2017 Travel Tip 13 - Discover The Veluwe, The Netherlands / Ontdek De Veluwe, Nederland - Reistip 2017 Tip 13

De Schoonheid van De Veluwe
-
The Beauty of The Veluwe

Kootwijkerzand/Veluwe
Een korte introductie.
De Veluwe, niet te verwarren met Nationaal Park De Hoge Veluwe dat slechts een minideel van het geheel is, is een overwegend beboste landstreek in de Nederlandse provincie Gelderland.
Het meet ongeveer 1000 km² en heeft een oppervlakte van 91.200 ha dat is aangemerkt als Natura 2000-gebied (Europees netwerk beschermde natuurgebieden).

Grote delen van de Veluwe bestaan uit stuwwallen uit de voorlaatste ijstijd (150.000 jaar geleden genaamd het Saalien). Voordat de ijsbedekking dit gedeelte van het land had bereikt, hadden grote rivieren zoals de Rijn en Maas dikke lagen zand en grind met dunne lagen klei afgezet. Toen het ijs tot dit deel van Nederland kwam werden deze rivierafzettingen opgestuwd tot hoge stuwwallen zoals op de Veluwe zichtbaar is. 
Zo ligt in het Nationaal Park Veluwezoom, bij het Rozendaalsche veld het Signaal Imbosch, het hoogste punt van de Veluwe op 110 meter hoogte. Dit is de hoogste stuwwal van Nederland. 
Vanaf de Veluwe lopen verschillende beken naar de rand van het gebied. Sommige van deze beken zijn gegraven (sprengen), andere zijn natuurlijk.
Op de Veluwe liggen oa het stuifzandgebied Leuvenhorst en het Leuvenumse Bos; bij Apeldoorn liggen het zeer bekende Kroondomein Het Loo, dat met 10.400 hectare het grootste landgoed is Nederland is.

Tijdens mijn fietstocht in dit prachtige gebied heb ik de volgende interessante plekken bezocht:

Radio Kootwijk op de Veluwe bestaat uit open heidevelden, de grootste actieve zandverstuiving van Europa en het monumentale zendstation Radio Kootwijk. In totaal maar liefst een oppervlakte van 1800ha.

Als je door dit gebied fietst of wandelt verandert de natuur continue, het ene deel nog mooier dan het andere. 

Kootwijkerzand gezien vanaf de Zandloper
Maar absoluut hoogtepunt is Kootwijkerzand, dat met zijn 700ha de grootste actieve zandverstuiving in Europa is. 
De prachtige Zandloper, een indrukwekkende uit cortenstaal opgetrokken uitkijktoren, geeft een prachtig uitzicht over de zandverstuiving.

De Zandloper
En als je dan door fietst kom je opeens op een groot open heideveld en daar vind je het monumentale Zendstation Radio Kootwijk, een in Art Deco-Stijl gebouwd voormalig zendstation.

De eerste naam was Radio Hoog Buurlo maar ook Radio Assel voordat het Radio Kootwijk ging heette. Maar heeft als bijnaam “De Kathedraal”, deze bijnaam komt van de vergelijking met de Grote Kerk van Veere.

De Kathedraal
Radio Kootwijk is een voormalig zenderpark op de Veluwe dat in de eerste helft van de 20ste eeuw een belangrijke communicatieverbinding vormde tussen Nederland en  zijn toenmalige koloniën, met name Nederlands-Indië. Het werd gebouwd vanaf 1918. Ook werden er voor werknemers woningen gebouwd, die samen het gelijknamige dorp gingen vormen.

Voormalig zendstation Radio Kootwijk of Gebouw A zoals het wordt genoemd
Gebouw A, zoals het genoemd wordt, is opgetrokken uit beton en is rijksmonument. Het is een ontwerp van architect Julius Luthmann. Het is gebaseerd op het Grossfunkstation van Telefunken in Duitsland en het beeld van een sfinx.
Meer over Radio Kootwijk en omgeving kunnen je lezen op de website van Staatsbosbeheer, de beheerder van dit stuk natuur.  

Nationaal Park De Hoge Veluwe ligt zo’n beetje centraal op de Veluwe, het is een prachtig natuurgebied dat volledig afhankelijk is van entreegelden en houtteelt want het krijgt geen overheidssubsidie.
Je kunt hier prachtige wandelingen maken maar ook 2 uitgezette fietstochten door het park brengen je op de mooiste plekjes. Je kunt het park in met je eigen fiets of een gratis witte fiets lenen die op diverse plekken in het park worden aangeboden. Op drukke dagen kan dit lastig zijn.
Na een mooie wandeling, kun je er terecht voor een lunch bij Parkrestaurant De Hoge Veluwe (voorheen De Koperen Pot) of voor een gezellige kopje thee bij het Theehuis van Jachthuis St.Hubertus. Nabij het Parkrestaurant ligt het bezoekerscentrum met oa de parkwinkel en Museonder.
Voor echte cultuur ga je naar het Kröller Müller Museum en de Beeldentuin. Meer informatie vind je via de link aan het begin van dit blog.
Als je zin hebt om meer te lezen over mijn eerdere ontdekkingen op de Hoge Veluwe kun je ook hier terecht.

Jachthuis St. Hubertus
Een bezoekje aan Jachthuis/slot St. Hubertus met zijn prachtige vijver mag je zeker niet overslaan. Het is het voormalig buitenhuis van het echtpaar Kröller Müller en een van de belangrijkste gebouwen van Nederland. Je kunt hier een rondleiding reserveren.


En als laatste ben ik aan de rand van de Veluwe in Roekel een wel heel bijzonder/zeldzame zwam tegen gekomen die ik ook met jullie wilde delen.

De zwavelzwam
Misschien heeft dit Blog je weer op een idee gebracht en mocht dat zo zijn dan wens ik je heel veel plezier in dit prachtige natuurgebied.

Met vriendelijke reisgroet,
Hedy Talens

Ps voor een goede accommodatie kan ik julie van harte Hotel De Sterrenberg in Otterlo aanbevelen, deze accommodatie ligt slechts een paar honderd meter van de ingang van Nationaal Park de Hoge Veluwe vandaan en beschikt over een uitstekende keuken.
Bed van lelies in de vijver van Jachthuis St. Hubertus

Reacties

  1. Ik heb vanuit mijn stoel alles gelezen en gezien. Prachtige reportage heb je weer geschreven. Ik geniet steeds van al je ontmoetingen, deel ze maar hoor want ik volg je wel en blijf zeker meelezen. Mijn wandelvermogen geraakt nu sneller heel beperkt omdat de benenwagen niet meer zo goed werkt. En de garage kan deze niet meer herstellen dat vergat ik nog te vertellen. Maar ik reis in gedachten met je mee , of het nu in een ander land zal zijn of aan het het strand en de zee. En als het wel een keertje met wat lopen zal gaan, dan zie je vanzelf wel een filmpje op mijn Yt kanaal staan. Liefs Tine

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

Special: Part 2 - Winter Tour Eastern Canada & the state of New York January / February 2018

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4