Schlern-Rosengarten Nature Park - 50 Jaar Schoonheid

Schlern-Rosengarten Nature Park of Parco Naturale Scilar-Catinaccio
Viert 50 jaar Schoonheid sinds 16 september 1974.

Op 16 september 1974 werd het Schlern gebied officieel opgericht als Natuur Park en in 2003 uitgebreid met het Rosengarten Gebied en is daarmee het oudste natuurpark in Zuid-Tirol.
Het maakt ook deel uit van het Europe Natura 2000-beschermde gebied en, als onderdeel van de Dolomieten, sinds 2009 een UNESCO-werelderfgoed.


Het park vormt, samen met het regionale beschermde gebied van de Seiser Alm, één natuurlijk landschap.
Het natuurpark in de westelijke Dolomieten heeft een oppervlakte van meer dan 7.288 hectare en biedt inzicht in een fascinerende habitat met schilderachtige schoonheid,  geomorfologische en geologische betekenis en unieke flora en fauna met ongeveer 790 bloemen en varens.
Het Schlern-massief, met de rotsachtige toren van de Santner (2413m) en de Euringer (2394m) is de embleem berg van Zuid-Tirol. 

De Schlern, samen met het Rosengarten-massief met zijn talloze torens, zijn beroemd tot ver buiten de grenzen van de Dolomieten. En op de legendarische berg van de Rosengarten is de "Enrosadira" in al zijn glorie te zien bij zonsondergang, wanneer de Dolomieten roze gloeien onder de stralen van de avondzon.


“Enrosadira” een Italiaans woord waar je bijna je tong over breekt, dus zeg rustig “alpengloed”, is een optisch fenomeen waarbij de meeste toppen in de Dolomieten roodachtig van kleur worden, vooral bij zonsondergang.
Zowel bij de Rosengarten maar ook bij de de Sasslungo/Sella – het fenomeen moet je met eigen ogen hebben gezien anders zul je niet begrijpen waren de uitspraak “Burning Dolomites” vandaan komen.


Niet alleen is het een zeer bijzonder fenomeen, het brengt ook de legende van de “Rosengarten van Koning Laurin”. Trouwens de hele dolomieten staan bol van de legendes.

Saga over Koning Laurin 'Rosengarten.
Dwerg Koning Laurin woonde met zijn mensen in de Rosengarten bergen in Zuid-Tirol. Ze hebben in de berg gedolven naar kristallen en kostbare ertsen. Koning Laurin had een prachtige rozentuin waarop hij heel trots was.
In zijn bezit had hij een magische gordel, die hem de kracht zou geven van 12 mannen en een mantel van onzichtbaarheid
Slechts één ding had hij niet en dat was een vrouw, dus toen hij hoorde dat de Koning van de Adige op zoek was naar een echtgenoot voor zijn dochter Similde, hoopte hij dat hij met haar zou kunnen trouwen.
 
De vader van Similde organiseerde een ridderwedstrijd, iedereen was uitgenodigd, maar niet Koning Laurin. Hij was boos en besloot om toch te gaan met de bescherming van zijn mantel van onzichtbaarheid.
Toen hij Similde zag, werd hij meteen verliefd en zonder aarzelen ontvoerde hij haar.
Haar verdwijning werd opgemerkt en de ridders, onder leiding van prins Dietrich van Bern, haastten zich om de prinses terug te brengen. Toen Koning Laurin hen zag aankomen, wikkelde hij zich in de magische gordel, maar de gordel gaf niet genoeg kracht en verstopte hij zich weer onder zijn mantel.
De ridders zagen echter de beweging van de rozen, waar hij rondsprong en uiteindelijk vingen ze hem.
 
Koning Laurin voelde zich verraden door zijn rozentuin en daarom vervloekte hij hem:
Niemand mocht hem ooit nog zien, zowel overdag als 's nachts.
In zijn vloek was hij echter de schemering vergeten.
Daarom kan zijn rozentuin steeds weer bloeien bij zonsondergang


Met vriendelijke La Dolce Vita groet,
Hedy Talens
Reizenenmeer Blog / Reizenenmeer Fotografie 
Voor de Facebook leden: Zuid-Tirol / Alto Adige / Südtirol / Sudtirolo – Pure Passie! – lid worden is
simpel: aanvragen en de 3 vragen beantwoorden, wij doen de rest.


Reacties

  1. Hoie Hedy, ik lees nog reglmatig je reisverslagen en is altijd weer virtueel mee genieten. Je komt op mooie plekjes waar ik nooit zal komen en op deze manier kan ik ook reizen gaan. Grotejs, Tine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Tine das lang geleden. Leuk dat je nog steeds mijn stukjes leest. Hopelijk alles goed. Groetjes Hedy

      Verwijderen

Een reactie posten

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden