Indian Summer in North America/Noord-Amerika; East Coast / Oostkust Canada / Amerika

Indian Summer(Été Indien) 

Fall Folliage of Leaf Peeping.



Herfst of zoals de Noord- Amerikanen het noemen: Indian Summer(Été Indien) - Fall Folliage of Leaf Peeping.
Voor sommige staat de zomervakantie nog in de planning en de ander is inmiddels al aan een volgende trip aan het denken.
En dat kan betekenen een trip voor volgend jaar maar ook een herfst trip met zijn prachtige kleuren.
Voor mij bestaan er maar twee plek waar je dat het beste kunt doen en dat zijn de oostkust van Canada en Amerika.

Ik heb zelf mogen ondervinden hoe mooi het in deze periode kan zijn qua kleuren, ik zeg kan zijn want het is niet altijd een garantie dat de kleuren even mooi zijn of intens en ook niet overal.

En hoe dat kan? Dat hangt af van: 
  • Waar je bent;
  • Wat voor soort bomen er zijn want niet alle boombladeren worden rood maar soms alleen geel dus pigment afhankelijk;
  • Hoe warm en droog de voorafgaande zomer was;
  • Het aantal uren daglicht          

 Parc national de la Pointe-Taillon, ongeving Saguenay

"So Lets Get Leaf Peeping 
Ja ja zul je denken Leaf Peeping, nee echt het is een officiële term en Leaf Peeping Tourisme is een waar rage vanaf midden september, want dan beginnen de bladeren aan de bomen te kleuren in het oostelijk deel van Canada en Amerika.
Canada begint eerder dan Amerika omdat het noordelijker ligt. Zelfs in de noordelijke staten van New England beginnen de kleuren eerder dan in de zuidelijke staten.
Wat voor kleur (rood, oranje, geel, paars en zelfs bruin) er in deze periode ook is, het is een zalige tijd om te zijn.

In Noord-Amerika praten ze van een Indian-Summer wanneer het mooi nazomerweer is. Het mooie nazomerweer staat daar bekend om de mooie herfstkleuren in de loofbossen. Vooral de lanen en straten met de esdoorns die in het najaar vlammend rood en geel kleuren. Wanneer de zon schijnt op de kleuren, zijn ze adembenemend mooi
Andere termen in Nederland voor de Indian Summer(Été Indien) zijn: Oudewijvenzomer (overgewaaid van het Germaanse woord Altweibersommer) of St.Michielszomer

De verkleuring begint meestal na de eerste nachtvorst, dan krijgen de bladeren een soort seintje om te stoppen met voeding opnemen en daarmee begint de verkleuring van de bladeren. 
Vaak gaat na deze eerste nachtvorst de temperaturen overdag weer omhoog en koelt het 's avonds af tot rond het vriespunt. 
Dan laat het weer zich nog een keertje van zijn goede kant zien en creëert een zalige nazomer of genaamd Indian Summer.


Parc national de la Gaspésie – uitzicht van Gite du Mont Albert

Mythes over de herfst kleuren. 
  1. De indianen geloofden dat de bladeren in de herfst verkleurde onder invloed van de jagers in de hemel. Toen de jagers op jacht gingen, werd het sterrenbeeld de Grote Beer neergehaald en het bloed kleurde de bladeren rood. Als de jagers hem later op het spit roosterde kleurde het vet de bladeren geel.
  2. In de moderne tijd was een elf, genaamd Jack Frost de boosdoener. Jack Frost kan worden gezien als Vadertje of Koning Winter. Hij zou de bladeren geel en rood verven als de winter er aan kwam. Jack Frost is een personage uit de Anglo-Saksische en Noorse cultuur en kan worden gezien als personificatie van het koude winterweer. 
Op de volgende pagina’s vind je 3 rondreizen in Noord-Amerika en uiteraard kun je Canada heel goed combineren met het Noordelijk deel van Amerika zoals New England en de Staat New York.
Mijn reizen starten allen vanaf de laatste week september.

Ontario & Quebec inclusief Niagara Falls, Algonquin National Park & Adirondacks in de Staat New York, 21 dagen met als startpunt Toronto.
De Niagara Falls zien? Dat kun je in deze rondreis want naar mijn mening is deze mooist van de Canadese kant te zien. De prachtige natuur in Algonquin National Park, het 3e grootste park in Ontario en je pakt in deze reis ook nog een stuk New York State mee en een bezoek aan de Adirondacks met  Lake Placid bekent van de Olympische Winterspelen in 1932 en 1980.




Quebec & Atlantische kust inclusief schiereiland Gaspésie, 21 dagen met als startpunt Montreal.
Quebec is rondweg een prachtige provincie met hoofdstad Quebec, nee niet Montreal ondanks dat het een stuk groter is dan Quebec. Prachtige natuur is hier te vinden met onder andere de St.Lawrence Rivier en het schiereiland Gaspésie.   
Meer informatie over Parc national de l'Île-Bonaventure-et-du-Rocher-Percé en het op 110 km afstand bij Gaspé gelegen Parc National Forillon.


Île Bonaventure, Percé / bij het puntje van Gaspé Peninsula's

Klassieke Indian Summer in New England, 18 dagen met als startpunt Boston.  
De echte klassieke herfstreis in Noordoost Amerika. De 6 Staten: Vermont, New Hampshire, Maine,  Rhode Island, Connecticut en Massachusetts vormen samen New England. Veel vuurtorens aan de kust, taxfree shopping en Acadia National Park zijn de bonussen. Oh ja ook de kreeft in Maine is een hoogtepunt in de rondreis.


Veel plezier en een prachtige herfst in Oost-Canada en Amerika

Met vriendelijke reisgroet,
Hedy Talens
Canada Reis Informatie - Pure Passie! (De nieuwe facebook groep voor Canada liefhebbers)





Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden