2016 Traveltip 36 - Meran/Merano, A Visit Worthy / Een Bezoek Waard - Reistip 2016 Tip 36

Meran & Omliggende Dorpen hebben veel te bieden!
Zowel Zomers als ‘s Winters.
-
Meran & Surrounding Villages have a lot to offer!
Both Summer and Winter.


Note: Vertaling /Translation/Übersetzung Duits en Engels.

Meran/Merano (hierna Meran), bij het noemen van deze naam roepen veel mensen: wat, waar of huh!!! 
Nou was dat niet onze reactie toen wij over een vakantie in deze omgeving begonnen, ik heb tenslotte een groot deel van mijn vakantiejeugd doorgebracht in de buurt van Bozen/Bolzano en het Gardameer. Desalniettemin was het onbekend terrein. 
Wij kozen voor Moar Lodge, een klein appartementencomplex in het plaatsje Burgstall/Postal. Het ligt op slechts 8 km van Meran. 
Onze bevindingen over Moar Lodge vind je mijn website


Meran ligt in de Provincie Bolzano in hartje Zuid-Tirol, Italië. Het klimaat is alpine-mediterraan en staat door zijn milde temperatuur zeer bekend als spa-/kuurstad. 
Zo heeft Keizerin Elisabeth van Oostenrijk/Koningin van Hongarije, bijnaam "Sisi of Sissi", hier een periode doorgebracht om van haar longproblemen af te komen. 
Beide vormen van het koosnaampje worden gebruik. 
Sissi met dubbel “s” is hoofdzakelijk bekend door de films.

 
Het is een mooie relaxte stad met prachtige parken en veel bloemen, op de achtergrond rijzen de indrukwekkende bergen van de Texelgroep.
Deze bergen vormen het grootste natuurpark van Zuid-Tirol en wordt heel passend Naturpark Texelgruppe/Parco Naturale Gruppo di Tessa genoemd.
Ook beschermen deze hoge drieduizenders het dal en wordt het perfecte klimaat gecreëerd voor appels, wijndruiven en zelfs palmbomen.

Gemiddelde temperaturen
Januari - Februari.                                 5,5 - 12°C
Maart - April12 - 25°C
Mei - Juni 21 - 28°C
Juli - Augustus 26 - 30°C
September - Oktober 18 - 27°C
November - December       8 - 15°C

Meran heeft een leuk klein centrum met een mediterrane sfeer en toch stadse flair met zijn arcadebogen en winkels waar je lekker kunt rondneuzen. 
Je vindt hier veel delicatessenwinkels met lokale specialiteiten zoals:
Pur Südtirol – met lokale producten zoals spek, wijnen, brood en pasta’s maar ook cadeaus;  

Er zijn een hoop leuke kleine restaurantjes met gezellige binnenplaatsen zoals bijvoorbeeld het restaurant waar wij hebben geluncht: 
Restaurant Kallmünz, dit biedt in een prachtige binnenplaats een overheerlijke maaltijd zoals Ravioli met Stracchino kaas en geroosterd spek of Parmezaan-Risotto en dit zijn slechts 2 van de warme voorgerechten. Het restaurant is zeer aan te bevelen maar de kosten zijn wel hoger dan de pizzeria om de hoek. Reserveren kan zeker geen kwaad want het is een geliefde plek voor toerist maar ook voor de lokale bevolking.
Tijdens ons verblijf hebben wij het volgende gedaan en kunnen dit van harte aanbevelen:

1ste dag: De auto genomen naar Pfelders in het Passeiertal  (± 45 minuten), om vandaaruit de Grünboden Express te nemen, deze lift brengt je naar een hoogte van 2.001m. Hier bevindt zich de Grünboden Hütte en hier starten diverse wandelingen. 
Wij kozen voor de wandeling via de Panoramaweg naar de Faltschnalalm, dit is een pittige wandeling omdat hij over een smal rots pad gaat en wordt dan ook aangegeven als rode wandeling. Ondanks dat ik hoogtevrees heb is hij goed te doen. 
De Faltschnalalm is een hele leuke alm hut op 1.875m en je kunt er een lekkere maaltijd krijgen.  Van hieruit kun je de makkelijke weg terug naar Pfelders nemen of de wandeling voortzetten naar de Lazinseralm. Voor dit laatste hebben wij gekozen, het is een niet al te lang stuk door een prachtig stuk natuur. Na Lazinseralm vervolg je de weg terug naar Pfelders en zo kom je weer terug bij de auto.  
Tijdsduur zo’n 3-4u. Vergeet niet de wandelkaart bij de lift mee te nemen.

 
2e dag: Met een gondeltje vanuit Burgstall/Postal naar het plaatsje Vöran/Verano. Bij de lift is beperkte parkeerplaats. De gondel is klein en er gaan slechts 8 personen in de cabine dus als je pech hebt kan het even duren. 
Je kunt eventueel ook met de auto naar Vöran/Verano rijden, dat kost je tussen de 30-40 minuten afhankelijk welke route je neemt.
Boven aangekomen was ons doel: Knottnkino. Knottnkino is een soort bioscoop, er zijn hier een aantal stoelen geplaatst en de film die er draait hangt af van het weer. Het uitzicht is er prachtig. Je kunt erop diverse manieren komen. Wij kozen ervoor om door het dorp naar Gasthof Zum Grüner Baum te lopen, dit vergt enige inspanning, om vandaar via de Schützenbründlweg naar de bestemming te lopen. Het is een prachtig pad met fantastische uitzichtpunten. Omdat het Knottnkino op een rotsblok ligt, moet je een kort en steil pad op (200-300m met een stijging van meer dan 25%) en daarna nog een stukje door het bos en je bent op de plaats van bestemming. Als je terug beneden bent volg je gewoon de borden Vöran, eerste stukje langs de hoofdweg, daarna door de wei en dan borden richting lift volgen. Alles staat goed aangegeven en je kunt op de heenweg bij de lokale supermarkt (Greif Kienzl Anna bij de Kerkplatz) een wandelkaart oppikken. 

   
3e dag: na 2 dagen flink wandelen kozen voor een rustige dag bij Kasteel Schloss Trauttmansdorff  dit ligt iets ten oosten van Meran. Het was de favoriete overwinter plaats van Keizerin Elisabeth. Het is tegenwoordig een tuin met verschillende landschappen en de botanische tuinen behoren tot de mooiste van de wereld. Er zijn olijfbomen, een ervan is 700 jaar oud en van Sardinië. Het kasteel is de meest noordelijke olijfolie-producent van Italië. Het is echt een uniek park met vijvers, promenades, paviljoens, planten en bloemen van uit de hele wereld. Ook is hier het Museum Touriseum gevestigd en maak je op humoristische wijze kennis met 200 jaar geschiedenis van het toerisme in Zuid-Tirol. 
Er zijn 2 uitkijkplatformen en deze mag je absoluut niet overslaan. De eerste bereik je via de volière met papagaaien en de andere heeft de vorm van een soort bril en heet Matteo Thun kijker. 
Nieuw dit jaar is de Tuin der Verliefde met diverse bronzen beelden, rozen en jasmijnplanten. 

Het park is verdeeld in 4 rondwandelingen maar zijn allemaal met elkaar verweven:
1. Groene rondweg door de bostuin met o.a. miniatuur tuinen uit Amerika en Azië.
2. Orange rondweg door de zonnetuin met mediterrane sfeer
3. Blauwe rondweg door water en terrastuinen met Europese tuinkunst
4. Rode rondweg door de landschappen van Zuid-Tirol met o.a. een kinderboerderij.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik de groene rondweg niet indrukwekkend vond. 
Verder vind je hier Restaurant Schlossgarten en het Palmencafé.  
Qua bezoekperiode denk ik dat het voorjaar en de herfst het mooist zijn en meer kleur bieden dan de zomer. De Tuinen zijn geopend vanaf eind maart t/m midden november, de exacte tijden kun je vinden via de bovengenoemde link.
Je moet uitgaan van tenminste 2.5u voor het doorkruizen van de tuinen, de lengte van alle paden bij elkaar is zo’n 7 km met een hoogteverschil van 100m. Tevens is het toegankelijk met rolstoel en kinderwagen.
TIP: ga er niet te laat heen want het kan hier behoorlijk druk zijn, zeker in het hoogseizoen en ondanks dat er 4 parkeergelegenheden zijn.
4e dag: Een relaxte dag bij wandelparadijs Vigiljoch in Lana. Hier kun je op een plateau gemoedelijke wandelingen maken en biedt tevens prachtige uitzichten op omliggende bergen. Het is zeer geliefd bij families, vooral ’s winters is dit een zeer familievriendelijk skigebied.  Je kunt Vigiljoch bereiken vanuit Lana met de kabelbaan en daarna een stoeltjes lift of te voet naar het plateau. Het laatste gedeelte met de stoeltjes duurt zo’n 15 minuten.
Onze rondwandeling via de Glaubensweg is makkelijk en neemt iets meer dan 1 uur in beslag, er zijn diverse stoppunten voor een drankje of lunch. Wij kozen voor Gasthof Seespitz gelegen aan Schwarze Lacke (een klein meertje). Het restaurant heeft een kleine speelplaats voor de kinderen. Tijdens deze wandeling kom je langs het St. Vigilius Kerkje of zoals de Italianen het noemen Chiesetta S. Vigilio, het ligt schilderachtig op een heuveltje.
TIP: parkeergelegenheid bij de lift is beperkt dus wees vroeg of neem de bus.

 
5e dag: Bezoek aan Meran, hier vinden op zaterdag vaak evenementen plaats. Deze zaterdag was een er presentatie van de Italiaanse Cavalerie omdat er wedstrijden bij het Hippisch Centrum waren en een Mercedes oldtimer show. Ook was er een boerenmarkt. Gewoon een zeer gezellige drukte.

Dit is slechts een kleine greep van wat er in Meran en omgeving te doen is. Wat wij allemaal hebben overgeslagen kun je vinden op de website van Meran-Suedtirol.
Maar om er een paar te noemen:
 • Meran2000 – ’s winters een skigebied 
 • Therme Meran, wellness-oase 
 • Wandelen op de diverse zogenaamde Waalwegen: paden langs de Waale; smalle, met ruwe stenen aangelegde slootjes, waardoor het water uit de bergen naar de dalen wordt gevoerd, voor bevloeiing van de boomgaarden en wijnbergen. Deze zijn vaak heel oud. Bijvoorbeeld de Algund Waalweg of de Maiser Waalweg.
 • Bezoek brengen aan de Texelgruppe vanuit Partschin/Parcines
 • Schnalstal/Val Senales – gletsjer 
 • Stoeltjes lift vanuit Meran naar Dorf Tirol/Tirolo – bezoek aan Schloss Tirol
Oktober is in principe nog een drukke maand met veel activiteiten en goed weer, begin november is er nog een groot wijn evenement en dan wordt het rustig in Meran en omgeving, om zich eind november weer te gaan op maken voor de kerstmarkten en het skiseizoen. 
Ja want ondanks het milde klimaat beschikt Meran en omgeving over 5 skigebieden:
 1. Merano2000 – familie vriendelijk
 2. Vigiljoch – familie vriendelijk
 3. Pfelders/Plan in Passeiertal/Val Passiria – gemoedelijk maar met pittige pistes.
 4. Schwemmalm in Ultental/Val d’Ultimo – pittige afdaling en goed eten
 5. Schnalstaler Gletscher voor de sportieve skiër en sneeuwzeker – seizoen duurt van september t/m mei.
Meer over skiën vind je op de website van Meran-Suedtirol.

Helaas paste dit niet allemaal op 1 A4tje want er is te veel te doen om op te noemen en het subtropische klimaat is een dikke bonus. 
Ik kan een vakantie in het Meranerland dan ook van harte aanbevelen. Je zult hier keuze genoeg hebben aan hotels, B&B ’s en appartementen. Maar aangezien het een zeer geliefde omgeving is kan het vinden van een accommodatie best lastig zijn dus wees er op tijd bij. 

Ik hoop dat ik met dit Blog een beetje een idee heb kunnen geven over Meran en zijn omgeving.
Ik wens jullie veel leesplezier en hopelijk een toekomstige vakantie in het Meranerland.

Met vriendelijke reisgroet,
Hedy Talens

#meran #merano #meranerland  #suedtirol #southtyrol #zuidtirol #burgstall #postal #lana #pfelders #mediterranean #italy #italie #bozen #bolzano #passeiertal #valpassiria #kallmuenz #vigiljoch #sissi #sisi #trauttmansdorff #naturparktexelgruppe #texelgruppe

Reacties