2017 Travel Tip 5 Discover Vancouver Island & Jasper National Park by Car, Rail & Boat / Ontdek Vancouver Island & Jasper National Park met Auto, Boot & Trein Reistip 2017 Tip 5


Ontdek British Columbia, Banff & Jasper National Park 
met Auto, Veerboot en Trein
-
Discover British Columbia, Banff & Jasper National Park
by Car, Ferry and Train.


Veel mensen die een reis boeken naar Canada huren een auto of camper en rijden hun rondje maar je kunt dit ook op een andere manier doen.
Ja nog steeds met de auto, camper is minder handig of eigenlijk niet aanbevolen, maar dit in combinatie met veerboten en een treinreis door een prachtig landschap. Ik heb deze rondreis gebaseerd op een van mijn oude reizen.

Aangezien je in de namiddag in Vancouver aankomt (tussen 13.30-14.00u), ten minste als je met onze nationale trots KLM of AirTransat vliegt.
Ik noem beide maatschappijen want beide vliegen direkt naar Vancouver en het prijs verschil is best groot en dat kan een hoop uitmaken voor de keuze.
Hieronder vind je een voorbeeld van de vlucht op een fictieve datum via Skyscanner.nl


Uiteraard kan het goedkoper maar dan kom je al gauw in 16u plus vliegreis.

Bij aankomst in Vancouver heb je 2-3 opties, in alle gevallen haal je de gehuurde auto op het vliegveld op.
 • Een paar nachten verblijven in Vancouver en daar een aantal dingen ontdekken,
 • Overnachten op het vliegveld maar dat is natuurlijk niet zo gezellig.
 • Of direct naar de Terminal van de veerboot rijden en de boot naar Vancouver Island nemen,  om daar je vakantie te laten beginnen. Deze laatste optie is zeker te doen maar kan wel een hogere stress factor hebben; risico van vertraging van vliegtuig of files op de weg. De laatste boot gaat om 9u 's avonds en je zult er een uur van te voren moeten zijn. Dus ook zeker de laatste vaartijd goed checken via de onderstaande link.
Mocht je voor de laatste optie gaan heb ik de volgende informatie voor je:
 • De afstand naar Tsawwassen is ongeveer 30km en zonder drukte kost je dit ongeveer 30 minuten.
 • De overtocht naar de terminal in Swartz Bay op Victoria Island duurt 1.35u.
 • De autorit naar Victoria neemt ongeveer 30 minuten in beslag.
 • Exacte informatie over vertrektijden vindt je op BC Ferries site.
 • Overtocht auto en 2 personen kost je ongeveer Can$ 100-110
Victoria is de hoofdstad van British Columbia en heeft een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, zoals:
 • Inner Harbor met zijn statige Fairmont Empress Hotel en Parlement Gebouwen
 • Bastion Square voor het winkelen
 • Thunderbird Park en Beacon Hill Park
 • Butchard Garden, even buiten Victoria, is een prachtige botanische tuin.
Na een verblijf in Victoria gaat de reis verder naar Tofina, een rit van zo'n 300km
In het plaatsje Parksville ga je de Albani Highway op, deze zal overgaan in de Pacific Rim Highway - Deze wegen staan ook bekend als de British Columbia Highway 4. Deze weg brengt je naar de Westkust van Vancouver Island en voert je door een prachtige omgeving.
Via Cameron Lake kom je in Port Albeni, deze plaats ligt in een diepe fjord van 50 km en ligt dus aan de kust ondanks dat het midden op het eiland ligt.


Na Port Albeni kom je door het MacMillan Provincial Park met als grootste attractie Cathedral Grove, dit is een zeer oud bos waar de grootste Douglassparren van het eiland staan en een hoogte hebben van 70 meter en 800 jaar oud zijn, tussen deze enorme sparren staan machtige Cedarbomen.
Een korte rondwandeling laat je deze indrukwekkende bomen van dicht bij bekijken.
De laatste 85 km kost meer tijd omdat de weg door een prachtig gebied slingert.

TIP: mocht je geen zin hebben om te haasten kun je een hele speciale overnachting maken in Port Albeni. De Swept Away Inn is gevestigd in een oude sleepboot. 

Vlakbij bij het hotel waar wij hebben overnacht ligt het Pacific Rim National Park & Preserve. Dit park bestaat eigenlijk uit 3 delen:
 1. West Coast Trail, een 75 km lange wandelweg,
 2. Broken Group Island een eldorado voor de kajak liefhebber.
 3. Long Beach, voor de kust kun je grijze walvissen, otters en reuze zeewieren aantreffen en op de rotsen in het tijdengebied kleven rode en paarse zeesterren en lopen krabben rond. Het zien van walvissen is uiteraard seizoen afhankelijk.
Aangekomen bij de bestemming kun je accommodaties vinden in Ucluelet en Tofino, van goedkope hotels/motels tot behoorlijk dure hotels/resorts. Maar ook met gelegenheden tot zelf koken. Ja goedkoop is dit stukje eiland niet.
Wij hebben gekozen voor het aan het strand liggende  Best Western Tin Wis Resort.
Het is hier echt fantastisch mooi en een lange strandwandeling mag je niet overslaan.

Campbell River is de volgende stop in deze reis, helaas moet je wel via dezelfde weg terug. Vlakbij Parksville gaan je naar het Noorden.
Je kunt dit doen via de Inland Island Highway of the Island Highway West langs de kust bij Qualicum Beach.
Vanaf hier wordt de kust ook ruiger.

Wij verbleven hier 2 nachten in de Painter’s Lodge.

Uitzicht van Painter's Lodge kamers 

Dit prachtige hotel ligt ten Noorden van Campbell River en op de oever van de Discovery Passage. Het hotel is hoofdzakelijk bekend om de goede vis mogelijkheid, vooral op zalm vissen staat hier hoog aangeschreven. Mocht je dit gaan doen en je vangt een zalm dan kunnen ze de zalm schoon schoonmaken, roken en gevacumeerd naar Nederland sturen. Het is dan ook niet zo gek dat Campell River de bijnaam Capital of the Salmon World heeft. Je kunt hier ook wildlife/walvistochten maken met een Zodiac en kajaken.
Het zeker niet alledaagse hotel beschikt over een Spa, April Point Resort & Spa, dit resort ligt aan de andere kant van de rivier en een pondje brengt je over in een kleine 10 minuten.
Dineren kun je in beide lodges.

Wij hebben de zodiac toer gedaan, helaas niet veel walvissen of orka's gezien maar het was een bijzonder tocht. Mede omdat we het buitenhuis van Bill Gates, de grote man achter Microsoft, op afstand hebben kunnen zien.

De Zodiac Excursie.

We gaan verder naar het Noorden, een stille weg brengt ons naar Port Hardy want hier zullen we de boot nemen die ons de volgende dag naar Prince Rupert brengt.
Maar onderweg maken we eerst nog een stop in Telegraph Cove want we gaan hier aan boord van de Gikumi om orka’s te gaan kijken.
Voor we aan boord gaan komen er een hoop mopperende mensen van board want ze hadden geen orka’s gezien.
De mensen van de organisatie hebben al in een aantal geen dagen orka’s gezien. Maar je krijgt dan ook geen garantie dat je ze wel zult zien maar we gaan het zien of het ons wel gegund is.

Telegraph Cove 

Aan boord van een 17 meter lange boot vertrekken we rustig naar de Johnstone Strait, voor de noordkust van het eiland, deze plek staat bekend omdat de orka’s hierheen trekken om hun huid langs de zandplaten schoon te schuren.
De tocht zal tussen de 3 en 5 uur duren.
Na ongeveer ¾ uur zien we onze eerste orka’s, wat een vreselijk mooi gezicht. De excursie is absoluut de moeite waard.TIP: Een hotel reserveren is een must in Port Hardy, want de boot is groot en heel veel accommodatie is er niet. 
Mocht je laat arriveren in Port Hardy, bel dan even omdat te melden want na een bepaalde tijd geven ze de kamer weg ondanks dat er een creditcard was afgegeven ter garantie. Er zijn genoeg mensen die de volgende dag met de boot meegaan en nog een kamer zoeken zonder te reserveren
OOK is dit geen garantie want wij hebben gebeld maar desondanks was onze kamer weg gegeven – Gelukkig hebben ze een kamer kunnen vinden in een andere accommodatie. Accommodaties kun je terug vinden op mijn website.

De volgende dag vroeg op want de boot die ons door de Inside Passage naar Prince Rupert brengt vertrekt al om 7.30am.
De boot gaat van midden juni tot midden september weg om 7.30am uit Port Hardy en komt om 11.30pm aan in Prince Rupert.
De juiste informatie en prijzen kun je vinden op de BC Ferries site.
Reserveren is een must voor zowel hotel in Prince Rupert als de boot. Want plaatsen zijn beperkt.
De tocht is lang maar mooi en als je geluk hebt zoals wij kun je de hele dag heerlijk op dek vertoeven in een luie stoel en soms de oeh ’s en de ah ’s horen als er dolfijnen of andere dieren worden gespot.

Nu kun je de trip om 3 manieren vervolgen:
 1. Met de auto gewoon de route volgen zoals je hem kunt vinden op mijn site.
 2. Een autoverhuur bedrijf vinden waar je een auto kunt huren in Vancouver en deze kunt achter laten of in Port Hardy of in Prince Rupert zoals National Car Rental  Kies je voor hem achter te laten in Port Hardy, wat mogelijk is bij Port Hardy Airport Office, bespaart je dat ook nog de kosten van de auto op de boot. Kies je voor deze optie bespaar je een deel van de bootkosten maar daarentegen kan het zijn dat je drop-off kosten moet betalen. En dan ga je vanuit Prince Rupert met de trein (The Skeena) naar Jasper, gegevens hierover kun je vinden op de site van VIA Rail Canada. Deze rit vertrekt om 8am maakt een stop in Prince George waar je dus een kamer moet reserveren en de volgende dag aankomt in Jasper om 18.30u. De treinreis brengt je dwars door de Rocky Mountains. Bij aankomst in Jasper zou je dan wel weer een auto moeten huren om via Banff National Park naar of Calgary te rijden en van daaruit terug of terug naar Vancouver. Mogelijk rekent een autoverhuur bedrijf drop-off kosten tussen Jasper en Vancouver/Calgary. In Jasper zijn er via Rentalcars diverse autoverhuurbedrijven te boeken.
 3. Je verlengt de treinrit helemaal terug naar Vancouver of naar Calgary
The Skeena

Deze treinreis kun je bekijken op de link van NPO en deze 25 minuten durende film geeft een mooie impressie van de rit.

Uiteraard is deze rondrit ook anders om te doen, soms kan dat qua aansluiting, autohuur of tijden beter uitkomen.

Ik realiseer mij om deze reis te doen en “zelf” te regelen, de nodige extra reserveringen gemaakt moeten worden en plannen is dan ook zeer belangrijk.
Dus zelf boeken zal tijd kosten maar levert wel veel voorpret op.

TIPS:
Na een beetje zoeken heb ik deze reizen gevonden bij:
 1. Incento onder de naam Drive, Rail en Sail en heeft een duur van 20 dagen. 
 2. De Canada Specialist onder de naam Rail & Sail en heeft een duur van 13 dagen en hier rijdt U geen auto maar vliegt vanuit Port Hardy terug naar Vancouver.
 3. Tioga Tours onder de naam The Skeena, duur 2 dagen. 
 4. Maar ook bij Tioga Tours reizen vanuit Vancouver zoals Journey through the Clouds. Hieronder een korte film impressie met dank aan The Rocky Mountenier

Journey Through The Clouds met The Rocky Mountenier

Ik hoop dat ik met dit Blog weer leuke ideeën heeft gebracht voor een volgende trip.

Met vriendelijke reisgroet
Hedy Talens

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rondreis Alberta/British Columbia - mei/juni 2019 - Jasper NP

Rondreis Alberta/British Columbia - mei/juni 2019 - Banff / Lake Louise en omgeving.

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4