2016 Travel Tip 37 - Lake Constance aka Bodensee/Bodenmeer - Reistip 2016 Tip 37

Bodensee – Geen Betere Zonsondergang Mogelijk!
-
Lake Constance – No Better Sunset Possible!


Zonsondergang bij Langenargen
Het laatste stuk van onze vakantie hebben wij doorgebracht aan de Bodensee. Om precies te zijn in Langenargen in het Duitse gedeelte van Bodensee. Onze keuze voor Langenargen werd bepaald door het design hotel dat we hadden gevonden en de ligging.
Voor informatie over het hotel kun je terecht op mijn hotel pagina.


Het Bodenmeer/Bodensee maar ook genaamd Meer van Konstanz/Lake Constance, is een meer, dat grenst aan Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Het wordt grotendeels gevoed door de Rijn, die het meer in het oosten instroomt en in het westen weer verlaat.
De oppervlakte is ongeveer 536 km². Hoewel het geheel één naam heeft, bestaat de Bodensee uit twee meren, die door een deel van 4 km van de Rijn met elkaar worden verbonden:
·         Obersee, 473 km². In dit deel liggen een paar eilanden waaronder het zogenaamde bloemenveiling Mainau
·         Untersee, 63 km².
Dicht vriezen doet het alleen in hele strenge winters en wordt door de lokale bevolking ‘Seegefrörne' genoemd.
De grootste plaatsen aan het Bodenmeer zijn Konstanz en Friedrichshafen in Duitsland en Bregenz in het Oostenrijkse gedeelte.
Bodensee staat zeer bekend om zijn milde klimaat, is een zeer geliefde fietsomgeving en Duitslands grootste vakantie attractie.
Het meer is uitermate geschikt voor allerlei soorten wateractiviteiten.

De haven van Langenargen
Langenargen ligt zeer gunstig aan de Bodensee, het biedt een prachtig uitzicht over het meer en ligt zeer gunstig voor de zon.
Het prachtig Kasteel Montfort ligt hier en vanaf hier loopt een lange en volgens zeggen de mooiste promenade van Bodensee.

Kasteel Montfort met op de voorgrond het bronzenbeeld van Dammglonker. Dammglonker is een bronzen beeld en staat sinds 2006 in de haven van Langenargen. Dammglonker waren bedienden zij moest zout en graan opslaan en laden
Het beschikt over een kleine haven en de boten, de zogenaamde witte vloot, die over het meer gaan leggen hieraan. Het vaarschema en prijzen kun je vinden via Bodensee-Schifffahrt-Betrieb.
Voor een liefhebber van de ondergaande zon kun je je geen betere plek wensen.
Meer informatie over Langenargen vind je via deze link of via de website van Bodensee.de.


Wij hebben een paar relaxte dingen gedaan en deze wil ik graag met jullie delen.

Friedrichshafen vanaf de veerboot.
1ste dag. Fietsen gehuurd en naar Friedrichshafen gefietst, de afstand hiernaar toe is slechts 9 km en alles gaat via keurig aangelegde fietspaden. Ons eigenlijke doel was Meersburg maar dat werd ons door het Toeristen Bureau van Langenargen afgeraden omdat het grootste gedeelte van Friedrichshafen naar Meersburg via de doorgaande weg zou gaan. (Op weg naar huis kwamen we erachter dat het inderdaad langs de doorgaande weg gaat maar wel via een separaat fietspad dus het had makkelijk gekund).
In Friedrichshafen hebben geluncht bij een Italiaans restaurant met een goede pizza. In plaats van terug te fietsen hebben we de boot genomen naar Lindau dat 20 km voorbij Langenargen ligt. Lindau is een leuke stad met een hoop levendigheid in de haven. Na even rondgekeken te hebben besloten we de volgende dag terug te gaan om meer te ontdekken.
TIP: Fietsverhuur bij Zweirad Filo, Kirchstraße 3 en Zweirad Zwisler, Mühlesch 23 er zijn ook een aantal hotels die fietsen verhuren maar die hebben er vaak slechts een paar.
TIP: Op maandag hoefde wij geen kosten voor de fiets te betalen, maar controleer even van tevoren of dit altijd zo is, of dat het alleen in onze periode was.


Haven van Lindau
2e dag: Vanaf ons hotel was het slechts 15 minuten lopen naar het treinstation, je kunt hier via een zuil een kaartje kopen, er is geen loket aanwezig. De trein naar Lindau doet er ongeveer 18 minuten over, afhankelijk welke tijd je neemt. De kosten voor een enkel ritje zijn € 3.80.  Vertrek uit Langenargen is in principe altijd vanaf spoor 2. Tijdschema kun je vinden bij het station of via deze link.
Tegenover het station in Lindau ligt het toeristenbureau waar je een plattegrond kunt halen en eventueel een rondwandeling door Lindau, geschreven in het Nederlands. De wandeling begint bij de haven en brengt je via de mooiste plekjes van Lindau, zeker een aanrader.
Na de wandeling aan de haven geluncht, helaas was onze keuze Hotel Reutemann-Seegarten Stolze niet de juiste, het zag er leuker uit dan dat het eten lekker was. Bediening was wel erg vriendelijk. Maar er is keuze genoeg aan restaurants.
Na de lunch hebben i.p.v. de trein de boot genomen naar Langenargen.

Friedrichshafen inclusief Zeppelin
3e dag: We hadden bedacht dat we wel met de trein naar Meersburg konden, want dat leek ons een elke leuke dag bestemming, maar helaas ging dat niet door omdat er geen trein naar Meersburg gaat. We hadden in Friedrichshafen moeten overstappen op een bus en daar hadden we geen zin in. Toen bedacht dat we dit dan met de boot gingen doen, duur van de tocht is 2.5u. Dit zou voor de heenreis geen probleem zijn maar de boot terug zou te laat in Langenargen zijn voor onze spa afspraak. Maar voor degene die gewoon alle tijd hebben is het uitstekend te doen met de boot.
Wij zijn toen in Friedrichshafen blijven steken en bij de haven wat rondgekeken. Er bevinden zich een aantal winkels maar het is geen groot winkel festijn. Uiteraard hadden we naar het centrum kunnen gaan met de trein maar dat is niet bij ons opgekomen. -J
Het positieve hieraan is dat we een uitstekende lunch plek hebben gevonden aan het meer genaamd s’Wirtshaus am See, een leuk, klein typisch Beiers restaurant gegoten in de vorm van een biertent. Onze tip: de Wirtshaus-Burger die er op de kaart staat, deze is vers, dik en erg lekker.

Meer dagen hadden we helaas niet tot onze beschikking en hebben we slechts een heel klein deel van Bodensee gezien, maar het is een goede reden om terug te gaan.

We hebben wel is gesproken over een fietstocht om Bodensee maar ik denk toch dat ik het leuker vind om vanuit 1 plek een aantal tochten te maken en eventueel daarna te verplaatsen naar een andere plaats en dan vanuit daar weer tochten te maken.
Redenen:
  • Vaste plek zodat je niet steeds hoeft te verkassen;
  • Omdat je bagage vervoert moet worden is het volgens mij niet zelf te regelen tenzij je je bagage op de fiets meeneemt en minimale bagage meenemen is niet mijn sterkste punt;
  • Je weet niet precies in wat voor hotel je terecht komt want dat staat bij een georganiseerde reis maar tot op zekere hoogte vast en hoor je dat vrijlaat.
  • Ik nogal kieskeurig ben qua hotel stijl.
Wat we jammer vonden dat we niet hebben gedaan is het bezoek aan Meersburg, een kijkje te nemen in het Zeppelin/Dornier Museum in Friedrichshafen en uiteraard de Zeppelin rondvlucht maar ik denk dat als je kijkt wat de kosten zijn, iedereen wel een keertje nadenkt om dit te doen. Bijvoorbeeld een 30 minuten durende rondvlucht bij Friedrichshafen kost € 220 per persoon.
Verder was een bezoek aan het bloemeneiland Mainau een ietwat ver vanaf Langenargen en ik denk dat het bloemeneiland mooier zal zijn in het voorjaar.

Veel leesplezier en misschien tot een volgende vakantie aan het Bodenmeer.

Met vriendelijke reisgroet,

Hedy Talens
Reizenenmeer.com / Reizenenmeer Blog
#bodenmeer #bodensee #lakeconstance #langenargen #bademwurttemberg #duitsland #germany #deutschland #lindau #friedrichshafen #bodenseeschiffbetrieb #swirtshausamsee #dammglonker #langenargen

Reacties