Yellowstone National Park: De Potentieel (dodelijke) Gevaren

De Potentieel (dodelijke) Gevaren van Yellowstone National Park

De Noord-Ingang van Yellowstone bij Gardiner – De enigst die het hele jaar open is en tevens de oudste is.

Wyoming's Yellowstone National Park, beschouwd als een van 's werelds vroegste nationale parken, omdat het in 1872 werd ondertekend door president Ulysses S. Grant, heeft een verrassend donkere en dodelijke geschiedenis.

Als het gaat om de geschiedenis van Wyoming, denken de meeste mensen aan cowboys, pioniers en veel bandieten. 
Yellowstone National Park trekt jaarlijks miljoenen bezoekers naar Wyoming, maar veel mensen realiseren zich niet dat de grootste toeristische attractie ongelooflijk gevaarlijk kan zijn.

Vanaf het begin van het bestaan van Yellowstone zijn er honderden doden gevallen
Als je dit vergelijkt met de miljoenen bezoekers die het jaarlijks ontvangt is dit natuurlijk niet hoog.Maar de doden zijn vaak het gevolg van het ruige landschap, wilde dieren maar het meest door  slechte beslissingen die toeristen zelf hebben genomen.

In totaal zijn er meer dan 10.000 warmwaterbronnen, modderpoelen en geisers. Bezoekers die te dicht bij deze hotspots komen, brengen zichzelf in gevaar en onderschatten vaak de kracht van zo'n immens geconcentreerde hitte.

Dragon’s Mouth Spring

  • Een van de eerste sterfgevallen in het park gebeurde in 1890 toen een 7-jarige jongen in een warmwaterbron viel.
  • Een andere jongen overkwam hetzelfde lot in 1970. Terwijl hij samen met zijn ouders op een promenade liep, struikelde hij en viel in het bijna kokende water van Crested Pool. 
  • In 1980 liep een 24-jarige bezoeker uit Californië fatale derdegraads brandwonden op nadat hij had geprobeerd een hond te redden die in de Celestine Pool was gevallen, wiens wateren een 202 graden bereiken.
  • Zelfs ervaren Rangers is dit lot een aantal keren overkomen. 

Red Spouter geyser bij het  Lower Geyser Basin

De kokende bronnen van het park hebben meer geëist dan alleen het leven van degenen die zijn gevallen of erin zijn gesprongen. 
Het water is zo heet en zo zuur dat hun lichamen nooit worden teruggevonden.

Het welkomstcomité bij aankomst in Yellowstone - ze lijken zo zoet

Yellowstone is de thuisbasis van zowel grizzly als zwarte beren, tenminste 8 mensen zijn gedood door beren terwijl ze wandelde of kampeerde in het park.
De backcountry  brengt het grootste gevaar zeker als je alleen wandelt, dus het advies is altijd wandel in groepen en breng berenspray.


Hoewel beren de meest voor de hand liggende bedreiging zijn, worden veel mensen belaagd door bizons wanneer ze deze enorme wezens niet serieus nemen. De filmpjes hebben we inmiddels vaak genoeg op social media

Soms zijn de vreemdste dingen verantwoordelijk voor de dood in Yellowstone.
Een Ranger heeft per ongeluk de wortels van een giftige Hemlock plant gegeten en stierf kort daarna.

De winter in Yellowstone brengt zijn eigen bedreigingen met zich mee. 
Bevriezing en onderkoeling komen vaak voor en het gevaar om vast te zitten in een lawine is maar al te realistisch. Nu zullen weinig Europeanen in de winter naar Yellowstone National Park gaan maar ook in de maand mei/juni en alweer in september kan het er ’s nachts behoorlijk koud worden. 
Vaak wordt vergeten dat Yellowstone National Park op een gemiddelde hoogte van 2.440m ligt en je toch opeens in de sneeuw kunt komen te zitten.

Lake Yellowstone

Maar het grootste gevaar is de onderliggende vulkaan/caldera waar Yellowstone NP op ligt.
De Vulkaan barste 640.000 jaar geleden uit en vormde de huidige vorm van Yellowstone inclusief het markante Lake Yellowstone in het noordelijke deel, en zou volgens berekening om de 600.000 kunnen uitbarsten.
Alhoewel de vulkaan inmiddels overtijd is zoals in de media vaak wordt gesuggereerd, zeggen deskundige dat er hoogtuit alleen kleinere uitbarstingen zouden kunnen komen en dat de kans op de BigBang voor de komende 10-100 jaar laag is. 
Een nieuwe uitbarsting van deze super vulkaan zou kunnen leiden tot een nieuwe ijstijd. 

Veel plezier met het ontdekken gevaarlijke maar prachtige Nationale Park in Wypming,
Henry van Halm & Hedy Talens
Voor de Facebook leden: Canada Reis Info – Pure Passie! – lid worden is simpel: aanvragen en de 3 verplichte vragen beantwoorden, wij doen de rest.

 


Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden