DO-RE-MI, VON TRAPP, SALZBURG - RINGS A BELL? KOMT HET BEKENT VOOR?

DO-RE-MI, De Von Trapp Familie, Salzburg - Wie kent hem niet deze klassieker, nu 50 jaar later: The Sound Of Music!

-

DO-RE-MI, The Von Trapp Family, Salzburg - Who doesn't know this classic movie, today 50 years later: The Sound Of Music!Salzburg, een leuke stad tussen de bergen, met mooie gebouwen, veel traditie en sfeer maar hoofdzakelijk omdat het de basis was voor de film the Sound Of Music en in 1965 zijn culturele status kreeg.

Wie kent het verhaal niet van de Sound of Music, de zingende familie die uit Oostenrijk ontsnapt omdat vader von Trapp anti nazi was en opgeroepen werd voor actieve dienst..

In het kort:
Hoofdrolspelers: Julie Andrews en Christopher Plummer en de 7 van Trappjes. 

In Salzburg wordt Maria postulante in de abdij Nonnberg, maar ze is niet erg geschikt voor het kloosterleven en ze krijgt van de moeder overste de opdracht als gouvernante te werken voor de zeven kinderen van kapitein Von Trapp: Liesl, Friedrich, Louisa, Kurt, Brigitta, Marta en Gretl. De kapitein regeert zijn kinderen met militaire discipline, omdat zijn vrouw is overleden en hij niet herinnerd wil worden  aan haar vrolijke manier van leven. Maria wil daar verandering in brengen en terwijl de vader enige tijd van huis is, leert ze de kinderen zingen en weer plezier in hun leven te hebben. De kapitein komt na een paar dagen weer terug met zijn verloofde, een rijke barones uit Wenen, en wordt boos over het gebrek aan discipline, maar ontdooit weer als hij de kinderen hoort zingen. De kapitein geeft een feest ter ere van zijn verloving en later danst hij met Maria. De barones ziet het. Dan gaan de kinderen optreden met so long farewell. Max vraagt de kapitein of Maria bij het feest mag blijven. De kapitein vindt het goed, maar Maria zegt dat ze geen goede feestkleren aan heeft. Dan gaat de barones achter haar aan naar boven, zogenaamd om te helpen een jurk te kiezen voor Maria. De barones vertelt Maria dat de kapitein verliefd is op haar. Maria vlucht terug naar het klooster, maar Moeder Overste zegt dat ze terug moet gaan naar de kinderen en de kapitein. Die zijn allen verrast haar weer te zien, de barones al helemaal. De kapitein merkt dat hij van Maria houdt en breekt de verloving af. In de tuin verklaren Maria en de kapitein elkaar de liefde. Ze trouwen met elkaar en gaan op huwelijksreis naar Parijs.

Tijdens de reis heeft oom Max, een impresario, de kinderen onder zijn hoede. Hij zorgt ervoor dat de zingende kinderen mogen optreden op de Salzburger Festspiele. Hij weet wel dat vader Von Trapp het niet goed vindt dat de kinderen in het openbaar optreden, maar deze wordt niet voor de Festspiele terugverwacht.
Het is echter 1938 en niet veilig in Oostenrijk. Tijdens hun huwelijksreis nemen de nazi's de macht over. De kapitein en Maria keren snel terug. Juist die avond vinden de Festspiele plaats, en de kapitein beslist dat het optreden niet doorgaat.
Dan blijkt dat de kapitein wordt opgeroepen voor de marine. Hij probeert met zijn gezin te vluchten. Als ze betrapt worden, redt de kapitein zich eruit door te zeggen dat ze op weg zijn naar de Festspiele. Dat klinkt geloofwaardig, want de namen staan op het programma. De kapitein krijgt toestemming met zijn gezin aan de uitvoering mee te doen. Tijdens de uitvoering ontsnappen ze en vluchten ze naar de abdij. Ze worden verstopt door de nonnen en nog net uit de handen van de nazi's gehouden. Hierna vluchten ze naar de bergen en gaan, omdat alle grenzen gesloten zijn, te voet de grens van Zwitserland over.
Maar terug naar waar het om gaat: Salzburg - In de prachtige stad en omgeving bevinden zich veel van de filmlocaties zoals: 
  • Abdij Nonnberg waar de opstanding non Maria woont.
  • Kasteel Frohnburg, de gele gevel van het Von Trapp-landuis
  • Kasteel Hellbrunn, hier bevindt zich het glazen tuinpaviljoen waar Liesl, de oudste Von Trapp bengel, Sixteen going on seventeen zong voor haar vriendje de postbode.
  • Felsenreitschule, daat het decor was voor het optredende gezin tijdens de Salzburger Festspiele (dit jaar van 18-8 t/m 30-8-2015).
Uiteraard bestaat Salzburg niet alleen uit filmlocaties en is hier genoeg te zien maar toch beklimt je het DO-RE-MI wel een beetje. 
Informatie over bezienswaardigheden in Salzburg kun je vinden door hier te klikken
Overweeg dan ook de Salzburgerland kaart aan te schaffen je kunt hier korting mee krijgen op 190 attracties.
Een trip idee om bijvoorbeeld te fietsen in de Salzkammergut (Mondsee & Wolfgangsee) vind je op mijn website
Je kunt hier hele mooie fietstochten maken maar hou er wel rekening meer dat sommige absoluut niet geschikt zijn om je eigen fiets mee te nemen. 
Onze e-bikes bv hadden het er behoorlijk zwaar. Zelfs met standje sport en een zeer lage versnelling lukte het niet altijd.

Van boven naar beneden: Wolfgangsee, Uitzicht vanaf de Schafberg over Irrsee en Mondsee en Wolfgangsee vanaf Strobl gezien

Paar grappige weetjes:
De film is uiteraard geromantiseerd;
  • zo waren Vader Von Trapp en Maria al 10 jaar eerder getrouwd, 
  • ze eigenlijk helemaal niet te voet naar Oostenrijk zijn ontsnapt om zo naar de USA te gaan maar gewoon op de trein naar Italie. Als ze dit wel hadden gedaan hadden ze rechtstreeks bij Hitler's standplaats in Berchtesgaden uitgekomen. De laatste plaats waar ze wilde uitkomen.
  • De openings scenes en luchtopnames zijn gefilmd  bij Mondsee en Salzkammergut. Mondsee is druk bezocht omdat het de plek is waar de bruiloft uit de film is opgenomen. Mondsee is een leuk plaatsje waar je bv prachtig omheen kunt fietsen of lunchen bij een van de vele terrasjes op het plein bij de kerk.
  • Burcht Hohenwerfen is achtergrond tijdens opnamens, op de alpenwei, van DO-RE-MI.  Burcht Hohenwerfen, deze burcht is filmlocatie geweest voor de film "Where Eagles Dare of Als Adelaars vielen ze aan" met Clint Eastwood en Richard Burton uit 1968. Er ligt in de directe omgeving van de burcht een heuze ijsgrot, meer hierover via deze link.

In de Amerikaanse plaats Stowe in Vermont staat de Trapp Familie Lodge,  deze werd gebouwd als familieverblijf in 1942 en in 1947 na het overlijden  van Vader Von Trapp omgebouwd tot skilodge met 27 kamers en beheert door Johannes Von Trapp, zoon George en Maria. Na een verwoestende brand in 1980, werd de lodge in 1983 heropend met 93 kamers. Het uitkopen van de 32 andere familie leden is beslecht in de rechtzaal. De lodge wordt heden ten dage beheerd door Sam Von Trapp. Tegenwoordig zijn er 45 km gespoorde langlauf loipes en 100km ongespoord.
Vermont is een van de 6 staten die samen New England vormen en in de maanden september/oktober kun je hier genieten van een mooie "Indian Summer". Prachtige kleuren staan je hier dan te wachten. Afhankelijk van de droogte in de zomer, zal dat vroeg of laat zijn. Een trip idee kun je vinden op mijn website.
En dan het laatste weetje: The Sound of Music is de enige Westerse film die is toegestaan is in Noord Korea.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

La Terrazza delle Dolomiti - Het Terras van de Dolomieten

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4