Canada's Nationale Parken op een rijtje

Alle Canadese Nationale Parken op een Rijtje


Een van Canada's grootste rijkdommen zijn de 75 nationale parken is en van deze 75 parken heb ik er tot nu toe 16 mogen aanschouwen
De nationale parken van Canada zijn beschermde gebieden die zijn ingesteld onder federale wetgeving om het natuurlijke erfgoed van Canada te behouden.
Er zijn drie verschillende beheerders:
  • Parks Canada, een overheidsinstantie die is geëvolueerd van 's werelds eerste nationale parkendienst, de Dominion Parks Branch, opgericht in 1911. Het National Parks System Plan, ontwikkeld in 1970, verdeelde Canada in 39 natuurlijke regio's en stelde het doel van vertegenwoordigt elke regio met ten minste één nationaal park.
    In 2019 had Canada 38 Nationale Parken, 10 Nationale Park Reserves en 1 National Urban Park in 30 van deze regio's. In totaal beslaan de parken meer dan 330.000 km2, zo'n 3,3% van de Canadese landmassa. 
  • Sepaq of Société des établissements de plein air du QuébecHet is het agentschap van de regering van Quebec dat parken en natuurreservaten beheert. Sépaq beheert 24 in Quebec gelegen parken
  • Nunavik Parks, 4 in totaal,  liggen in het uiterste Noorden van Quebec.De Nunavimmiut-bevolking is de rentmeester van de nationale parken van Nunavik. De Inuit-medewerkers van het park, die beschermers en ambassadeurs zijn, koesteren deze speciale plekken en beschouwen levende uitingen van hun erfgoed om te delen en te beschermen voor toekomstige generaties.
Gebruik de interactieve kaart voor meer informatie over de 75 parken.

Het oudste park van Canada is Banff National Park, opgericht in 1885 en had meer dan 4.9 miljoen bezoekers in 2019.
Het nieuwst park van Canada werd in 2019 opgericht en is genaamd Thaidene Nëné National Park Reserve in Northwest Territories
Het kleinste park van Canada met een oppervlakte van 13.5 km² is Georgian Bay Island National Park.
Het grootste park van Canada met een oppervlakte van 44.807 km² is Wood Buffalo National Park

Een paar dingen die je misschien niet wist:
  1. Canada heeft 's werelds grootste beverdam in Wood Buffalo National Park. Het is ongeveer 850 meter lang (dat zijn acht voetbalvelden!) En het is zo groot dat je het vanuit de ruimte kunt zien. Het werd zelfs ontdekt op een foto gemaakt door een satellietcamera.
  2. Mount Logan is de op één na hoogste berg van Noord-Amerika en groeit nog steeds. De tektonische platen onder deze berg in het Kluane National Park bewegen voortdurend en duwen de berg langzaam omhoog. Op 5.959 m is het zo hoog dat veel bezoekers de top nooit zien. Zelfs als het niet bedekt is met wolken, is het een moeilijke, off-trail wandeling om de top te zien, zelfs voor ervaren klimmers.
  3. De temperatuur is niet het enige extreme in het noordpoolgebied van Canada. In het Ivvavik National Park blijft het in de winter een hele maand donker en in de zomer is er twee maanden 24-uur zonlicht. 
  4. Je kunt de hoogste getijden ter wereld zien in Fundy National Park, in New Brunswick. In sommige delen van de Bay of Fundy stijgt het water 16 meter - dat is de hoogte van een gebouw met vier verdiepingen! Deze krachtige getijden hebben steile kliffen en hoge rotsformaties uitgehouwen die seastacks worden genoemd. 
  5. Je kunt de prairiehonden en de bizon in het Grasslands National Park bespioneren. Parks Canada heeft geholpen met het opnieuw introduceren van bizons in vlakten nadat ze bijna 120 jaar uit het gebied waren vertrokken. Tegenwoordig zijn er meer dan 300 bizons in het park.
  6. Vuur is niet altijd een slechte zaak. Parks Canada begint gecontroleerde, 'voorgeschreven branden' in plaatsen zoals Jasper National Park. Regelmatige bosbranden creëren in feite een diversiteit aan planten in de omgeving, die dieren een thuis bieden en oncontroleerbare bosbranden helpen voorkomen.
  7. Wist je dat er een soort beer is die alleen in Canada voorkomt? De zwarte beer Haida Gwaii heeft zo lang van zalm en schaaldieren overleefd dat ze grotere kaken en tanden hebben ontwikkeld dan andere zwarte beren. Ze leven in Gwaii Haanas National Park Reserve en andere delen van deze eilanden voor de kust van British Columbia.
  8. Canada is de thuisbasis van een van 's werelds grootste bekende kraamklinieken voor ijsberen. In Wapusk National Park bevallen vrouwelijke ijsberen en voeden ze hun jongen in holen. Er zijn meer dan 900 ijsberen in het park! In de Cree-taal betekent "Wapusk" "witte beer". 
  9. Sable Island National Park Reserve herbergt ongeveer 500 wilde paarden die vrij over het eiland zwerven. Ze eten gras en andere planten op het eiland, maar ze eten ook kelp en zeewier dat op het strand aanspoelt. Sinds 1583 zijn er meer dan 350 scheepswrakken op het eiland geregistreerd, waardoor het de titel 'Graveyard of the Atlantic' heeft gekregen.
  10. Gros Morne National Park , gelegen aan de wilde westkust van Newfoundland, is een verbijsterende mix van boreale bossen, hoge pieken, torenhoge watervallen, zandstranden en zelfs een zoetwaterfjord. Maar misschien wel het meest fascinerende kenmerk zijn de Tablelands. Hier wordt de aardmantel blootgelegd, een verbazingwekkend duidelijk voorbeeld van continentale drift en waar de theorie van de platentektoniek werd bevestigd.
  11. Gelegen net buiten Toronto in het Rouge Valley-gebied ligt Rouge National Urban Park. Het gebied is ecologisch divers en staat bekend om zijn moerassen, bossen, weiden, landerijen en bijna 2.000 soorten planten en vogels. Dit park van bijna 50 vierkante kilometer is ook de thuisbasis van de enige camping in de Greater Toronto Area, een strand aan de oever van het Ontariomeer, talloze wandelpaden en een van de oudste bekende inheemse locaties van Canada.
Hier ga ik het bij laten en wens jullie veel plezier met het ontdekken van deze vele parken.
Gebruik vooral de interactieve kaart tijdens het zoeken, hij brengt je rechtstreeks naar het gewenste park.
Met vriendelijke reisgroet
Hedy Talens
Voor FB leden is het mogelijk om lid te worden van de besloten groep:
Via de pagina lidmaatschap aanvragen en de 3 bijbehorende vragen invullen en klaar.


Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden