Discover/Ontdek Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug by bike/per fiets


Nederlands pracht, ontdek Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug: bossen, zandduinen en heuvels

-

Dutch beauty, discover Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug: forest, sand dunes and hills

Of je nu van fietsen, mountainbiken, paardrijden of wandelen houdt het kan hier allemaal, een zeer afwisselend terrein staat je ter beschikking om puur te genieten.
Afgelopen zondag de fietsen op de auto gezet en richting Zeist/Austerlitz gereden, de auto geparkeerd en de uitgestippelde route gefietst, daarover later uitgebreid meer.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (10.000 ha) is een nationaal park in de Nederlandse provincie Utrecht. Het ligt tussen Driebergen en Rhenen en omvat een veelheid aan landschapsvormen, waarvan de stuwwal de meest in het oog springende is. Ook heidevelden, stuifzand en uiterwaarden maken deel uit van het nationaal park. De Heuvelrug is, op de Veluwe na
het grootste bosgebied van Nederland. Het nationaal park bestaat sinds 2003. In 2013 werd het aanzienlijk uitgebreid. Met het uitroepen tot nationaal park werd een wettelijke basis gelegd om het gebied te beschermen en aantrekkelijk te houden voor toekomstige generaties. Door de instelling van het nationaal park kan de Utrechtse Heuvelrug beter worden beschermd tegen de druk van stedelijke ontwikkelingen en tegen vergaande versnippering. De gezamenlijke eigenaren streven naar bescherming van de natuur en de cultuurhistorische waarden in het gebied.
Het beslaat het zuidoostelijke deel van de Utrechtse Heuvelrug en bestaat uit bos, heide, zandverstuivingen en grasland. Aan de zuidzijde, rondom Amerongen, bevinden zich de uiterwaarden van de Neder-Rijn die tot het nationaal park behoren.

Het park is te bereiken met de trein via dichtbijgelegen stations, per bus en uiteraard met de auto. Er bevinden zich parkeerplaatsen bij de zogenaamde groene entrees. Hier starten ook veel wandel- en fiets routes. Vele gemarkeerde wandelroutes, knooppuntenroutes voor fiets en paard.
Ouders met kinderen kunnen de kids hier een soort GPS rondje laten doen.
Meer informatie over activiteiten vind je door hier te klikken.

Dit voorjaar is Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, in samenwerking met ondernemers uit de omgeving, gestart met een nationale park pas, deze kost € 25 en is een jaar geldig. Hiermee steun je het park en als beloning krijg je 10% korting bij 30 aangesloten bedrijven. 
Voor informatie en de aangesloten recreanten klik hier.

Nederland is inmiddels 20 nationale parken rijk, klik hier om te zien welke dat naast Nationaal Park De Hoge Veluwe (grootste) en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (een na grootste) zijn.

Om terug te komen op mijn fietsroute. De auto geparkeerd bij het Beauforthuis aan de Woudenbergseweg in Austerlitz.
Tegenover dit café/restaurant bevindt zich een uitstekende parkeergelegenheid (Nieuwe weg) en ligt tussen de knooppunten 80 en 1 in.

Startpunt: Fiets richting
01-02-03-06-07-70-71-82-67-68-
12-11-10-09-59-05-04-96-79-80-01
Afstand: 53 km
Het terrein biedt vele heuvels en soms een lang stijgende bovenbeenbijter maar het is zeer afwisselend. Bossen, zandduinen, heide etc.

Er zijn niet heel veel gelegenheden om een hapje te eten of  te drinken dus is een knapzak wel handig met wat te eten en te drinken.
Wat extra aandacht vraagt knooppunt 4 (ter hoogte van camping Het Grote Bos, daar staat het bordje niet correct/duidelijk geplaatst en fiets je dus makkelijk fout.
Tweede knooppunt is als je van 04 naar 96 gaat, daar kom je op een punt waar het lijkt of je het bospad op moet i.p.v. de geasfalteerde straat genaamd Traaij. 

Tijdens onze tocht kwamen we ook langs Kasteel Broekhuizen in Leersum. Moet eerlijk zeggen het ziet er op afstand mooier uit dan dichterbij maar het is een mooi landgoed. De beschermde historische buitenplaats Broekhuizen in Leersum is één van de parels van de Utrechtse Heuvelrug. De buitenplaats beschikt naast monumentale bebouwing ook over een monumentaal park in Engelse landschapsstijl, dat volgens de kenners tot de top drie van de landschapsparken in Nederland behoort.
Na jaren van leegstand hebben de gebouwen op Broekhuizen sinds mei 2011 een nieuwe eigenaar. Die is van plan om de beschermde historische buitenplaats in oude luister te herstellen en om er passende, voor publiek toegankelijke, functies in onder te brengen.                                             

Weetje: het is 2013-2014 decor geweest voor het tv-programma Heel Holland Bakt. Meer informatie over Kasteel Broekhuizen vind je door hier te klikken. De Provincie Utrecht beschikt over maar liefst 285 buitenplaatsen.
Kasteel Broekhuizen
Leersumse Heide


Reacties

Populaire posts van deze blog

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

La Terrazza delle Dolomiti - Het Terras van de Dolomieten

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4