Super Eten, Mooi Skigebied en Gezellige Kerstmarkten.
Dolomieten / Zuid-Tirol
-
What else! Rugged Mountains, Superb Food, Beautiful Skiarea and Cosy Christmas Markets.
Dolomites / South-TyrolNOTE: aan het einde van de Nederlandse tekst, kun je ook de Duitse en Engelse tekst vinden 
           At the end of the Dutch text, you can also find the German and English text
           Am Ende des niederländischen Text können Sie auch Deutsch und Englisch Text

Het is niet de eerste keer dat ik over de Dolomieten/Zuid-Tirol schrijf maar het is dan ook een plek waar je niet uitgekeken raakt. 
Je blijft er steeds mooie/nieuwe plekken ontdekken.
Het zal dan ook zeker niet de laatste keer zijn dat ik jullie meeneem in mijn Italiaanse leven.
Mijn babyschoenen liggen in Italië en heb daar menig jeugdvakanties (ik zou haast zeggen alle) doorgebracht bij familie/vrienden in Ora/Auer.
27 Jaar lang heb ik mijn zomervakanties doorgebracht aan het Gardameer. (Tips over vakantie aan het Gardameer kun je vinden door hier te klikken).


We zijn net terug uit de Dolomieten en mijn hart heb ik er achter gelaten dus toch nog maar een keertje terug!!! Maar dat is nou niet echt een straf te noemen.
Ik wil deze leuke periode graag met jullie delen.

Begin december is natuurlijk niet een periode die je kiest om je gaan skiën in de Dolomieten want zo vroeg is er in principe geen sneeuw.
Het neemt echter niet weg dat het een zeer gezellig periode is.

Op 3 December zijn we aangekomen in Ortisei en toen was het er nog heerlijk rustig en prachtig weer. 
Ons vaste adres om te verblijven is Apartments Chalet Anna, een kleinschalige accommodatie, iets gelegen boven het centrum van Ortisei.
Het is er zeer goed toeven en de eigenaren zijn zo vriendelijk dat ik er eigenlijk niet teveel reclame voor wil maken, uit angst dat het vol zit als wij er willen verblijven. -:).

De volgende festiviteiten stonden er voor de deur.
 1. Kerstmarkt  
 2. Opening van het skiseizoen (hier kom ik iets later in het blog op terug)
 3. Sinterklaas (St Nikolaus) - heeft een hele andere betekenis dan bij ons in Nederland - geen cadeautjes maar gelovige inslag.
 4. Krampus (de griezelige begeleiders van Sinterklaas) Op zaterdag 5 december was het dan zover, de kerstmarkt ging officieel "weer" open (deze was al eerder open geweest dus check goed op de website welke data ze open zijn), de eerste gondels vanuit het dorp gingen weer naar Seiseralm en naar Seceda. 
Het skigebied, zowel op Seiseralm als op Seceda, was maar beperkt open maar de pistes die open waren, waren perfect geprepareerd met kunstsneeuw.
Zelf de beroemde Sella Ronda route kon voor een heel groot gedeelte worden geskied door de echte liefhebber. Men kan inmiddels vanaf 13 december 2015 helemaal rond skiën in beide richtingen. 
Een groot compliment aan het piste management. Extra drukte in het dorp werd veroorzaakt door een nationale feestdag en is reden voor de Italianen om een lang weekend vrij te nemen.
Op 8 december vieren de Italianen de "immacolata concezione", de onbevlekte ontvangenis van Maria. In de volksmond wordt het feest ook wel "Festa della Madonna" genoemd. De dag staat geheel in het teken van Maria. De datum 8 december is 9 maanden voor de geboorte van Maria, op 8 september. Maria zou verwekt zijn zonder te zijn bevlekt met de erfzonde, aldus een dogma van de rooms-katholieke kerk. Het is tevens ook een feestdag in Oostenrijk en dat wijst weer naar de verstrengeling van Tirol en Zuid-Tirol.
Note: hou er rekening mee dat op die dag niet overal de winkels open zijn, wel in de plaatsjes zelf maar er even buiten is alles dicht.

Naast de kerstmarkt in Ortisei is er ook de Christkindlmarkt in St. Cristina (kan ik helaas niet aanbevelen) en een kerstmarkt in Wolkenstein, deze is wel klein maar gezellig.Ruige Bergen:
De Dolomieten zijn een stuk ruiger en jonger dan de Alpen ondanks dat ze er ooit onderdeel van waren. Ze hebben diverse fasen doorstaan van opbouwen en afbreken maar de huidige vorm is zeer indrukwekkend. In de omgeving van Val Gardena zijn vele prachtige formaties zoals: oa Sella Ronda, Sassolungo, Cinque Torri.
De Dolomieten zijn in 2009 onderdeel van UNECSO Werelderfgoed geworden en hebben de grootste almweide genaamd Alpi di Siusi/Seiseralm.
Super Eten:
Zuid-Tirol heeft een fantastische keuken en wordt dan ook bekroond met de meeste Michelinsterren. Deze zijn pas weer uitgereikt en ze hebben er maar liefst 23 verdeeld over 19 restaurants.
De Italiaanse keuken is puur en prijzig maar elke hap/cent waard. De prijzen liggen gemiddeld hoger dan in Oostenrijk maar de kwaliteit is dan ook hoger. En met deze opmerking sta ik op de tenen van mijn Oostenrijkse vrienden.
En uiteraard kun je deze maaltijden laten begeleiden met uitstekende wijnen uit de regio. 

Mooi Skigebied:
Val Gardena/Seiseralm zijn prachtige skigebieden die iets te bieden hebben voor iedereen. 
Seiseralm heeft glooiende pistes en is daarom ook zeer geschikt voor kinderen. Ook wordt er veel gelanglauft en gewandeld. Paardensledes kunnen je, tegen betaling, van de ene plek naar de andere brengen. Er is ook een goed functionerend bus systeem. 
Val Gardena is aangesloten op de Sella Ronda en is met de SuperDolomiti Skipas te bereiken. Met deze pas ontsluiten zich 12 valleien (oa Cortina d'Ampezzo, Kronplatz, Alta Badia), met 1200 km aan pistes en 450 lift faciliteiten. 
Voor meer informatie over de SuperDolomiti Skipas klik hier.
Voor meer informatie over het Val Gardena/Seiseralm skigebied klik hier.

Kerstmarkten:
Zuid-Tirol heeft zeer veel kerstmarkten, grote en bekende zoals Bolzano en Brixen maar ook de minder bekende zoals die in Val Gardena.

Op de website van Zuid-Tirol vind je alle nodige informatie over de Michelinsterren en de kerstmarkten en nog veel meer informatie.

Mijn tips voor Val Gardena en Zuid-Tirol.

Accommodaties:
3 Hotels die ik kan aanbevelen uit ervaring. Ik realiseer me wel dat het dure hotels zijn. (Via de website van Zuid-Tirol kun je zeker veel alternatieven vinden)
1 appartement:
 • Apartment Chalet Anna (link zie in het begin van het blog)
Restaurants:
 • Restaurant/Pizzeria Cascade, Ortisei - website linkt je naar een hotelsite en via deze site kun je reserveren.
 • Restaurant Anna *
 • Restaurant St. Huburtus ** 
 • Wine Bar & Grill ook onder deel van Hotel Rosa Alpina
(Voor de bovenste drie zie link bij accommodaties)

Bergrestaurants:
 • Baita Sanon - gelegen op Seiseralm, klein maar met een goede keuken en zeer vriendelijke bediening - te bereiken met paardenslee, te voet, langlaufend en skiënd. Zeer goed gelegen voor de zonaanbidders.               
 • Williamshütte - gelegen op Seiseralm/Saltria - te bereiken met de lift (Florianlift) vanuit Saltria - ook voor de niet skiër dus.
 • Sofiehütte - gelegen op Seceda, klein maar met een uitmuntende keuken, verse producten en eigen gemaakte pasta's - hogere prijsklasse maar voor de liefhebber van de echte Italiaanse keuken een must dus niet voorbij skiën. Ook te voet langs de piste te bereiken.
 • Baita Daniel - gelegen op Seceda,  prachtig zonneterras met zeer goede keuken, ook verse producten en pasta's - zeer vriendelijke eigenaar
 • Almhotel - gelegen bij de Col Raiser gondel - groot zonneterras dus uitstekend voor de niet skiër - zelfbediening met niet al te grote keuken dus wachttijd kan iets langer zijn maar de gerechten zijn het wachten waard.
Uiteraard zijn er nog veel meer restaurants en berghutten maar deze springen er voor mij uit.

Ik hoop dat dit stukje jullie op ideeën heeft gebracht en dat het een mooie basis is voor een volgende vakantie in Zuid-Tirol

Met vriendelijk reisgroet en misschien tot in Val Gardena
Hedy Talens
www.reizenenmeer.com / reizenenmeer.blogspot.com


 
Baita Sanon

Sofiehütte

 
Almhotel

Was sonnst! Schroffe Berge, Ausgezeichnetes Essen, Schöne Skigebiete und Gemütlichen Weihnachtsmärkte.

Es ist nicht das erste Mal das ich über den Dolomiten/Südtirol schreib, aber es ist auch ein Ort, wo man sich nicht langweilen kann.
So entdeckt  mann immer schön / neue Plätze.
Es wird auch sicher nicht das letzte Mal sein, dass ich Sie mitnehmen in meinem Italienisches  leben .
Meine Baby-Schuhen liegen in Italien und ich habe viele Kindheit Urlaub dort (ich würde sagen alle) verbrachte bei Familie/Freunde in Ora / Auer.
27 Jahre verbrachte ich meinem Sommerferien am Gardasee. (Tipps für Urlaub am Gardasee finden Sie hier)

Wir sind gerade von den Dolomiten zurück gekehrt und mein Herz habe ich dort vergessen so muss ich nochmals zurück. Aber das kann man keine Strafe nennen.
Ich wollte diese schöne Zeit mit Ihnen teilen.

Anfang Dezember ist natürlich nicht eine Periode, die Sie wählen können Skifahren in den Dolomiten zu gehen, weil es so früh gab es keinen Schnee im Prinzip, aber es bedeutet nicht, dass es eine sehr angenehme Zeit.

Am 3. Dezember kamen wir in St. Ulrich an, und dann war es immer noch sehr ruhig und schönes Wetter.
Unsere permanente Adresse wo wir verbleiben ist Apartments Chalet Anna, ein kleineres Komplex etwas oben das dem Zentrum von St. Ulrich..
Es ist sehr gut, und die Besitzer sind so freundlich, dass ich nicht wirklich viel Werbung machen woll aus Angst, dass es voll ist, wenn ich gehen möchte. - :).

Diese Feste waren angesagt .
1. Der Weihnachtsmarkt 
2. Eröffnung der Skisaison (Hier komme ich etwas später im Blog auf zurück )
3. Heiligen Nikolaus  - hat eine ganz andere Bedeutung, als hier in den Niederlanden - keine Geschenke, 
        aber schräge Gläubigen.
4. Krampus (die gruseligen Begleiter von St. Nikolaus)

Am Samstag 5. Dezember war das Weihnachtsmarkt  offiziell  "wieder" offen (es war schon eher  offen gewesen, so überprüfen Sie auf dem website, die Daten das sie geöffnet sind), die erste Gondelbahn vom Dorf aus ging wieder zum Seiseralm und zur Seceda .
Das Skigebiet, aber auf der Seiseralm und auch auf Seceda, war begrenzt geöffnet, aber die Piste die geöffnet waren, waren perfekt vorbereitet mit Kunstschnee.
Auch die berühmte Sella Ronda Weg könnte zu einem sehr großen Teil von den Enthusiasten befahren werden. Und ist seit 13. Dezember 2015, um den ganzen Weg in beide Richtungen zu fahren..
Ein großes Lob an die Piste-Management.

Zusätzliche Massen im Dorf war auf Grund eines nationalen Feiertages und ist Grund für die Italiener ein langes Wochenende zu nehmen.
Am 8. Dezember feiert Italien die "immacolata concezione, der Unbefleckten Empfängnis Maria. Im Volksmund wird es auch das Fest  "Festa della Madonna" genannt. Der Tag steht ganz im Zeichen Maria. Das Datum ist von December 8, 9 Monate vor der Geburt der Maria, am 8. September. Maria würde, ohne von der Erbsünde befleckt konzipiert, entsprechend einem Dogma der römisch-katholischen Kirche. Es ist auch ein Feiertag in Österreich und verweist zurück auf die Verflechtung von Tirol und Südtirol.

Hinweis: Beachten Sie, dass an diesem Tag den Geschäften geöffnet sind im Orten,  aber außerhalb alles geschlossen ist.

Neben dem Weihnachtsmarkt in St. Ulrich in Gröden gibt es den Christkindlmarkt in St. Christina (kann ich leider nicht empfehlen) und einen Weihnachtsmarkt in Wolkenstein, es ist klein, aber gemütlich.

Schroffe Berge:
Die Dolomiten sind viel schroffer und weniger alt als die Alpen, obwohl sie jemals ein Teil waren. Sie haben mehrere Stufen durchgeführt von Wachstum und Abbruch, aber die jetzigen Form ist sehr beeindruckend. Im Bereich Gröden gibt es viele schöne Formationen wie Sella Ronda, Langkofel, Cinque Torri, und vieles mehr.
Die Dolomiten wurden im Jahr 2009 Teil der UNECSO Welterbgut und haben die größter Alm namens Alpi di Siusi / Seiseralm.

Ausgezeichnetes Essen:
Südtirol hat ein fantastische Küche und ist daher mit den meisten Michelin-Sternen ausgezeichnet. Diese werden kurzfristig ausgeteilt und sie nicht weniger als 23, verteilt über 19 Restaurants..
Die Italienische Küche ist pur und teue , aber jeden Biß/Penny wert. Die Preise sind im durchschnitt höher als in Österreich, aber die Qualität ist auch besser. Und mit dieser Aussage trete ich mein Österreichischen Freunden auf die Zehen .
Und natürlich können Sie diese Mahlzeiten begleiten lassen mit erlesenden Weinen aus der Region.

Schönes Skigebiet:
Gröden / Seiseralm sind wunderbare Skigebieten die für jeder etwas zu bieten haben.
Seiseralm hat breiten und einfachen Pisten und ist daher sehr geeignet für Kinder. Es gibt auch viele Langlauf und Wander möglichkeiten. Pferdekutschen kann man gegen Bezahlung als tranfer benutzen um von einem Ort zum anderen zukommen. Es gibt auch ein leistungsfähiges Bussystem.
Das Grödental ist mit der Sella Ronda verbunden und wird durch die SuperDolomiti Pass zugänglich. Mit dieser Pass öffnen sich 12 Tälern (zB Cortina d'Ampezzo, Kronplatz, Alta Badia), 1.200 km Pisten und 450 Liftanlagen.
Für weitere Informationen über die SuperDolomiti Pass klicken Sie hier.
Für  weitere Informationen über Gröden/Seiseralm Skigebiet, klicken Sie hier.

Weihnachtsmärkte:
Südtirol hat viele Weihnachtsmärkte, größere und bekannter als Bolzana und Brixen, sondern auch, wie die weniger bekannten ins Grödental.

Auf der Webseite von Südtirol erhalten Sie alle notwendigen Informationen über den Michelinsternen und die Weihnachtsmärkte und viele weitere Informationen.

Meine Tipps für das Grödental und Südtirol.

Unterkünfte:
3  Hotels, denen  ich aus eigener Erfahrung empfehlen kann, aber auch davon bewusst bin, das sie zum treueren Hotelklasse gehoren.. (Auf der Webseite von Südtirol werden Sie sicherlich vielen alternative finden).
Hotel Grodnerhof, St. Ulrich - ***** mit Restaurant Anna *
Alpina Dolomites, Compatsch / Seiseralm - *****
Hotel Rosa Alpina in San Cassiano in Badia - ***** mit Restaurant St. Hubertus **
1 Appartement:
Apartments Chalet Anna (siehe Link am Anfang des Blogs)

Restaurants:
Restaurant/Pizzeria Cascade, St. Ulrich – Website leiten zum einem Hotel site aber hier können 
        Sie reservieren. Und ist auch zum empfehlen.
Restaurant Anna *
Restaurant St. Huburtus **
Wine Bar & Grill auch Mitglieder des Hotel Rosa Alpina
         (Für die letzten drei finden Sie dem Link unter Unterkünften)

Bergrestaurants:
Baita Sanon - auf Seiseralm, klein, aber mit gutem Essen und sehr freundlicher Service befindet. 
        Sehr gut für die Sonne befindet. Erreichbar: 
        von Pferdeschlitten,, zu Fuß, langlaufend und mit dem Ski. 
Williamshütte - gelegen auf Seiseralm/Saltria - von Saltria mit dem Lift (Florian Lift) auch für 
        nicht-Skifahrer erreichbar.
Sofiehütte - auf Seceda, klein, aber mit einer ausgezeichneten Küche, frischen Produkten und 
        hausgemachte Pasta. Gehort zum höhere Preisklasse, 
        aber für den Liebhaber der authentisch Italienische  Küche darf man einfach nicht vorbei fahren - 
        Auch zu Fuß über die Pisten erreichbar.
Baita Daniel - auf Seceda - sehr freundliche Besitzer - herrlichen Sonnenterrasse  mit einer sehr 
        guten Küche, darunter findet man frische Produkt und Pasta
Almhotel - am Col Raiser Gondelbahn - großes Sonnendeck so hervorragend für die nicht-Skifahrer - 
        Selbstbedienung mit einem nicht all zu großen Küche darum könnte Wartezeit kann etwas länger 
        sein, aber das Essen ist das Warten wert.

Natürlich gibt es noch viele weitere Restaurants und Berghütten, aber diese springen für mich raus. 
What else! Rugged Mountains, Superb Food, Beautiful Ski area and Cosy Christmas Markets.

It is not the first time I write about the Dolomites/South Tyrol but it is  a place where you do not get bored.
You will continue to discover nice/new places.
It will certainly not be the last time I’ll share my Italian life with you.
My baby shoes lie in Italy and I have spend many childhood holidays there (I would say all)  with family/friends in Ora/Auer.
27 years I’ve spent my summer holidays at Lake Garda. (Holiday tips for  Lake Garda can be found by clicking here)

We have just returned from the Dolomites and again I forgot my heart over there, so I need to go back sometime. But that's not what you would call a penalty.
I wanted to share this fun time with you.

Early December is obviously not a period that you choose to go skiing in the Dolomites as its  too early for snow in principle, but it doesn't mean that it isn't  a very pleasant time.

On December 3 we arrived in Ortisei and then it was still very peaceful and beautiful weather.
Our permanent address to stay is Apartments Chalet Anna, a smaller establishment, slightly elevated above the centre of Ortisei.
It is very good and the owners are so friendly that I do not really want give too much publicity out of fear that it is full when I want to go. - :).

These festivities where on the calendar:
1. The Christmas Market
2. Opening of the ski season (back on this later in this blog))
3. Sinterklaas (St Nicholas) - has a whole different meaning than here in the Netherlands - no gifts, but 
        more religious.
4. Krampus (the creepy companions of St. Nicholas)

On Saturday, December 5th, the Christmas was officially open “again” (it had previously been open, so check the website which the exact opening hours), the first gondola from the village went to Seiseralm and to Seceda.
The ski area, both on the Seiseralm & Seceda, was limited open but the runs that were open were perfectly prepared with artificial snow.
Even the famous Sella Ronda route could be skied for a very large part by the enthusiast. And since December 13, 2015 open to ski all the way around in both directions.
A great compliment to the piste- management.

Extra crowds in the village was due to a national holiday and is reason for Italians to take a long weekend off.
On December 8 the Italians celebrate the "Immacolata Concezione", the immaculate conception of Mary. In popular parlance the feast is also called "Festa della Madonna". The day is entirely devoted to Mary. The date is December 8, 9 months before the birth of Mary, on 8 September. Mary would have conceived without being stained by the original sin, according to a dogma of the Roman Catholic Church. It is also a public holiday in Austria and that points back to the entanglement of Tyrol and South Tyrol.
Note: Keep in mind that on that day the shops are not open in all places, especially not outside the villages.

In addition to the Christmas market in Ortisei there is the Christkindlmarkt in St. Cristina (I can not recommend unfortunately) and a Christmas market in Wolkenstein, it is small but cozy.

Rugged mountains:
The Dolomites are a lot rougher and less old than the Alps although they be longed together.They have several stages enduring assembly and disassembly but the current form is very impressive. In the area of Val Gardena are many beautiful formations such as Sella Ronda, Sassolungo, Cinque Torri, and much more.
The Dolomites became in 2009 part of UNECSO Worldheritage and have the largest alpine meadow called Alpi di Siusi / Seiser Alm.

Super Food:
South Tyrol has a fantastic kitchen and is therefore awarded with the most Michelin stars. These are recently handed out and they have no less than 23 spread over 19 restaurants.
The Italian cuisine is pure and pricey but worth every bite/penny. The prices are on average higher than in Austria but the quality is also higher. And with this remark I step on the toes of my Austrian friends. -:)  
And of course you can accompany these meals with fine wines from the region.

Beautiful Ski Area:
Val Gardena/Alpe di Siusi are wonderful ski areas that have something to offer for everyone.
Seiseralm has gentle slopes and is therefore very suitable for children. There are also many cross-country skiing and hiking possibilities. Horsedrawn carriages can transfer you from one place to another(against payment). There is also an efficient bus system.
Val Gardena is connected to the Sella Ronda and is accessible by SuperDolomiti Pass. This pass will open up 12 valleys (for example Cortina d'Ampezzo, Kronplatz, Alta Badia), with 1200 km of slopes and 450 lift facilities.
For more information about the SuperDolomiti Pass click here.
For more information about Val Gardena/Alpe di Siusi ski area, click here.

Christmas Markets:
South Tyrol has many Christmas markets, bigger and well-known as Bolzana and Brixen but also the less known like in Val Gardena.

On the website of South Tyrol you will find all necessary information about the Michelin stars and the Christmas markets and much more information.

My tips for Val Gardena and South Tyrol.

Accommodations:
3 hotel that I can recommend from experience but I also realise that the belong to the expensive hotels. On the website of South Tyrol you can definitely find many alternative.
Hotel Grodnerhof, Ortisei - ***** with Restaurant Anna *
Alpina Dolomites, Compatsch / Seiseralm - ***** 
Hotel Rosa Alpina, San Cassiano in Badia - ***** with Restaurant St. Hubertus **
1 apartment:
Apartment Chalet Anna (see link at the beginning of the blog)

Restaurants:
Restaurant / Pizzeria Cascade, Ortisei - website links you can reserve a hotel site and through this 
        site.
Restaurant Anna *
Restaurant St. Huburtus **
Wine Bar & Grill also members of Hotel Rosa Alpina
        (For the last three see the link at accommodations)

Mountain restaurants:
Baita Sanon - located on Seiseralm, small but with good food and very friendly service - accessible 
        by horse-drawn sleigh, on foot, cross-country skiing and downhill skiing. 
        Very well located for the sun.
Williamshütte - located on Seiseralm / Saltria - accessible by chairlift  (Florian Lift) from Saltria – 
        thus also for non skiers.
Sofiehütte - located on Seceda, small but with an excellent cuisine, fresh produce and homemade 
        pastas - Higher price range but for lovers of authentic Italian cuisine one should forget to stop. 
        Can also be reached by foot, descending along the slope.
Baita Daniel - located on Seceda, lovely sun terrace with a very good cuisine, including fresh 
        produce and pasta - very friendly owner
Almhotel - located at the Col Raiser gondola - large sundeck so excellent for the non-skier – self 
        service with a not too large kitchen so waiting time can be longer but the food is worth the wait.
Of course there are many more restaurants and mountain huts but these stand out for me.

I hope this article has brought new ideas and it is a good  base for a holiday in the South Tyrol

With kind regards and maybe see you in  Val Gardena
Hedy Talens
www.reizenenmeer.com / reizenenmeer.blogspot.com

#südtirol #zuidtirol #Southtyrol #mysouthtyrol #lovesüdtirol #dolomieten #dolomites #dolomiti #valgardena #grödental #seiseralm #alpidisiusi #michelinsterren #michelinsternen #sassolungo #langkofel #sellaronda #unesco #seceda

Reacties

Populaire posts van deze blog

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

La Terrazza delle Dolomiti - Het Terras van de Dolomieten

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4