Special: Veterans Day - In Memory Off / Veteranen Day - Ter Herinnering Van -

Veteranen Dag & Whiteface Mountain Veterans Memorial Highway

-

Veterans Day & Whiteface Mountain Veterans Memorial Highway


 
Whiteface Mountain Veterans Memorial Highway Ingang

Note: mijn excuses voor de kwaliteit van de foto’s maar in 2002 had ik nog geen digitale camera en laat staan dat ik verstand had van belichting. Maar het maakt de foto’s wel authentiek.

Morgen 11 november 2016 is het Veterans Day in Amerika. En deze datum herinnert mij altijd aan ons bezoek aan de Adirondacks upstate New York, waar we zijn geweest in 2002 in combinatie met een bezoek aan Oost Canada en de Niagara Falls.

Wat is Veterans Day?Veterans Day heette van 1919 tot 1954 officiële Armistice Day. Veterans Days betoont eer aan iedereen die gediend heeft in de strijdkrachten tijdens WO I, met name de levende veteranen. Veterans Day valt samen met gelijkaardige gedenkdagen in de rest van de wereld, zoals “Wapenstilstandsdag” (België, Frankrijk en Servië) en “Remembrance Day” (UK en Gemenebest), die net als Veterans Day het einde van de Eerste Wereldoorlog herdenken. Aangezien Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal was, valt de Nederlandse Veteranen dag echter op een andere dag (de laatste zaterdag van juni).

 

Een van de dingen die wij tijdens onze reizen hebben gedaan is een bezoek brengen aan the Whiteface Mountain Veterans Memorial Highway of NY 431 in de staat New York.
Deze prachtige weg begint in Wilmington, NY en en vanaf Lake Placid NY is het zo’n 15 minuten rijden en biedt een fantastisch uitzicht. 
Een plaatselijke bewoner met de naam Marcellus Leonard uit het nabij gelegen Saranac Lake kwam met het idee en na 3 jaar hard werken werd de weg officieel opengesteld voor verkeer op 14 September 1935 door President Franklin Roosevelt. 
Als je nu denkt van hé, Whiteface Mountain komt me bekend voor, dan kan dat kloppenIn 1980 werden de Olympische Winterspelen gehouden in Lake Placid en op Whiteface Mountain werden de skiwedstrijden werden gehouden.

De 12.8km lange weg  brengt je naar de top van Whiteface Mountain op 1.533m, het is de 5 na hoogste top in de staat New York en is onderdeel van High Peaks gelegen in de Adirondack Mountains.
Nadat je de Toll House Station(hier kun je een korte wandeling maken rond een klein meertje) bent gepasseerd kom je langs 9 uitzichtpunten waar je kunt stoppen en genieten van het prachtige uitzicht. Er bevinden zich informatiepanelen bij elke stop.

Boven aangekomen kun je de auto parkeren bij Whiteface Castle, hier bevinden zich een klein
restaurant, souvenierwinkel en toiletten. Dus een uitstekende stop voor je het laatste stuk naar boven gaat. 
Dit kan op 2 manieren:
1.      te voet,  een pad met een lengt van 3.2km brengt je naar 1.622m
2.      Met de lift, hiervoor moet je een 140m lange tunnel door naar het diepste van de berg. Zodat ook de top voor minder valide goed bereikbaar is.

 
Tunnel Entrance

Je kunt ze natuurlijk ook prima combineren.
Boven aangekomen zijn er verschillende uitzichtpunten en bij helder weer kun je zelfs tot aan Canada kijken en de in het oosten gelegen staat Vermont met zijn prachtige meer Lake Champlain.
Naar het zuidwesten ligt het eerder genoemde plaatsje en gelijknamige meer Lake Placid, maar ook Mirror Lake.

Plan voor een bezoekje genoeg tijd in wat er is zoveel te zien, de kosten voor de weg zijn $15 voor een auto met chauffeur en additionele inzittende kosten $8.
Na even in de auto papieren gesnuffeld te hebben blijkt dat wij $12 hebben betaald (auto + 2 inzittende).
De weg is zomers geopend van midden mei tot midden oktober, uiteraard weer afhankelijk. Winters is de weg gesloten voor auto’s maar de wandelaar, snowboarden of skiër kan nog steeds van de weg gebruik maken.
Voor de exacte tijden en data kun je terecht op de websites: Whiteface.com en Lake Placid.com

De Whiteface Mountain Veterans Memorial Highway is uitstekend te combineren met een verblijf in Lake Placid. Je kunt dan het Olympic Passport Ticket kopen voor $35 en is geldig voor de gondelrit naar Gloudsplitter Gondel gelegen in het Whiteface Skigebied, de tol voor de Whiteface Mountain Veterans Memorial Highway, Lake Placid Olympic Museum, het Olympisch Sport Complex incl rondleiding. En op een aantal andere activiteiten in en rond Lake Placid kun je korting krijgen.
Psst. Weet je wat leuk is om te doen? Een echte afdaling in een bobslee op het Sport Complex.

Wij hebben in een cabin overnacht in Saranac Lake nabij Lake Placid maar er is hier veel keuze qua accommodatie maar ook qua portemonnee want de prijzen kunnen fors oplopen.
Op mijn website vind je een voorbeeld reis waarin de Adirondacks zijn opgenomen in combinatie met Canada. September/Oktober is een prachtige periode omdat de Indian Summer / Fall Folliage zijn intrede doet.

Misschien brengt dit Blog je op een idee voor volgend jaar.

Met vriendelijke reisgroet
Hedy Talens
Reizenenmeer.com / Reizenenmeer Blog

#veteransday #inmemoryoff #honeringveterans #discoveramerica #whirefacemountain #veteransmemorialhighway #adirondacks #lakeplacid #wilmington #newyorkstate +Lake Placid, ADK  +Visit Adirondacks 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

La Terrazza delle Dolomiti - Het Terras van de Dolomieten

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4