Montana - De Introductie van Oro y Plata (Goud en Zilver) – het Staatsmotto.


De Introductie van Oro y Plata (Goud en Zilver) – het Staatsmotto.


Montana met zijn officiële bijnaam de Treasure State (verwijzend naar het belang van de mijnbouw in Montana - koper, lood, zink, zilver, kolen en olie) maar ook Big Sky Country genoemd is in combinatie met Idaho, Wyoming en Canada makkelijke te combineren.
Want wie vanuit Calgary naar Yellowstone National Park rijdt kan gewoon niet om Montana heen en waarom zou je dat willen met zo’n natuur dus je kunt er ook gewoon lekker blijven in Montana.

Montana is met  een oppervlakte van 380.000 km2 en 0.9 miljoen mensen de dunst bevolkte staan van de Verenigde Staten.
Montana grenst in het noorden aan Canada, in het westen aan de staat Idaho, in het oosten aan North en South Dakota en in het zuiden aan Wyoming


Wat vooraf ging?
Het gebied dat nu Montana heet werd oorspronkelijk bevolkt door indianenstammen zoals Blackfoot, Sioux, Shoshone, Arapahoes, Kootenai, Cheyenne en Salish.
De regio was lang in Franse handen.
De Verenigde Staten verworven in 1803 via de Louisiana Purchase van president Thomas Jefferson, het grootste deel van Wyoming en de rest zou pas in 1846 volgen na een verdrag met de Engelsen. 
Doordat de Lewis & Clark expeditie in 1805 door het gebied trok kwamen de blanken meer en meer naar Montana.

⬆️ 📷 drburtoni - Big Sky country. National Bison Range, Montana
De Bighorn rivier (de naam werd in 1805 gegeven door bonthandelaar François Larocque naar aanleiding van de vele Bighorn schapen die hij onderweg op de oevers van de Yellowstone Rivier had gezien) is een zijrivier van de Yellowstone en is zo’n 742 km lang en stroomt door de staten Wyoming en Montana.
De handelspost die toen werd opgericht in 1807 langs de Bighorn Rivier werd een groot aantrekkingskracht voor bontjagers/handelaren. 

In 1862 werd er goud gevonden en het plaatsje Bannack werd het middelpunt van de goudkoorts die toen ontstond.  En in het Oosten werden op de graslanden grote ranches opgebouwd.

In 1876 arriveerde het Amerikaanse leger bij de Little Bighorn River om alle Indianen in reservaten te plaatsen maar dat vond hevige weerstand van de indiaanse bevolking.
In de beroemde slag bekend als "Custer's Last Stand," Sioux en Cheyenne Indianen gedood luitenant George A. Custer en meer dan 200 van zijn mannen in minder dan 20 minuten

⬆️ 📷 Robert Montgomery - little big horn, last stand hill
The Battle of the Little Bighorn, commonly referred to as Custer's Last Stand.
Vanaf 1880 vond er mijnbouw plaats en de plaats Butte werd de grootste mijnbouw plaats, vooral na de vondst van koper. Door de komst van spoorlijnen werden ook Billings en Missoula grote mijnbouw plaatsen.
Op 8 november 1889 werd Montana de 41ste staat van de Verenigde Staten, de hoofdstad is Helena en de naam is afgeleid van het Spaanse Montañosa of “Mountainous”.
Met de Grizzly Bear als staatsdier kun je natuurlijk als staat niet stuk.

En waar staat Montana nou het meest bekend om?
Inderdaad Glacier National Park & The Bighorn Mountains maar ook om Yellowstone National Park alhoewel dat maar een heel klein stukje is.
En vergeet ook niet dat Montana de grootste populatie grizzly beren heeft maar je vindt hier een hele grote variatie van andere dieren zoals elanden, zwarte beren, antilopen, dikhoorn schapen, puma en nog veel meer.

⬆️ 📷 James Daisa - Montana Big Sky Panorama 
This wide open view from a meadow in Montana gives one a sense of why they call Montana "Big Sky Country". This seven image panorama was taken northwest of Missoula, MT.
Beste tijd om te bezoeken?
Het weer in Montana varieert aanzienlijk over de hele staat, gedeeld door de continentale kloof, met in het oostelijke deel kouder en winderiger weer. De temperatuur verandert ook met de hoogte en de topografie - de bergen aan de westkant hebben duidelijke klimaatpatronen en sneeuwval.

De beste tijden om Montana te bezoeken zijn in de zomermaanden tussen juni en augustus, al kunnen er eind voor jaar begin zomer wel een onweer of regenbui/sneeuwbui ontstaan. Maar over het algemeen is het weer zonnig en warm. 
De piek maanden zijn absoluut juli en augustus met een gemiddelde temperatuur van 29°.

Mijn voorkeur gaat naar juni boven september omdat ondanks de kans op een sneeuwbui (altijd mogelijk einde voorjaar/begin zomer) en dat je misschien niet over hoge passen kunt ivm sneeuw, de natuur is minder droog en dor en de kans op jonge dieren groter is.
Maar ze hebben ook een skiseizoen en dat ligt tussen december en maart, gemiddelde temperatuur -18°.
De mij bekende skigebieden liggen bij Whitefish Montana en Bighorn maar ik ken beide alleen van de zomer maanden.

Ik heb op de interactieve kaart een rondreis gemaakt vanuit Calgary en daarin een aantal plaatsen opgenomen die interessant zijn om te bezoeken. Uiteraard ga ik niet voorbij aan Waterton & Glacier National Park die samen het Waterton-Glacier International Peace Park vormen. Een bezoek aan Yellowstone laat ik aan jullie zelf over

De beschrijving van de plaatsen kun je vinden door op de plaats te klikken in de kaart .


Veel plezier met het ontdekken van Big Sky Country.

Henry van Halm & Hedy Talens
Reizenenmeer Canada / Reizenenmeer Blog / Reizenenmeer.com / Reizenenmeer Fotografie
Voor de Facebook leden: Canada Reis Info – Pure Passie! – lid worden is simpel: aanvragen en de 3 vragen beantwoorden, wij doen de rest.

Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden