Val di Fiemme / Fliemstal - Trentino Alto-Adige

Val di Fiemme / Fliemstal Ontdekken.


Val di Fiemme/Fliemstal is niet heel makkelijke uitgelegd  en eigenlijk toch wel.

Het dal is uitgesleten door de Avisio Rivier, deze ontspringt op de gletjers van de Marmolada en loopt door tot aan de plaat Lavis waar de rivier de Adige Rivier instroomt.

Je vindt langs deze hele wel dus 3 dalen:

  • Val di Fassa/Fassatal/Val de Fascia,
  • Val di Fiemme - het stuk dat zich Val di Fiemme mag noemen, begint ergens tussen Moena en Pedrazzo  en stop ongeveer bij Molina.
  • Val di Cembra en
  • een zeer belangrijk zijdal genaamd Valle Travignoleo waarin zich Parco Naturale Paneveggio di San Martino in ligt,
Een aantal leuk uitstapjes in Val di Fiemme
De geschiedenis van de vallei en haar duizend jaar oude zelfbestuur komen tot leven in de zalen van dit culturele centrum. Volg dit epische verhaal en bewonder de buitengewone fresco's uit de Renaissance.
Dit is een onmisbare attractie voor bezoekers van Val di Fiemme. Gebouwd tegen het einde van de 13e eeuw en definitief gerestaureerd in 2009, is het gebouw vandaag de dag een museum en kunstgalerie die getuigt van de uitgebreide lokale geschiedenis.De fijnspar die in de Val di Fiemme groeit, is de sleutel tot het eeuwenoude geheim voor het vervaardigen van een perfecte viool. Meestermakers van snaarinstrumenten, zoals de beroemde Stradivarius, reisden vanuit Cremona naar het bos om de beste stukken hout te kopen en er perfecte muziekinstrumenten van te maken.
Volgens de legende zwierf Stradivari zelf door het bos van Paneveggio op zoek naar geschikte bomen om zijn violen te maken. Er werd gezegd dat hij specifiek op zoek was naar de resonantie van sparrenhout, met name eeuwenoude Noorse sparren. Fijnsparrenhout is inderdaad bijzonder elastisch. Het verspreidt het geluid feilloos, terwijl de lymfekanalen net kleine orgelpijpjes zijn en als resonantie werken.Je vertrekt vanuit het kleine gehucht Masi di Cavalese met zijn kleine straatjes, de mooie villa's en de stenen hutten en het uitzicht op de vallei van onderaf.
Geleidelijk maken de huizen ruimte voor weides dit totdat je Salanzada bereikt, een plateau dat wordt opgevrolijkt door het constante gerinkel van grazende koeien.
De onverharde weg die door het bos weer naar de vallei afdaalt, komt recht tegenover de prachtige Cavalese-waterval uit, van ongeveer 20 meter hoog, omgeven door weelderige natuur. De sprongen en spatten van het wilde water maken de lucht sprankelend en verkwikkend.
Een 7.9 km makkelijke wandeling met een hoogteverschil van 200m waar je ongeveer 2:45u over doet. Parkeren kun je bij Bar Piccolo of nabij het voetbalveld dat er tegenover ligt.Vanaf het bovenste station van de stoeltjeslift Latemar leidt de route direct onder de rotswanden van de Latemar - Dolomieten, een UNESCO-Werelderfgoed . 
Na het eerste stuk bergopwaarts naar Passo Feudo en de volgende kilometer naar 2.333 meter is de route niet bijzonder veeleisend.
Welkom in de Sagen wereld van de Dolomieten.
Onderweg zijn er informatietafels over flora en fauna, verrekijkers gericht op de Dolomieten-Torens, curiosa over de mythologische wezens die Latemar bewonen, tot aan het imposante Latemar 360° uitzicht.
Het is een cirkelvormig observatiepunt dat een prachtig panoramisch uitzicht biedt op de Ötztaler Alpen, de Stubaier Alpen en de Zillertaler Alpen, en het is ook het halverwege punt dat verwijst naar het startpunt.
Een makkelijke 9.3 km wandeling met een hoogteverschil van 500m en neemt 3:00u in beslag.
Er zijn diverse parkeergelegenheden.RespirArt is een van de hoogste kunstparken ter wereld. Het ligt tussen 2.000 en 2.200 meter in Pampeago – Tesero, in Val di Fiemme.
Dit park, in 2011 bedacht door de journalist en kunstconservator Beatrice Calamari en de kunstenaar Marco, is een tentoonstelling van kunstinstallaties langs de ronde route van 3 km gelegen in de weiden en weilanden in de Dolomieten-Torens van Latemar, door UNESCO uitgeroepen tot natuurlijk werelderfgoed Locatie.
Elke zomer voegen nieuwe installaties zich bij de oude en in het openluchttheater van Latemar, tegenover Chalet Caserina, vinden concerten en literaire bijeenkomsten plaats.
Vanaf dezelfde parkeerplaats als hierboven brengt de stoeltjeslift Agnello u naar het Art Park.
Als je naar RespirArt wilt lopen, kun je parkeren voor het stoeltjeslift station La Tresca van vervolgens pad nr. 514 richting Chalet Caserina.

 

Met vriendelijke La Dolce Vita groet,
Hedy Talens
Reizenenmeer Blog / Reizenenmeer Fotografie 
Voor de Facebook leden: Zuid-Tirol / Alto Adige / Südtirol / Sudtirolo – Pure Passie! – lid worden is
simpel: aanvragen en de 3 vragen beantwoorden, wij doen de rest.

Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden