Rocky Mountain House National Historic Site - Alberta

The Indigenous Connections
Leer meer over de verbinding van de Métis met Jasper!


De Métis hielpen in de 19e eeuw bij de vorming van de allianties tussen First Nation gemeenschappen en de Hudson Bay en North-West bedrijven, deze waren grote concurrenten van elkaar tijdens de bonthandel.


Foto davidthompsoncountry

Rocky Mountain House National Historic Site is daar de juiste plaats voor en is van Edmonton(231 km) en Calgary(198 km) makkelijk te bereiken. 

Dus laten we een onconventionele start van de reis maken ipv altijd Calgary direct naar Banff of voor wie naar Edmonton vliegt direct naar Jasper.
Wie dit avontuur aangaat zal het ervaren als bijzonder en zullen de verhalen van de staf van de site, zowel Métis als First Nations behoorlijke indruk maken.

Je kunt er 2 workshops volgen:
Indigenous Traditional Games waarbij je de essentiële vaardigheden leert zoals observatie, intuïtie en hand-oog coördinatie

Of

Dream Catcher Workshop waarbij je leert met hoepels, veren en kralen je eigen ontwerp te maken.

Geen werkshop? Geniet dan van de drum en song-demonstraties en vertellingen bij een gezellig campvuur.


Je kunt hier op een camping of hotel verblijven maar je kunt ook kiezen voor een overnachting in een authentieke Tipi of Métis Trapper Tent m.a.w slapen onder canvas over een houten frame zoals de ze vroeger deden.
De tenten zijn voorzien van Fur Trade Camp Kit, compleet met bizonhuid, antieke kookset, keukengerei en vuursteen/stalen vuurstartset, bannockmix, trapper's thee, kruiden, olie en zeep.


Slapen onder canvas & de sterren - Foto Parks Canada

Naast deze ervaring kun je hier fietsen en wandelen zoals een wandeling over het David Thompson Trail, deze loop is 3.2 km en is nabij de North Saskatchewan River.

Bezoek het Follow the Bison Herd Interpratative Station en leer meer over de bizons.

 

Vanaf Rocky Mountain NHS gaan we naar Jasper National Park (330 km) met stops op de weg naar naar de Saskatchewan River Crossing zoals Nordegg, Crescent Falls & Abraham Lake etc.
Je kunt eventueel een extra overnachting inplannen bij
Saskatchewan River Crossing – alhoewel dit niet de meest mooie plek is, wel de enigste plek met benzine op de Icefields Parkway en dat zul je weten ook want de prijzen zijn veel hoger
of 
wie een dikke buidel heeft kan ook kiezen voor een nachtje bij Glacier View Lodge in combinatie met de Glacier Experience & Skywalk.


Howse Pass & zijn vallei met rivieren.

Kies ipv rechtsaf naar Jasper even voor linksaf en rijdt slechts 400m om bij Howse Pass Viewpont

te komen zal verrast worden door een schitterend uitzicht over de riveren/Howse Pass.
Howse Pass was om de bonthandel ten westen van de Rockies uit te breiden.
Het was een verradelijke route door de smeltende snel en het snelstromende water maar tegen alle verwachtingen in overleefde hij zijn reis.
De pas werd vernoemd naar Jospeh Howse van de Hudson Bay Company die de rivier in 1809 overstak

 

Jasper National Park is een “Dark Sky Park” en biedt in de avond 2 programma’s aan:
Sterren/planeten bekijken bij het Jasper Planetarium dat ook aspecten heeft van de inheemse cultuur uit Alberta.

Of 

Wapakwanis Plant Walk en daarbij een campvuur om meer de leren over de middelen van traditionele voedingsmiddelen en medicijnen maar ook verhalen, zang en drum. Leer een aantal woorden/zinnen te spreken in het Cree of andere talen die de Métis spreken.

 

Nog niet voldaan van hierboven genoemde ervaringen? Bezoek dan het Jasper Yellowhead Museum & Archiveswaar je bonthandelsgerelateerde objecten en andere artefacten kunt zien en de handel in het gebied verklaren.

En als laatste zou je je kunnen aanmelden voor een Maligne Valley excursie en bezoek de heilige plaats van de Stoney Nakoda People die zij “Chaba Imne” noemen en wij heel oneerbiedig “Maligne Lake”.


En zo zijn er door heel Canada in samenwerkingen van Parks Canada & de Indigenous Tourism nog meer levendige verhalen van de Métis, First Nationa en Inuit-culturen uit eerste hand. 


Foto Parks Canada

Met vriendelijke reisgroet

Hedy Talens
Reizenenmeer Canada / Reizenenmeer Blog / Reizenenmeer Fotografie / Reizenenmeer EU & VS
Voor FB leden: Canada Reis Info – Voor Oost en West uit Pure Passie! – lid worden is simpel: aanvragen en de 3 vragen invullen en wij doen de rest.

Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden