Special - Tatanka Returns to Banff National Park after 140 Years - Tatanka Keert Terug naar Banff National Park na 140 jaar

Tatanka Terug in Banff National Park na 140 jaar
-
Tatanka Returns to Banff National Park after 140 Years.


Wie of Wat is "Tatanka"?
In de Lakota taal, wordt het woord "Tatanka" vertaald als "buffalo" of "buffels." 
Echter, volgens de inheemse Lakota is de letterlijke vertaling iets meer en wel  "Hij die ons bezit” en ze verklaren dat als volgt uit:
"De "vierbenige” kwam voor de "tweebenige", dus kan men niet zeggen dat wij de eigenaar van de buffel zijn maar hij is onze eigenaar.
De huidige naam "bizon" wordt beschouwd als de correcte naam maar beide namen  "buffalo" en "bizon" zijn algemeen aanvaard en worden vaak door elkaar gebruikt

Nu denk je misschien wat babbelt die nu weer en dat nieuws heb ik al gelezen maar ik vind het toch wel heel bijzonder, zeker met mijn aanstaande trip naar de Canadian Rockies voor de boeg.
Toen ik in 1995 voor het eerst in Canada was, heb ik ze nog mogen aanschouwen in een “Buffalo Paddock” bij Banff in het gelijknamige Banff National Park. Een paddock is een omheind stuk gebied waar de bizons in rond liepen. In de diverse staten in Amerika en provincies in Canada bestaan er  nog van deze paddocks.
De Paddock in Banff is na 1997 gesloten.
Daarom is het natuurlijk prachtig om te horen dat Banff National Park de bizon/buffalo terughaalt naar  de Panther Valley gelegen in het oostelijk deel van het park.

Jarenlang, sinds 1998, is er gewerkt en nagedacht hoe de bizons weer terug te halen na zo een lange tijd afwezig geweest te zijn.
En nu recent, 6 februari 2017, zijn er 16 bizons overgebracht van Elk Island National Park naar Panther Valley en verblijven in een omheind gebied. Ergens in de zomer van 2018 zullen ze vrij worden gelaten zodat ze weer vrij rond kunnen lopen.
Dit is helemaal memorabel omdat het gelijktijdig is met het 150jarig bestaan van Canada.
Onderstaand zeer indrukwekkende filmpje van Canadian Parks laat zien hoe de 16 bizons overgebracht zijn van Elk Island National Park naar de Panther Valley.


De Amerikaanse bizon want daar hebben we het hierover, is door de jacht vroeger nagenoeg uitgeroeid en daarom is het zo fantastisch dat je dit dier buiten een dierentuin kunt zien.
Ik heb het genoegen gehad de bizon te mogen zien in de Paddock bij Waterton National Park, Alberta, Canada maar ook in Yellowstone National Park, Wyoming/Montana en Custer State Park in South Dakota.
Hopelijk kan ik daar ooit nog National Park Wood Buffalo op de grens van de provincies Alberta en de Northwest Territories en Theodore Roosevelt National Park in North Dakota aan toevoegen.


Meer informatie over reizen naar Canada en Amerika kun je vinden op:

Na mijn winterse reis naar Alberta kom ik terug met een nieuw Blog en details over de reis.

Hopelijk heb ik jullie weer op een idee gebracht voor een volgende trip.

Met vriendelijke reisgroet,

Hedy Talens

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

La Terrazza delle Dolomiti - Het Terras van de Dolomieten

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4