Canada - Groot & Prachtig - Een Handboek met Tips & Tricks.

Canada: Een handboek om het wat makkelijker te maken, tips en meer


Voordat je naar Canada reist of überhaupt aan boeken denkt, zijn een beetje planning en onderzoek de moeite waard.

Welke reisdocumenten heb je nodig?
Om Canada te bezoeken, moet je aan een aantal vereisten voldoen conform de Immigration & Citizenship van Canada.
Dat is voor de EU bezoeker aan Canada:
  • een geldig paspoort (minimaal nog 6 maanden geldig), ook eigen paspoort voor kinderen zijn verplicht. En mocht je als 1 ouder met kinderen reizen, kan er door de douane om een toestemmingsformulier gevraagd worden.
  • een vooraf aangevraagde toestemming tot toegang van het land genaamd: eTA (Electronic Travel Authorization). Dit is nodig als je per vliegtuig vanuit de EU naar Canada reist.
Het eTA formulier aanvragen blijkt toch vaak nog een flinke hobbel te zijn. 
WAAROM TE VEEL BETALEN ALS DAT NIET NODIG IS??
  1. Misschien toch eng zo’n formulier aanvragen?
  2. Geen creditcard hebben? Deze heb je sowieso nodig in Canada dus dat mag geen reden zijn!
  3. Of je er gewoon niet goed in verdiepen
  4. Je makkelijk te verleiden bent door poot uitdraaiende websites omdat ze boven aanstaan in google?
Er bestaat maar 1 officiële instantie waar je dit moet doen en dat is op de website van de
Government of Canada. 
Je kunt hier in het Nederlands alle informatie vinden, zelfs een 22 pagina tellende uitleg kun je hier vinden. 

C$ 7,00 kost de eTA aanvraag niet meer en niet minder.
Alles wat je meer betaald is weggegooid geld dat je beter in de vakantie kan uitgeven.
En oh het is zo vreselijk makkelijk want binnen enkele minuten is de aanvraag ingediend en vaak is de goedkeuring supersnel via email terug en je paspoort gelinkt met de toestemming van 5 jaar. 
Kan soms langer duren maar over het algemeen niet.

Wat andere informatie over het hoe het allemaal verder werkt, ook als je van Canada naar Amerika de grens overgaat met auto en vliegtuig:
Wil je vanuit Canada per auto de grens oversteken, dan moet je bij de grens een Waiver kopen (I-94 formulier) en deze is 90 dagen geldig en kost $ 6,00.

Het invullen van het formulier moet gedaan worden in het kantoor van de grensovergang.
De douanebeambte bij het grenspoortje neemt je paspoort in (of ze dit doen is afhankelijk van de grote van de grensovergang) en hij verwijst je naar het kantoor, daar roepen ze je op en krijg je een formulier in te vullen, dan betalen en je krijgt je paspoort met I-94 terug.
Dit kan tijd kosten, tegenwoordig kan dit ook al online via deze website maar dan moet je wel binnen 7 dagen de grens oversteken anders vervalt de geldigheid.

NOTE: bij de grensovergang vragen de heren beambte heel vaak naar je ESTA formulier MAAR dit is officieel niet nodig. Het is puur gemakzucht van de heren beambte en zullen je soms zuchtend en steunend op dezelfde manier verder helpen zoals ik hierboven heb beschreven. Dus laat je niet afschrikken en kan in sommige gevallen wel iets sneller gaan.

NOTE: ga je vanuit Amerika met de auto de grens over heb je genoeg aan je geldige paspoort.

NOTE: maak je een tussenstop of stop-over in Canada op de weg naar Amerika heb je ook eTA nodig als je uit een land komt waar eTA verplicht is voor Canada.
Dit geldt alleen als je per vliegtuig arriveert en niet als je per bus, train of boot inclusief cruiseschip en stop in Canada maakt

TIP - Verlies/Diefstal - Paspoort/Rijbewijs
Je bent heerlijk op vakantie en wat gebeurt er je raakt je paspoort kwijt.
Of het nou door verlies of diefstal is, het maakt je vakantie in één klap een stuk minder leuk.
Het brengt een hoop stress en geregel.  Zoeken naar de Nederlandse Ambassade of vertegenwoordiging, bellen met Nederland enz enz.
Ik hoop dat het jullie nooit zal overkomen en maar de volgende tip zal de ellende niet minder maken maar wel makkelijker:        
Maak een kopie van je paspoort en rijbewijs en stop die in je koffer en nog eentje in je handtas/rugzak enz enz. Als extra kun je er nog een paar op een usb stick zetten. Op deze manier heeft de betreffende instantie je gegevens sneller boven water en zal je minder lang op een tijdelijk document hoeven te wachten.


Medicijnen meenemen op reis naar Canada?
Je gaat op reis maar je gebruikt medicijnen wat dan?
Voor sommige medicijnen (zoals slaapmiddelen, ADHD-medicijnen of sterke pijnstillers) heeft u een verklaring nodig.
  1. Zoek uit of het medicijn onder de Opiumwet valt: Vraag apotheker of arts of de medicijnen onder de Opiumwet vallen of kijk zelf of de werkzame stoffen in het medicijn onder de Opiumwet vallen. Staan de medicijnen (of bestanddelen daarvan) niet in de Opiumwet? Dan mag je deze op reis meenemen. Neem deze medicijnen wel altijd mee in de originele verpakking. Dan is duidelijk dat het om een geneesmiddel gaat en niet om drugs.
  2. Medische verklaring? Als het medicijn (of dat van je kind) onder de Opiumwet valt, heb je een verklaring nodig. Er zijn twee soorten verklaringen maar aangezien het om Canada gaat hou ik het bij de benodigde verklaring. Medische verklaring: voor alle niet Schengenlanden.
  3. Verklaring aanvragen Let op dat je op tijd met de aanvraag begint. Op de website van het Centraal Administratiekantoor (CAK) kun je per land opzoeken welke verklaring nodig is. Download het aanvraagformulier, laat de arts dit tekenen. Stuur het ingevulde formulier naar het CAK. Het CAK heeft dan nog 4 weken nodig om uw verklaring klaar te hebben.
Medicijnpaspoort geldt niet als verklaring!
Het medicijnpaspoort (ook wel geneesmiddelen-paspoort of Europees Medisch Paspoort) is niet geldig als medische verklaring. Hierop staan alle medicijnen die je gebruikt of waar je overgevoelig voor bent. Dit is handig mocht je in het buitenland een apotheek of arts nodig hebben.
Je kunt het paspoort opvragen bij je apotheek of (huis-)arts.
Tips:
  • Begin op tijd met de aanvraag: minimaal 4 weken voor vertrek.
  • Neem medicijnen mee in de originele verpakking
  • Antwoord op andere vragen (kosten, geldigheid, doorreizen) vind je op de website van het CAK.
Vermijd de meest voorkomende reis vergissingen zoals:
  • Verkeerd inschatten van afstanden tussen Canadese steden;
  • Klimaat;
  • Seizoenen en openbare feestdagen en de daarbij behorende druktes;
  • Transport;
  • Accommodatie:
  • Te veel hooi op je vork nemen.
Ga eerst bedenken in welke periode je op vakantie wilt gaan, maak dan eerst een route, b.v.via google maps of haal de basis uit een reisgids, zodat je de afstanden kunt zien, voor je beslist of je een camper of een auto wilt huren.
Bedenk daarbij of de route haalbaar is. Want door de grote afstanden en de prachtige natuur zal je rit veel langer zijn dan je waarschijnlijk kan inschatten, zeker als je de eerste keer naar Canada gaat.

Realiseer je de grootte van Canada!

Canada is het op één na grootste land ter wereld; alleen Rusland is groter. 
Canada bestaat uit 10 Provincies & 3 Territories.
Provincies: Alberta (AB), British Columbia (BC), Manitoba (MB), New Brunswick (NB), Newfoundland (NL), Nova Scotia (NS), Ontario (ON), Prince Edward Island (PE), Quebec (QC), Saskatchewan (SK)
Territories: Northwest Territories (NT) Yukon (YT) & Nunavut (NU).
Van kust tot kust omvat Canada vijf tijdzones.
Victoria, de hoofdstad van de meest westelijke provincie van Canada, ligt 4.491 km van Toronto en maar liefst 7.403 km van de meest oostelijke hoofdstad St. John's in Newfoundland.
Mijn verdere verhaal zal gaan over de hierboven in blauw en vetgedrukte provincies / territories, dit omdat ik er ben geweest en het de meest bezochte delen zijn.

Klimaat en gemiddelde weer in Canada in de algemene zin!
Het grootste deel van Canada heeft een landklimaat, hoewel de gemiddelde winter- en zomerse temperaturen afhankelijk zijn van de locatie.
De winters kunnen heel koud zijn in veel regio's van het land, met name in het binnenland en de Prairie-provincies, die een landklimaat hebben.
In deze gebieden kunnen de dagelijkse gemiddelde temperaturen -15°C zijn maar ook -40° C met echt koude gevoelstemperaturen. In de niet kustgebieden kan de sneeuw zelfs een half jaar blijven liggen.
In de zomer zijn aan de oost- en westkust de gemiddelde temperaturen over het algemeen in de lage 20°C, terwijl in de tussen liggende gebieden, de gemiddelde zomerse temperatuur varieert tussen 25 tot 30°C, met af en toe extreme hitte op sommige binnenlandse locaties van meer dan 40°C.

Hieronder vind je de gemiddelde temperaturen voor een aantal provincies / territories maar mocht je het per stad willen doen kun je op deze website terecht

































































Maar op alles is een uitzondering want niet elk jaar is hetzelfde en niet iedereen is hetzelfde.  
Dus wat je voor kleding meeneemt op vakantie is afhankelijk van het seizoen en locatie: 
  • November, december, januari, februari, maart is een warme jas nodig want het kan er heel koud zijn en zeker in de Rockies
  • April, mei, juni, september, oktober is een fleece vest of winddicht jack genoeg en eventueel wat extra laagjes maar ook een regenjack is handig
  • Juli, augustus heb je voldoende aan een vest of laagjes kleding.

Publieke Feestdagen en de daarbij behorende drukte!

Hierbij een kort lijstje met de officiële feestdagen en drukkere dagen.
Ik zeg drukkere dagen omdat ook een niet officiële feestdag zoals vader- of moederdag extra druk kan zijn.

Als een feestdag op maandag valt, betekent dit dus een lang weekend en de gemiddelde Canadees is gek op lange weekenden en gaan dan graag op pad voor een short trip, veel met een eigen camper maar ook familiereünies zijn zeer populair en dit soort evenement wordt vaak in hotels gehouden.
TIP - kijk even of er zo’n dag in je reis valt en zo ja is het misschien wijs om voor dat lange weekend toch een reservering te maken om teleurstellingen te voorkomen. Over het algemeen zullen de supermarkten open zijn maar check het voor de zekerheid.
Het hoogseizoen valt in de maanden juni t/m augustus en het zomerseizoen begint op de maandag voor Victoria Day (25 mei) en eindigt op Labour Day (1ste weekend in september)

Vakantie

Datum in 2021

Waar?

Good Friday

April 02, Friday

National except QC

Easter Monday

April 05, Monday

QC

Mother's Day

May 09, Sunday

Not a stat holiday

Victoria Day

May 24, Monday

National except NB, NS, NL

Father's Day

June 20, Sunday

Not a stat holiday

Aboriginal Day

June 21, Monday

NWT

St. Jean Baptiste Day

June 24, Thursday

QC

Canada Day

July 1, Thursday

National

Civic Holiday *

August 2, Monday

AB, BC, SK, ON, NB, NU

Labour Day

September 6, Monday

National

Thanksgiving

October 11, Monday

National except NB, NS, NL

Remembrance Day

November 11, Thursday

National except MB, ON, QC, NS


* Civic Holiday heeft verschillende namen

 

Heritage Day, AB

Natal Day, NS

British Columbia Day, BC

Simcoe Day, Toronto, ON

Terry Fox Day, MB

Colonel by Day, Ottawa, ON

New Brunswick Day, NB

Saskatchewan Day, SK

Regatta Day, NL



AB

= Alberta

NL

= Newfoundland & Labrador

BC

= British Columbia

NU

= Nunavut

ON

= Ontario

NWT

= Northwest Territories

MB

= Manitoba

QC

= Quebec

NB

= New Brunswick

SK

= Saskatchewan

NS

= Nova Scotia

 

 


De kleuren in de 🗓?
Groen betekent geen officiële feestdag maar kan wel extra drukte opleveren in het weekend.
Oranje door dat Canada op donderdag valt, biedt het de mogelijkheid voor een lang weekend.
Deze dag volgt op het einde van het schoolseizoen.
Rood officiële feestdag op maandag betekent een lang weekend voor de Canadezen en dat begint
op de vrijdag en duurt t/m maandag

De zomertijd (Daylight Saving Time = DST) in 2021 begint op zondag 14 maart en eindigt op zondag 7 november.


DST wordt niet (geel op de kaart) ingevoerd in:
Oostelijke, Noordoostelijke en Zuidoostelijk delen van British Columbia,
Noordwestelijke deel van Ontario,
Oostelijke deel van Quebec,
Saskatchewan (met kleine uitzondering in oost en west)
Yukon.
Het schoolseizoen in Canada loopt van 1 sept 2020 t/m 30 juni 2021, dus de schoolvakantie begint op met Canada Day.
De meeste schoolbesturen in 2021 starten het schooljaar op 7 september, een dag na Labour Da


Transport!
Zoveel mensen, zoveel keuzes. De één zweert bij een auto, de ander bij een camper, de ander gaat in een bus zitten en de ander pakt de trein of vliegtuig maar voor alles is er wat te zeggen.
En ieder moet doen waar ie zich goed bij voelt en het is zeer persoonlijk wat je kiest.
Perfect voor de één en absoluut onaanvaardbaar voor de ander.

Ik hou het bij de eerste twee. En ik weet zeker dat ik de halve groep over me heen krijg door mijn voor- en nadelen 🤪 maar ik hoop dat het besef er is, dat ik dit doe om mensen aan het denken te zetten voor ze hun keuze maken.
Er zijn legio verhuurbedrijven voor zowel auto als camper en in allerlei soorten en maten.
Een creditkaart is onmisbaar voor het huren van een auto of camper want anders kan een borg gevraagd worden van enkele honderden of zelfs duizenden dollars. Geef in ieder geval nooit je paspoort af als borg.

Autorijden doe je in Canada gewoon met je Nederlandse rijbewijs, alhoewel er soms door mensen een International rijbewijs wordt geadviseerd zie ik daar het nut niet van in en heb het ook nog nooit gedaan. En de agent die je eventueel gaat aanhouden in Canada zijn over het algemeen zeer vriendelijk/behulpzaam en de Nederlanders zijn zeer geliefd in Canada.
In tegenstelling tot Amerika, heeft Canada gewoon het metrieke stelsel dus geen gedoe met het omrekenen van miles naar kilometers.

Een camper huren in Nederland/België via een reisbureau zal over het algemeen goedkoper zijn omdat ze met vakantie tarieven werken.
Een auto huren in Nederland/België biedt vaker de extra zekerheid van de all-inclusief pakketen die in Canada niet worden aangeboden en zullen er extra verzekeringen moeten worden aangeschaft en die zijn vaak duurder.
Waar je een camper of auto moet huren ga ik je niet adviseren want dan krijg ik met iedereen ruzie die dan een betere / goedkopere ervaring heeft dan die ik noem. 😉

De Camper!
Het is mij opgevallen dat er toch mensen zijn die een camper hebben gehuurd en achteraf beseffen dat het toch misschien niet ideaal is geweest.
Dit gebeurt wel het meeste bij mensen die een camper reis via een reisorganisatie boeken of het voor de eerste keer doen en zelf regelen. De reisorganisatie kijkt alleen maar naar het aantal kilometers dat er gereden gaat worden en dat is dan acceptabel maar gaan vaak voorbij aan de hoeveelheid bezienswaardigheden en schoonheid die je onderweg tegenkomt.
De rit duurt gewoon langer met een camper.

Camper voordelen:
  • Niet continue hoeven in en uitpakken;
  • Gezellig bij een kampvuurtje zitten en barbecueën als dat is toegestaan op de locatie;
  • In de vrije natuur zijn;
  • Met kinderen reizend;
  • Zelf koken i.p.v. uiteten en lekker onderweg stoppen voor een broodje naast de camper.
Camper nadelen:
  • Een camper huren is niet goedkoop, tevens heb je te maken met extra kosten zoals bv extra km’s, tafel en stoelen en benzineverbruik, het zijn namelijk echte slurpers;
  • Je mag/kan de camper meestal pas een dag na aankomst ophalen, dit is afhankelijk van de verhuurder;
  • Restricties die gebaseerd zijn op de grote van de camper, zoals als bv bij Mount Revelstoke National Park waar je niet met een camper, die groter is dan 26ft of 7.9m, de “Meadows to the Sky” op mag;
  • Het is, zeker in het zomerseizoen, niet altijd makkelijk een parkeerplek te vinden op mooie locaties;
  • Onverharde wegen zijn taboe en kan per verhuurbedrijf verschillen;
  • Een camper waarin je een douche/wc hebt en die gebruikt, zul je met regelmaat de tank moeten legen want anders wordt de geur wat minder prettig in de camper. En als het een beetje tegenzit kan dit langer duren want het lijkt er altijd op of iedereen dat tegelijk doet;
  • Heb je een camper zonder douche/wc zul je gebruik moeten maken van openbare wasruimtes/toiletten. Dit is niet voor iedereen even geschikt of fijn;
  • Een camper met 4 volwassen is over het algemeen niet handig ingedeeld tenzij je een echte grote huurt;\
  • Camper schoonmaken om boetes te voorkomen want dat kan gebeuren.
TIP – Kamperen / Reserveren
Vooral in de Nationale Parken is het raadzaam om in de maanden juli en augustus te reserveren, wil je dit absoluut niet wees dan verstandig en zorg dat je in de loop van de middag een camping zoekt. Wild kamperen is absoluut verboden tenzij er toestemming is van de eigenaar of de plaatselijke overheid. Mocht je onverwachts geen plek meer kunnen vinden dan is er nog een optie en dat is op het parkeerterrein van een supermarkt want daar is het over het algemeen niet verboden ’s nachts te staan. Maar dat is wat lastig in de Nationale Parken natuurlijk en kan een aantal extra kilometers nodig zijn om een  plek te vinden.

De Auto!
Auto voordelen:
  • Flexibel;
  • Goedkoper qua benzine;
  • Makkelijker parkeren bij drukkere locaties en steden maar ook dat is op sommige plekken geen garantie.
Auto nadelen:
  • Altijd weer de auto moeten in en uitpakken bij een overnachting;
  • Je mag niet op alle onverharde wegen rijden, dit verschilt per verhuurder.
Waarom voor ons een auto idealer is dan een camper?
Wij vinden een camper absoluut niet goedkoper dan een auto, maar zoals een facebook vriendin mij vertelde is het huren van een camper niet om het goedkoper zijn maar om “The Way of Traveling”.
Velen associëren een auto huren met hotels, ik snap dat als je bv 3 weken weg bent, je niet 3x per dag ergens wil eten.
Daarom boek ik ook geen hotels maar kies bewust voor accommodaties waar ik kan koken, slechts op een enkele locatie kies ik voor een hotel zoals in een stad.
Wij vinden het zelf geen probleem om onze tas bij een locatie elke keer weer uit de auto te moeten halen en dat gebeurt ook niet dagelijks want we verblijven meestal meerdere dagen op een plek.
Leven doe we uit onze tas tijdens de vakantie en na 25 jaar Amerika/Canada reizen is dat een gewoonte geworden die we zelfs in Europa doorvoeren tenzij we bv een week op een locatie blijven. Maar ja alles moet toch weer mee naar de volgende locatie dus makkelijk inpakken.

Parkeren in Canada met een Europese Invalidenkaart! 
De Europese Invalidenkaart wordt erkend in Canada maar er wordt wel geadviseerd om dat per provincie/territory nog even na te kijken. Op de website Disabled Motorists kun je dat vinden.
Wat je wel moet doen is een extra papieren permit printen die je naast je invalidenkaart neer moet leggen op het dashboard van je auto.

Tanken, we kunnen er helaas niet omheen!!!!!
Ondanks dat de benzineprijzen ook in Canada fors gestegen zijn blijft het voor ons Europeanen toch behoorlijk goedkoop. De benzineprijzen zijn in West-Canada het duurst en het goedkoopst in de prairie-gebieden. Zie verder de foto hoe de prijzen zijn in de provincies.

Canada heeft loodvrije benzine (Gasoline/Unleaded Octane) verkrijgbaar tussen 87-93 RON zoals dat in Europa heeft maar in Canada wordt dat met PON of AKI aangeduid. Meestal staat in de tankdop wat je moet tanken.
Tanken doen we in Canada per liter en niet per galon zoals in Amerika.

Tankstations
Tankstations (zogeheten ‘service-stations’) zijn er met bediening of self-service.
Je hoeft bij de ‘fully serviced stations’ geen fooi te geven, omdat de benzineprijzen meestal iets hoger zijn maar een klein fooitje wordt toch wel gewaardeerd.
Ook kan het voorkomen dat je vooraf moet betalen, als ik me niet vergis is dit hoofdzakelijk in British Columbia, je kunt dan een bepaald bedrag bij de kassa afgeven of als je vol wilt tanken je creditcard maar van het laatste ben ik geen voorstander want uit eigen ervaring weet ik dat niet iedereen eerlijk is.
Tijdens een rondreis hadden wij getankt en was onze creditcard gescand en werden er tickets mee geboekt naar een Oostersland maar gelukkig was onze creditcard maatschappij zeer scherp en vond het zeer verdacht dat na alle kleine boodschappen en tankbedragen er opeens een paar tickets werden geboekt.

Verder is belangrijk de benzine-stand in de gaten te houden en regelmatig de tank te vullen dit om ellende te voorkomen.
Gezien de soms grote afstanden weet je immers vaak niet wanneer je een volgend tankstation zult tegenkomen.
Zonder benzine langs de weg komen te staan is niet alleen vervelend, maar geldt op sommige plaatsen zelfs als een verkeersovertreding.

Openingstijden
De meeste tankstations zijn dagelijks open van 6-22 uur. In minder drukke gebieden kun je beter rekening houden met eerdere sluitingstijden.
In de grote steden zijn sommige stations dag en nacht open, evenals langs de Trans-Canada Highway en de overige grote doorgaande autowegen.

Betalen
Bij tankstations kan contant worden betaald. Creditcards worden nagenoeg bij alle tankstations aan de kassa geaccepteerd.
Er zijn ook veel tankstations waar je na sluitingstijd kan tanken via tankautomaten (pay-at-pump).
Bij tankautomaten kan worden betaald met bankbiljetten en een creditcard maar hou er rekening mee dat Nederlandse creditcards niet altijd worden geaccepteerd want er wordt dan naar een ZIPCODE (postcode) gevraagd en die kunnen we niet leveren.

De website Gasbuddy https://www.gasbuddy.com/CAN geeft indicaties qua benzine prijzen en waar je kunt tanken. Helaas de app is niet beschikbaar in de Nederlandse App store.

Paar voorbeelden wat je kunt verwachten, alles op gemiddelde prijzen berekend van 14 april 2019.
Aantal kilometers: 2.500
Gemiddelde benzineprijs C$ 1,30 - € 0,86 p/l op een wisselkoers van 1.50 C$/€ van heden 14 april 2019

Large car:       250 lt = C$ 325,00
Camper 25 ft: 625 lt = C$ 813,00

In Alberta kost de benzine in Calgary gemiddeld C$ 1,20 p/l en in Banff C$ 1,28 p/l
In British Columbia kost de benzine in Vancouver gemiddeld C$ 1,50 p/l en in Kelowna C$ 1,44 p/l.
TIP - Voor Onderweg
Om rond te reizen zonder elke keer bv bij McDonald of Tim Hortons te lunchen of lauwe drankjes in je auto te hebben liggen, kopen we een koelbox bij aankomst.
De koelelementen nemen we meestal al mee vanuit Nederland, maar die kosten een paar dollar in de grote (supermarkt) ketens zoals Walmart, Canadian Tire, Albertson en Safeway.
Je kunt 2 soorten kopen in bijna alle ketens:
  • Koelers van piepschuim en
  • Koelers van hard plastic,
De kosten hiervoor zijn afhankelijk van het formaat en de winkel.

Onze voorkeur gaat uit naar een koeler van hardplastic omdat ze niet piepen en dat kunnen de piepschuim koelers wel doen en dat is zo irritant als ie bv op de achterbank staat of in de bak van je SUV.
De hardplastic koeler is makkelijker te drogen als je er bv ijsblokjes in doet ipv koelelementen want niet elke kamer heeft een koelkast met vriesvak maar elk hotel heeft wel een ijsblokjes machine. Plastic zak eronder en klaar is kees. Meenemen naar Nederland doen we niet en geven hem meestal bij de laatste accommodatie aan het personeel, die zijn er vaak erg blij mee.

Accommodatie!
Hotels, Motels, B & B’s, Hostels, Cabins, Lodges, Glamping, oTENTik en ga zo maar door, en natuurlijk de rijdende accommodatie, dus vele mogelijkheden om uit te kiezen.
Zoveel verschillen in accommodaties, zo verschillend zijn de prijzen.
Accommodatie in Canada is ervan goedkoop tot heel duur.
Steden als Vancouver, Montreal, Ottawa en Quebec hebben behoorlijk stevige prijzen maar ook de Nationale Parken weten behoorlijke prijzen voor hun accommodaties te vragen.
Canada is simpelweg hot en de bezoeker uit rijkere landen zoals uit Azië maakt het niet uit of ze
€ 100 of € 1000 voor een overnachting moeten betalen en dat jaagt de prijzen behoorlijk op.
Dit is heel frustrerend als je voor het eerst naar Canada gaat en denkt:
ik doe het lekker op mijn gemak want ik heb nog alle tijd. Dit kan dan resulteren in een dikke teleurstelling omdat het dan duur is en overal vol zit. 
Dit is zeker in de maanden juli en augustus het geval maar tegenwoordig ook juni en september. En mensen die niet meer in het hoogseizoen hoeven gaan ook al weg in april en mei, waarbij april en begin mei nog wel eens kan zorgen voor gesloten accommodaties en bezienswaardigheden. Veel gaat pas half mei open.

Vroeg boeken en reserveren is vaak het voordeligst en als je flexibel boekt kun je nog annuleren of wijzigen mocht het toch goedkoper worden. De hotels zijn zeer coulant als je je reservering corrigeert of email stuurt, incl. plausibele verklaring, met verzoek tot aanpassen maar dat moet je natuurlijk niet elke week doen want dan krijg je zeker een kruisje achter je naam en een kamer ergens achteraf.
Het is ook zeker even de moeite waard om de accommodatie rechtstreeks te benaderen want vaak krijg je dan een betere prijs/kamer omdat ze dan geen kosten hoeven af te dragen aan bv websites als booking.com.
Mijn ervaring is dat accommodaties niet veel goedkoper meer worden naar mate je dichter bij de datum komt, eerder het tegenovergestelde. Veel last-minute deals lijken er niet meer te zijn bij accommodaties.

TIP – Kortingen!
Leden van de ANWB kunnen in Canada hotels boeken met de CAA Discount Rate .
Dit scheelt in de meeste gevallen 10%.
Ook bieden sommige hotel ipv korting op de kamer, een ontbijt inclusief.
Dus bij het boeken even zoeken naar de vermelding special code CAA.
Op de reservering staat dat je de ANWB kaart moet laten zien bij het inchecken. Ons nog nooit gevraagd maar neem hem wel mee.

Lid worden van ketens zoals: Best Western, Hilton, Holiday Inn, Coast etc kan ook goede prijzen opleveren en je kunt soms zelfs een kamer boeken voordat deze is opengesteld voor niet leden.
Het lid worden kost je niks en soms kan tot 35% korting opleveren of een upgrade.

Teveel Hooi op de Vork nemen!
Met dit kopje bedoel ik teveel willen zien en teveel kilometers maken en daardoor eigenlijk niet echt ziet wat je gezien hebt en het pas thuis naar aanleiding van je foto’s realiseert wat je gezien hebt.
Het is mij overkomen de eerste keer en zelfs nu na zoveel jaren denk ik nog wel:
Je hebt weer veel te veel in gedachte en laat dan gewoon dingen vallen.
Het motto: Wat niet weet, wat niet deert geldt hier ook.
De eerste keer Canada is heel indrukwekkend want het is nou eenmaal prachtig en je ziet zoveel moois op de tv en internet dat je dat ook zien wilt maar ook dat en ook dat.
Zie hier verder mijn laatst geschreven bericht over bezienswaardigheden en pit stops.

Andere Tips & Tricks

Tip 1 - Entrance Fee!
Als je naar meerdere Nationale Parken gaat is het, het overwegen waard om een National Parks Pass aan te schaffen.
Canada's Discovery Pass, een jaar pas, voor een familie tot 7 mensen in dezelfde auto, kost C$ 137 en is een jaar geldig. Bestel je hem online bespaar je 20% op de aanschaf.
De service hierbij is waanzinnig snel en je hebt de kaart met ongeveer 2 weken in huis. De datum van de pas gaat in op het moment van aanschaf en niet vanaf wanneer je hem voor het eerst gebruikt.
Zeker in het hoogseizoen is het voor jezelf maar ook voor de persoon die bij het poortje van het park zit een stuk sneller dan als iedereen nog een pas moet kopen.

Rekenvoorbeeld: auto/camper + inzittende tot 7 personen 

 2020

Elk Island National Park 

 C$ 16,00 

Jasper National Park 

 C$ 20,00 

Pacific Rim National Park & Reserve 

 C$ 20,00  

Mount Revelstoke National Park 

 C$ 20,00 

Glacier National Park 

 C$ 20,00 

Kootenay National Park 

 C$ 20,00 

Yoho National Park 

 C$ 20,00 

Banff National Park 

 C$ 20,00 

 

 C$ 156,00  


Conclusie: even de parken op een rij zetten waar je heen wil en hoelang je daar wil verblijven en je zult zien dat de pas er gauw uit is. En zeker als je in de gelukkige omstandigheid bent dat je het jaar erna weer terug kan. Dus goed bewaren die pas.
Ander groot voordeel is dat je ook niet meer in de rij hoeft want er is over het algemeen een aparte ingang voor pashouders.

TIP 2 – Fooien!
Wat verwacht iemand van een fooi in Canada! Veel dus.
In Canada gaat men er in de dienstverlenende sector vanuit dat fooien meetellen voor een wat normaler loon. Daarom is fooien geven hier van groot belang.
In restaurants of bij een taxi verwacht men 15% fooi over de gemelde rekening. Een lager fooi geeft aan de je niet tevreden bent en een hoger dat je extra tevreden bent.
De fooien gaan ook rechtstreeks naar de medewerkers dus de service is in Canada over het algemeen een stuk hoger dan in Europa.
Het meeste personeel in de restaurants, zeker in de Nationale Parken, zijn studenten of mensen die soms kilometers rijden voor een baan omdat ze dichterbij niets kunnen vinden.
Let op: soms wordt een fooi (15%) alvast op de bon gezet onder het kopje “Gratuity of Service Charge” en hoef je niet nog eens extra te betalen.

Vergeet ook het hotel personeel niet: zoals de portier, de jongen die de auto wegzet en ook het kamermeisje is blij met een tip. Maar ook een “smile” naar het kamermeisje wordt gewaardeerd, we zijn tenslotte allemaal mensen en een compliment of bedankje is fijn.
Dus denk niet ach die zie ik toch nooit meer.

TIP 3 – Creditcards & Cash!
De creditkaart is het betaalmiddel in Canada ook voor kleinere bedragen en speelt daardoor een veel
grotere rol dan cash. Master- en Visa kaarten worden vrijwel overal geaccepteerd daar en tegen de American Express kaart in veel mindere mate.
De Europese bankpas met het Maestro Logo kan bij veel Canadese Banken worden gebruikt maar je kunt er niet mee betalen in een winkels.
Cash is dus geen king in Canada maar je kunt ook niet zonder. Er zijn munten en biljetten.

Extra tips:
vraag de bank om kleine coupures zoals C$ 1,00 / C$ 5,00 / C$ 10,00 en C$ 20,00,
dat is makkelijker dan $ 100 biljetten want bv in een taxi maar ook restaurants en winkels nemen ze deze vaak niet aan.
Vergeet niet je bankpas van Europese pas naar Wereldpas ander kun je er niks
Hotels maar ook de autoverhuurbedrijven doet een voor-reservering op je creditkaart bij aankomst/ophaalmoment dit voor onverwachte kosten. Deze Pre-Authorizations (voor-reserveringen) kunnen soms lang op je creditkaart drukken en er zelfs voor zorgen dat je limiet niet meer voldoende is. Er zijn zijn 2 opties: optie 1 verhoog je limiet als dat mogelijk is en optie 2 stort geld op je creditkaart
Voor-reserveringen verdwijnen altijd na 30 dagen automatisch als het hotel het bijvoorbeeld vergeet te annuleren. Want in principe wordt de voor-reservering gecanceld als je de rekening betaald.

Geld wisselen kun je bij GWK Travelex, kantoor op Schiphol Plaza en bij AbnAmro in de vertrekhal en mocht dit niet lukken of heb je er geen tijd voor kun je natuurlijk ook meteen bij aankomst op het vliegveld in Canada pinnen.
Sommige pinautomaten, vooral die niet van een bank zijn, berekenen vaak extra kosten tussen de C$2-3.

TIP 4 – Belastingen!
Het venijn zit in de staart in Canada want overal wordt er over goederen en diensten belasting geheven die pas zichtbaar zijn aan het einde van de rit.
Dus de hotel rekening wordt verhoogd met de zogenaamde GST (Goods & Service Tax) en de PST (Provincial Sales Tax). Deze tax is per provincie verschillende qua hoogte. Bv in British Columbia is PST 7% maar wordt in Alberta en de Territories niet geheven maar Alberta heft daartegenover wel 4% overnachtingsbelasting.
Maar ook de prijs op dat leuk geprijsde kleding stuk is exclusief de tax.

TIP 5 – Praktische Informatie!
Alarmnummer 911  / CAA-alarmnummer +1 800 222 HELP of +1 416 222 5222
Alcohol: minimum leeftijd 18 in Alberta, 19 in British Columbia. En worden alleen verkocht in de officiële “Liquor Store”. Alcohol drinken op straat is ten strengste verboden.
Elektriciteit: bedraagt 110-120 Volt dus apparaten die je vanuit Nederland meeneemt moet dus geschikt zijn om dit voltage te gebruiken er is ook een adapter nodig om de Europese stekker te kunnen gebruiken.
Fotograferen: neem genoeg geheugenkaartjes mee want fotomateriaal is duur in Canada maar ook niet altijd even makkelijk te kopen.
Internet: bijna alle accommodaties zoals hotels, motels hebben wifi. Sommige ketens doen dit gratis andere tegen betaling. Je kunt ook vaak gratis gebruik maken van de pc in de lobby als die er is. Maar ook bij Visitor Centra is dit mogelijk. Gratis wifi is erbij McDonald’s, Tim Hortons en Starbucks maar dit zijn niet beveiligde netwerken
Waar een paswoord nodig is het netwerk in principe beveiligd is maar zeker geen garantie.
Muggen: aanwezig in de bossen en bij stilstaand water van juni tot september. Het beste werkt de muggenspray (OFF!  Deep Woods® Insect Repellent V genaamd) die in Canada koopt, werkt beter dan als je hem vanuit Nederland meeneemt.

Ik wens iedereen een hele fijne vakantie in Canada.

Met vriendelijke reisgroet,
Hedy Talens
Reizenenmeer.com / Reizenenmeer Blog / Reizenenmeer Canada Reizenenmeer Fotografie

Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden