Special: Street Art - Historic (Quebec) vs Comtemporary (Amelisweerd) / Historisch vs Hedendaags

Historische Straatkunst Ontmoet Hedendaagse Straatkunst
-
Historic Street art Meets Contemporary Street Art


De controverse tussen historische straatkunst en hedendaagse straatkunst. 
La Fresque des Québécois - De Muurschildering van QuebecersDeze muurschildering stamt uit 1999 en is getekend op de muur van het Soumande huis in de Rue de Notre Dame, nabij het park van de Cetière in het oude deel van Quebec.
Het is een eerbetoon aan de geschiedenis van Quebec. Het bevat 15 historische beeltenissen zoals  Jacques Cartier (ontdekker van Quebec) en Samuel de Champlain (oprichter van Quebec) maar ook een tiental onderscheiden schrijvers en kunstenaar. Ook de verschillende jaargetijden en architecturen kun je erin terugvinden.

 La Fresque du Petit-Champlain – Muurschildering van Petit-Champlain.Deze muurschildering uit 2001 ligt op aan de Rue Petit-Champlain, in het meest westelijke deel van het oude Quebec
Het beschrijft de geschiedenis van de havenwijk Cape-Blanc, zoals de visserij en zeehandel activiteiten. Maar het vertelt ook een aantal fascinerende verhalen van beroemde personages van de stad uit en belangrijke historische gebeurtenissen zoals de verwoestende brand in 1682, een militaire aanval in 1759 en aardverschuivingen in 1889.


Het Bunkerpad.Eigenlijk is de naam bunker niet correct, het woord bunker is namelijk een germanisme. De vele "bunkers" zijn een nalatenschap uit de periode 1914-1918 en officieel zouden ze schuilplaatsen van gewapend beton moeten heten.
Het woord bunker mag dan ook niet worden gebruikt voor de Nederlandse beton bouw
Hoe dan ook, rondom de Koningsweg bij Bunnik, tussen de Fort Vechten en Rijnauwen, wemelt het van de betonnen bouwsels. Het lijkt een waar dorp. Hier loopt het Bunkerpad.
De wandeling begint op de parkeerplaats van het landgoed Rhijnauwen en voert langs de betonnen restanten van de infanteriestelling. De wandeling is 1km lang of 1.6km als hem verlengt naar Fort Vechten.

Notes met betrekking tot Quebec:
Quebec is de hoofdstad van de provincie Quebec en is met zijn speciale uitstraling een waar genot om te verblijven. Het is Franstalig en wordt door de Amerikanen ervaren als Europees. Het bestaat uit twee delen onderstad en de bovenstad. Het onderste gedeelte, Old Quebec, staat op de UNESCO Werelderfgoed lijst. De historie van de stad is enorm, zo heeft het als enige stad in Noord-Amerika een verdedigingsvesting met een grote citadel.

Quebec is een prachtige stad om te verblijven in elk jaargetijde, ’s winters vinden hier leuke evenementen plaats en zomers is hier een uitstekende temperatuur om te wandelen/fietsen en de herfst biedt veel schoonheid in de vorm van de Indian Summer (Fall Folliage).

2 Voorbeeldreizen vind je op mijn website:
 • Oost Canada & Falls, een rondreis door de provincies Ontario & Quebec met als uitgangspunt Toronto, inclusief de Niagara Watervallen, Algonquin National Park en de Adirondacks in de staat New York.
 • Atlantische kust & Oost Canada, een rondreis door de provincie Quebec met als uitgangspunt Montreal, inclusief Gaspé Peninsula & Gaspésie National Park, Forillon National Park en Île Boneventura.
Meer informatie over Quebec stad vind je via deze link. En via de vele links die zich in mijn reisverslagen bevinden.

Met vriendelijke reisgroet,
Hedy Talens

#quebec #streetart #straatkunst #oostcanada #easterncanada #discovercanada #discoverthenetherlands #netherlands #bunkers #hiking #amelisweerd +Québec City Tourism +Tourisme Québec 

Reacties

 1. Hallo Hedy , en hoe kom ik nu ineens hier terecht , omdat ik een filmpje van Canada aan het maken ben en nog wat plaatjes te kort kom ,
  de muurschilderingen zijn prachtig en vertellen een verhaal ,
  dat kun je in ons Nederlandje niet altijd zeggen .
  Ik ga eens via jouw links op jacht nog naar een paar plaatjes .
  Wens je een fijne dag en bedankt voor deze post :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Veel plezier met zoeken, zolang je mijn naam maar bij de foto's zet

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Rondreis Alberta/British Columbia - mei/juni 2019 - Jasper NP

Rondreis Alberta/British Columbia - mei/juni 2019 - Banff / Lake Louise en omgeving.

Northern Italy a Catastrophe / Noord-Italië een Catastrofe