Special: Discover Dutch Venice/Ontdek Nederlands Venetie: Giethoorn

Giethoorn - Bijnaam "Hollands Venetie", Ontdek per Fluisterboot.
-
Giethoorn - Nickname "Dutch Venice", Discover by Electric Boat.Het voorjaar is een uitstekende tijd om het mooie Giethoorn te ontdekken, de reden hiervoor is dat het riet nog kort gesnoeid is en daardoor is de kans om herten te zien een stuk groter is. Ook zal het nog niet de topdrukte hebben zoals de zomermaanden.
Dit kregen wij als tip van de bootverhuurder toen wij hier in het najaar van 2015 op ontdekking waren.

In het kader mooi weer en ontdek je plekje zijn we vandaag op ontdekkingstocht gegaan in Overijssel. 
Het plaatsje Giethoorn met als bijnaam "Hollands Venetie" telt 2620 inwoners en is bekend door zijn bruggetjes, waterwegen en punters. 
De Dorpsgracht is de centrale as van Giethoorn en eindigt in het zuiden in het Zuideindiger Wijde. 
De boerderijen en huizen zijn gescheiden door kavelsloten waarover vlonders liggen die de huispercelen verbinden.

De enige doorgaande verbinding door het oude dorp over land is een fiets- annex wandelpad dat van het Noordeinde naar het Zuideinde loopt en alleen door de Kerkweg tussen Noordeinde en Middenbuurt onderbroken wordt. Het voornaamste verkeer vindt plaats over het water. 
Het belangrijkste traditionele vaartuig dat hiervoor gebruikt werd, was de punter, voortbewogen met een punterboom (punteren). 
Tegenwoordig wordt er nauwelijks nog gepunterd.Naam:
De eerste vermelding van Giethoorn dateert uit 1.225. Flagellanten zouden de zogenaamde stichters van Giethoorn zijn.
Deze pioniers zouden veel geitenhoorns gevonden hebben van door de stormvloed omgekomen geiten (1.170 vanuit de Zuiderzee).
Zij zouden naar aanleiding van deze vondsten hun nederzetting Geytenhorn genoemd hebben. Later werd dat Geythorn, en dankzij het dialect is het Giethoorn geworden. De geitenhoorn is terug te vinden in het wapen van Giethoorn.
Dit als een stukje historie voor Giethoorn. 

Te voet ontdekken kan natuurlijk ook maar wij kozen voor een fluisterbootje. Ik denk dat dit zeker wel de leukste manier van ontdekken is. 
Er zijn zeer veel boot verhuurders in Giethoorn. Wij kozen voor 't Zwaantje.

Met het bootje kun je diverse routes varen van resp 1, 2 en 3 uur en misschien wel een hele dag onder de pannen zijn. Wij kozen voor de 1 uurs route.
De natuur is prachtig. Je komt via de grachtjes uit op het Bovenwijde waar je vele vogels zult zien en bij gesnoeid riet misschien wel een hert die zijn kop boven het riet uitsteekt.

Mocht je twijfelen over je eigen kapiteinskunsten kun je ook met een rondvaartboot mee.

Wat nog meer:
  1. Verder is de omgeving van Giethoorn erg mooi om lekker te fietsen of te wandelen in bijvoorbeeld Nationaal Park Weerribben-WiedenGiethoorn is gelegen in de Wieden, en aan de rand van een zeer uitgestrekt Nationaal Park. De Wieden bestaan, voor zover eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten, uit ongeveer 6000 ha aan plassen, rietlanden, moerasbossen, natte weilanden en ander natuurgebied. Via de website kun je diverse bezoekerscentra vinden waar je kunt beginnen met diverse wandelingen, kanotochten of fietstochten. 
  2. Museumboerderij 't Olde Maat Uus. Dit is een Giethoornse boerderij uit ± 1800 met een expositie over 100 jaar wonen en werken in Giethoorn. De boerderij is ingericht in oude stijl, inclusief grutterswinkeltje, vissershuisje, tjaskermolen en hooiberg.
Het VVV Giethoorn en de diverse exploitanten kunnen je nog veel meer tips en informatie geven. Hou er rekening mee dat het VVV niet meer elke dag geopend is dus check dat even voor je op bezoek gaat.

Wat betreft accommodaties vind je hier een scala aan mogelijkheden: hotels, bed & breakfast, campings en vakantiewoningen. 
Voor een vakantiewoning kun je terecht in een van de 4 parken van Vakantieparken Weerribben-Wieden. We zijn  hier zelf niet geweest en hebben Vakantiepark Giethoorn vanaf de Wijdeboven gezien. Maar zag er prima uit van afstand.
Een erg leuk uitziende B&B heb ik vastgelegd op de foto omdat ie er echt uitsprong. (foto onder)

   Hier nog een korte film impressie vanuit het bootje gefilmd.


MIJN TIP: In de zomer maanden zou ik Giethoorn mijden want dan kan het hier heel heel druk zijn. 
Zeer veel buitenlands toeristen zul je hier dan aantreffen.

Met vriendelijke reisgroet,
Hedy Talens

Update orginele blog van 4 nov 2015

Reacties

Populaire posts van deze blog

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

La Terrazza delle Dolomiti - Het Terras van de Dolomieten

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4