Notburga Kirche & Museum, Eben am Achensee

St. Notburga Kirche & Museum, 
Eben am Achensee

Wie is Notburga?
Notburga werd volgens de geschrift schrijvers in 1265 geboren in Rattenberg en was van simpele afkomst.
Zij werkte als dienstmaagd bij de Graaf Heinrich I van Schloss Rottenburg, waar zij zorgde voor de armen, gehandicapten, zieken en deelde voedsel uit onder de armen.
Na zijn overlijden verbood de vrouw van Heinrich II deze goedheid en werd Notburga weggestuurd.
Daarna kwam zij naar Eben am Achensee om voor een boer te werken en hier kwam ze op voor de rechten van de knechten. Een van de hier afkomstige legendes is dat ze tijdens een boze bui haar sikkel in de lucht gooide en daar ook is blijven hangen aan een zonnestraal.

Ze keerde hierna op verzoek terug naar Schloss Rottenburg waar zijn tot haar door verbleef.

Voor haar dood in 1313 sprak Notburga de wens uit dat haar lichaam op een kar met twee ossen zou worden geplaatst en begraven waar de kar bleef staan. 
Volgens de legende trokken de ossen de kar van de Rottenburg naar Eben am Achensee en stopten de ossen alleen voor de kerk in Eben.

Op de Heilige Notburga Waterbronnen zijn de ossen en de kar te zien. 
Haar lichaam werd bijgezet voor het altaar in te kerk en in 1718 werd haar stoffelijk overschot opgegraven met toestemming van de bisschop van Brixen, Kaspar Ignaz von Künigl.

In 1735 gaf de bisschop van Brixen toestemming om van haar hele skelet een relikwie te maken voor de kerk van Eben.  
Dit skelet ligt niet zoals gewoonlijk in een zijkapel, maar staat in het hoogaltaar van de kerk - zoals je op de rechterfoto kunt zien, waarvoor een speciaal voorrecht nodig was.

De verering van de volksheilige Notburga werd in 1862 bevestigd door paus Pius IX. In Eben am Achensee vindt elke eerste zondag na 13 september plaats middels een plechtige Notburga-processie.

Ze werd door velen vereerd en werd beschermvrouw van de dienstmaagden en landbouw maar buiten Tirol als beschermvrouw van de “Trachten” (klederdracht).
Zo wordt in Nieder-Österreich elke 2e zondag in september de “Dirndlgwand Sonntag” gevierd
Een bezoekje aan de kerk waar je absoluut onder de indruk zult geraken van de prachtige plafond schilderingen en het ernaast gelegen museum waar je de historie van de Heilige Notburga kunt vinden, zijn absoluut een bezoekje waard.

Met vriendelijk reisgroet,
Hedy Talens
Reizenenmeer Fotografie & Film 

Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden