Luis Trenker - Bergmens in Hart & Nieren!

Luis Trenker
Architect, Acteur, Film-maker maar vooral Bergmens


Altijd als ik in Urtijëi ben, kom ik Luis Trenker tegen want er staan 2 prachtige beelden van de veelzijdig man met zijn karakteristieke gelaat. Eentje in het dorp zelf waarbij hij zijn blik heeft op zijn geliefde Sassolungo/Langkofel en eentje op Seiseralm bij Hotel Tirler waar hij van zijn steen je aankijkt als je op het terras zit.
Luis Trenker in Urtijëi
Luis Trenker bij Hotel Tirler/Seiseralm
De liefde voor deze berg staat op zijn gezicht geschreven maar dat kan ook mijn verheerlijking zijn omdat ook mijn liefde voor deze bergen zeer groot is.
↓ Een deel van de wand en ingelijst 
Maar wat ik ook zeer bijzonder vind is de wand van het station van het Raschötz treintje.
Een prachtige oude foto waarop de oude stoeltjes lift staat als voorganger van dit treintje. De eerste een persoons-stoeltjeslift op de Raschötz werd in 1951-1952 gebouwd door Luis Trenker samen met zijn neef Leo Demetz-Cademia.
Het was een van de eerste liften in de Dolomieten, die ook een aanzienlijk hoogteverschil overwon. De reis door het Raschötzer-bos duurde 20 minuten en was een zeer rustgevende ervaring in aangename weersomstandigheden. In 2009 werd deze stoeltjesliften stopgezet omdat deze niet meer voldeed aan de moderne veiligheidsbehoeften. Het huidige treintje brengt je in 8 minuten vanuit het dorp naar 2.200 meter waar zich een prachtig wandelgebied uitstrekt.

Wie was Luis Trenker? Alois Franz Trenker werd geboren op 4 oktober 1892 in Urtijëi in Gherdëina (Ortisei in Val Gardena) dat toen nog in het Oostenrijks-Hongaarse rijk lag en tegenwoordig Zuid-Tirol. Zijn vader Jacob Trenker was een schilder uit Noord-Tirol, en zijn moeder Karolina Demetz was van Urtijëi in Val Gardena. Hij groeide op met twee talen: Duits, de taal van zijn vader, en Ladinisch, de taal van zijn moeder. Tijdens zijn schooljaren ontwikkelde hij zijn vaardigheden als houtsnijder, leerde Italiaans, was hulp berggids/skileraar en studeerde architectuur.

Na de Eerste Wereldoorlog, waarin hij meevocht op diverse locatie maar ook als berggids diende in de Dolomieten, schreef hij 23 boeken op basis van zijn ervaringen in de oorlog. De meeste bekende boeken zijn Fort Rocca Alta en Berge in Flemma, deze laatste werd verfilmd in 1931 als Mountains on Fire. Tegelijkertijd probeerde hij zijn eigen architectuurbedrijf op te starten en studeerde af in 1924 aan de Technische Universiteit van Graz en werd architect in Bolzano en deed tegelijker tijd nog mee aan de Olympische Winterspelen in Chamonix als lid van het Italiaanse vijfkoppige bobslee-team maar kwamen niet verder als de 6e plek.
Tussendoor kwam hij in 1921 in aanraking met de filmindustrie toen hij een regisseur hielp bij
een van zijn bergfilms. De hoofdrolspeler kon de vereiste stunts niet uitvoeren en daarom nam Trenker de hoofdrol op zich. Hierdoor kreeg hij steeds meer rollen en tegen 1928 regisseerde, schreef en speelde hij in zijn eigen films. Inmiddels had hij zijn baan als architect opgegeven om zich op zijn films te concentreren.

← The Mount Calls uit 1938 waarin hij regiseur, schrijver en acteur was


Na 1940 stopte hij met het maken van films maar in de jaren vijftig keerde hij terug naar de filmindustrie, hoewel hij in 1965 voornamelijk documentaires maakte die zich concentreerden op de Oostenrijkse provincie Tirol en Zuid-Tirol (zijn vaderland), dat een deel van Italië was geworden.
Hij keerde ook terug naar het schrijven over de bergen.

Luis Trenker stierf op 13 april 1990 in Bolzano op 97-jarige leeftijd. Hij werd begraven op het ereveld van zijn familie in Urtijëi.
In 1992, voor de honderdste verjaardag van zijn geboorte, eerde zijn geboortestad hem met een monument dat hem in bergbeklimmers kleding toont, kijkend naar zijn geliefde Langkofel/Sassolungo. Ps Luis Trenker is ook nog een kledingmerk.

Met vriendelijke reisgroet
Hedy Talens Reizenenmeer.com / Reizenenmeer Fotografie / Facebook Groep: Zuid-Tirol / Alto Adige / Südtirol / Sudtirolo - Pure Passie! - Geen lid? Geen Probleem - lidmaatschapaanvragen & 3 verplichte vragen invullen dan komt de rest vanzelf!

Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden