Winter in de Canadian Rockies - Een Bijzonder Avontuur!

Bijzonder Avontuur! Winter in de Canadian Rockies


Dat Canada een bijzonder mooi land is om een vakantie door te brengen, dat weten veel mensen wel en ook zullen een aantal, misschien zelfs wel veel, dit al eens hebben gedaan.

In mijn Amerikaans/Canadese reisdrift (21 jaar) ben ik inmiddels 11 keer in Canada geweest,
waarvan 2 keer aan de Oostkust, 1 keer ’s winters om te skiën in Lake Louise, AB en de andere 8 keer in British Columbia en Alberta.

En nu heb ik eindelijk mijn droom/wens om nog een keer in de winter naar Alberta te gaan verwezenlijkt. Niet om op 1 plaats te zitten en te skiën maar om een rondrit te maken en de prachtige omgeving digitaal vast te leggen.

De Vlucht:
Deze heb ik goed kunnen boeken door de aanbieding tijdens de KLM Werelddeal Weken, de vlucht is die naar Edmonton geworden omdat deze stad op mijn “bucket-list” stond.
De KLM brengt je op een aantal dagen per week rechtstreeks naar Edmonton. De vluchttijden zijn, zoals we gewend zijn van KLM, uitstekend.
Maar mocht je liever naar Calgary vliegen dan kunnen kiezen voor de dagelijkse rechtstreekse vluchten van KLM.

De Auto:
Winterbanden zijn in Alberta niet verplicht, het rijden met “All Season/Weather” banden is in genoeg. De weg, Icefields Parkway die ik ga/wil rijden, is zomers al geen gewone weg omdat hij zo mooi is maar ’s winters kan hij de nodige problemen geven.
Problemen in de vorm van wegafsluitingen i.v.m. lawinegevaar maar ook door de hoeveelheid sneeuw of mogelijke ijsvlaktes op de weg.
Meer informatie over het rijden van de Icefields Parkway in de winter vind je via deze link.
Op de Icefields Parkway kom ik later in dit Blog terug
Meer informatie over winterbanden vind je via deze link op mijn website.

De Accommodaties:
Meer informatie over de door mij gekozen accommodaties vind je via deze link op mijn website.

EDMONTON 
Edmonton is de hoofdstad van Alberta en ligt hoogverheven boven de North Saskatchewan Rivier.
In Edmonton bevinden zich het grootste overdekte winkelcentrum van Noord-Amerika, de West Edmonton Mall  (inclusief indoor waterpark) en het grootste historische park van Canada, Fort Edmonton Park. Verder staat bekend als de festivalstad, door het grote aantal culturele activiteiten dat er wordt georganiseerd.
In 1947 wordt Edmonton overheerst door de grote hoeveelheid olie die hier wordt gevonden en zorgde voor de oprichting van de Edmonton Oilers (ijshockey) en de Edmonton Drillers (voetbal). Maar diezelfde olie is in de jaren 80 de oorzaak van vele werkelozen door de oliecrisis

Na aankomst op de vliegveld was het slechts een kleine 30 minuten naar downtown Edmonton waar het hotel lag, het ligt aan de buitenrand maar dit stoort helemaal niet want alles is te voet te bereiken. Jasper Avenue bv, waar veel klein restaurantjes zitten, ligt op loopafstand.
Het hotel kan ik zeer aanbevelen ondanks dat het ervan buiten nou niet bepaald sexy uitziet maar dat doet volgens mij geen een high-rise hotel. De service is er goed, parkeren is inclusief. Ook heeft het hotel 2 mogelijkheden om wat te eten: Wildflower Grill en MZLounge. De laatste serveert een uitstekende burger en heeft een wine tasting uur met bijpassende kazen en andere hapjes.
Op loopafstand van het hotel ligt het Alberta Legislature Building en is de ontmoetingsplaats van de Wetgevende Vergadering en de Uitvoerende Raad. Het is bekend onder de Edmontonians als “The Ledge of Leg”. Het is absoluut een bezoekje waard.

Als je van ijshockey houdt is het leuk om kaarten te reserveren voor een thuiswedstrijd van de Edmonton Oilers, de thuisploeg van Edmonton en speelt in het Rodgers Stadion dat vlakbij het hotel ligt.
Edmonton is een goede start om je vakantie in Alberta c.q. British Columbia te beginnen of te eindigen. De vlucht is kort en rechtstreeks wat in mijn ogen een groot voordeel.
Het biedt ook de ingang naar de Noordelijke staten zoals Yukon en Northwest Territories maar ook de start via de Alaska Highway naar Alaska is een optie.

Jasper National Park, Alberta, Canada
JASPER NATIONAL PARK 
Jasper is een klein maar relaxt plaatsje gelegen midden in het Jasper National Park, Alberta.
Hieronder vind je een korte film impressie van Jasper National Park en zijn bewoners.



’s Winters kun je hier:
  •  Skiën bij Mammoth Basin
  • Crosscountry skiën (langlaufen)
  • Sneeuwschoen wandelen 
  • Schaatsen op Pyramid Lake   
  •  Noorderlicht zien
  • Hondenslede tochten maken 
  • Sneeuwscooter tochten maken 
  • IJs-wandelen (Maligne Canyon met of zonder gids, goede schoenen en ijzers zijn wel een must en dan kun je het met beleid zeker zelf doen) 
  • IJs-klimmen onder begeleiding 
  • Winterwandelingen maken 
  • Wildlife viewing – met of zonder gids maar ik zou hier mijn geld besparen en er lekker zelf op uittrekken. Ik heb elke dag dieren gezien zoals Elk, Bighorn Sheep en Coyote en als je geluk hebt kun je hier nog kariboe, wolven en elanden aan toevoegen
Een dag of 4 is hier genoeg in de winter omdat er maar een beperkt aantal dingen te doen is tenzij je natuurlijk puur komt voor het skiën.
Maar een winters bezoek is absoluut de moeite waard. Ondanks dat ik gekozen heb voor maart (in principe een stuk minder koud dan januari en februari) was het een koude aangelegenheid van -10 tot -25 graden met veel sneeuw.
Je bent heel afhankelijk van het weer i.v.m. eventuele routes die je wilt volgen. Zo was bv de weg naar Medicine/Maligne Lake gesloten door lawinegevaar. Ik heb hem eindelijk wel kunnen rijden maar was het eigenlijk zonde van de tijd omdat het meer volledig bedekt is met sneeuw en de parkeerplaatsen niet sneeuwvrij gemaakt.

Icefields Parkway, Alberta, Canada
ICEFIELDS PARKWAY
De Icefields Parkway (Highway 93) in Alberta is één van de mooiste wegen ter wereld. 
Je kunt aan de Icefields Parkway prachtige stops te maken. Zo zijn er veel meren, gletsjers, watervallen, canyons en wandelmogelijkheden. Deze 230 kilometer lange route loopt langs de mooiste bezienswaardigheden en verbindt Jasper National Park met Banff National Park.
Deze bezienswaardigheden zijn hoofdzakelijk in de zomer te bezoeken en ’s winters is er geen service over de hele 230km, noch restaurant, noch benzine of accommodaties.
Tijdens mijn reis, en gelukkig heb ik de Icefields Parkway wel kunnen rijden, zijn er dan ook maar een beperkt aantal bezienswaardigheden te bezoeken. Er waren nog veel stopplaatsen bedekt met de vers gevallen sneeuw en zo kun je ook geen bezoek brengen aan het Columbia Icefield Bezoekerscentrum want dat is nog gesloten.
Door de verse sneeuw zijn ook de meren bedekt met een dikke laag sneeuw en dat maakt ze natuurlijk wel minder spannend maar ze blijven wel indrukwekkend en elke dag is anders. 
Deze winter was maart een bijzonder koude maand met veel sneeuw en veel lawinegevaar maar alles wordt zeer goed gecontroleerd en ik was erg blij dat ik deze route heb kunnen rijden.

Spray Lakes, Canmore, Alberta
CANMORE, ALBERTA
Zoals ik al eerder heb genoemd, vind ik Canmore een betere plek dan Banff. Banff is zeker in de zomer maanden zeer druk en in de winter maanden zal je goed moet kijken wat je wilt en wat je wilt betalen. Dat is precies de reden dat ik wederom voor Canmore heb gekozen.
De accommodatie, Stoneridge Mountain Resort, is een goede accommodatie met suites die met een volledige keuken zijn ingericht en een stuk betaalbaarder is. Nu wil ik niet beweren dat Stoneridge een goedkope accommodatie is maar wel betaalbaarder dan in Banff en zeker voor wat je ervoor krijgt.
Het is nu de derde keer dat ik hier ben en het is gewoon een prettige plek.
Het ligt op 20 minuten lopen van Downtown Canmore of van de Safeway of Starbucks.
Tevens is het een goed uitgangspunt om: 
  • Smith-Dorian Trail te rijden naar bv Spray Lakes of het achterland van Kananaskis
  • Grotto Creek Trail te wandelen, dit ligt iets buiten Canmore.
    Hieronder een korte film impressie.


  • Honden sledetochten te maken 
  • Snowmobiel tochten  
  • Skiën in Banff circa 20 minuten of Lake Louise 45 minuten  
  • Crosscountry skiën (langlaufen)  
  • Banff is in 15-20 minuten te bereiken  
  • De ingang van Banff National Park ligt op nog geen 10 minuten afstand.  
  • Johnston Canyon te bezoeken  
  • Bow Valley Parkway te rijden, een mooi alternatief voor de snelweg  
  • Chateau Lake Louise te bezoeken want dat is toch wel iets aparts met zijn ijskasteel en ijsbar. 77 km vanaf Canmore  
  • Skiën in Lake Louise (klein uurtje rijden via de snelweg) is zeer de moeite waard ondanks dat het verder is dan de 2 skigebieden in het nabijgelegen Banff (30 mins). 
Canmore heeft een klein centrum met leuke winkeltjes en restaurants.
TIP: The GrizzlyPaw Brewing Company, goed voor een lekker biertje en lekkere lunch.
Ik kan dan ook iedereen aanraden in Canmore te verblijven, zowel zomer als winter, omdat het veel kleinschaliger is dan Banff.

BANFF NATIONAL PARK
Banff, Alberta, Canada
Banff  gelegen in het gelijknamige park is een mondaine wintersport plaats met veel luxehotels en veel toerisme.
Het draait in Banff om Banff Avenue, hier vind je vele eetgelegenheden in alle gradaties en winkels van luxe en duur tot souvenirwinkels.
Banff heeft 2 skigebieden Norques en Sunshine maar toch rijden heel veel mensen naar het verder gelegen Lake Louise omdat het een groter skigebied is.
Tip voor lunch: The Maple Leaf Grill & Lounge - goed service en een lekker maaltijd

Uitstapjes vanuit Banff zijn:
  • Vermillion Lakes
  • Lake Minnewanka 
  • Bow Valley Parkway 
  • Bow Valley Falls 
  • Tunnel Mountain Drive 
  • Johnston Canyon waar je een prachtige wandeling kunt maken naar de Upper en Lower Watervallen, dit kan met en zonder gids. Ik zou het zonder doen want C$ 65 voor vervoer, spikes en een drankje is best een hoop en snel terugverdient. Als je niet met een huurauto bent is het natuurlijk een prima oplossing. Zie hier onder mijn korte film impressie van Johnston Canyon.
           

      Maar ook kun je makkelijk naar Yoho National Park & Kootenay National Park maar dit bezorgt je wel de nodige extra kilometers.

Chateau Lake Louise, Lake Louise, Alberta, Canada
Lake Louise, ook gelegen in Banff National Park, hierover kan ik vrij kort zijn. Uitstekend om te skiën want de Worldcup Skiwedstrijden worden hier niet voor niets gehouden, er is een klein winkelcentrum waar je eventueel de nodige boodschappen kunt doen. Accommodaties vind je hier ’s winters alleen in hotelvorm en als uitzondering Baker Creek Mountain Resort aan de Bow Valley Parkway maar ligt nog altijd op 25 minuten rijden van Lake Louise maar heeft wel hele gezellige cabins.
De andere attractie is Hotel Chateau Lake Louise aan het gelijknamige meer. En dit hotel met zijn 5 sterren is gewoonweg duur te noemen.
Voor de zomer kun je hier ook goed terecht bij Paradise Lodge & Bungalows

Halverwege Banff en Lake Louise kun je ook terecht bij Castle Mountain Chalets, hier vind je uitstekende cabins en zijn 365 dagen per jaar open. Nadeel is dat de trein erlangs loopt die bij de overgang zijn locomotief fluit behoorlijk goed gebruikt, zowel dag als nacht.
Vooral ’s winters ligt het er redelijk verlaten bij. Boodschappen kun je het beste doen of in Banff of Lake Louise. Mijn voorkeur is Banff omdat er een betere supermarkt zit.

Castle Mountain, Banff National Park, Alberta, Canada
Ik vond dit een superleuke ontdekkingsreis maar is wel weggelegd voor degene die al meer hebben gezien van dit mooie stukje Canada want het heeft zomers zoveel meer te bieden.
Januari en februari zijn de koudste maanden maar in dit geval was dit niet bepaald het geval met echt super koude dagen als -25 en veel wind.
Het is hier in de weekenden behoorlijk druk omdat de lokale bevolking gaat skiën en dit brengt aan de andere kant ook een hoop gezelligheid met zich mee.

Conclusie:
Of je hier nu in de zomer of in de winter heen gaat, het is een prachtige natuur waar je je uitstekend kunt vermaken, zowel actief of passief.
Ik hoop dat ik met mijn winterse trip jullie op een idee heb kunnen brengen en wens jullie veel plezier in het mooie Alberta.

Met vriendelijke reisgroet
Hedy Talens

Reacties

  1. Hi Hedy,
    Wat een leuk reisverslag en heel herkenbaar wat je schrijft. Ook wij hebben in Jasper en Canmore overnacht in plaats van Banff. Leuk om deze plaats en de mooie omgeving gezien te hebben, maar niet om te blijven. In Jasper zijn wij een aantal dagen gebleven en hebben veel van de omgeving gezien, waaronder Lake Annette!.Mount Robson hebben wij helaas niet kunnen zien. Op de weg daar naartoe kwamen wij in een enorme sneeuwbui terecht waardoor de berg totaal niet te zien was. Jammer! Canmore was erg leuk en de omgeving prachtig. In een restaurant onverwachts het optreden gezien van Tony Coleman en zijn band. Hij was voorheen de drummer ban BB King. Geweldig! Kortom, een deel van de rondreis om nooit meer te vergeten.
    Groetjes, Annette.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden