Tips & Tricks for in America/Canada - Tips & Trucjes voor in Amerika/Canada

Diverse tips en trucjes voor een zorgeloze vakantie in Amerika of Canada

-
Various tips and tricks for a carefree vacation in the US or CanadaNoodzakelijk voor iedereen die naar Amerika en Canada gaat:

Amerika heeft zijn Het ESTA (Electronic System for Travel Authorization) formulier.
Passagiers uit landen die onder het Visa Waiver Program vallen, dienen een aanvullende reistoestemming (ESTA) aan te vragen voor de Verenigde Staten. Deze aanvraag kan eenvoudig online worden ingediend maar moet uiterlijk 72u voor aanvang van de reis.
Dit formulier heeft een geldigheid van 2 jaar (of korter als je paspoort eerder verloopt) en en kost $14 via US Customs.
Dit is mogelijk via de link van US Customs of via de link van bv de KLM.
Andere aanbieders zijn er ook maar die rekenen hoge kosten voor iets wat je makkelijk zelf kunt doen. Een servicepunt rekent al gauw € 25
Mocht je vanuit Canada de grens naar Amerika oversteken heeft dit formulier geen waarde want het geldt alleen als je de USA in vliegt. Bij de grensoversteek per auto moet je bij de grens Waiver kopen en die is 90 dagen geldig en kost $ 10,00
NIEUW VOOR CANADA:  voor een ieder die naar Canada op vakantie gaat of via Canada naar Amerika reist:
Met ingang van 15 maart 2016 ben je verplicht een Electronic Ticket Authorization (eTA) te hebben.  Voor de aanvraag heb je een geldig paspoort nodig, de kosten zijn CAN$ 7 pp en is 5 jaar geldig..
Informatie over deze authorisatie en of je deze authorisatie nodig hebt, vind je op de site van Government of Canada.                        
=> Boek je via een reisbureau zullen deze lasten je uit handen genomen worden anders moet je deze acties zelf ondernemen voor je vertrek. 

TIPS & TRICKS
TIP 1 - Autoverhuur
Kleine auto's, grote auto's, cabriolet of een 4wheel (SUV) voor ieder is er wel een auto te vinden.
Onze voorkeur gaat naar een 4wheel drive uit omdat het makkelijker is met je bagage, de instap  en helemaal als je dieren ziet dan zit je wat hoger.
(Moet je geen Chevrolet Suburban hebben natuurlijk want dan heb je een kontje nodig om er in te komen). Lacht
Er zijn zeer veel verschillende verhuurbedrijven dus shoppen is zeker de moeite waard maar let wel op dat je dezelfde opties kiest anders geeft dat een vertekend beeld. Bv inclusief extra bestuurder of benzinetank of all risk verzekering. 
Mijn beste ervaringen liggen bij Avis en Alamo. De laatste jaren is dat Alamo geweest omdat ze goedkoper waren dan Avis. 

Beide hebben een loyalty programma: 
AVIS heeft AVIS Preferred, dit levert nog meer voordelen op, zoals upgrades, kortingen en voorrang 
bij het ophalen. Het lidmaatschap is gratis.

De meeste Avis locaties bieden u:
  • Een huurcontract dat al klaar ligt Avis Preferred Priority baliessnelle service 
  • Geen handtekening meer nodig
  • U hoeft alleen uw rijbewijs te tonen
  • Een huurauto geparkeerd op de meest gunstige parkeerplekken
  • 3 minuten belofte - uw autosleutel binnen 3 minuten of € 30,- (voorwaarden van toepassing)
Sommige locaties bieden u:
  • een comfortabele ontvangstruimte in de parkeergarage
  • de autosleutel al in de wagen zodat u niet langs de balie hoeft
ALAMO geeft steevast 5% als je je aanmeld als Members Only, dit lidmaatschap kost eenmalig € 17.50 MAAR wordt pas berekend op het moment dat je je eerste reservering maakt.
Het verschil met Avis Preferred is dat je sowieso in de rij moet om je auto in ontvangst te nemen.

Beide verhuurbedrijven hebben regelmatig aanbiedingen. De keuze pakketten van Alamo zijn overzichtelijker vind ik dan bij Avis. 

TIP 2 - Voor Onderweg
Om rond te reizen zonder elke keer ergens bij McDonald te lunchen of lauwe drankjes in je auto te hebben liggen, kopen wij een koelbox bij aankomst.
De koelelementen nemen we meestal al mee vanuit Nederland, maar die kosten een paar dollar in de grote (supermarkt) ketens zoals Walmart, Kmart, Albertson, Kroger en Safeway. In Canada kun je dat bijvoorbeeld doen bij Canadian Tire winkels.
Je kunt 2 soorten kopen in bijna alle ketens:
Koelers van piepschuim en koelers van hard plastic, kosten resp US$ 14 en US$ 25 afhankelijk van het formaat en de winkel.

Onze voorkeur gaat uit naar een koeler van hardplastic omdat ze niet piepen en dat kunnen de piepschuim koelers wel doen en dat is zo irritant ie bv op de achterbank staat of in de bak van je SUV. 
De hardplastic koeler is makkelijker te drogen als je er bv ijsblokjes in doet ipv koelelementen want niet elke kamer heeft een koelkast met vriesvak maar elk hotel heeft wel een ijsblokjes machine. Plasticzak eronder en klaar is kees.
In Canada is de prijs voor een hardplastic koeler ong CAN$ 27 (afhankelijk van het formaat) en hier zullen nog wel iets van belastingen opkomen.

TIP 3 - Kortingskaart

Als je toch bij Safeway bent kun je het beste even een Club Card regelen (was toen wij hem jaren geleden regelde nog gratis en ik dacht nog steeds), met deze kaart kun je bij diverse Safeway benzinestations goedkoper tanken en je krijgt vaak korting in de winkel op je boodschappen en leuke aanbiedingen.
Dit kan soms oplopen tot wel 20% van de prijs en dat is op koeler van US$ 25 toch lekker meegenomen.

TIP 4 - Entrance Fee

Als je naar meerdere Nationale Parken gaat is het, het overwegen waard om een National Parks Pass aan te schaffen. 
Dit geldt voor zowel Amerika als Canada.

America the Beautiful(Interagency pass), een jaar pas, voor alle passagiers in een auto of 4 volwassen als het park per persoon entreegeld rekent, kost US$ 80 (€ 73,00) en is een jaar geldig.  
Kinderen tot 15 gratis. Zo kost een 7 dagen pas voor Yellowstone NP in combinatie met Grand Teton NP US$ 50 voor een auto met inzittende.
Dus met nog 1 of 2 parken erbij heb je, je jaar pas er al gauw uit.

Canada's Discovery Pass, een jaar pas, voor een familie tot 7 mensen in dezelfde auto, kost CAN$ 137 (€ 86,00) en is een jaar geldig. MAAR dit jaar is de pas 2 jaar geldig omdat in 2017 de Canadian Confideration 150 jaar bestaat.
Voor Banff NP (ook geldig in Jasper, Kootenay, Yoho, Mount Revelstoke, Glacier, Waterton Lakes and Elk Island national parks) kost een "dagkaart" CAN$ 9,80 pp of CAN$ 19,60 voor een familie tot 7 personen in dezelfde auto
Rekenvoorbeeld 2 personen die 7 dagen in de omgeving van boven genoemde parken willen zijn kost het CAN$ 137.20. Maar naar mijn mening breng je een langer bezoek aan deze parken. 

Conclusie: even de parken op een rij zetten waar je heen wil en hoelang je daar wil verblijven en je zult zien dat de pas er gauw uit is. En zeker als je in de gelukkige omstandigheid bent dat je het jaar erna weer terug kan. Dus goed bewaren die pas.
Ander groot voordeel is dat je ook niet meer in de rij hoeft want er is over het algemeen een aparte ingang voor pashouders en soms heb je mazzel als het erg druk is in de parken dat je er met een pas wel in komt en als dagbezoeker niet 
(Dit voordeel hebben wij afgelopen jaar mogen benutten in Washington State tijdens de 4th of July) 

TIP 5 - ANWB korting
Leden van de ANWB kunnen in zowel Amerika als Canada hotels boeken via het AAA/CAA kortings programma. Dit scheelt soms best veel.
Ook bieden sommige hotel ipv korting op de kamer, een ontbijt inclusief.
Dus bij het boeken even zoeken naar de vermelding special code AAA/CAA.
Op de reservering staat dat je de ANWB kaart moet laten zien bij het inchecken. Ons nog nooit gevraagd maar neem hem wel mee.

TIP 6 - Tipping

Wat verwacht iemand van een fooi in Amerika! Veel dusIn de Verenigde Staten gaat men er in de dienstverlenende sector van uit dat fooien meetellen voor een wat normaler loon.
Daarom is fooien geven hier van groot belang..
'Tipping' is een big issue in de Verenigde Staten in het algemeen en al helemaal tijdens de vakantieperiodes. Dan ontvangt vrijwel iedereen fooien, van personal trainers, medewerkers van stomerijen tot leraren!
In restaurants verwacht men tussen de 15 en 20 procent fooi, een hoger percentage dan op veel andere plekken. Maar de fooien gaan ook vrijwel rechtstreeks naar de medewerkers. Het meeste personeel in de restaurants, zeker in de Nationale Parken, zijn studenten of mensen die kilometers rijden voor een baan omdat ze dichterbij niets kunnen vinden. Over het algemeen is door het feit dat deze fooi zo belangrijk voor ze is, de service beter dan in menig restaurant in Europa.
Ongeveer 15 procent wordt normaal gevonden in bars en pubs met ten minste 1 dollar per transactie. Laat dus een dollarbriefje achter in cash. Als je 20 procent fooi geeft, is het helemaal goed.
Let op: vaak wordt een fooi alvast op de bon gezet onder het kopje Gratuity. Let daar dus op, soms is het al in het totaal verrekend en hoef je niet nog eens extra te betalen.
Als je een taxi neemt in New York, ga er dan zeker van uit dat je tussen 10 en 15 procent optelt bij de eindrekening. Wees echter niet bang om de chauffeur te wijzen op verkeerd ingeschatte routes, je hoeft niet betalen voor de fouten van de chauffeur. 
Voor hotelmedewerkers, is een paar dollar voor het brengen van de koffers en het verzorgen van de kamer door kamermeisjes voldoende.

Extra tip: vraag de bank om kleine coupures dat is makkelijker dan $ 100 biljetten want in een taxi nemen ze deze vaak niet omdat ze niet kunnen wisselen

TIP 7 - Verlies / Diefstal paspoort/rijbewijs

Je bent heerlijk op vakantie en wat gebeurt er je raakt je paspoort kwijt.
Of het het nou door verlies of diefstal is, het maakt je vakantie in één klap een stuk minder leuk. Het brengt een hoop stress en geregel.  Zoeken naar de Nederlandse Ambassade of vertegenwoordiging, bellen met Nederland enz enz.
Ik hoop dat het jullie nooit zal overkomen en het zal de ellende niet niet minder maken maar wel makkelijker:          
Maak een kopie van je paspoort en rijbewijs en stop die in je koffer en nog eentje in je handtas/rugzak enz enz. Als extra kun je er nog een paar op een usb stick zetten. Op deze manier heeft de betreffende instantie je gegevens sneller boven water en zal je minder lang op een tijdelijk document hoeven te wachten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

La Terrazza delle Dolomiti - Het Terras van de Dolomieten

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4