Easter TIP: National Military Musem, Soesterberg / Nationaal Militair Museum, Soesterberg: Paas Tip

Nationaal Militair Museum - Voor Jong en Oud
-
National Military Museum - For Young and Old

Nationaal Militair Musuem
Foto: Nationaal Militair Museum/persbureau 
PAASTIP: Voor Jong & Oud / Groot & Klein.
Tijdens mijn vele fietstochten ben ik vorig jaar beland op vliegbasis Soesterberg. Dit oud militair vliegveld werd in 2003 gesloten door bezuiningen.
Na veel overleg werd er besloten een museum te realiseren waarin de collecties van het Legermuseum in Delft en die van het Militaire Luchtvaart Museun in Soesterberg konden samensmelten. Iets meer informatie over de achtergrond van het ontstaan en de collectie vind je iets lager in dit blog.
Op 13 december 2014 openende het zijn deuren voor het publiek als Nationaal Militair Museum.

Het museum biedt een legio aan activiteiten aan zo is er bv nu een expositie over Dzjengis Khan (1162 - 18 augustus 1227), dit was een Mongools heerser en veroveraar. 
Hij verenigde de Mongoolse stammen en stichtte het grootste imperium in de wereldgeschiedenis in termen van oppervlakte. Het strekte zich uit van China tot aan de rivier de Donau. Tijdens de veldtochten onder zijn bewind vonden massale slachtpartijen onder de bevolking van veroverde steden plaats, vooral in Centraal-Azië.
Zijn naam letterlijk vertaald betekent "Opperste Heerser".
Tijdens de paasdagen is er dan ook het Festival Militair Culinair.
Nationaal Militair Museum 
Dzjengis Kahn - Bron Foto Nationaal Militair Museum

Het museum is leuk voor jong en oud en daarom worden er ook familierondleidingen gegeven, vertellen militairen het verhaal van het museum maar ook kun je meerijden op een bv militair voertuig.
Een andere optie is het ruiken en voelen van een Fokker F27 straaljager of een pantservoertuig M3A1 halftrack, deze zullen op bepaalde tijden opgesteld worden voor het publiek.

Meer informatie vind je in de eerder genoemde link, hier vind je de exacte openingtijden, entreeprijzen en de vele evenementen die plaatsvinden.

Geen zin langer binnen tijd door te brengen dan kun je ook over de oude landingsbanen fietsen of lopen en misschien heb je mazzel dat er zweefvliegtuigen te zien zijn. 

Stukje achtergrond:
Omdat in 2000 bleek dat zowel de expositiemogelijkheden als de condities van de depots voor de collecties van het Legermuseum in Delft en die van het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg ontoereikend waren, ontstond in 2001 het plan voor een nieuw gezamenlijk museum op het terrein van de Bernhardkazerne in Amersfoort. 
Hiervoor werd in 2003 toestemming verkregen maar toen bleek dat de vliegbasis Soesterberg gesloten werd, werd uiteindelijk voor deze locatie gekozen.
In januari 2013 werd begonnen met de voorbereidingen voor de bouw gestart. Het Legermuseum is op 6 januari 2013 gesloten en het Militaire Luchtvaartmuseum op 30 juni 2013.
Het museum is op 11 december 2014 geopend door koning Willem-Alexander; voor het publiek ging het museum voor het eerst open op 13 december 2014.

Collectie:
De collectie van het NMM omvat stukken vanaf pijlpunten uit het stenen tijdperk, via zwaarden en harnassen uit de middeleeuwen tot de huidige wapensystemen van de Nederlandse krijgsmacht aan toe. Er zijn vliegtuigen, kanonnen en tanks, waaronder zeven verschillende straaljagers in een 'dogfight', een Leopard 1V en 2 gevechtstank, en een M270 Multiple Launch Rocket System (MLRS). Een topstuk in de collectie is de V2, de raket waarmee de Duitsers aan het eind van de Tweede Wereldoorlog vanuit Noord-Nederland de geallieerden in Zuid-Nederland, België en Engeland bestookten. Dit was de eerste operationele en bestuurbare raket. Nederland was het eerste land ter wereld van waaruit deze werd ingezet.

Nationaal Militair Museum 
Kleine collectie pistolen die het museum rijk is. Bron Nationaal Militair Museum

Ik wens jullie veel plezier bij interresante stukje Nederland.

Met vriendelijke reisgroet,
Hedy Talens

Reacties

Populaire posts van deze blog

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

Special: Part 2 - Winter Tour Eastern Canada & the state of New York January / February 2018

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4