Acadie / Maritieme Provincies Canada - 3 Minder Bekende Plaatsen

3 Minder Bekende Plaatsen in 
New Brunswick, Nova Scotia & Prince Edward Island

Klik hier voor de interactieve versie voor meer informatie

Historie van Acadia.
Acadia, Franse Acadie, eens Noord-Amerikaanse Atlantische kustbezit van Frankrijk in de 17e en 18e eeuw en omvatte het huidige New Brunswick, Nova Scotia en Prince Edward Island, deel van Quebec en delen van Maine (VS).

De eerste Franse kolonie/nederzetting werd in 1604 gesticht op een eiland in de Passamaquoddy Bay, aan de huidige Amerikaans-Canadese grens, door Pierre du Gua de Monts en Samuel de Champlain.

In 1605 werd deze verplaatst naar Port-Royal, het huidige Annapolis Royal, Nova Scotia, en die nederzetting werd het centrum van de toekomst van Acadia.
De Fransen claimde land dat door Engeland waren opgeëist, zorgde ervoor dat beide naties elkaar bestreden en land regelmatig verschoven werd tussen de franse en engelse koloniste.

In 1636 brak een bittere strijd om de macht uit tussen twee van de leidende Franse functionarissen van de kolonie - een strijd die uiteindelijk uitmondde in een lokale burgeroorlog. Acadia stond onder Engelse heerschappij van 1654 tot 1670 en viel daarna weer terug onder Franse heerschappij en bleef in wezen onder Franse controle voor de volgende 40 jaar.

Op 16 oktober 1710, als onderdeel van de Spaanse Successieoorlog (1701–14), werd Port-Royal veroverd door de Britten. Het Verdrag van Utrecht (1713) gaf Nova Scotia aan Groot-Brittannië, maar kende het eiland Cape Breton en Île Saint-Jean aan Frankrijk toe maar in 1763 kwamen beide weer in engelse handen.
In 1784 ontstond de scheiding tussen New Brunswick en Nova Scotia. En vanaf 1799 werd Île Saint-Jean het huidige Prince Edward Island
Tegenwoordig worden ze de Maritieme Provincies van Canada genoemd.

Waarom dit hele geschiedenis stuk?
Puur om een idee te krijgen hoe de 3 provincies zijn ontstaan en ook als inleiding voor een paar leuke minder bekende plaatsjes. Uiteraard zijn er nog veel meer maar ik hou het bij deze 3.
St. Andrews, New Brunswick - Foto Zach Bonnell

Saint Andrews by-the-Sea, New Brunswick, gelegen aan de Passamaquoddy Bay op 1u rijden van St. John en nabij de Canadees/Amerikaanse grens.
Deze kleurrijke historische stad is een lust voor het oog met zijn architectonische gebouwen zoals bv de
St. Andrews Catholic Church. Neem een kijkje bij en van de muurschildering, bv op de muur van een
winkel gelegen op de hoek van King & Water Street. 
Of de daar vlakbij gelegen Farmers Market (elke donderdag van mei tot september). 
Water Street is echt de Main Street om rond te wandelen.


De Bay of Fundy staat bekend als zeer goede walvisspot locatie of breng een bezoekje aan de Kingbrae Garden.
En wat kun je hier uiteraard ook heel goed kunt is vis eten.
Op het uiterste puntje van dit plaatsje ligt een campground genaamd Kiwanis Oceanfront Campground

Een gewaagd avontuur is een bezoek aan Ministers Island dat bij laag tij te voet (15 mins) of auto te bereiken is over een droog liggend stuk land. Dit is uiteraard niet zonder risico!!!
Er is slechts een tijdspanne van 5u en mis je dat dan zit je dus vast op het eiland voor de volgend 6u. Meer info zoals getijde tabel klink hier.

Liverpool, Nova Scotia - Foto Nova Scotia Tourism 

Liverpool, Nova Scotia, is gelegen aan de monding van Mersey Rivier op het zuidwestelijk deel van Nova Scotia en op 1.41u van Halifax en uitkijkend op de Noordelijke Atlantische Oceaan.

Liverpool of zoals de Mi’kmaq het vroeger noemde Ogomkigeak - betekent “droog zanderige plaats”, is een prachtige kustplaats die je niet wilt missen. Vrijwel alle attracties liggen op een steenworp afstand van de witte zandstranden in de omgeving. Bovendien is er tonnen Canadese geschiedenis te ontdekken.
Breng een bezoekje aan Perkins House of Queens County Museum voor piratenhistorie, Old Burial Ground, zaterdag Farmers’ Market (mei tot sept) of historische deel van het plaatsje.

  Nee, de Beatles zul je hier niet vinden maar wel de herinnering aan de hier geboren Country zanger Hank Snow met zijn bijnaam “Hank, The Yodeling of Singing Ranger en hoofdzakelijk bekend uit de jaren 50.

De uitdrukking “Pull a Hank Snow”!!!!!!
Tijdens de Koreaanse oorlog vertrok Snow, samen met een groep artiesten, naar Zuid-Korea om VN-soldaten op te vrolijken. Zijn vertolking van I’m Movin ’On was zo populair dat soldaten het lied als een oorlogslied begonnen te beschouwen. Het raakte zo diep geworteld in de oorlogscultuur dat een manoeuvre naar de Canadees werd vernoemd: "pull a Hank Snow" was een code voor soldaten om een ​​ongeplande terugtocht of opmars te maken.
Hank Snow - Hank, The Yodeling/Singing Ranger - Foto Dennis Jarvis


Souris, Prins Edward Island, is gelegen op de noordoostkant van het eiland en is onderdeel van de Points East Coastal Drive. De route brengt je langs de vele vuurtoren die er op het eiland staan.
Hier vind je ook waar je een veerboot kunt nemen naar Îles-de-la-Madeleine’ maar dit duurt wel 5u dus heen en terug op een dag is niet mogelijk als je iets wilt zien.

De kustplaats heeft attracties en activiteiten die leuk zijn voor het hele gezin. Zoals bv het strand dat bekend staat om het zoeken van zeeglas, mosselen en zwemmen, geniet gewoon van het uitzicht van af een terrasje of snuffel in de kleine winkeltjes

Waterfront Souris, PEI - Foto WabbitWanderer

Veel plezier met ontdekken van deze toch minder bekende plaatsjes in de Maritieme Provincies en ze passen uitstekend in de one-way van Boston naar Montreal.

Met vriendelijke reisgroet
Hedy Talens
Reizenenmeer Canada / Reizenenmeer Blog / Reizenenmeer Fotografie / Reizenenmeer.com
Voor de FB leden: Canada Reis Info – Pure Passie! – lid worden is simpel: aanvragen en de 3 vragen invullen en wij doen de rest.



Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden