Special - Thanksgiving or Turkey Day of Gobble Gobble, A North American Tradition / Een Noord Amerikaanse Traditie


Thanksgiving Day of Gobble Gobble Day - Een oude traditie. 
Waar komt het vandaan en wie was de grondlegger voor deze dag.
-
Thanksgiving Day or Gobble Gobble Day – An old tradition. 
Where does it come from and who was the founder of this day.


Ondanks dat Thanksgiving Day of Thanksgiving, niet of maar in kleine kring gevierd word in Nederland,wil ik toch even stil staan bij deze traditie in Noord-Amerika.

Wat is Thanksgiving?
Thanksgiving Day' is een nationale feestdag, die in zowel de Verenigde Staten (sinds 1863) als in Canada (sinds 1957) wordt gevierd. In de Verenigde Staten wordt deze dag gevierd op de donderdag in de derde volle week van november. In Canada, waar de oogst eerder in het jaar valt, wordt het op de tweede maandag van oktober gevierd.
Traditioneel is dit de dag waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen.
De dag wordt gevierd met de hele familie en er worden grote afstanden afgelegd om bij elkaar te kunnen zijn.
Omdat het in de Verenigde Staten op een donderdag valt, zijn werknemers over het algemeen de vrijdag erna vrij, zodat er een familiereünie van vier dagen kan worden gevierd.

Thanksgiving heeft ook de bijnamen:
Turkey Day omdat kalkoen nou eenmaal het hoofdingrediënt is van de maaltijd en 
Gobble Gobble Day omdat dit het geluid dat de kalkoen maakt vertegenwoordigd.

Grondlegging van Thanksgiving.
Een vrouw was de grondlegger van Thanksgiving.
Sarah Josepha Buell Hale (24 oktober 1788 - 30 april 1879) was een Amerikaanse schrijver en een invloedrijke redacteur. Zij is de auteur van het kinderliedje "Mary Had a Little Lamb". 
Zij werd geboren in New Hampshire.

Hale is de persoon die het meest verantwoordelijk is voor het ontstaan van Thanksgiving als  nationale feestdag in de Verenigde Staten; het werd vroeger alleen in New England gevierd.  
Elke staat regelde zijn eigen vakantie, van oktober tot eind januari en het was grotendeels onbekend in het zuidelijk deel van Amerika. 
Haar pleidooi voor de nationale feestdag begon in 1846 en succes kwam pas  17 jaar later.
Ter ondersteuning van de voorgestelde nationale feestdag schreef Hale brieven aan vijf presidenten van de Verenigde Staten: Zachary Taylor, Millard Fillmore, Franklin Pierce, James Buchanan en Abraham Lincoln. 
Haar eerste brieven slaagden er niet in om te overtuigen, maar de brief die ze aan Abraham Lincoln schreef overtuigde hem de wetgeving te steunen om van Thanksgiving in 1863 een nationale feestdag te maken.  
De nieuwe nationale feestdag werd beschouwd als een verenigende dag na de stress van de Amerikaanse Burgeroorlog. 
Voor de toevoeging van Thanksgiving waren de enige nationale feestdagen die in de Verenigde Staten werden gevierd de verjaardag van Washington (Presidents Day) en de dag van de onafhankelijkheid (Independence Day of 4th of July).

Thanksgiving voor de Indianen.
Verschillende indianenstammen zien deze feestdag tegenwoordig niet als een dag waarop men dankbaar moet zijn, maar beschouwen het als het begin van een tragisch proces waarin zij hun land kwijtraakten, en hun populatie werd gedecimeerd. 
Ieder jaar op Thanksgiving Day komen verschillende groepen indianen samen in Plymouth In Massachusetts voor het herdenken van hun “nationale rouwdag”.
                                                     
Thanksgiving in Nederland.
Aangezien Thanksgiving een Amerikaans gebruik is, wordt dit in Nederland over het algemeen niet gevierd. Desondanks viert de Amerikaanse gemeenschap jaarlijks Thanksgiving, met onder andere een oecumenische dienst in de Pieterskerk te Leiden. Amerikanen in Nederland of Nederlanders die wel Thanksgiving vieren doen dat vaak op de derde zaterdag in november, dus voor de "echte" Thanksgiving Day. Deze datum heeft de voorkeur omdat de vierde zaterdag van november in Nederland erg dicht ligt op het traditionele Sinterklaasfeest (5 december).

Hier wil ik het bij laten en voor degene die het wel vieren….

Met vriendelijk reisgroet,
Hedy Talens

Reacties

  1. Leuk blog Hedy die ik met veel interesse heeft gelezen. Er was veel wat ik er nog niet van wist. Dus weer wat bij geleerd. Bij ons blijft de kalkoen in leven want wij doen er niet aan. Groetjes Tine

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

La Terrazza delle Dolomiti - Het Terras van de Dolomieten

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4