Wandelen aan de Voet van de Hirzer in Zuid-Tirol.

Het Hirzer Gebied bij Saltaus is Simpelweg Fantastisch om te Wandelen

Klammeben op 1.980m
Enkele details over de Hirzer.
De Hirzer / Punta Cervina is met zijn hoogte van 2781m de hoogste berg van de Sarntaler Alpen in Zuid-Tirol (Italië).

De Hirzer ligt ongeveer in het midden van de westelijke bergkam van de Sarntaler Alpen, die het Passeierdal in het westen en Sarntal in het oosten van elkaar scheidt. Vanaf de hoofdtop lopen vier richels in verschillende richtingen.
Administratief gezien, behoort de Hirzer tot de Zuid-Tiroolse gemeenschappen Schenna en Sarntal.

Een dag in het Hirzer-gebied.
In de Passeierdal, niet ver van Meran / Merano, ligt het dorp Saltaus. Vanaf hier brengt de Hirzer-gondel je in twee etappes naar Klammeben op 1.980m.
Voor mij is wandelen in het gebied Hirzer / Punta Cervina een echt hoogtepunt.

Een wandeling met uitzicht

Vorig jaar was ik hier in de herfst (oktober) en maakte een prachtige wandeling met veel herfstkleuren, de lariksen die hier overvloedig groeien geven het iets magisch en nu in het vroege voorjaar (mei) lag er nog steeds veel sneeuw op de bergtoppen. De kleurrijke lariks waren nu nog maar in het begin stadium van hun naalden pracht.

Parkeren was tot nu toe een groot probleem bij de Hirzer-gondel omdat de parkeerplaats erg klein was, maar nu hebben ze een nieuwe garage gebouwd, dus nu is er veel meer ruimte.
Ook is er een goede busverbinding die net stopt voor het gebouw van de gondel.
Er kunnen behoorlijke wachttijden zijn, want het is een erg populair wandelgebied.

Je kunt ook met de auto naar het Prenn-middenstation rijden en vanaf daar de gondel nemen, maar er zijn mogelijk langere wachttijden en er is niet veel parkeerruimte.

Staffel Alm

Deze keer koos ik voor de wandeling naar de Staffel Alm, hier vind je een restaurant met een groot zonneterras, dat je ongeveer 30 minuten kost.
Vanaf daar volg je de borden Almenweg / Hirzerhütte / Tallneralm, het eerste deel van de klim is redelijk veeleisend. Normaal gesproken duurt het ongeveer 50-60 minuten om bij de Hirzerhütte te komen, maar vanwege de nog resterende sneeuw op het pad kostte het me 1.30u.
Om terug te komen van Tallneralm / Hirzerhütte naar het bergstation is het nog 20-30 minuten.

Het niet zo makkelijke pad door de sneeuw.

Het is een fantastische natuurwandeling en ik kan het ten zeerste aanbevelen in de lente en de herfst.
Houd er rekening mee dat sneeuw in het vroege voorjaar bepaalt of je dit kunt wandelen of niet.
Ik ben hier nog nooit in de zomer geweest, maar het zal zeker veel koeler zijn dan de dal, maar ook veel meer wandelaars.

De oude hutten gelegen vlak naast de Hirzerhütte

Een Mysterieus Verhaal - Zal de Hirzer-Gondel het vandaag wel of niet doen?
De Hirzer-lift heeft problemen, al voor een langere tijd doet de gondel het opeens niet.
Sinds 2010 stopt de Hirzer-gondel plotseling met werken. De problemen duren soms een paar minuten, maar soms ook langer. Hoewel toptechnici koortsachtig op zoek zijn naar een oorzaak voor het probleem, is deze tot nu toe niet gevonden.

Voor de terugkerende totale black-out in de machinekamer hebben de mensen in het gebied rond de gondel een bovennatuurlijke verklaring. Luisterend in de omgeving, zou het iets te maken met het verleden.
Het is de wraak van de bouwer voor het gebrek aan respect.

De man achter het technische meesterwerk is de ingenieur Josef Hillebrand (1935-2010). Met veel moeite en persoonlijk kapitaal heeft hij in de jaren 1970 tot 1973 de gondel gebouwd, die al snel zorgde voor economisch herstel in het hele gebied. Maar mensen - wordt er gezegd - hebben hem niet bedankt maar zaten hem vaak dwars

Toen de pionier op 74-jarige leeftijd stierf op 19 juli 2010, bleef de gondel en zelfs op de dag van de begrafenis operationeel - velen verwachtten een pauze als een teken van respect, en dit was ook de wens van de bouwer. Slechts een korte tijd na de dood van Hillebrand stierf ook zijn vrouw, "en sindsdien komen deze verstoringen keer op keer voor", constateert directeur Pixner van de gondel.

Ik wens je veel wandelplezier in dit super mooie gebied.
Hedy Talens
Voor de Facebook leden: Zuid-Tirol / Alto Adige / Südtirol / Sudtirolo – Pure Passie! – lid worden is simpel: aanvragen en de 3 vragen beantwoorden, wij doen de rest.



Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden