Val Gardena + Nicolaus + Krampus + Kerstmarkten + Skiën = Puur Genieten

La Dolce Vita – December Pret met de Krampus en Sinterklaas in Val Gardena

 
Note the English version of this blog can be via this link.

Als laatste reistip van dit jaar wil ik de aandacht nogmaals vestigen op het mooie Zuid-Tirol met zijn ruige bergen. 
De dolomieten zijn van ongekende ruigheid die elke keer weer indruk maken. 
Maar buiten de schoonheid van de bergen en de zeer vriendelijke bevolking, zijn er ook de vele goede restaurants/berghutten, en dan heb ik het nog niet eens over de vele sterren restaurants die Zuid-Tirol rijk is.
  


Begin december (2016) verbleef ik weer in Gherdëina//Gröden/Val Gardena/Grödental en verbleef in Urtijëi zoals altijd want in mijn ogen is het gewoon het gezelligste dorpje.
December is geen sneeuwzekere maand maar wat wel zeker is, is dat de Südtirolers er alles aan doen om de pistes te prepareren zodat ook rond 5 december (Nicolaus met zijn Krampus mannen) en 8 december (nationale feestdag in Italië: Immacolata Concezione, de onbevlekte ontvangenis van Maria) de bekende Sella Ronde weer geskied kan worden. En vaak is de kunst sneeuwpiste zo goed dat hij absoluut niet onderdoet voor echte sneeuw.

Italië neemt massaal vrij rond 8 december en creëert, afhankelijk van de in de week, een lang weekend om in de bergen te genieten van de gezellige sfeer die er hangt in de diverse dorpen in het dal. 
De plaatsen 
Urtijëi/St. Ulrich/Ortisei, 
Sëlva/Wolkenstein/Selva di Val Gardena en 
Santa Cristina Ghërdeina/St. Christina in Gröden/Santa Cristina Valgardena 
hebben hun eigen kerstmarkt, waarvan ik eerlijk moet zeggen dat de Christmas Village in Urtijëi en de Mountain Christmas in Sëlva de leukste zijn. 

 

Op 7 december zijn de meeste berghutten/baita’s opengegaan en daarmee ook de liften. De roemruchte Sella Ronda Tour is in principe in zijn geheel te doen en de condities van de pistes zijn gewoonweg fantastisch te noemen. De witte linten op de verder groene hellingen blijven natuurlijk wel een vreemd gezicht  maar de echte skiliefhebber kan op rustige pistes echt genieten.
In vergelijking tot vorige jaar kon er dit jaar ook op Alpi di Siusi/Seiseralm worden geskied (Familie-vriendelijk met zijn snelweg brede pistes).

Het voordeel van de maand december is, dat niet alleen de skiliefhebber aan zijn trekken komt maar ook de wandelaar kan mooie wandelingen maken.
En mocht je eventueel geen zin hebben om te skiën of te wandelen, kun je in deze periode ook de auto pakken en de Sella Ronde Tour rijden omdat alle passen nog open zijn.

Dit keer bracht ik een bezoek aan:
  • Rifugio Salei Hütte op Passo Sella  – een gezellig restaurant met of zonder ski’s.   
  • Baita Sofie Hütte – op 2.410m te bereiken vanuit Ortisei met de Seceda lift (2.519m) en dan of skiënd of lopend afdalen. Hoogte verschil is een kleine 100m. In deze periode moet dit via de skipiste dus een paar ski- of wandelstokken en schoenen met goed profiel zijn aan te bevelen.


  • Baita Daniel Hütte – op 2.240m te bereiken vanuit Ortisei met de Seceda lift (2.519m) en skiënd makkelijk te bereiken, te voet wordt dit in deze periode een stuk lastiger en daarom adviseer ik deze fantastische plek vanuit Santa Cristina met de Col Raiser Lift te benaderen. Col Raiser brengt je vanuit Santa Cristina naar 2.109m en een wandeling van 45 minuten brengt je naar het zonnige terras van Baita Daniel Hütte. De wandeling vergt iets van conditie maar is met een beetje geduld en een adempauze uitstekend te doen. De maaltijd en gezelligheid zijn de inspanning waard.   
  • Dan als laatste Baita Sanon Hütte, gelegen op de grootste alpenwei van Europa en is  betiteld als Unesco World Heritage:  Alpi di Siusi/Seiseralm. De hut is vanuit Ortisei te bereiken met de Mont Sëuc Gondels en vandaar uit is het een wandeling van 35 minuten. Te doen voor jong en oud maar mocht je niet willen lopen kun je eventueel een paardenkoets huren tegen een redelijk hoge prijs vind ik. Voor mij is Baita Sanon een van de leukste plekken op Seiseralm.
      

Uiteraard zijn er meer plekken dan mijn 4 favoriete plekken zoals Rifugio Comici Hütte maar dit restaurant ligt in deze maand na 12u in de schaduw en dat is toch zonde als het prachtig weer is. ’s Morgens kun je buiten kleine hapjes bestellen maar na 12 uur wordt de lunch binnen geserveerd. 
Weetje: ’s winters staat het restaurant in het kader van de verse vis en zomers staan verse kruiden op het menu. Het restaurant ligt qua prijs hoger dan de hierboven genoemde restaurants maar de prijs/kwaliteit is toch prima te noemen. 

Ik kan een bezoek rond de bovengenoemde data van harte aanbevelen maar hou in gedachte dat 8 december, dus afhankelijk van op welke dag het valt,  de leidraad van een bezoek zal moeten zijn ivm openig van de  liften en hutten op de berg.

Heel veel wandel en skiplezier op dit mooie stukje aarde.

Met vriendelijke reisgroet en tot volgend jaar  / Caro saluti e si vede l'anno prossimo.
Hedy Talens 
Voor de Facebook leden: Zuid-Tirol / Alto Adige / Südtirol / Sudtirolo – Pure Passie! – lid worden is simpel: aanvragen en de 3 vragen beantwoorden, wij doen de rest.

PS meer over La Dolce Vita vind je in mijn specials van juli 2016 en december 2015.

Een paar korte video om een indruk te krijgen van deze mooie omgeving in de winter.

 
Christmas Village Ortisei

 
Sella Ronda

 
Sunset at Sella Ronda & Sassolungo


Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden