Omgeving Vierhouten - by Bike /op de fiets


Ontdek Fietsend Vierhouten En Zijn Prachtige Omgeving & Snuif Tegelijkertijd Wat Geschiedenis.
-
Discover Vierhouten By Bike And Its Beautiful Surroundings & Breathe At The Same Time Some History.


Gisteren ben ik op ontdekking gegaan in eigen land. Mijn fiets op de auto gezet en naar Vierhouten gereden. Vierhouten is een plaatsje in Gelderland gelegen op de Veluwe. Het ligt tussen Nunspeet, Elspeet en Vaassen. Het ligt in een zeer bosrijke omgeving. Je kunt hier fantastisch wandelen en fietsen.
Aan het einde zal ik 2 fietsroutes melden.


Ontstaan van de naam:                                                                                                                                                  
Vierhouten werd vroeger Vierholten genoemd. De naam zou verwijzen naar de vier bossen die rondom het dorp liggen. Dit zouden dan het Vierhouterbos, het Vreebos, het Elspeterbos en het Gortelsebos zijn. Aan de waarheid van deze theorie wordt getwijfeld, maar toch is deze verklaring van de naam Vierhouten de meest gebruikte.Een andere theorie is dat de naam afkomstig zou zijn van de Nunspeter familie Vierholt (later Vierhout). Zij hebben vroeger schijnbaar veel landerijen gehad op de plaats waar nu Vierhouten ligt.
Stukje historie:                    
In de omgeving van het dorp werden vanaf de jaren 20 van de 20e eeuw diverse villa's en landhuizen gebouwd. Vierhouten was tot halverwege de 20e eeuw een typisch Veluws boerendorp. Daar is nu weinig meer van over. Veel oude boerderijen verdwenen, werden onherkenbaar verbouwd of kwamen in handen van mensen van buiten het dorp (op de Veluwe "import" genoemd).  Ook vielen er enkele ten prooi aan de vlammen. In 50 jaar tijd is het aanzien van het dorp dan ook flink veranderd. Het is nu vooral een forensendorp en "echte" boerenbedrijven zijn er niet meer te vinden.                          
Een bewaard gebleven boerderij is het rijksmonument "De Jonge Stee" aan de Plaggeweg 26. Deze boerderij is nog volledig intact en heeft nog vele oude details zoals een grote schouw, bedsteden en een opkamer. Ook het erf is bewaard gebleven met een oude schaapskooi, wagenschuur en hooiberg.
Bezienswaardigheden: 
  1. Vierhouterbos, vroeger privé gebied en geliefd wandel- en jachtgebied maar dat laatste is door de overname door Staatsbosbeheer tot een einde gekomen, je komt hier oa herten, vossen en zwijnen tegen
  2. Het Verscholen Dorp (hier kom ik hieronder op terug)
  3. De Elspeetse Heide is een glooiend heideveld met enkele vennen, slechts nog een restant van vroeger de Veluwe bedekt. Het is archeologisch van grote waarde, door de aanwezigheid van oude eikenhakhoutbosjes en grafheuvels.
  4. Landgoed Noorderheide met de "Piramides en Waterwerken van Van Beuningen" (Rijksmonumenten) ligt aansluitend aan de Elspeetse Heide.
  5. De Vierhoutense Heide is een gebied met bos, een stuk heide en een zandverstuiving. Het is een restant van een uitgestrekt heide- en stuifzand landschap dat nu grotendeels is bebost. Op het heideveld groeien veel jeneverbessen, een beschermde inheemse coniferen soort. Op het landgoed ligt de "Gobiwoestijn", plaatselijk beter bekend als "De Zandverstuiving" of "'t Zand". 
Het Verscholen Dorp
Het Verscholen Dorp was een schuilplaats voor onderduikers in de bossen in het zuiden van de gemeente Nunspeet, tussen het dorp en Vierhouten, in de Nederlandseprovincie Gelderland. Het bevindt zich aan de Pas-Opweg.
Het dorp werd in de WOII tussen februari 1943 en oktober 1944 bewoond door onderduikers, waaronder vluchtelingen uit het doorgangskamp in Amersfoort, jonge mannen van de arbeidsinzet, joodse families en gestrande piloten. De bekendste bewoner was Godfried Bomans. Gemiddeld waren er per dag 80 tot 100 onderduikers te vinden. In vier bosvakken waren "arbeidsketen, een houten huis, een barak, een blokhut van dennenstammen, hutten van Dempo-platen en strogedaakte houten huisjes gebouwd door een lokale aannemer, sommige voorzien van gasfornuis op butagas en waterpompen. Nu staan er nog drie nagebouwde hutten.


Het kamp was een initiatief van de jurist Von Baumhauer uit Vierhouten, hij werd daarbij ondersteund door onder anderen "opa" D.D. Bakker en zijn vrouw "tante" Cor.                                                                                                                                                                                                       
Tweemaal ging het bijna mis. Op zondag 29 oktober 1944 werd het kamp inderdaad ontdekt. Twee mannen van het "SS-Freiwilligen Regiment 83 Landstorm Nederland" zagen een jongen in de bossen lopen. Dezelfde avond en de volgende dag werden acht Joden en een Duitse deserteur opgepakt. De overige onderduikers wisten te ontsnappen De acht Joden werden op 31 oktober bij Vierhouten doodgeschoten. Na de oorlog zijn enkele hutten van dit unieke dorp gereconstrueerd.
Links het gedenkteken voor "opa" D.D Bakker en zijn vrouw "tante" Cor.
 Rechts het gedenkteken voor de 8 gefusileerde joden die gevangen genomen zijn.

 2 Fietstochten beide beginnen in Vierhouten:

Linker fietstocht, lengte 25.8 km, gaat via knooppunten en brengt je via Het Verscholen Dorp en de verschillende gedenktekens. In Vierhouten kun je voortreffelijk lunchen in bijvoorbeeld Restaurant The Novice, het staat bekend om zijn bonbons, gebak en truffels. Heeft een mooie lunchkaart en voor het diner ziet het restaurant binnen er erg gezellig uit. Het heeft een  groot buitenterras.
Rechter fietstocht, lengte 40 km, genaamd de Veluwse Kleine Dorpenroute. deze route brengt je langs de plaatsen Elspeet, Uddel, Speuld, met mogelijk kleine heen en weer trip naar het dorp Drie, Leuvenum. Tevens kom je langs Kasteel Staverden, Huis te Leuvenem en Molen de Hoop. Andere routes met avontuurlijke verhalen kun je vinden op Arthuur.
TIP: Het Rondje Vierhouten - Wilddagen op zaterdag 3 en zondag 4 oktober 2015 - van 13.00-18.00u - "gratis entree" met oa 
  • proeverij van heerlijke wildgerechtjes
  • beleverij met streekproducten
  • live muziek
  • kinderattracties
  • en nog veel meer
Vierhouten "Het Culinaire Dorp op de Veluwe" dankt zijn naam aan de gastvrije hotels, restaurants en het bovengenoemde evenement.
Ik zeg tot op de Veluwe!

#veluwe #vierhouten #wilddag #verscholendorp #fietsen #wandelen #nunspeet #elspeet #speuld #thenovice #vierhouterbos #eslpeetseheide #landgoednoordeinde #vierhoutenseheide #arthuur

Reacties

Populaire posts van deze blog

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

La Terrazza delle Dolomiti - Het Terras van de Dolomieten

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4