2017 Travel Tip 11 - California Road Tripping - Rondreis Californië - Reistip 2017 Tip 11
“De Road Trip van Californië
4 delen verschillende schoonheid
-
“The Road Trip from California”
4 parts of different beauty

De Map
De rondrit kun je beginnen op diverse plekken in Californië zoals Los Angeles en San Francisco maar ik begin bij het vliegveld McCarran International in Las Vegas, Nevada.
Deze route verbindt het beste van de woestijn van Californië met de hoge pieken en de gigantische bomen van de Sierra Nevada.
Binnen deze parken zijn allerlei uitersten:
 • de laagste en de hoogste plaatsen in continentaal Amerika. - Badwater in Death Valley en Mount Whitney in Sequoia;
 • 's werelds grootste boom - General Sherman in Sequoia en een van Amerika's hoogste watervallen, Yosemite Falls in Yosemite.

Death Valley National Park - eerste gedeelte van de rondreis.


Death Valley National Park ligt in zowel Nevada als in Californie maar het grootste gedeelte ligt het in Californie.
Death Valley, het dal in het park, is de heetste plek van het Westelijk halfrond en de droogste plek van Noord Amerika en laagste plek, Badwater genaamd en ligt 86m onder de zeespiegel, van de Verenigde State.
Tot 1994 was Death Valley nog een National Monument en door president Clinton uitgeroepen tot National Park.
De temperatuur in Death Valley is extreem, zeker in de maanden juli en augustus want dan kunnen de temperaturen rustig oplopen tot boven de 50º Celsius. Ooit is hier 56.7º gemeten.
Zelfs als ben je groot fan van warmte/hitte is het moeilijk te geloven als iemand tegen je zegt:
Death Valley is heet, echt heet. 
Verharde wegen verbinden de meest belangrijkste stoppunten in het park

Route deel 1:
Las Vegas → US 195 → Nevada 373 → Californië 127 → Californië 190

Onderweg:
Bij Death Valley Junction, net ten Oosten van het park,  ligt het Amargosa Opera House & Hotel.
Dit is een rijkelijk versierd Performing Arts Center en is gerestaureerd door danseres Marta Becket

Overnachten:
Furnace Creek Resort ligt in het hart van het park  en heeft 2 mogelijkheden:
 1. Furnace Creek Inn (#), maar is gesloten tijdens de zomer maanden
 2. Furnace Creek Ranch
(#) Zelf hebben wij nog nooit in de Inn geslapen omdat we hier in of juni of september zijn geweest.
Beide hebben een zwembad dat door natuurlijke bronnen wordt gevoed. Zwemmen in het zwembad is een ervaring apart want voordat je het trapje op bent van het zwembad ben je al droog

Eten:
The Wrangler Buffet and Steakhouse, Forty-Niner Cafe, Corkscrew Saloon en The 19th Hole.
Reserveringen worden bij geen van de restaurants aangenomen

Wat je niet mag missen:
 1. Badwater, hier loop je op een zoutpan en is de laagste plek op het westelijk  halfrond met 86 meter onder de zeespiegel - rolstoel vriendelijk maar doe dit niet met extreme warmte.
 2. Artist's Drive, een rondrit door vulkanische en sedimentaire heuvels. De Kleuren Van het Palet van de Schilder is zeker laat in de middag fotogeniek. De rit is 14 km en one-way en niet geschikt voor auto's/campers langer dan 7.6m.
 3. Zie de zon opgaan bij Zabriskie Point. Death Valley meest bekende uitkijkpunt.
 4. Bij Dante's View kun je van een hoogte van 1.668m de diepte in kijken naar Badwater, zoals een adelaar zijn prooi vanaf grote hoogte opspeurt. Of te wel eagle's eye perspective. Het biedt een prachtig uitzicht over de omliggende bergen.
Tours die je er kunt doen:
 1. Scotty's Castle, het meest onwaarschijnlijke gebouw dat je ooit zult zien, het is geen echt kasteel en Scotty is nooit de eigenaar geweest. De bouw heeft tussen de US$ 1.5-2.5 mln gekost en door een vergissing is gebleken dat de bouwer (Albert  Johnson) niet had gebouwd op eigen grond maar op de grond van overheid. In 1970 is het onder beheer gekomen van de National Park Services.
 2. Maak aan nachtelijk wandeling bij de Sand Dunes vlakbij Stovepipe Wells om te genieten van de stilte, een mooie sterrenhemel en/of gloed van de maand op het zand.  (maar  doe dit niet in de zomer  maanden want dan zijn de duinen nog steeds  dik boven  de 38º Celsius
Vreemd verschijnsel:
Ubehebe Crater  met een omvang van 200 bij 250 m, 274 m diep  en een 0.8 km diameter.
Een soort maanlandschap dat ten westen van Scotty's Castle ligt.

Seizoengebonden opmerking:
Zomers is het hier extreem warm, dus goede koeling in de auto is gewenst en neem genoeg te drinken mee. Ook kan oververhitting van de motor voorkomen en daarvoor staan er water tanks langs de weg. Mocht je dit overkomen:
Zet de auto aan de kant met de motorkap open, de airco uit en de verwarming en blazers op zijn hoogste stand dan is alles snel weer afgekoeld. Doe dit minimaal 15 minuten pas op bij het controlen van de koelvloeistof want dat kan lelijke verbrandingen veroorzaken.

Website voor meer informatie over Death Valley National Park

Yosemite  National Park - tweede gedeelte van de rondreis


De beroemde Vallei van Yosemite, een natuurlijk schip, wordt gevormd door;
de bossen, de weiden en de Merced  rivier die worden omlijst door torenhoge granieten rotsen waar  bulderende watervallen vanaf komen. En toch is de vallei slechts 5% van het hele park.
De rest is hoogland, de Sierra Nevada, met pieken tot 3.963 m.
De wegen in het park  zijn briljant  uitgedacht om toegang te geven  tot het hele park.

Route deel 2:
Death  Valley → Californië 190 → Californië 136 → US 395 → Californië 120
→ Californië 41

Onderweg:
 • Ten Westen van Lone Pine, iets van de US 395 zijn de Alabama Hills, hier zijn honderden cowboy films opgenomen.
 • Ten Noorden van Lone Pine, iets van de US 395 is Manzanar National Historic Site, waar  meer dan 10.000 Japans-Amerikaanse inwoners werden gevangen gezet tijdens  WO II.
 • Vergeet  niet Mono Lake, met haar tufstenen torens en de vele vogels. Mono Lake ligt op de kruising van US 395 en Californië 120
Overnachten:Het Majestic Yosemite Hotel (voorheen The Awahnee Hotel) is absoluut de duurste accommodatie in het park. Gebouwd met hout en steen en  torenhoge ramen die uitzicht bieden over de graslanden en de monolieten. Voor dit dure hotel zijn absoluut goedkopere alternatieve te vinden in het park
Via bovengenoemde link kom je ook bij andere in het park gelegen accommodaties.
Mochten alle hotels in het park vol zijn dan kun in de plaatsjes bij de ingangen je geluk proberen. Voor een paar voorbeelden kun je terecht op mijn hotelwebsite.  
TIP: vroegtijdig reserveren is aan te bevelen.

Eten:
Kun je uiteraard doen in het restaurant van Het Awahnee Hotel, al is het alleen al om de sfeer te proeven.

Wat je niet mag missen:
 1. de makkelijke wandeling naar de voet van de lagere Yosemite Falls en kijk vanaf hier naar de hogere Yosemite Falls. Hier klettert de Yosemite Falls ongeveer 740 m naar beneden
 2. Ga midden in de vallei staan, waar dan ook langs de Merced rivier (bv Swinging Bridge) en geniet van de hoge rotsen rondom, zoals Half Dome en El Captain
Adembenemende uitzichtpunten:
 1. Tunnel View, bij de ingang van Yosemite Valley, geeft een compleet beeld van de vallei met zijn granieten rotsformaties en watervallen. 
 2. Glacier Point biedt een diepte overzicht van de Yosemite  Valley, recht naar beneden is dat 1.170m hoogte. En geeft verder een mooi beeld van Half Dome, Vernal en de Nevada Falls
 3. Olmstad Point op de Tioga Pass geeft een prachtig overzicht over het hoogland van Yosemite  en geeft een totaal ander beeld van Half Dome, dit wordt door veel mensen gemist.
Wandelingen:
 1. Makkelijk: de geasfalteerde 1.6 km wandeling naar  Mirror Lake, bij voorkeur in de vroeg ochtend of laat in de middag, zodat je Half Dome mooi kunt  zien reflecteren in het water.
 2. Makkelijk:  Mariposa Cove in het Wawona gedeelte van het park.  Hier kun je langs de gigantische Sequoia  bomen lopen.  Een wandeling naar de Grizzly Giant, 1.3 km, is een must.
 3. Matig: de korte steile, 4.8 km rondwandeling, naar de top van de 96 m hoge Vernal Fall. Deze wandeling geeft mooie  plaatjes onderweg en zeker een nat pak tegen de tijd dat je terug  bent. Maar zeer de moeite  waard.
Kleine  omweg:
de weg naar Glacier Point biedt vele korte wandelingen, zoals Taft Point en Sentinel  Dome.

Vreemd verschijnsel:
Het prismatisch effect van de maan  op de mist in de vallei van Yosemite, in het late voorjaar en vroege zomer,  maakt een “Moonbow”, ook wel maan  regenboog, zwarte regenboog, witte  regenboog, lunar regenboog of ruimte regenboog genoemd. Moonbows zijn relatief  zwakke, te wijten aan de kleinere hoeveelheid licht weerkaatst door het oppervlak van de maan.

Seizoensgebonden opmerking:
Californië 120 of de Tioga Road sluit over het algemeen midden november en gaat pas weer laat in mei/begin juni weer open. (Wij hebben hier een aantal keren niet overheen kunnen rijden door late sneeuwval).

Website voor meer informatie over Yosemite National Park

Sequoia and Kings Canyon National Park - derde gedeelte van de rondreis

  
De aangesloten parken Sequoia en Kings Canyon worden als een park beheerd en biedt de meest  majestueuze bergen en de meest gigantische fauna van de hele Sierra Nevada.
In het park vind je Mount Whitney, de hoogste top in continentaal Amerika en de General Sherman Tree, ‘s werelds grootste boom qua volume.

Route deel 3:
Yosemite → Californië 41 → Californië 180 → Californië 198

Onderweg:
Het historische dorpje Coarsegold, genesteld aan de voet van de Sierra Nevada, aan de Californië 41. Het ligt tussen Yosemite NP en Sequoia  & Kings Canyon NP, in de buurt van de het zuidelijke einde  van het goudland van Californië. Het plaatsje  heeft veel ambachtelijke winkels en een historisch museum.

Overnachten:
Wuksachi Lodge  in het hart van Sequioa  National Park. Het is een moderne lodge gebouwd in traditionele stijl, met een steen- en cedar constructie. In de lobby bevindt zich een gigantische open haard.

Eten:
in het restaurant Peaks van Wuksachi Lodge,  hier worden lokale gerechten bereidt. Of van juni t/m september bij het all-you-can-eat barbecue restaurant in Wolverton Meadow

Wat je niet mag missen:
 1. De General Sherman Tree met zijn hoogte  van 84 m en een doorsnee van ongeveer 8 m, dezereuze sequoia is de enige levende boom qua volume in de wereld. Het is een simpele wandeling in het Giant Forest, Rangers houden hier regelmatig een praatje om het verhaal van de boom te vertellen.
 2. Crystal Cave, is met zijn sierlijke marmeren formaties, de grootste grot attractie. Reserveer een halve dag voor dit bezoek  (inclusief  de rit er naar toe, een korte wandeling en de 45 minuten durende toer)
Adembenemende stoppunt:
Beklim Moro Rock met zijn 400 stenen treden voor een indrukwekkende blik op de graslanden van het park,  het gigantische bos en de 3.658 m hoge pieken. Moro Rock ligt tussen Ash Mountain en Lodgepole, iets van de Californië 198 af.

Wandelingen:
 1. Makkelijk: Het 3.2 km lange  Congress Trail, dit trail brengt je langs enkele van de grootste bomen. Zo gauw je bij de General Sherman Tree dit pad neemt, wordt het rustig en heeft een majestueuze atmosfeer.
 2. Makkelijk: In Kings Canyon, kun je de General Grant  Tree bezoeken en daar  de North Grove rondwandeling van 2,4 km doen,  hier zal je te midden zijn van de reuze  Sequoia,  de gemende coniferen en de graslanden.
Kleine  omweg:
In Kings Canyon NP, volg de Californië 180, ook genoemd de Kings Canyon Scenic Byway. Je gaat hier van Grants Grove voorbij Hume Lake tot het einde van de canyon. Het is een 3u durend rondje  met talrijke stop mogelijkheden, met uitzicht op de watervallen, de schuimende Kings River en de door ijs geslepen U-vormige canyon.

Vreemd verschijnsel:
Je kunt  hier door een boom rijden  genaamd Tunnel Log, een omgevallen reuze boom. Tunnel Log ligt in Sequioa  NP langs Crescent Meadows Road in Giant Forest.
(Onze allereerste keer in Yosemite, 1996, mocht je nog met je auto op een nabij gelegen boom rijden,  net zoiets als of je je auto op de brug van een garage zet. Dit mag helaas  niet meer.)

Website voor meer in formatie over Sequoia & Kings Canyon National Park 

Route deel 4 om het rondje af te maken:
Sequioa  → Californië 198 → Californië 99 → Californië 58 → Interstate 15
→ Las Vegas

Het is een prachtige route dus neem de tijd en maak er geen haast  klus van.
Een verlenging aan het einde in Las Vegas is een belevenis op zich.
Reserveren is absoluut een must in de hoogtij maanden, juni t/m augustus, als je tenminste in de parken wil slapen. Er buiten slapen kost je simpelweg veel extra reistijd.
Hier vind je een lijst met hotels in Californie, zowel van de bovengenoemde locaties als andere plekken. Voor Las Vegas kun je hier terecht maar hier heeft het Bellagio Hotel toch echt mijn voorkeur. Probeer de weekenden hier te mijden want dan kan het er erg druk zijn.

Rest mij om je een hele fijne rondreis te wensen.

Met vriendelijke groet,
Hedy Talens
Reizenenmeer Blog

Reacties

 1. Heel educatief, informatief en leerrijk geschreven en geïllustreerd met prachtige fotomateriaal. IK ben benieuwd naar het vervolg van het verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel Catherine - het is ook een prachtig gebied - foto's waren wel al van een oudere datum dus misschien qua kleuren niet op.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

Special: Part 2 - Winter Tour Eastern Canada & the state of New York January / February 2018

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4