Travel Tip 2015 - TIP 19 Winter Is Over PART/DEEL 1 - Time for HighMountain Roads - Tijd voor Hochalpenstrasse

WE LATEN DE WINTER ACHTER ONS, DIT BRENGT NIEUWE  MOGELIJKHEDEN: TOEREN OVER HOCHALPENSTRASSE 

-

LEAVING THE WINTER BEHIND US, BRINGING NEW OPPORTUNITIES: DRIVING THE HIGHMOUNTAIN ROADSVoor de liefhebber van bergwegen en zeker voor de cabriorijder is er niet fijners dan door de bergen te toeren. 
En met een beetje geluk met het dak open.
Oostenrijk heeft zeker een aantal van de mooiste wegen.
In Oostenrijk bevinden zich:
  1. Timmelsjoch Hoch alpenstrasse, Ötzdal, Tirol
  2. Silvretta Hochalpenstrasse, Paznaundal, Tirol
  3. Grossglockner Hochalpenstrasse, Brück Salzburg of Heiligenblut, Karinthië

 ÖTZTAL & TIMMELSJOCH HOCHALPENSTRASSEB186


Het Ötztal is een zijdal van het Inndal dat hierin uitmondt tussen Haiming en Roppen. Het ligt in het district Imst in de Oostenrijkse deelstaat Tirol.
De rivier Ötz, ook wel Ötztaler Ache genoemd, stroomt door het dal.Het Ötztal loopt in noord-zuidelijke richting en heeft een lengte van 65 km.
Slechts ongeveer 7% van het gehele Ötztal wordt bewoond.


Door het Ötztal loopt een hoofdweg, de Ötztalstraße (B 186) van het Oberinntal (met een aansluiting op de Inntal Autobahn tot aan de grens met Zuid-Tirol in Italië.

In het Ötztal wordt geskied, gewandeld (400 km) en gemountain-biked (860 km).
In AREA 47, gelegen aan het begin van het Ötztal, kunt u deelnemen aan unieke outdoor activiteiten zoals raften, canyoning en bergbeklimmen. De mogelijkheden in dit vrijetijdspark zijn bijna onbeperkt.

De meest bekende plaatsen zijn:
Ötz wat zomers vele fiets en wandel mogelijkheden biedt.
Umhausen is bekend omdat de hoogste waterval in Tirol, Stuibenfall 150m, heeft en het Ötzdorp, een prehistorisch dorp
Längenfeld is hoofdzzomers wandelen/fietsen en het Aqua Dome
Zwieselstein is een klein en onbeduidend plaatsje maar goedkoper dan Sölden.


Hier splitst het Ötztal (l) zich in het Gürgltal (2) en het Ventertal.
In het Venteral ligt Vent (hoe toepasselijk haha). Het is een klein dorpje en is 's zomers gericht op fietsen, wandelen en klimmen.

Sölden #1
Obergürgl/Hochgürgl #2

#1 Sölden beschikt over 2 gletsjers, Rettenbachferner en de Tiefenbachferner en daardoor sneeuwzeker en mede daardoor is Sölden door de FIS uitgeroepen tot openingsdorp voor de Wereldcup Skiën.
Ook bevindt hier zich de BIG3, dit is een verzamelnaam voor drie bergen hoger dan 3000 meter in Solden. Dit zijn de Gaislachkogl (3.048m), Tiefenbachkogl (3.250m) en Schwarze Schneide (3.340m).
Elk heeft een pracht uitzicht punt.
Je kunt zomers een prachtige wandeling maken vanuit Sölden naar Vent en dan met de bus terug.
Of i.p.v. naar Vent via een prachtige afdeling richting Zwieselstein en dan terug naar Sölden wat een behoorlijk lange wandeling is.
Sölden heeft voor elk budget wel een accommodatie (zie mijn website voor de hotels waar ik ben geweest).

#2 Hochgürgl/Obergürgl  heeft de bijnaam “Der Diamant der Alpen” maar dat geldt meer voor de winter.
Je kunt hier overnachten in Obergürgl wat op een hoogte ligt van 1.930m hier bevinden zich hotels, pensions en appartementen. Het heeft een echte dorpskern met restaurants en winkels.
Hier in Obergurgl starten vele mooie wandelingen en fietstochten en je kan hier dan ook uren zoet zijn.
Hochgürgl ligt op hoogte van 2.150m maar is alleen in de wintermaanden open. Een aantal jaren geleden hebben ze geprobeerd of het nut heeft om zomers open te gaan maar dat bleek geen succes. Reden hiervoor is dat Hochgürgl het begin of einde van de Timmelsjoch Hochalpenstrasse is dus men snel geneigd is door te rijden.

Bij Obergürgl loopt het dal dood en kan je bij Hochgürgl via de Timmelsjoch-Hochalpenstraße naar Italië waarvoor een tolplicht bestaat. 
Enkele rit € 14  en retourtje € 18 (prijzen 2014)
De Timmelsjoch (Italiaans: Passo del Rombo) is een 2509 meter hoge bergpas op de grens tussen het Oostenrijkse Tirol en het Italiaanse Zuid-Tirol.
Deze weg brengt je naar Meran (Italiaans: Merano)
Timmelsjoch is 's winters gesloten en bovendien zomers alleen overdag berijdbaar.
Normaal gesproken is de pas van begin juni tot half oktober geopened van 7.00- 20.00u
Vanaf Timmelsjoch loopt de Italiaanse hoofdweg 44 via St. Leonhard in Passeier (Italiaans: San Leonardo in Passiria) naar Merano.
 
De Timmelsjoch is genieten voor de automobilist met wat benzine in het bloed. Een leukere weg dan de Stelviopas (zie mijn special over de Stelviopas) als het om snelheid gaat, maar wat uitzicht betreft zijn het twee totaal verschillende passen.
Rijden op de Timmelsjoch geeft een speciaal gevoel. Niet alleen waan je jezelf op een verlaten maanlandschap, ook het bochtige asfalt zal zorgen voor een glimlach op het gezicht.
Houd overigens rekening met koeien die op de weg kunnen lopen.
                                         

 
Er zijn meerdere leuke stop punten zoals:  Steg Uitkijkpunt, Smokkelaarsbrug, Pasmuseumenz.

Verder staat hier een gedenkmaal voor Ötzi, de ijsmummie die werd gevonden in 1991 door 2 Duitse bergbeklimmers. Het is de oudste menselijke mummie die ooit is gevonden in Europa. Onderzoek heeft veel informatie opgeleverd over het leven in de nieuwe steentijd.
 
Er is rond de ijsmummie een aantal geschillen ontstaan:
* Eerst was er de strijd tussen de Oostenrijkers en de Italianen over wie de mummie mocht houden. 
* Daarna kondigde het echtpaar Simon aan een gerechtelijke procedure te zullen beginnen om  erkend te worden als de legitieme vinders.
   Wat later door een rechter erkend is met een bedrag van € 175.000,00

De plannen voor 2015 zijn een nieuw mautstation - voor de winter 2015/16 wordt na 38 jaar trouwe dienst de Kirchenkarsleeplift omgebouwd tot stoeljes lift  en in 2016 moet de opening plaatsvinden van het motormuseum. Klik hier voor meer informatie.

Conclusie:  het Ötztal is een prachtig dal met vele sportieve mogelijkheden en is daarom ook zeer de moeite waard om een bezoek aan te brengen.
Dus tot Ötz zou ik zeggen.
-------

PAZNAUN DAL & SILVRETTA HOCHALPENSTRASSE


 

Het Paznauntal is een dal in het uiterste zuidwesten van de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Door het dal stroomt de rivier de Trisanna. Het dal begint bij Pians, enkele kilometers ten westen van Landeck. Het strekt zich vervolgens over een lengte van ruim dertig kilometer in zuidwestelijke richting uit. Daar gaat grenst het aan de deelstaat Vorarlberg en in het zuiden aan Zwitserland. Het dal scheidt het bergmassief Verwall van de Samnaungroep en in het uiterste zuiden van de Silvretta.

Door het dal loopt de Oostenrijkse rijksweg B188, die via de pas Bielerhöhe het Paznauntal met het dal Montafon in Vorarlberg verbindt en vervolgens verder loopt naar Bludenz. Een deel van deze weg, de Silvretta Hochalpenstraße, is enkel 's zomers toegankelijk. Hiervoor moet bovendien tol worden betaald, vanaf het plaatsje Wirl, een dorpskern van de gemeente Galtür.

Zoals in veel dalen zijn op de wegen in het Paznauntal meerdere slagboominstallaties geplaatst, om in geval van lawinegevaar delen van het dal voor het verkeer te kunnen afsluiten.

Twee invloed hebbende data voor het Paznaundal:

Op 23 februari 1999 werd het einde van het dal bij Galtür na dagenlange extreme sneeuwval getroffen door een stuiflawine, waarbij 31 mensen, waaronder vier Nederlandse toeristen, de dood vonden. Reddingswerkzaamheden werden bemoeilijkt omdat het dal vanwege het lawinegevaar niet over de weg bereikbaar was. Ook het vliegen met helikopters was lange tijd te gevaarlijk.

Naar aanleiding van dit gebeuren is er een 345 meter lange en 19 meter brede beschermmuur neergezet.  Het Alpinarium is een belangrijk onderdeel daarvan.
De bijzondere combinatie van beschermmuur en museum maakt het Alpinarium Gältur een bijzonder informatie-, documentatie- en expositiecentrum. Het gedenkteken voor de lawineslachtoffers en de permanente tentoonstelling ‘Ganz oben – Geschichten über Galtür und die Welt’ zijn gewijd aan de relatie tussen mens en natuur in het Alpengebied. De tentoonstelling bestaat uit vijf beleveniswerelden die op verschillende manieren en uit wisselende perspectieven worden getoond. In de bioscoop die plaats biedt aan 80 personen, wordt de film ‘Berge in Bewegung’ van regisseur Lutz Maurer getoond. Deze aangrijpende documentaire laat zien hoe de gebeurtenis van 23 februari 1999 Galtür en haar inwoners heeft veranderd.
Op 23 augustus 2005 trad de Trisanna door overvloedige regenval buiten zijn oevers, waarbij zij o.a. grote schade aanrichtte aan de infrastructuur van het Paznauntal. Door deze watersnood was het Paznauntal tot de late avond van 26 augustus 2005 van de buitenwereld afsloten. Vanaf toen was het dal via noodwegen weer bereikbaar.

De meeste bekende plaatsen zijn: See, Kappl, Ischgl en Galtür.
Ischgl is de bekendste plaats. Dit hoofdzakelijk omdat dit het grootste skigebied is en met zijn aansluiting met Samnaun in Zwitserland, zo’n 80 pistes heeft. Het is een trekpleister voor wintersporters uit de hele wereld.
Buiten natuurlijk het skiën kunt je hier ook fantastisch wandelen en fietsen.
Informatie over hotels waar ik zelf heb geslapen vindt je op mijn hotel pagina

Zomers heb je de Silvretta Card All Inclusive tot je beschikking. Deze kosteloze kaart krijg je bij de verhuurder van je hotel of appartement.
Het geeft je gratis toegang tot bv alle kabel- & stoeltjesliften  in alle hierboven genoemde plaatsen maar ook tot bv het zwembaden in Galtür en Ischgl maar ook De Silvretta Hochalpenstrasse is hiermee gratis. En mocht je via de Silvretta Hochalpenstrasse komen dan stuurt de verhuurder de kaart vooraf op.

Lekker belastingvrij winkelen doe je in Samnaun maar ook daar zitten regels aan vast.

Bij Galtür kun je naar Zenisjoch.  De Zeinisjoch is gelegen op de waterscheiding tussen de Trisanna en de Inn (rivier) (beide uitmondend in de Donau) enerzijds en de Ill en de Rijn anderzijds.

Conclusie:
Dus zomer en winter is hier genoeg te doen alhoewel ik hier vele kilometers heb liggen zowel op de ski als te voet, heb ik het hier toch altijd wel meer een wintersport gebeuren gevonden.

Paznaundal gezien vanaf de Bielerhöhe
We gaan vanuit Galtür verder over de B188 naar de Silvretta Hochalpenstrasse. Deze weg begint in het plaatsje Wirl net buiten Galtür en gaat over een prachtige bergweg naar Partenen in Montafon.

Silvretta Hochalpenstrasse
Deze 22.3 km lange weg met zijn vele steile bochten en haarspeldbochten, maar liefst 34, is voor de echte liefhebber weggelegd: de genieter, de cabriorijder fietser maar ik denk zeker voor de motorrijder die je hier ook zeer veel ziet en soms wel is een penibel moment oplevert als de bocht wordt afgestoken door tegemoet komend verkeer.
Stijging van de ligt tussen de 10-12% en in sommige bochten 5%

Bij goed weer is de weg geopend van juni tot oktoberOp de zogeheten Bielerhöhe (2.032m) is een stuwmeer en is uitgangspunt voor vele mooie
wandelingen.Regelmatig kom je hier ook autoclubs tegen zoals Ferrari. Dan staan er zo’n 30-40 Ferrari ’s op de parkeerplaats van nieuw tot oud. Ook vindt hier jaar de Silvretta Classic Rally plaats.
Erg leuk om te zien.
De Prijs van de Silvretta-Hochalpenstrasse is voor een auto € 15 en motor zonder zijspan € 12 en is 24 u geldig als ik me niet vergis dus als je slim bent kan je er 2 dagen iets aan hebben.
MAAR MET DE SILVRETTA KAART DUS GRATIS.
TIPS:
* Wij hebben deze prachtige weg van beide kanten gereden maar de weg is vanuit Partenen echt het mooist om te doen.
* Ik zou ’s zomers kiezen voor een hotel iets boven de dorpskern of in Kappl of Galtür maar dan mis je denk ik wel het mooiste hotel uit Ischgl.
   Maar ik zeg dit puur omdat er weinig zon is beneden in het dorp
* Hotels/Appartement waar wij hebben geslapen vindt je op de h
otel site aan

-----

GROSSGLOCKNER & GROSSGLOCKNER HOCHALPENSTRASSE

Laten we beginnen met de berg Großglockner of zoals de duitsers hem ook wel noemen "Glockner", afgeleidt van Glocke of te wel klok/bel.
De Großglockner ligt op de grens van Karinthie en Tirol en is de hoogste berg van Oostenrijk met zijn 3.798m maakt deel uit van het Höhe Tauern gebergte. 
De berg is voor het eerst beklommen in 1800 door de broers Martin en Sepp Klotz, samen met vijf anderen. Je kunt starten in het plaatsje Heiligenblut in het Zuiden of Kals aan de zuid-west kant.

Maar het gaat mij om de Großglockner Hochalpenstrasse, deze hochalpenstrasse is een 48 km lange tolweg, aangelegd tussen 1930-1935, die je via Hochtör naar Heiligenblut brengt en waar je onder weg nog kunt afbuigen naar de Keizer Frans-Josef-Höhe.
De weg verbindt de provincies Salzburg met Karinthië en was de eerste weg voor gemotoriseerd verkeer om de Alpen over te steken.

Tegenwoordig is de weg geliefd doel voor automobilisten, motorrijders, fietsers en mountainbikers. 
De weg bevat zo'n 36 bochten en stijgt tot op zo'n 2.504 m. Langs de weg zijn er verschillende panoramaplatformen, speelplaatsen en informatiepunten te vinden. De Großglockner Hochalpenstraße is toegankelijk vanaf begin mei tot eind oktober.
Je kunt starten zowel als in Heiligenblut als in Brück in het Salzachdal.

Vooral in het voorjaar vinden wij hem erg mooi omdat het alle elementen dan nog heeft - sneeuw, hopelijk zon, het opkomende groen en de nog rustig weg - Hoogseizoen kan het hier behoorlijk druk zijn en kan het moeilijk zijn een parkeerplek te vinden.
De geplande opening van de weg staat dit jaar op 15 mei en de verwachtte sluitingsdatum ligt ergens in november.Terugkomende op de Keizer Frans-Josef-Höhe, voor je naar Heiligenblut afdaalt kun je afbuigen naar een grote exposite van 1.000m2. Hier heb je een prachtig uitzicht op Pasterzengletsjer en de Großglockner.
Je kunt hier met een treintje naar beneden om een verder afdaling te voet te maken naar het begint van de gletscher. Wij hebben dit nu 3x gedaan en het aanbeeld van de terugtrekkende gletscher was schokkend. Zoveel minder ijs, zeer zorgwekkend.
Als je mazzel hebt staan hier gemzen of zitten marmotten tegen de zijwant de grazen.
Links de Pasterzengletsjer

Rechts Restaurant en Expositieruimte
Korte filmimpressie van de Großglockner

With respect to the translation - please try the translate on top of my page - think it will do a ok jobs for understanding the purposes - Otherwise is becoming sooooo long.
But please contact me if you want more information or need a translation.
#oetztal
#timmelsjoch
#hochalpenstrasse
#paznauntal
#silvrettahochalpenstrasse
#bielerhöhe
#grossglocknerhochalpenstrasse
#keizerfransjozefhohe
#austria
#salzburgerland
#tirol


Reacties