Manitoba - Land of 100.000 Lakes

Friendly Manitoba
Ooit "The Postage Stamp Province" - Nu "Canada's Heart Beats"

The Postage Stamp Province - Foto Jimmy Emerson, DVM

Manitoba is niet een bestemming waar je meteen aan denkt als je op vakantie naar Canada wil en zeker niet de eerste keer.
Het was de vijfde provincie die zich bij Canada voegde (in 1870) en behoort officieel tot West Canada.
De provincie was oorspronkelijk slechts 1/18 van haar huidige grootte (647.797 km²) en stond destijds bekend als de “Postzegelprovincie”. Manitoba groeide eind 19e en begin 20e eeuw, door land van de Northwest Territories over te nemen.
In 1912 kwam de noordgrens op 60° NB te liggen, waarmee de provincie haar huidige oppervlakte bereikte.
De uitgestrekte provincie, waarvan 14.5% bestaat uit meren, heeft echter een verscheidenheid aan landschappen om te verkennen, variërend van vlakten tot boombossen tot toendra’s.

De beste reistijd is van juni t/m september, waarin je een aangename temperatuur hebt en amper tot weinig neerslag.
De hoogste gemiddelde temperatuur:
Juni 22°C met 55 mm regen
Juli 26°C met 32 mm regen
Aug 26°C met 30 mm regen
Sep 20°C met 26 mm regen
Vliegtijd vanaf Schiphol naar Winnipeg    : 12u -14u en langer. 
                                                                           12u is met KLM/AirCanada + overstap in Montreal
Tijdsverschil                                                  : 7u vroeger


Video Andre Brandt

Het Noorderlicht is in Manitoba 300 dagen zichtbaar met hoogtepunt in februari en maart.

Hou wel rekening met 1 nadeel in Manitoba – de muggen die er eigenlijk is heel Manitoba zijn in vooral de zomer en in de watergebieden. 
Er wordt soms gezegd:
“Manitoba maar 2 seizoenen heeft en dat zijn winter en mosquito seizoen”.


Ik pak eerst het uiterste Noorden van Manitoba

Clearwater Provincial Park – Noord Manitoba
Het park heeft maar liefst 100.000 meren en biedt tal van prachtige natuurtaferelen om te verkennen. Clearwater Lake ligt meer dan zes uur ten noorden van Winnipeg en doet zijn naam eer aan met prachtige turquoise wateren (zelfs zicht to 11m diept) met rondom een boomachtige omgeving.

Clearwater Lake Provincial Park - Foto Andre Brandt

Door de afgelegen locatie is Clearwater Provincial Park niet alleen een serene schuilplaats, het is ook één van de beste vislocaties van de provincie. Buiten vissen lokt het prachtige water uit tot kanovaren en de omgeving tot wandelen zoals bv het Caves Trail op 4 minuten van Clearwater PP & 28 minuten van The Pas.
The Pas ligt op slecht 30 minuten van Clearwater PP waar je inkopen kunt doen, accommodaties en benzine vindt.
Nabij het park liggen Campers Cove & Pioneer Bay Campground en voor wie een accommodatie wil op de prachtige plek is er de Carpenter’s Clearwater Lodge waar je cabins en bootjes kunt huren.

Campers Cover Campground view - Foto Andre Brandt

Caves Trail is een 1 km lang, makkelijke rondwandeling. Het pad wordt voornamelijk gebruikt voor wandelen en vogels kijken en kan het beste worden gebruikt van mei tot september. Dit zijn geen echte grotten, maar eerder diepe spleten die zijn ontstaan ​​toen rotsmassa's zich afsplitsten van kustlijn. In de donkere, koele diepten zie je begin juli sneeuw en winterharde planten die bij weinig licht kunnen groeien.

Churchill- Polar Bear Capital of The World!
Churchill, Manitoba is een klein stadje in het noorden Manitoba, gelegen aan de Hudsonbaai. De plaats is vernoemd naar de gelijknamige rivier die op zijn beurt is vernoemd naar John Churchill.

Treinstation Churchill - Foto Travel Manitoba

Tsja ik denk dat veel mensen over Churchill en zijn ijsberen hebben gehoord, gelezen of zelf op tv hebben gezien. Zelf zal er een enkeling geweest zijn.
Het vervelende is namelijk niet voor een eurootje te bereiken maar wel voor een heleboel eurootjes.
Wat moet dat indrukwekkend zijn om in zo’n Tundra Buggy te zitten en dan zo’n mega beer tegen de zijkant opstaan. Je zal er net naast dat raampje zitten

Tundra Buggy, Churchill - Manitoba / Foto Alex Berger

Van juli tm november is het IJsberen seizoen (met oktober en november als top maanden als je ze zou willen zien in de sneeuwomgeving) is het mogelijk per speciale Tundra Buggy, onder begeleiding van met geweren uitgeruste plaatselijke medewerkers, ijsberen te spotten.
Aan de Hudsonbaai wordt met borden gewaarschuwd tegen ijsberen en ook patrouilleren er gespecialiseerde personen, uitgerust met geweren, als er ijsberen gesignaleerd worden die de plaats trachten te naderen. 

Beluga Whale - Churchill, Manitoba

In de zomermaanden zijn er Beluga’s te zien.
Elke zomer overspoelen meer dan 60.000 beluga's de riviermondingen van de Hudson Bay om te voeden en te baren. Nadat het ijs is gebroken en het water is opgewarmd, beginnen de walvissen de Churchill River te bezoeken. De kans dat je ze hier van dichtbij kunt zien en horen is buitengewoon grote kans.

Verder kun je er nog zien:
  • Miss Piggy is een gecrasht C-46 vliegtuig dat werd bestuurd door Lamb Air. Ze werd gevonden op de route langs de Hudson Bay vlakbij bij het Institute of Arctic Ecophysiology. Ze wordt Miss Piggy genoemd omdat ze zoveel vracht kon vervoeren en ooit varkens aan boord had. Op 13 november 1979 vloog ze een lading van 1 ski-doo en veel kratten frisdrank voor de Arctic Co-op van Churchill naar Chesterfield inham. Ze verloor de oliedruk in haar linkermotor kort nadat ze Churchill had verlaten. De bemanning van 3 probeerde het vliegtuig terug te brengen naar de luchthaven van Churchill. Ze vernielden hydro-palen met één vleugel genet voor het IAEP-lab en zijn daar neergestort op de rotsen. 2 van de 3 bemanningsleden raakten ernstig gewond. Bij onderzoek naar de defecte motor kwamen alleen kleine metalen spanen aan het licht. Haar originele verf van wit en rood met de Lamb Air-markeringen is voor een film met grijs overschilderd.
Foto Al
  • SS Ithaka was een klein vrachtschip, oorspronkelijk gebouwd als Frank A. Augsbury voor de Canadese George Hall Coal & Shipping Corporation in 1922. Ze voer vervolgens voor verschillende eigenaren en werd omgedoopt tot Granby in 1927, Parita II in 1948,  Valbruna in 1951, Lawrence Cliffe Hall in 1952, Federal Explorer in 1955 en tenslotte Ithaka in 1960, alvorens later dat jaar aan de Canadese kust te vergaan.
SS Ithaka bij eb - Foto T. Cochrane

Je kunt dit op meerdere manieren doen:
  • Vanuit Winnipeg een volledig verzorgde excursie met trein (vanuit Winnipeg bijna 3 dagen onderweg one-way) of vliegtuig (2.30u vluchttijd) en zelf combinatie van beide maar hoe je het went of keert er hangt een behoorlijk prijskaartje aan.
  • Een trein los boeken en zelf alles regelen, er zijn meerdere accommodatie en excursie aanbieders.
  • Vooraf in Nederland boeken. Indicatie prijs per persoon tussen € 3500,00(groepsreis) en € 4600,00 beide reizen in juli-aug
NEGATIEF REISADVIES:
Ik had een leuk alternatief gevonden voor de mega lange treinreis en hoge kosten en dat was de trein pikken in Thompson, The Hub of North Manitoba MAAR deze heb ik toch niet verder beschreven OMDAT Thompson de meest criminele plaats is van Manitoba. Diefstal, steekpartijen, overvallen, mishandeling etc valt deze plaats ten eer.
Mijn conclusie was toen dat ga ik niet promoten want stel je parkeert daar leuk voor een paar dagen je camper of auto en bij terugkomst is ie totaal leegrooft, gesloopt of zelfs weg.

Manitoba's Interlake is een regio die ligt ongeveer tussen lake Winnipeg en Lake Manitoba
De regio bestaat uit 14 landelijke gemeentes,,een stad (de stad Selkirk),zes steden (Arborg, Gimli, Riverton, Stonewall, Teulon en Winnipeg Beach) en een dorp, Dunnottar. Het grootste bevolkingscentrum in de regio is Selkirk.
De tweede grootste is de stad Stonewall.

Onze grote onderstaande vriend de Viking is onderdeel van een rondrit door de Interlake Regio en laten we het maar de Rondrit Langs de Gigants.

Ik laat de reis beginnen in Selkirk passend bij de Regio.
Volgorde: Chuck the Channel Catfish, Petersfield Mallard Duck Statue, Anishanaabe Whispering Giant Monument, Gimli Viking Statue, Meleb Park Cumming Mushroom, World’s Largest Curling Rock, Lundi Moose Statue, King Buck Poplarfield, The Wheel – Fish Branch, Sharptail Grouse, Giant Goose Statue, S-sam & S-sara Gartner Snakes en de Kamarno Mosquito.
Het rondje is zo’n 500 km dus is heel makkelijk op te delen in 2 of 3 stukken omdat er tussendoor ook nog bijzondere plekken zijn. Het rondje in het rood staat op de interactive kaart die ik ook zal delen.

Waar kun je nog meer naar toe in deze regio en ik start weer bij omgeving Selkirk:
Lockport Heritage Park, Marine Museum of Manitoba, Oak Hammock Marsh Interpretive Centre, Matlock Beach, Winnipeg Beach Boardwalk, New Iceland Heritage Centrum, New Iceland Monument, Narcisse Snake Dens, Hecla & het Hecla-Grindstone Provincial Park (optie als overnachtingslocatie!!), Interlake Forest Centre, Steep Rock,

Viking Statue – Gimli Foto Krazytea

New Iceland tegenwoordig Gimli, Lake Winnipeg - Manitoba
In de late 19th eeuw leidde Sigtryggur Jonasson (February 8, 1852 – November 26, 1942) een groep IJslandse immigranten naar Noord-Manitoba en de westoever van Lake Winnipeg. De expeditie hoopte een geschikte plek in Canada te vinden om een ​​nieuwe nederzetting te beginnen die rijk was aan landbouwgrond en natuurlijke hulpbronnen, en niet zo verschillend van het Scandinavische landschap van IJsland.

Jonasson reisde terug naar IJsland om mensen te rekruteren die getroffen waren door ontberingen, waaronder een verwoestende vulkanische explosie, om een ​​nieuw leven te beginnen in de bossen van Canada.
In 1875 verleende de Canadese regering Jonasson en zijn groep IJslanders de 60 vierkante kilometer die ze wilden, en creëerde Icelandic Reserve met de naam New Iceland in het Keewatin District, Northwest Territory, inclusief het gebied rond het huidige Gimli. De kolonisten van de stad leefden voornamelijk van landbouw en visserij.
Er volgde een vreselijke winter voor de kolonisten. Ziekte, sneeuw en brute kou testten de IJslanders die, hoewel ze aan de kou gewend waren, nog steeds niet voorbereid waren op dergelijk weer. Velen stierven, en tegen 1880 was het gebied weer terug bij Canadese regering en kwam het experiment van New Iceland tot een einde.

Toch herstelde het gebied zich en de IJslandse invloed was erg sterk.  
Bijna 1 op de 5 IJslanders kwam eind 19e eeuw naar Noord-Amerika, en velen van hen vestigden zich en bleven in Manitoba. 
Gimli's jaarlijkse IJslandse festival trekt niet alleen duizenden toeristen per jaar, maar ook het bijna 5m hoge standbeeld van een Vikingstrijder in de stad is een van de meest unieke plekken om te bezoeken in Manitoba.  
Het New Iceland Heritage Museum herdenkt de erfenis van de oprichters van de stad en de daaropvolgende generaties immigranten uit IJsland en bezoekers kunnen in de stad een aantal traditionele IJslandse lekkernijen proeven.

New Iceland Heritage Museum – Gimli Foto Krazytea

Narcisse Snake Dens – Narcisse - Manitoba
Deze glibberige en kronkelende massa is een waar spectakel als je tenminste iets met slangen hebt.
Narcisse Snake Dens is een natuur gebied op ongeveer 6 km ten noorden van Narcisse, Manitoba.

Thamnophis sirtalis, de gewone kousebandslang met een lang activiteiten seizoen en hebben de koudste temperatuur tolerantie, komt verder naar het noorden voor dan elke andere slangensoort in Noord-Amerika en daar doet de roodzijdige kousebandslang (Thamnophis sirtalis parietalis) nog een schepje boven op. De slang is niet giftig.
Ze overwinteren ondergronds net onder de vorstgrens in elk soort hol of gat. 

Narcisse Snake Dens - Foto Travel Manitoba

De roodzijdige kousebandslangen in Narcisse komen eind april of begin mei uit hun winterslaap. Ze broeden korte tijd in de holen en verspreiden zich vervolgens naar het omliggende gebied. 
Een onderzoek heeft aangetoond dat ze tussen de 4 - 18 km afleggen om naar hun zomer-voedingsgebied te trekken.
Tussen eind juli en eind september worden gemiddeld 10 - 15 nakomelingen levend geboren. Grotere vrouwtjes krijgen meer baby's. Volwassen slangen die de zomer overleven, keren eind augustus en september terug naar het gebied.
Pasgeboren slangen brengen hun eerste winterslaap door in hun zomergebied en gaan pas na hun tweede zomer mee terug naar de holen.

Het leven op een hoge noorderbreedte is moeilijk voor slangen die hun lichaamstemperatuur op peil houden met behulp van de temperatuur van hun omgeving. Onderzoek in Manitoba heeft uitgewezen dat 33 tot 50% van alle slangen sterft tijdens de winterslaap.
Jaarling slangen bleken een overlevingspercentage van bijna 51% te hebben, terwijl naar schatting slechts 34% van de volwassenen overleeft.
Kraaien, uilen, raven, eksters, haviken, torenvalken, vossen, coyotes, beren, wezels, nertsen, wasberen, grond eekhoorns en stinkdieren zijn enkele van de dieren die jagen op roodzijdige kousebandslangen.

Hecla & Hecla - Grindstone Provincial Park – Manitoba
Hecla-Grindstone Provincial Park omvat Hecla Island, Grindstone (het gebied gelegen op het schiereiland op het vasteland langs de westelijke oever van lake Winnipeg), Black Island en een aantal andere kleine eilanden in lake Winnipeg, een van de grootste zoetwatermeren ter wereld.
De regering van Manitoba maakte van Hecla Island in 1969 een provinciaal park.


Grindstone Provincial Park werd toegevoegd in 1997 om Hecla-Grindstone Provincial Park te creëren.
Het eiland werd bewoond door de tweede groep van IJslandse immigranten in 1876. De bevolking bloeide gedurende een aantal jaren totdat ze geconfronteerd werden met de ontberingen van winters, ziekten en slechte economische vooruitzichten voor commerciële visserij en landbouw. De enige school op het eiland sloot in 1970.
Het landschap is gevarieerd en omvat gebieden met naald- en gemengde bossen, kalkrotsen en kiezelzand-stranden, evenals moerassen, laagveen, vennen en natte weilanden.


Hecla Island heeft een aantal toeristische attracties zoals camping (Gull Harbour Campground) en een resort-hotel(Lakeview Resorts). Het resort beschikt over zandstranden, zomerhuizen, een jachthaven met volledige service, een vuurtoren wandeling en een 18-holes golfbaan.


Hecla Village is een historisch dorp, je vindt er een visserijmuseum en Hecla Fish Station naast het dok; het Tommasson Boarding House; de Community Hall; de Hecla School bestaande uit een replica klaslokaal in de ene kamer en een park interpretatiecentrum in de andere klas; het Heritage House Museum, ingericht als een IJslands familiehuis in de stijl van de jaren 1920 tot 1940; de General Store is open van mei tot september, het Ice House Museum met timmer- en visgereedschap en de Hecla-kerk met evenementen in juli en augustus;

Steep Rock Limestone Cliffs - Manitoba
Deze ruige kalkstenen kliffen zijn te vinden aan de oevers van Lake Manitoba. Langs de kustlijn van de kliffen, als het water laag is, zul je grotten ontdekken om te verkennen, gevormd door de golven die in de kalksteen spoelen en de rots gedurende miljoenen jaren weg eroderen.

  Limestone Cliffs near Steep Rock -  Foto Rob Swystun

Deze krachtige golven die langs de kustlijn beuken, hebben uiteindelijk enkele van deze grotere rotsen uitgesleten tot een strand van stenen in alle kleuren - tinten blauw, groen, rood en zwart schitteren in de heldere zon.
Een prachtig tapijt van Manitoba-krokus bedekt de top van de kliffen jaarlijks en verwelkomt de lente samen met de roodzijdige kousebandslangen die zonnen.

Winnipeg Skyline & Human Rights Museum - Foto Ken Lund 

Winnipeg aka Winterpeg of Gateway to The West of Chicago of The North- Manitoba
Winnipeg is de hoofdstad en grootste stad van Manitoba en ligt op de plek waar de Red River en de Assiniboine River samen komen, nabij het Longitude Centre van Noord-Amerika.
Vernoemd naar het nabijgelegen Lake Winnipeg en komt van de Western Cree-woorden voor modderig water.
De regio was een handelscentrum voor inheemse volkeren lang voordat de Europeanen arriveerden.
Franse handelaren bouwden het eerste fort hier in 1738.
Een nederzetting werd later gesticht door de Selkirk-kolonisten van de Red River Colony in 1812, waarvan de kern in 1873 werd opgenomen als de stad Winnipeg. Vanaf
Omdat het ver landinwaarts ligt, bepalen de extreem seizoenen het klimaat dat zelfs naar Canadese maatstaven, met gemiddelde dieptepunten in januari van ongeveer −21°C en gemiddelde maximumtemperaturen in juli van 26°C.

Winnipeg is het het kruispunt voor spoor en wegtransport met een gediversifieerde economie en wordt dan ook “Gateawy to The West” genoemd.
De andere bijnaam is Winterpeg, staand voor de lange koude winters of als de Winnipeg Jets winnen.

In de culturele stad worden jaarlijks veel festivals gehouden zoals:
Het is de thuisbasis van de Winnipeg Blue Bombers (Canadees voetbal), de Winnipeg Jets (ijshockey), Manitoba Moose (ijshockey) en de Winnipeg Goldeyes (honkbal).


       Links Valour Road Memorial – Foto VAC-ACC                   Rechts Zoohky Mural - West End Bizz  - Artist: Jill Sellers 


Highlights van Winnipeg en omgeving.
  • Valour Road, voor 1914 Pine Street – 3 Jonge mannen die hier leefde worden hier geëerd voor hun diensten tijdens WWOI
  • The Zoohky Mural - Walter Zielke Ruesch, ook bekend als 'Zoohky', was een behulpzaam en vriendelijk persoon. Hij repareerde gebroken en weggegooide dingen, zoals fietsen, stereo's en speelgoed. Eenmaal gemaakt, schonk hij de spullen aan gezinnen die ze nodig hadden.
  • Upper Fort Garry Provincial Park / Fort Gibraltar Hudson’s Bay Company en de in Montreal gevestigde North West Company streden aan het begin van de 19e eeuw om de heerschappij van de bonthandel in West-Canada.
    In 1809 bouwde de North West Company haar Fort Gibraltar aan de samenvloeiing van de Red River en Assiniboine River in Manitoba. De handelspost werd veroverd en vernietigd in 1816, maar werd het jaar daarop weer opgebouwd. In 1821 fuseerden de North West Company en Hudson’s Bay Company en een jaar later werd Fort Gibraltar Fort Garry. Fort Garry was een centrale post voor de Hudson’s Bay Company en een belangrijke factor in de economie en politieke cultuur van het gebied.
    TIP: Fort Gibraltar ligt op vijf minuten van het centrum van Winnipeg. Er is gratis parkeergelegenheid voor voertuigen en campers op het terrein. Gebruik de ingang bij St-Joseph Street en Jibby Street.
Fort Gibraltar – Foto Vincci
  • Canadian Museum of Human Rights - Het eerste museum ter wereld dat zich toelegt op het verkennen van mensenrechten. Maar zelfs voordat het werd geopend, veroorzaakte het museum veel strijdpunten.
    Het is een indrukwekkend gebouw. Na het passeren van de donkere stenen ingang brengt de route je via de Great Hall, ontworpen om herinneringen op te roepen aan oude bijeenkomsten, naar de “Garden of Contemplation”, om dan voor vertrek nog de Tower of Hope te beklimmen, die een panoramisch uitzicht biedt over de stad en de natuurlijke landschappen daarachter.
  • Louis Riel’s Gravestone - Louis Riel, leider van de Métis Nation, volksheld van veel Canadezen - zowel inheemse als Europese afstammelingen - werd in 1885 als verrader opgehangen.
    Riel was een sleutelfiguur in Manitoba's toetreding tot de Canadese Confederatie als provincie, maar hij was toen geen held voor de Canadese regering. Gearresteerd, berecht en veroordeeld wegens hoogverraad als leider van de Red River Rebellion en North-West Resistance (twee bewegingen van inheemse soevereiniteit in het midden van de 19e eeuw), werd hij veroordeeld voor zijn aandeel in de oppositie van de Métis tegen de Canadese expansie naar hun land.
Ten noordwesten van Winnipeg
  • The Cement Cemetery – Rosser – Wie op zoek is naar de meest geheime plekken in Manitoba kan zijn hart ophalen bij deze vreemde pilaren die de Cement Cemeter vormen. Vaak vergeleken met het Engelse Stonehenge, bevindt de Cement Cemetery zich op een heuvel net buiten de begraafplaats waar gladde, betonnen pilaren uit de aarde steken in een vreemd, niet geheel willekeurig patroon. Wie dichterbij komt kan zien dat er cijfers in de zijkanten van de pilaren zijn geëtst.
The Cement Cemetery, Rosser - Foto College of Curiosity             Prairie Dog Central Railway  — Foto  Robert Linsdell

Hoewel sommigen zeggen dat de Cement Cemetery slechts een overblijfsel is van een beton bedrijf dat het gebied bezat, heeft niemand ooit de eer opgeëist voor het neerzetten van dit vreemde monument.
  • Prairie Dog Central Railway – vlakbij The Cement Cemetery ligt dit oudste werkende stoom locomotief traject. Je vindt hier een aantal zeer oude werkende locomotieven en bestaat inmiddels sinds 1970.
Ten zuiden van Winnipeg
  • Riel House National Historic Site - Het historische huis van de politieke activist die het Métis-volk leidde in opstand tegen de Canadese regering.
  • The Trappist Monastery Ruins - aan de rand van Winnipeg, lag The Trappist Monestery, genaamd Our Lady of the Prairies, de thuisbasis van een orde van monniken van 1892 tot 1978. De orde verhuisde naar de westelijke stad Holland om weg te komen van de drukte van de groeiende stad.
    Op zijn hoogtepunt was het klooster een volledig zelfvoorzienend complex, compleet met kassen, een smederij en zelfs stallen!

    Helaas verwoestte een brand in 1983 het interieur van de beroemde kerk en woonvleugel van het klooster. Tegenwoordig is het pand uitgeroepen tot provinciaal park waar bezoekers de gerestaureerde buitenkant van de kerk kunnen zien en over het terrein kunnen wandelen.
Riding Mountain National Park – Manitoba – 232 km ten noordwesten van Winnipeg
Het makkelijkst is dit park mee te nemen als je vanuit Edmonton of Calgary komt maar uiteraard kan dit ook vanuit Winnipeg zelf.
Het park bevindt zich op de Manitoba Escarpment of de Western Manitoba Uplands, dit is een bergrug die langs de

Riding Mountain East Gate - Foto David Stanley                  Riding Mountain National Park, Wasagaming, - Foto Robert Linsdell


Saskatchewan/Manitoba grens loopt. Het beschermd gebied van 2.969 km2 is een beboste park dat in schril contrast staat met de omringende prairie-landbouwgrond.
Het werd aangewezen als nationaal park omdat het drie verschillende ecosystemen beschermt die in het gebied samenkomen; graslanden, hooggelegen boreale en oostelijke loofbossen.
Het is het gemakkelijkst te bereiken via Highway 10, die door het park loopt. De zuidelijke ingang bevindt zich in de stad Wasagaming, het enige commerciële centrum binnen de parkgrenzen.
Het park is voor vele jaren thuis geweest van the First Nations maar ook van Cree, Assiniboines an later de Ojibway en deze laatste wonen er tegenwoordig nog. Maar ook een trading post van de Hudson Bay Company.
Je vindt hier vele kilometers aan wandelpaden, meren, valleien, beren en herten. Er zijn 3 campgrounds waar je je camper kunt zetten en wie geen camper heeft kan kiezen voor oTENTik


Veel reisplezier 
Hedy Talens
Voor de FB leden: Canada Reis Info – Pure Passie! – lid worden is simpel: aanvragen en de 3 vragen
beantwoorden, wij doen de rest.












Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden