2016 Traveltip 34 - Discover National Park Veluwezoom by Bike / Ontdek Nationaal Park Veluwezoom op de Fiets - Reistip 2016 Reistip 34

Nationaal Park Veluwezoom: Bos, Hei en Zandverstuivingen
-
Veluwezoom National Park: Forest, Heath and Sanddrifts


Nederland is sowieso een prachtig fietsland maar helaas kan het onstabiele weer in Nederland dit soms doen vergeten. Gelukkig was dat tijdens mijn  fietstocht van gisteren niet het geval. 

De fiets op de drager gezet en vertrokken naar National Park Veluwezoom gelegen bij het Gelderse plaatsje Rheden. 


Nationaal Park Veluwezoom is een natuurgebied van 5000 hectare op de Veluwe in de provincie Gelderland en is in zijn geheel eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten. In 1930 werd het het eerste nationaal park in Nederland. Het heuvelachtige gebied bestaat grotendeels uit gevarieerd bos, heide, en een enkele zandverstuiving. In het zuidelijke, meest heuvelachtige deel van het park liggen meerdere landgoederen zoals Heuven en Beekhuizen. Centraal in het nationaal park ligt het bekende uitzichtpunt de Posbank. 
De fietstocht die ik ga doen is 50km en brengt je door een zeer wisselend landschap: uitzicht over de IJssel, heidevelden en bossen. Deze route is in te korten tot 40km en uit te breiden tot 56km. Ik heb hem gedaan met een E-bike.

 
Mijn tocht begint bij knooppunt 85, nou ja bijna bij. Als je bij Rheden komt dan kun je de borden Transferium Veluwezoom aanhouden, als je bij de rotonde afgeslagen bent, kom je aan de rechterhand, zeg zo’n 200-300m, Restaurant Houtplaats tegen, hier kun je prima parkeren zonder kosten. Als je dan de parkeerplaats verlaat ga je linksaf, het knooppunt 85 bevindt zich bij de rotonde waar je bent afgeslagen.
Het tocht is zeer relaxt maar heeft ook af en toe een behoorlijke klim maar mijn E-bike heeft daar minder moeite mee.

Onderweg komt je langs plaatsjes als Doesburg, Dieren, Spankeren, Laag-Soeren en Velp.
Vooral Doesburg is een leuk plaatsje met al zijn monumenten en je kunt hier een aantal zeer leuke restaurantjes vinden voor de lunch. 
Restaurant De Bonte Hond is daar een voorbeeld van.

Na Doesburg fiets je een stuk langs de IJssel en tussen knooppunt 52-23 ga je met het pontje over naar Dieren (kosten € 1 voor een fietser). Na knooppunt 94 verlaat je de weidevelden en plaatsjes en ga je de bossen in.

De tocht door de bossen bevat een paar langere stijgende stukken maar wel te doen met een beetje goede conditie en versnelling. 
Tussen knooppunt 73 en 65 kun je de mooie Schotse Hooglander of Highland Cow tegenkomen. 
Tussen knooppunt 77 en 69 fiets je over Landgoed Beekhuizen waar je langs een prachtige bosvijver fietst.

Deze klim is stevig en het gaat redelijk lang omhoog dus dit is een behoorlijke aanslag op de benen maar je komt wel op een heel mooi punt uit. Je treft hier IJslandse pony’s aan.

 
Je route vervolgend naar knooppunt 85 kun je meerdere stops maken
Uitzichtpunt over de prachtige paarse heidevlaktes en je kunt hier een schilderij foto maken, 
        Natuurmonumenten heeft hier een schilderijlijst geplaatst zodat je foto’s kunt maken met de 
        hei op de achtergrond
Schaapskooi bezoeken
Bezoek brengen aan het Koetshuis op Landgoed Heuvenl
Transferium Veluwezoom bezoeken, dit ook een zeer goed startpunt voor wandelingen en 
        dezelfde fietsroute als ik heb gedaan, zeker een stuk drukker maar met kinderen 
        een aanrader. Terug bij knooppunt 85 moet je een klein stukje omhoog om terug te komen bij de auto die bij Restaurant Houtplaats staat. Je kunt hier een uitstekende maaltijd krijgen en is dan ook een lekkere afsluiting van de dag.


Een paar aantekeningen bij deze route, want ook ik sla soms per ongeluk dingen over waar je tijdens de tocht achterkomt.

1. Het rondje Veluwezoom/Posbank dat ik heb gemaakt gaat letterlijk om de Posbank 
        en dat is dus zonde, om dit toch te doen kun je vanaf knooppunt 73 -> 74 -> 63 -> 65 
        aanhouden dan kom je via Pannenkoekenhuis de  Carolinahoeve over de Posbank.
        Dit maakt wel de route een kleine 6km langer
2. Of vanaf knooppunt 65 kun je heen en weer fietsen naar de Posbank dat is 2.2 km extra
3. Mocht de route te lang zijn dan kun je vanaf knooppunt 66 via 69 terug naar 85, hiermee 
        verkort je de route met 10km. Dit ook van toepassing op punt 1 en dan wordt de lengte 
        3km korter.

En natuurlijk kun je al dit moois ook te voet of op de rug van een paard ontdekken.Ik wens jullie met deze informatie en route veel fietsplezier.

Met vriendelijke reisgroet,
Hedy Talens
Reizenenmeer.com / Reizenenmeer Blog

#veluwezoom #nationaalpark #rheden #fietsen #biking #transferiumveluwezoom #natuurmonumenten #heide #bossen #zanverstuivingen #forest #heath #sanddrifts #landgoedbeekhuizen #landgoedheuven #posbank #gelderland #doesburg #velp #xieren #spankeren #carolinahoeve #restaurantdebontehond #restauranthoutplaats #schotsehooglander #ijslandpony #ijssel 
UIKEYINPUTDOWNARRO

Reacties

  1. Hmm hahaha op een paard krijg je mij dus niet meer, trouwens ik heb een stoel nodig om erop te komen en flink wat hulp. Maar over de pyramide heb ik wel wat andere gedachten hoor.Laatste keer dat ik erop bent geweest koste het mij al flink energie en helaas boven was er niet zoveel te zien door de bebossing van het gebied. Dat was in de jaren zeventig wel te zien. Maar de omgeving is wel leuk hoor. Maar het is mijn mening en elk mens ervaart het wat anders toch?? Je hebt er wel heel mooi over geschreven. Complimentjes weer voor jou.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Rondreis Alberta/British Columbia - mei/juni 2019 - Jasper NP

Rondreis Alberta/British Columbia - mei/juni 2019 - Banff / Lake Louise en omgeving.

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4