Ahrntal / Val Aurina - Het bezoeken meer dan waard

Ahrntal / Val Aurina in Zuid-Tirol / Alto Adige
Een dal waar voor iedereen iets is te doen en de liften gratis in mei en juni.


Sand in Taufers / Campo Tures
Een gezellig plaatsje halverweg het dal en gelegen aan de voet van Burg Taufers.
Het is een goed uitgangspunt om het dal te ontdekken zoals:
op de fiets van Sand in Taufers naar Bruneck en met openbaar vervoer kom je bijna overal in het dal.
Er zijn lekker restaurantjes, gezellige (ijs)barretjes, een top bakkerij/conditorei en supermarkten.
Ons absoluut favoriete restaurant was Pizzeria/Restaurant Rosmarin en voor een heerlijk ijsje of koffie is Cafe Domino een echt aanrader.
๐๐ซ๐ž๐๐จ๐ข ๐Œ๐ฎ๐ฌ๐ž๐จ ๐๐ซ๐จ๐ฏ๐ข๐ง๐œ๐ข๐š๐ฅ๐ž ๐Œ๐ข๐ง๐ข๐ž๐ซ - ๐’๐จ๐ฎ๐ญ๐ก ๐“๐ฒ๐ซ๐จ๐ฅ ๐Œ๐ฎ๐ฌ๐ž๐ฎ๐ฆ ๐จ๐Ÿ ๐Œ๐ข๐ง๐ข๐ง๐  ๐๐ซ๐ž๐๐จ๐ข ⬇️
Een avontuurlijke en niet geplande actie want ik ben nou eenmaal een cultuur barbaar maar dit was toch een zeer bijzonder moment om te doen.
In Prettau ligt dit museum en gaat over de kopermijnen hier in het Tauferer dal.
๐Œ๐ข๐ฃ๐ง๐›๐จ๐ฎ๐ฐ๐ ๐ž๐ฌ๐œ๐ก๐ข๐ž๐๐ž๐ง๐ข๐ฌ
De Prettau-mijn beleefde zijn hoogtijdagen 600 jaar geleden, toen het Prettau-koper op grote schaal zeer gewild was.
De tunnels, die vervolgens centimeter voor centimeter met eenvoudige gereedschappen de rots in werden gedreven, zijn meesterwerken van bergvakmanschap.
In de 19e eeuw was Prettau de op twee na grootste koperleverancier in Italiรซ.
๐–๐š๐ญ ๐ค๐ฎ๐ง ๐ฃ๐ž ๐ก๐ข๐ž๐ซ ๐๐จ๐ž๐ง?
Tegenwoordig leidt een mijnspoorweg naar het hart van de mijn en daarna ga je te voet onder begeleiding van een gids door de berg.
Je krijgt een keurig gele jas en helm op om je tegen druppels en je hoofd te beschermen tegen stoten.
En geloof me als je wat groter bent zul hem ook hard nodig hebben.
De tour is meerdere malen per dag en in verschillende talen dus keuze genoeg.
Als je de begin afbeelding ziet dan is het de onderste laag die je gaat bezoeken.
Kinderen vanaf 5-6 jaar zullen het hier geweldig vinden want ze mogen zelfs een stuk steen uit de mijn beitelen en meenemen..
๐Š๐ฅ๐š๐ฎ๐ฌ๐›๐ž๐ซ๐  = ๐Š๐ข๐ง๐๐ฏ๐ซ๐ข๐ž๐ง๐๐ž๐ฅ๐ข๐ฃ๐ค = ๐Š๐ข๐ง๐๐ž๐ซ๐ฉ๐š๐ซ๐ค in het Ahrntal/Val Aurina - een van de 2 skigebieden van dit dal. ⬇️
Wie met kinderen naar dit dal reist zal zien dat er genoeg te doen is met kinderen zoals het al eerder genoemde Schauwerk Landmuseum in prettau maar ook Klausberg.
Zippen, bobsleeรซn maar ook heerlijk schommelen en met waterspelen.
Een leuk restaurant en vlakbij het kinderpark.
Wil je rust dan kun je vanaf hier ook naar 2 Almen wandelen op een afstand van respectievelijk 1:45u en 2:00u via een goed pad en ze zeggen kinderwagen vriendelijk maar dat moet je soms toch wel stevig duwen.
๐๐š๐ญ๐ฎ๐ซ๐ฉ๐š๐ซ๐ค ๐‘๐ข๐ž๐ฌ๐ž๐ซ๐Ÿ๐ž๐ซ๐ง๐ž๐ซ-๐€๐ก๐ซ๐ง ⬇️
Achter in het Ahrntal ligt dit mooie stuk natuur, van mijn standplaats Sand in Taufers, ben je er in 30 minuten met de auto.
Bij het informatiecentrum van het park is een parkeerplaats vanwaar een aantal wandelingen vertrekken.
Ik heb gekozen voor een relaxte wandeling(kindvriendelijk en zelfs met een goede rolstoel goed te doen) naar de Adleralm waar je trouwens een zeer lekkere maaltijd kunt krijgen.
Overal komen stroompjes vandaan en de weides staan vol met bloemen.
Een klein stukje na vertrek kom je langs “Die Kirche von Heilig Geist / La Chiesa del Santo Spirito” ingewijd in 1455 door de toenmalige – uit Brixen afkomstige - kardinaal Nikolaus Casanus.
Het park sluit direct aan op het Nationalpark Hohe Tauern en het Hochgebirgs Naturpark Zillertaler Alpen en vormen met zijn drieรซn een beschermd gebied van 2530 km2 en is daarmee in Europa het grootste beschermde gebied en is mede onderdeel van Natura 2000.
Op de terugweg kun je vlakbij de afslag van de kerk de “Glaubens Weg” nemen zodat je het laatste stuk niet het zelfde hoeft te lopen.
Echte aanrader om dit prachtige park te bezoeken.
๐’๐ฉ๐ž๐ข๐ค๐›๐จ๐๐ž๐ง - ๐€๐ก๐ซ๐ง๐ญ๐š๐ฅ/๐•๐š๐ฅ ๐€๐ฎ๐ซ๐ข๐ง๐š & ๐๐จ๐ณ๐ž ๐ฐ๐จ๐ฅ๐ค๐ž๐ง. ⬇️
Het tweede ski/wandelgebied ging vandaag open maar eigenlijk hadden ze het beter dicht kunnen laten wat er was niks maar dan ook niks behalve 1 klein restaurant op 20 minuten van het berlgstation en een klein kinderboerderij.
Nou niet bepaald ideaal lijkt mij.
Normaal gesproken is dit een leuk gebied voor kinderen want je vind hier zelfs een kinder Via Ferrata.


๐’๐ฉ๐ž๐ข๐ค๐›๐จ๐๐ž๐ง ๐ž๐ง ๐๐ž ๐™๐ข๐ซ๐›๐ž๐ง๐ฐ๐ž๐  ๐–๐š๐ง๐๐ž๐ฅ๐ข๐ง๐  - ๐€๐ก๐ซ๐ง๐ญ๐š๐ฅ/๐•๐š๐ฅ ๐€๐ฎ๐ซ๐ข๐ง๐š ⬇️
Ook zonder helemaal naar de top te gaan kun je een prachtige rondweg lopen en biedt adembenemende uitzichten.
Een nieuw pad brengt je door de prachtige “Zirben(Alpenden) en Larchen(Lariks)” bossen op meer dan 2000 meter.
De best lange kabelbaan brengt je naar 2000m hoogte vanwaar je doorloopt naar de stoeltjeslift die je eventueel ook eerst naar de top kunt brengen OF je loopt langs een kleine kinderboerderij en volgt wandeling 27B Zirbenweg.
Langs de wandeling staan houten sculpturen zoals het murmel dier, steenbok, adelaar, hertje, haas, uil, beren en ga zo maar door.
Maar vooral de angstaanjagend “๐–รถรผ๐ฐ๐š” is toch wel de publiekstrekker. Wรถรผwa is bedacht door de mensen van de vallei om de kinderen te leren over enge verhalen en slechte daden.
Na ongeveer 100 meter hoogte bereik je het uitkijkpunt ๐‡รผ๐ก๐ง๐ž๐ซ๐ฌ๐ฉ๐ข๐ž๐ฅ, dat een prachtig uitzicht op het Ahrntal geeft.
Onder aan dit prachtige pad kom je bij de ๐“๐ซ๐ž๐ฃ๐ž๐ซ ๐€๐ฅ๐ฆ.
De hut is niet overdreven groot en nodigt uit om van de Zuid-Tiroolse keuken te genieten.
Vanaf hier brengt een brede bosweg je terug naar de gondel en deze is ook te doen met kinderwagen.
๐•๐ž๐ซ๐ž๐ข๐ฌ๐ญ๐ž๐ง: een beetje ontspannen kuiten voor het klimmen want hij is niet moeilijk maar wel een stevige kuitenbijter en stijgt in een aantal bochten zo’n 50m.
Het pad is ook met kinderen te doen die wel vaker gewandeld hebben want we hebben er heel wat zien klimmen onderweg of vanaf de rug van pappa meekijkend.
Duur: 1:45u-2u
๐ƒ๐ž ๐†๐ž๐ฌ๐œ๐ก๐ข๐ž๐๐ž๐ง๐ข๐ฌ ๐ฏ๐š๐ง ๐ก๐ž๐ญ ๐’๐œ๐ก๐ฅ๐จ๐ฌ๐ฌ/๐๐ฎ๐ซ๐  ๐“๐š๐ฎ๐Ÿ๐ž๐ซ๐ฌ. ⬇️
Het kasteel behoorde ooit toe aan de heren van Taufers en heeft tegenwoordig maar liefst 64 kamers, waarvan er 24 bedekt zijn met kostbaar hout.
Dit biedt bezoekers een waar spektakel – wie de 1uurs toer boekt krijgt een mooi verhaal van de geschiedenis van de burcht inclusief een bezoek aan de martelkamer, bibliotheek en de spookkamer.
De oude eigenaren woonden er vanaf het begin van de 14e eeuw.
De adellijk familie vertegenwoordigde een van de meest populaire families in Tirol en nadat de familie in 1349 uitstierf wisselde het kasteel door de eeuwen heen van eigenaar en raakte langzaam in verval en werd weder opgebouwd. Maar het heeft vanaf ongeveer 1700 tot 1900 leeggestaan.
Tegenwoordig is het eigendom van het Zuid-Tiroolse burchtinstituut.
๐ƒ๐ž ๐ฅ๐ž๐ ๐ž๐ง๐๐ž ๐ฏ๐š๐ง ๐ก๐ž๐ญ ๐’๐œ๐ก๐ฅ๐จ๐ฌ๐ฌ/๐๐ฎ๐ซ๐  ๐“๐š๐ฎ๐Ÿ๐ž๐ซ๐ฌ
Binnen in de prachtige burcht bevindt zich ook een heksen- of spookkamer, die kan worden bereikt via een lange, met hout beklede gang.
Een prachtig vervaardigde, verfijnde en elegante ruimte die zijn naam dankt aan de legende van Margarete en haar droevige lot.
Margarete von Taufers, werd verliefd op een jonge man van lage afkomst. Hij was waarschijnlijk het hoofd van de kasteelwacht.
Niet helemaal het ideaal voor een meisje van haar rang.
Dit werd in de familie totaal niet gewaardeerd en iemand, waarschijnlijk een familielid of misschien de vader zelf, huurde een moordenaar in om van de aanstaande echtgenoot af te komen.
Op de trouwdag werd de man zelfs doorboord met een pijl op het altaar. Een huiveringwekkend tafereel dat Margherita diep schokte.
Volgens de legende sloot het jonge meisje zich wanhopig op in haar eigen kamer, waar ze zeven jaar lang onophoudelijk huilde.
Toen ze de zevende verjaardag van de dood van haar man bereikte, wierp ze zichzelf uit het raam.
Wie om middernacht in de burcht zou vertoeven kan nog steeds het verdriet en bloedstollende schreeuwen van Margarete horen.
๐‡๐จ๐ž ๐ค๐จ๐ฆ ๐ฃ๐ž ๐ก๐ข๐ž๐ซ?
Met de auto maar dit kan lastig zijn omdat de parkeerplaats niet heel groot is maar ook vanuit Sand in Taufers kun je via een korte klim van 15 minuten de burcht bereiken.
Absoluut een aanrader want zelfs kinderen raken onder de indruk van dit spannende avontuur.
De Spectaculaire Reinbach Wasserfรคlle / Cascate di Riva in Naturpark Riesenferner-Ahrn ⬇️
De Reinbach heeft niet 1 maar 3 watervallen waarvan de middelste absoluut een van de mooiste en spectaculairste is die ik in al mijn reisjaren heb gezien.
Het geweld waarmee de watervallen het smeltwater naar het dal laten kletteren zijn overweldigend en als je hier in het Ahrntal bent, mag je ze absoluut niet overslaan – zeker in deze tijd van het jaar want je wordt er behoorlijk nat van de opstuivende waterdeeltjes.
In het kleine dorp Bad Winkel staat de Rivas Wasserfallbar waar al het spektakel begint en niet alleen voor volwassen maar van jong tot oud.
Hier zijn namelijk de “Holzkugelbahn” en de “Fly-Line” dat betekent spelen en vliegen.
Jonge jonge wat kunnen de kleintjes zich hier uitleven op de “Holzkugelbahn”.
Drie houten trajecten + voor €2,00 krijg je je eigen houten bal en dan kan de pret beginnen.
Volg de bal, luister naar de geluiden van de natuur, het geluid van het hout en de verschillende elementen en dan hoor je ook heel veel kinder geschater.
De zipline die vertrekt nabij de 3e waterval kan nagenoeg door iedereen gedaan worden met een gewicht tussen de 15 – 120 kilo.
Verder met de watervallen en de wandeling daar naar toe.
Het begint bij de “Besinnungsweg zum Heiligen Franziskus” want deze weg voert je langs de 3 watervallen, allerlei sculpturen en aan het einde staat de “Franz-und-Klara-Kapelle”.
Looptijden vanaf startpunt Rivas Wasserfallbar:
  • tot de 1e waterval ongeveer 20 minuten - 40 m hoogteverschil – een gedeelte is geschikt voor kinderwagens – de bosweg en deel van Franziskusweg 
  • naar de 2e waterval ongeveer 40 minuten - 140 m hoogteverschil
  • tot aan de 3e waterval ca. 55 minuten - 170 m hoogteverschil –Wie niet verder wil klimmen kan vanaf mei t/m oktober met de zipline terug- de prijzen vind je via de bovenstaande link.
  • Wil je eerst nog verder naar de Franz-und-Klara-Kapelle duurt dat 20 minuten extra en brengt je vanaf de start van de wandeling naar 300 m hoogteverschil
Lunchen kun je dus doen bij Rivas Wasserfallbar of onderweg bij Gasthof Toblhof nabij de zipline.
Dus terug naar het begin kan op 3 manieren:
Dezelfde weg terug, met de zipline naar beneden of vanaf Gasthof Toblhof via wandelpad 2A in de richting van Campo Tures terug naar het startpunt.
De zipline is niet hoog en gaat in een spiraal naar beneden aan een stalen frame dus niet recht naar beneden met een vaart maar langzaam slingerend en gaat niet over ravijnen dus ook met hoogtevrees te doen.
Het is een zeer populaire bezienswaardigheid en parkeren (kleine parkeerplaats) is er niet echt makkelijk, zeker niet in het hoogseizoen dus kom vroeg of wie een fiets bij zich heeft is dit een zeer goede optie want dat is makkelijk te doen via de fietsroute richting Bruneck.

Als bonus in de aanbieding:

Op de fiets van Sand in Taufers naar Bruneck ⬇️
Terwijl Sand in Taufers/Campo Tures in het Tauferer Tal/Ahrntal ligt en beide dalen liggen in het Pustertal/Val Pusteria, ligt Bruneck/Brunico gewoon in het Pusteral/Val Pusteria en is de ommuurde hoofdstad van het dal.
De fietstocht heen en terug is zo’n 30-35 km afhankelijk waar je begint.
De route is zeer simpel te volgen want het is een prachtig pad zonder de tussenkomst van druk autoverkeer en je komt echt midden in de stad uit bij het Rienzertor/ Porta Rienzer
Bruneck lijkt een beetje op Meran en voelt heel relaxt, het heeft een aantal kleine winkels en restaurantjes.Maar de stad bestaat ook uit een groot stuk architectuur en historie. Zo vind je hier het Landesmuseum fรผr Volkskunde Dietenheim (mijnbouw) en Messner Mountain Museum RIPA(MMM) gelegen in Schloss Bruneck. Min of meer tegenover Bruneck ligt de berg Kronplatz ook hier vind je een MMM
Note:
Als je Bruneck wilt bezoeken hoe er dan rekening mee dat de winkels officieel gesloten zijn tussen 12:00-15:00u maar er zijn enkele winkels die gewoon open zijn.

De prachtige poorten en gebouwen in de stad:
Ragentor / Porta Ragen
Ursulinentor/Porte delle Orsoline
Ursulinenkirche / Chiesa del Salvatore alle Orsoline
Castello di Brunico + zijarm van het kasteel
Rainkirche / Chiesa di Santa Caterina am Rain
Binnenstad Bruneck – Via Centrale
Seebรถckhaus
Pfarrkirche von Bruneck / Chiesa di Santa Maria AssuntaAnsitz Vintler / Residence Vintler - Paul-von-Sternbach-StraรŸe 2
Dagje Innichen & Pragser Wildsee 
Op 1uur rijden ligt de plaats Innichen - uiteraard afhankelijk van de drukte op de doorgaande weg van Lienz naar Brixen.
Het is een leuke kleine plaats die een mij een beetje doet denken aan Ortisei in Val Gardena maar dat ik eigenlijk beter ken als plaats uit de serie “Un Passo di Cielo” met Terence Hill.  Een serie die zich afspeelt rond Pragser Wildsee/Lago di Braies maar die meer imponeert door het gebied dan de inhoud van de serie. En soms word je meegenomen naar locatie die totaal niet in de buurt van Pragser Wildsee liggen.
Na een bezoekje aan Innichen, terug richting thuisbasis maar niet zonder een stop bij Pragser Wildsee want hoe je het went of keert het is er zo vreselijk mooi.
Zeker in het voorseizoen is het makkelijk te bezoek want dan zijn de restricties nog niet aanwezig (beginnen half juli).
Na een lunch en een paar foto’s terug gereden naar Sand in Taufers.

Met vriendelijke reisgroet, 
Hedy Talens 
Voor de Facebook leden: Zuid-Tirol / Alto Adige / Sรผdtirol / Sudtirolo – Pure Passie! – lid worden is
simpel: aanvragen en de 3 vragen beantwoorden, wij doen de rest.

Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italiรซ - Een aantal bezienswaardigheden