Zuidwest Alberta - Mijnbouw Geschiedenis & Natuur.

Zuidwest Alberta!
Veel Mijnbouw Geschiedenis & Natuur om te Ontdekken

Zuidwest Alberta - Foto Paul Jerry

Het Zuidwesten van Alberta heeft een behoorlijk verleden door de Steenkool Industrie en dat is waar ik jullie mee naar toe neem in dit Blog.

Het startpunt is Calgary en het uiteindelijke doel is Castle Provincial Park (later in dit Blog meer info).
Als mijn informatie goed is dan is het hier niet zo overlopen door toeristen, misschien niet in plannen voor een weekend ivm buitendrift van de locale bevolkingen.
Het lijkt mij heerlijk voor een paar dagen in een rondreis of je die nu alleen in Alberta (rondreis Alberta Only) , Alberta/British Columbia of Canada/Amerika doet.


Je kunt het makkelijk bereiken vanuit (zie de interactieve kaart hierboven):
  1. Calgary (200km), 
  2. Banff (288 km via Smith Dorrien Trail & Highway 40 & 22), 
  3. Canmore (280 km via Highway 40 en 22/ 265 km via Smith Dorrien Trail ) 
  4. Calgary via uitgestrekte prairies naar Lethbridge (de op twee na grootste stad van Alberta) en Writing-on-Stone Provincial Park onderlangs naar Lundbreck (594 km)
Waterton National Park tegen de Canadees/Amerikaanse grens kan makkelijk ingevoegd worden in deze planning. (Zie bijvoorbeeld de rondreis Calgary 22 dagen)
Zo heb je dus in no time een groot aantal opties te pakken om dit stuk zuidwest Alberta te ontdekken.
 
Bar U Ranch National Historic Site - Foto D-Stanley

We gaan op weg naar Lundbreck maar maken eerst een tussenstop bij Bar U Ranch National Historic Site.
De Bar U Ranch National Historic Site, gelegen in de buurt van Longview, Alberta, is een bewaard gebleven ranch, die 70 jaar lang een van de meest toonaangevende ranch in Canada was.
Op zijn hoogtepunt strekte de ranch zich uit over 160.000 hectare met 30.000 runderen en 1000 Percheron-paarden (frans trekpaard ras). Het werd in 1991 gekocht door parks canada en in 1995 opengesteld voor publiek. Het is een leuke onderbreking in je reis en leert over het leven de cowboy, bekijken de oude gebouwen of laat je rondrijden in een wagen getrokken door prachtige trekpaarden.

Lundbreck is een klein voormalig kolenmijnwerkers dorpje dat werd opgericht in 1907 en genaamd is naar twee kolendelvers, Lund en Breckenridge.
Van 1000 inwoners in zijn hoogtij dagen naar het huidige aantal van tegenwoordig.

Lundbreck Falls - Foto DCZwick

Hier gaan we een bezoek brengen aan de Lundbreck Falls, met zijn slechts 12m hoogte is het niet de meest indrukwekkende waterval maar als je toch in de buurt bent en de benen wilt strekken is het een prima stop.
Te zien vanaf de parkeerplaats langs de weg of via een trap naar de boden van de waterval.
De keuze is aan jezelf: hier op de campground blijven of nog een stukje door zoals hier onder staat beschreven.

Kootenai Brown Pioneer Village, Pincher Creek - Foto Kootenai Brown website

Vanuit Lundbreck gaat het via Pincher Creek, waar je een stop kunt maken in Kootenai Brown Pioneer Village*, naar Beauvais Lake Provincial Park, dit ligt net nog buiten ons einddoel Castle PP.
Je kunt hier blijven steken want er is een prachtige natuur campground (voorzieningen zijn stroom, dump-station, water en vuurkorven) aan het meer.
* Kootenai Brown Pioneer Village is een museumdorp dat op zes hectare ligt met 26 authentieke historische gebouwen vol met meer dan 25.000 archeologische objecten geeft een up-close en persoonlijke ervaring van de geschiedenis van dit gebied.
De dorps ervaring wordt versterkt met prachtige tuinen, picknickplaatsen, historische rozentuin en Tuincafé dat in de zomer geopend is voor evenementen en snacks.
Ga terug in de tijd met een bezoek aan de CPR keuken, een wonderlijke garage recht uit de jaren 1940, en Waldron Ranch House waar alle ranch knechten zijn gehuisvest. Ter ere van canada's 150ste verjaardag is een replica van de Hudson's Bay Trading Post en tentoonstelling. De nieuwste toevoegingen zijn de Wagon Barn, de New Memorial Gazebo en de Rocky Mountain Echo Building.

Of je rijdt nog door naar Beaver Mines Lake Campground, dit brengt je binnen de grenzen van Castle Provincial Park.

Castle Beaver Mines Lake and Table Mountain- Foto Government of Alberta

Castle Provincial Park is een provinciaal park in het zuiden van Alberta, Canada.
Het ligt in het gemeentelijk district van Pincher Creek nr. 9 ten zuiden van de gemeente Crowsnest Pass, ten noordwesten van het Waterton Lakes National Park en ten westen van de stad Pincher Creek.
Het is maar liefst 25.501 ha groot en omvat 4 campgrounds, diverse meren en wandelingen.
3 van de 4 Campgrounds zijn te reserveren in het hoogseizoen: Beaver Mines Lake, Castle Falls en Castle River Bridge.

Links: Caste Provincial Park Oppervlakte    |    Midden 4 Campgrounds    |    Rechts Wandelingen Castle Mountain Resort

Als je dan eventueel besloten hebt hier een paar dagen te blijven kun je ook een bezoek brengen aan de andere locatie in park zoals Castle Mountain Resort.

Castle Mountain is een skiresort in de Westcastle Valley in het zuidwesten van Alberta, Canada in de Rocky Mountains, 270 kilometer van Calgary en de internationale luchthaven van Calgary; 140 kilometer van Lethbridge; en 50 kilometer ten westen van Pincher Creek.
Het resort staat bekend om zijn lange steile pistes en gemiddeld 9 meter sneeuwval per jaar.
Zomers kun je hier diverse wandelingen maken..

Castle Provincial Park, Westcastle Valley - Beaver Lake Area - Foto AlbertaScrambler

De naam Castle Mountain Resort is misleidend want Castle Mountain ligt zo’n 240 kilometer verderop in Banff National Park.
De naam is afgeleid van de Castle Rivers en de nabijgelegen Windsor Mountain..
Windsor Mountain werd oorspronkelijk, door de Palliser Expedition*, Castle Mountain genoemd.
De naam werd veranderd in Windsor Mountain vanwege zijn vorm en zichtbare 'torens' (deze lijken op de toren van Windsor Castle), die nog steeds de Castle Peaks worden genoemd.

* Britse Noord-Amerikaanse Exploring Expedition, ook wel de Palliser Expeditie genoemd, verkend en onderzocht de open prairies en ruige wildernis van West-Canada van 1857 tot 1860.
De expeditie werd geleid door John Palliser, en vergezeld door een groep van vier andere mannen: James Hector, Eugène Bourgeau, Thomas Blakiston en John W. Sullivan

Het resort heeft 78 ski-pistes, waaronder 8 breed gevormde kommen, met 15% beginner, 40% gemiddeld, 35% gevorderd, 10% expert terrein. Er zijn diverse liften aanwezigen. Castle Mountain Resort werd geopend in 1965. Het was de locatie van de Canadese Winterspelen van 1975.

Crowsnest Pass - Foto Ricky Leong

Wat is er hier nog meer te doen?
In de directe omgeving van Castle Provincial Park kun je ook nog de Crowsnest Highway nemen en naar de Crowsnest Pass Summit rijden en verschillende bezienswaardigheden onderweg ontdekken.
Dit kan als dag excursie, als doorreis naar British Columbia of om een nachtje op de pas te slapen want er zijn campgrounds genoeg.

Laten we starten in Burmis langs de Crowsnest Highway:
Burmis & zijn Burmis Tree - Ondanks dat de boom al sinds de jaren 70 dood is, staat de zogenaamde Burmis Tree van Alberta nog steeds op dezelfde plek als de afgelopen 700 jaar, onderhouden door de toegewijde lokale bevolking. Zij beschouwen de boom als een monument voor een vervlogen stad. De mijnstad Burmis werd gesticht in het begin van de 20e eeuw toen de Davenport Coal Company het gebied introk, wat de belofte van handel en banen met zich meebracht. Burmis begon te bloeien en te groeien, bouwde zijn eigen school, kerk en winkelpuien. Tooen de stad net begon, was de boom die uiteindelijk de naam van de stad zou dragen al honderden jaren oud.

 Burmis Tree - Foto Darren_Kirby
  • Leitch Collieries Provincial Historic Site – bezoek de overblijfselen van een mijnbouw- en verwerkingsbedrijf van kolen
  • Bellevue Underground Mine Tours – maak een wandeling 45 meter onder de grond en zo’n 300m in de mijn schacht en leer de wereld van de kolenmijnen kennen.
  • Hillcrest Mines is vernoemd naar Charles Plummer Hill, een voormalig steenkoolzoeker en ondernemer. De Hillcrest Coal and Coke Company, opgericht op 31 januari 1905, begon in hetzelfde jaar met de bouw van de stad, en de Canadian Pacific Railway bouwde al snel een uitloper voor het transport van steenkool uit de Hillcrest Mine en een station. Hillcrest groeide al snel uit tot een bevolking van ongeveer 1.000. Het postkantoor werd geopend in 1907 met Charles P. Hill als postmeester. Nadat de mijn in 1939 werd gesloten, beleefde Hillcrest een periode van economische neergang. In 1979 werden Hillcrest, Bellevue, Blairmore, Coleman en Frank samen gevoegd om de gemeente Crowsnest Pass te vormen.
  • Hillcrest Mine Disaster Cemetary - Hoewel de mijn succesvol was en als een van de veiligste in de regio wordt beschouwd, kwamen in 1914 (de grootste mijnramp in Canada) 189 mannen om het leven - bijna twintig procent van de stadsbevolking en de helft van het personeelsbestand van de mijn. Bij een nieuwe explosie in 1926 kwamen twee mannen om het leven.
Frank in Alberta was een klein mijnstadje met 600 inwoners. 
Frank Slide: In het holst van de nacht op 29 april 1903 brak een bijna 1000m breed , 400m hoog en 45m doorsnee rotsblok zich af van Turtle Mountain en stortte neer op de stad Frank. Het was de grootste aardverschuiving in de Noord-Amerikaanse geschiedenis en het hele gebeuren duurde ongeveer 1 minuut en 40 seconden. 
Gelukkig stopte de enorme aardverschuiving aan de rand van de stad maar van de 100 mensen die aan de rand woonde kwamen er ruim 70 om omdat het stukje stad direct in de weg van de aardverschuiving lag. 

Frank Slide, Crowsnest Highway - Foto lratz
    Onder de verhalen over overleven zijn: die van Marion Leitch, toen een 15 maanden oude baby die door de luchtdruk het uit werd uit geslingerd en op een baal hooi terecht kwam; die van drie jonge zusters die het allemaal overleefden, hoewel hun ouders dat niet deden; die van mijnwerkers die door de aardverschuiving ondergronds werden opgesloten en 14u door een tunnel kropen om buiten te komen. 

    Hoewel de aardverschuiving een grote verrassing was voor de bewoners van Frank, was het dat niet voor de lokale stam die hier niet in de buurt wilde verblijven en het "de berg die loopt" noemde. Hoewel de berg al onstabiel was, had de mijnbouw de onstabiliteit verergerd tot het tot de aardverschuiving leidde. Direct na de aardverschuiving werd Frank een soort sensatie- en toeristenbestemming en tegen de de jaren 1920 was het buiten Canada alweer vergeten. 

    De locatie van de aardverschuiving werd in 1977 tot Provincial Historic Site gemaakt en in 1985 werd in de stad Frank,"Frank Slide Interpretive Centre" gebouwd. Sinds 1903 is Frank gegroeid maar het zuidelijke deel van de oorspronkelijke stad staat nog steeds permanent leeg, omdat dat gebied nog steeds wordt bedreigd door een nieuwe instorting van de Turtle Mountain. De berg zelf wordt bewaakt door het Turtle Mountain Monitoring Project & Field Laboratory.

    • Crowsnest Museum in Coleman
    • The Miners “Path – wandel de historische route van de mijnwerkers die van Coleman naar de McGillivray mijn liepen.
    • Star Creek Falls – strek de benen op de rond wandeling van 2.1 km 
    • Island lake Provincial Recreation Area – geschikt voor een picknick of een nachtje onder de sterrenhemel.
    • Crowsnest Pass Summit – de grens tussen Alberta en British Columbia en de kruising met het Continental Divide.
    Dat was wat mij betreft de Crowsnest Highway, je kunt doorgaan naar British Columbia, hier een nachtje blijven slapen op de Island Lake Campground en dan terug of door naar Waterton National Park wat ook zeker geen straf is.

    Hopelijk hebben jullie wat aan de kaart en geeft deze informatie een nieuwe reis idee voor in de toekomst

    Met vriendelijke reisgroet
    Hedy Talens
    Reizenenmeer Canada / Reizenenmeer Blog / Reizenenmeer Fotografie
    Voor de FB leden: Canada Reis Info – Pure Passie! – lid worden is simpel: aanvragen en de 3 vragen
    invullen en wij doen de rest.

    Print Friendly and PDF

    Reacties

    Meest Populaire Posts

    2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

    Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

    Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden