Sexten / Sesto in Trentino-Zuid-Tirol.

                              Sextener Dolomieten Ontdekken                                                       Aan de voet van de 3 Zinnen/ 3 Cimi Regio


Een nieuw deel van Zuid-Tirol ontdekt genaamd  Sextental dal een zijdal van het Hoch Pustertal is waarin de plaats Sexten/Sesto ligt met als deel daar van Moos/Moso.
Van hieruit kun je prachtige wandelingen maken in dit prachtige deel van de Dolomieten en wie met kinderen reist vind hier een mooi gebied waar de kinderen zich absoluut geen moment zullen vervelen want je vindt hier nagenoeg bij elke lift en restaurant iets om te doen voor ze.

Hieronder kun je een aantal ontdekkingen lezen.

Toblacher See/Lago di Dobbiaco ligt hier in het Hochpustertal tussen het natuurpark Drei Zinnen en het natuurpark Fanes-Sennes-Prags.
Het is een blauwgroen meer omringd door bergen. 
Een wandeling brengt je om het meer en biedt prachtig uitzicht. 
Je vindt hier een 3-tal restaurants, een camping met ook chalet mogelijkheden. 
De bewoners van het meer zijn forellen, die vers gevangen kunt eten bij Restaurant Seeschupfe /Ristorante Il Fienile en een paar prachtige zwanen die helaas door het voeren redelijk tam zijn.
𝐖𝐚𝐧𝐝𝐞𝐥𝐞𝐧 𝐚𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐯𝐨𝐞𝐭 𝐞𝐧 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐝𝐞 𝐰𝐞𝐢𝐝𝐞𝐬 𝐯𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐑𝐨𝐭𝐰𝐚𝐧𝐝/𝐂𝐫𝐨𝐝𝐚 𝐑𝐨𝐬𝐬𝐚.
Via de Rotwand Kabelbaan naar 1925m waar een prachtig plateau zich ontsluit en meerdere wandeling aanbiedt van elke niveau.
Gekozen voor de Erlebnis Rundweg die voor jong en oud bestemd is.
Lengte van de wandeling 2-2.5 km en neemt een uur in beslag. 
Hoogte verschil is zo’n 100m maar ondanks dat het een wandeling is voor buggywagen vind ik een aantal stukjes best steil voor zo’n buggy.
Vlakbij de bergstation ligt Rifugio Rudi en iets lager ligt Rifugio Prati Croda Rossa.
𝐅𝐢𝐬𝐜𝐡𝐥𝐞𝐢𝐧𝐭𝐚𝐥 𝐖𝐚𝐧𝐝𝐞𝐥𝐢𝐧𝐠 – 𝟕 𝐤𝐦
Vanuit onze accommodatie in Sexten Moos/Moso, dat op korte afstand van de ingang van het pittoreske Fischleintal ligt, vertrokken.
Het is één van de mooiste valleien van het natuurpark Drei Zinnen - Sextner Dolomieten.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog vonden hier dramatische scènes plaats, toen Kaiserjäger (Oostenrijks-Hongaarse Rijk) en Alpini (Italië) tegen elkaar vochten te midden van de ruige toppen die om de vallei liggen.
De vallei wordt doorsneden door de Fischleinbach die in deze tijd kurkdroog ligt maar de sporen van een woest watertje door smeltende sneeuw zijn duidelijk zichtbaar.
De wandeling kun je ipv zoals wij deden ook starten bij de Croda Rossa Gondel Parkeerplaats of nog iets verder door rijden tot aan Fischleinboden Parkeerplaats.
Vanaf de eerste parkeerplaats loop je door een „Larchen Wald“ met allemaal houten hutjes en vanaf de Fischleinboden naar het einde door een „Zirben Wald“.
Aan het einde van het Fischleintal ligt de Talschlusshütte, die via Fischleinboden met zijn Fischleinboden Hütte, te bereiken is.
De Talschlusshütte is zeer aan te bevelen voor de lunch maar hou rekening met een wachttijd voor een tafel.
Fischleinboden is normaal gesproken – ik zeg normaal gesproken omdat van een regeling op het moment van schrijven niets te merken is - van 11 juni tot en met 8 oktober dagelijks van 9:00u tot 16:00u alleen bereikbaar met de auto als je een geldig doorrijbewijs hebt.
Maar te voet of met de fiets altijd te bereiken of met buslijn 440.
Er starten aan het einde een aantal wandelingen maar allemaal pittig en lang.
𝐌𝐨𝐧𝐭𝐞 𝐄𝐥𝐦𝐨/𝐇𝐞𝐥𝐦 𝐤𝐚𝐛𝐞𝐥𝐛𝐚𝐚𝐧 𝐯𝐚𝐧𝐮𝐢𝐭 𝐒𝐞𝐱𝐭𝐞𝐧.
Boven bij het bergstation vind je een groot kinderspeelgebeuren, een blote voeten pad en diverse wandeling.
Na een kop koffie bij het Helmrestaurant, de korte wandeling - 3,5 km- naar de Hahnspielhütte genomen, verder niet gegaan door de dreigende lucht en regenspetters.
De wandeling biedt een prachtig uitzicht op de Sextner Dolomieten en op de Karnische Alpen.
Vanaf het wandelpad nabij de Hahnspielhütte heb je een prachtig uit op het Helmhaus, tegenwoordig totaal verwaarloosd, er vlak onder liggen nog de resten van bunkers uit WOI.
 

𝐋𝐚𝐠𝐨 𝐝𝐢 𝐌𝐢𝐬𝐮𝐫𝐢𝐧𝐚 – 𝐞𝐞𝐧 𝐮𝐢𝐭𝐬𝐭𝐚𝐩𝐣𝐞 𝐯𝐚𝐧𝐮𝐢𝐭 𝐌𝐨𝐬𝐨/𝐌𝐨𝐨𝐬 𝐚𝐤𝐚 𝐒𝐞𝐱𝐭𝐞𝐧.
Gewoon belachelijk druk in deze tijd maar daarom gekozen voor de stoeltjes lift naar Col di Varda, deze lift ligt aan het einde van het meer.
Parkeren is een kwestie van een muntje opgooien en dan kom je uit bij een jong jochie die een plekje biedt dat bewaakt is en voor de hele dag voor € 10,00. Nou wij doen het ervoor maar de gemiddelde Italiaan gaat voor gratis en gaat 2 km lopen.
Qua wolken/lucht hebben we alles gezien: gewoon wit, regen wolken en wolken in combi met blauwe lucht afhankelijk welke kant je op keek.
Hierbij een kleine verzameling van foto’s inclusief Tre Cimi van zijn meest bekende zijde maar ook vanaf Lago di Misurina. De lift naar Col di Varda was een leuke ervaring, het restaurant biedt geen hoogstandjes qua Italiaanse keuken want ja het ligt niet meer in Zuid-Tirol/Alto Adige maar in Belluno dus wel Dolomieten maar meer Italiaans georiënteerd.
Met vriendelijke La Dolce Vita groet,
Hedy Talens
Reizenenmeer Blog / Reizenenmeer Fotografie  
Voor de Facebook leden: Zuid-Tirol / Alto Adige / Südtirol / Sudtirolo – Pure Passie! – lid worden is
simpel: aanvragen en de 3 vragen beantwoorden, wij doen de rest.

Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden