Alaska: The Last Frontier, the 49th State of America


Alaska
The Last Frontier of The Land of the Midnight Sun.


Alaska is absoluut een van mijn meest favorieten staten en het feit dat we bijna even oud zijn schept een band.

Stukje Algemene Informatie
Oppervlakte: 1.481.347 km² (13,8% water)
Toegetreden: 3 januari 1959
Hoofdstad: Juneau
Grootste stad: Anchorage
Bijnaam: The Last Frontier & The Land of the Midnight Sun


De vlag van Alaska bestaat uit één grote en zeven kleine gele sterren op een donkerblauw veld. De vlag werd in 1927 door Benny Benson ontworpen en hetzelfde jaar officieel aangenomen.
De zeven kleine sterren zijn geplaatst naar het evenbeeld van de helderste sterren van het sterrenbeeld Grote Beer, terwijl de grote ster de Poolster symboliseert.
Benson schreef verder over de symboliek:
“ Het blauwe veld staat voor de lucht van Alaska en het vergeet-mij-nietje, een bloem uit Alaska. De Poolster staat voor de toekomstige staat Alaska, de meest noordelijke in de unie. De Grote Beer staat voor kracht.”
De sterren uit de Grote Beer moeten ook verwijzen naar de vele beren in Alaska.
In Alaska, dat vanaf 1867 tot de Verenigde Staten behoort, tussen 1912 en 1959 een Amerikaans territorium was en vanaf 1959 de status van staat heeft, gebruikte men voor de aanname van de huidige vlag enkel de Amerikaanse vlag.

Alaska is een van de staten van de Verenigde Staten. De staat grenst in het oosten aan Canada en is verder omringd door de Grote Oceaan, de Beringzee en de Noordelijke IJszee.
Met zijn oppervlakte van 1.481.347 km² is Alaska ongeveer net zo groot als Spanje, Frankrijk, Duitsland en de Benelux samen. 
Alaska is de grootste staat van de VS. Met een bevolking van bijna 800.000 inwoners (dat is minder dan de gemeente Amsterdam) is Alaska de staat met het op drie na kleinste inwonertal van de VS.
Ongeveer de helft van de inwoners van de staat woont in de buurt van of in de stad Anchorage.

De US $ 7.2 mln cheque die gebruikt is om Alaska te kopen. Waarde in 2018 US $ 109 mln. Bron Wikipedia

Alaska werd op 30 maart 1867 door Rusland verkocht aan de Verenigde Staten voor US$ 7,2 miljoen op initiatief van Minister van Buitenlandse Zaken William Seward. De aankoop van Alaska was niet erg populair in de VS en werd wel “Seward’s Folly” genoemd. De officiële overdracht vond plaats op 18 oktober 1867.Op 11 mei 1912 werd Alaska officieel een Incorporated Territory en op 3 januari 1959 de 49ste staat van de VS.

De naam "Alaska" (Аляска) werd al in de Russische periode gebruikt. De naam werd eerst alleen gebruikt voor het Alaska-schiereiland, wat was afgeleid van het Aleoetische "Alaxsxaq", wat "vasteland" betekende.

In het grijze verleden was het vrij simpel om Alaska te bezoeken omdat door de koude oorlog alle vluchten vanuit West-Europa naar Azië een tussenstop in Anchorage maakte. Vluchten naar Azië mochten door deze koude oorlog niet over Russisch grondgebied vliegen.
Daardoor was deze vlucht relatief goedkoop. Tegenwoordig moet je altijd een tussenlanding maken waar dan ook want er gaat vanuit Europa geen vlucht rechtstreeks naar Alaska en daardoor meer tijd kost en duurder is.

Klimaat.
Het warme zeewater maakt het hier ’s winters lang zo koud niet als in de Yukon of Northwest Territories. Zomerse temperaturen tussen de 20-30°C.   
                                     
Beste tijd om Alaska te bezoeken:
de beste tijd ligt tussen 10 mei en 15 september. De dagen zijn lang, de natuur is in volle bloei en de lucht leeft met energie.   
En ja er zijn mega veel muggen, horzels en van die klein “no-see-sum” vliegjes (je ziet ze niet maar je merkt ze wel).                                                                                                                         
De meest tours zijn te boeken vanaf half mei tot half september, met uitzondering van die in Denali (half juni tot eind augustus). Hoogseizoen is half juni tot half augustus.   
21 Juni is de langste dag met 19 uren daglicht in Anchorage en 22 in Fairbanks.     
Alaska's hemel is bijna de hele nacht lang licht van eind mei tot eind juli.

Via de Alaska Daylight hours calculator kun je precies zien hoeveel daglicht je hebt tijdens je bezoek.

Ik heb Alaska twee keer bezocht:
  1. 2000 heb ik alleen Alaska bezocht, meer informatie op mijn website met de naam Alaska Highlights
  2. 2004 heb ik Alaska in combinatie met de Yukon & Northern Territories bezocht, meer informatie op mijn website onder de naam Alaska & Yukon.
Hoogtepunten van een bezoek aan Alaska:
  • Anchorage Museum
  • Alaska Native Heritage Center in de plaats Anchorage is dit culturele en informatieve centrum te vinden. Alles omtrent de geschiedenis van de staat Alaska als zijn inheemse bevolking is hier beleven. In ‘the hall of culture’ zijn allerlei gebruiksvoorwerpen en kleding tentoongesteld die op de één of andere manier met de cultuur van Alaska te maken hebben.
  • Alyeska Aerial Tram ten zuiden van Anchorage in de plaats Girdwood. Deze gondel overbrugt 7 minuten naar een hoogteverschil van 700 naar de top van Mount Aleyska en biedt een fantastisch uitzicht over de Turnagain Arm
  •  Katmai National Park gelegen op het schiereiland in het zuiden van Alaska, alleen per boot of vliegtuig te bereiken. Het is een fantastische belevenis om de grote bruine beren in levende lijve tegen te komen want die kans is hier nou net geen 100%. Ook een bezoek aan The Valley of the Ten Thousand Smokes is een bezoek waard.
  • Kenai Fjords National Park nabij Seward. Het ligt op het schiereiland Kenai en je kunt vanaf Seward een fantastische boot excursie maken die zeer de moeite waard is. Als je geluk hebt kun je heel veel dieren zien zoals: bultrug walvis, orka’s, steller zeeleeuwen, papegaaiduikers (Puffin), zeeotters en nog veel meer. Ook breng je dan een bezoek aan Hardings Icefield, een van de grootste van Amerika.
  • Denali National Park, ten Noorden van Anchorage vind je het meest populaire nationale park van Alaska. Het opvallendste kenmerk is de aanwezigheid van de hoogste berg van Amerika: Mount Denali dat De Grote betekent en komt van de Athabascan indianen. Van 1917 tot september 2015 was de naam nog Mount McKinley genoemd naar de 25ste 
    president van Amerika. De berg is maar liefst 6.168 m hoog en zijn top is vaak verborgen in een dik pak wolken want de berg bepaald zijn eigen weer. Dus het kan voorkomen dat je de top niet zult zien. Het is een ware belevenis omdat het gebied verlaten is en alleen de eerste 24 km mogen bereden worden met eigen auto. Verder is er alleen busvervoer. Met het vliegtuig kun je komen bij de achterin gelegen lodges of met speciale busdiensten. Het park is zeer geliefd bij backpackers. Het park is rijk aan: grizzly beren, elanden, kariboe, zwarte beren, dall-schapen en heel veel vogels. Zeer de moeite waard.

      

  • Denali Highway met een lengte van 216km brengt je van Cantwell, bij Denali NP naar het in het oosten gelegen Paxson. 
    De weg is een gravelweg en neem de nodige tijd in beslag. Het uitzicht is prachtig en als je geluk hebt kom je grote kuddes kariboe tegen maar dat is afhankelijk van de periode van je bezoek
  • Aurora Ice Museum in de plaats Fairbanks. Dit wel heel bijzonder te noemen museum ligt ten noorden van Anchorage in de plaats Fairbanks.
    Waar de huisvesting eerst diende als één van de eerste ijshotels van de Verenigde Staten, is dat nu een museum waar je allerlei bijzondere ijsvormen en sculpturen kunt tegenkomen.
  • Wrangell-St. Elias National Park, ten zuidoosten van Anchorage kun je dit prachtig park vinden. Hier komen 4 bergketens bij elkaar en je vindt er maar liefst 9 van 16 hoogste bergtoppen tegen in Amerika. In het park ligt McCarthy en je kunt hier op 3 manieren komen:
    vliegen vanuit Chitina, per shuttle service vanaf Glennallen of met eigen auto via de McCarthy Road. Deze onverharde weg heeft een lengte van 98 km en kan bij slecht weer de nodige problemen geven. Sinds ons bezoek is deze weg zeker verbeterd maar controleer de 
    wegcondities bij het Ranger Station in Chitina. Deze weg was vroeger de oude spoorlijn die koper uit de Kennecott Mines vervoerde.
    Ook vraagt de weg om een rustige rijstijl want een lekke band is hier zeker mogelijk.  Je kunt overnachten in McCarthy en Kennecott. Vergeet dan geen gletsjerwandeling te maken.
Hier ga ik het bij laten qua hoogtepunten want eigenlijk is Alaska al een hoogtepunt op zichzelf.

Vroeger kon een reis naar Alaska bijna alleen gedaan worden via een reisbureau maar tegenwoordig is het allemaal zelf te regelen. Als je dat mocht willen doen kun je gebruik maken van The Mile Post, de zogenaamde bijbel van het noordelijke gelegen Alaska.
Ook op de officiële pagina van Alaska kun je veel informatie vinden.

Meer reisinformatie en tips kunnen vinden via mijn blog, hierbij de links:   
Met deze special hoop ik jullie een beetje warm gemaakt te hebben voor een bezoek aan Alaska. Ga niet roepen ohhhh maar daar is het koud want dat is absoluut niet zo, zeker niet tijdens een bezoek in juni/juli. Want ik heb het daar 2x 25 graden gehad en dat is ook niet wenselijk want dan zie je geen dieren.
Ook kun je vanuit Seattle in Amerika of Vancouver in Canada een prachtige cruise langs de kust en door de baaien. Ikzelf heb dit nog nooit gedaan maar wie weet ook.

Ik wens jullie veel plezier in dit prachtige gebied,

Met vriendelijke reisgroet,Hedy Talens

Facebook Groep: Canada Reis Info - Pure Passie! Simpelweg aanvragen en de drie vragen beantwoorden wij doen de rest en kun je geniet van alle informatie die we delen.



Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden