Fietsroute door Zuid-Oost Utrecht - Heuvels, Platteland en Bossen.
-
Bike route through South-East Utrecht - Hills, flatland and Forrest
De Grift / Valleikanaal
Gisteren de fiets op de auto gezet en naar Amerongen gereden om daar een fietstocht te maken van zo'n 40km.
De fietsroute die ik vandaag ga doen heb ik via Stichting Het Utrechts Landschap gevonden en leek me leuk om te doen.
Onder de titel Molens van Zuidoost Utrecht kun je hem vinden op hun website. De lengte is 45 km maar ik heb hem iets aangepast en hoofdzakelijk de fietsknooppunten gevolgd.
Af en toe even van de route afgeweken om de molens te zien.
De auto geparkeerd bij Kasteel Amerongen ipv bij Veenendaal waar de route officieel begint. Parkeren is hier gratis maar hou er rekening mee dat het in de weekenden en vakantie periodes erg druk kan zijn bij mooi weer. Voor je met de fiets route begint kunt je eventueel het kasteel bezoeken of een koffie doen in het restaurant (Entreekosten).
Kasteel Amerongen is een kasteel in de uiterwaarden van de Nederrijn in de buurt van Amerongen. De geschiedenis van Kasteel Amerongen begint officieel in 1286. Het kasteel in zijn huidige vorm dateert ui 1680. Het is te bezichtigen en er bevindt zich een restaurant.
Meer info op de
website van het kasteel.
Kasteel Amerongen.
Na vertrek van Kasteel Amerongen kom je al snel bij Molen 't Wissel. 't Wissel is een korenmolen in Elst in de provincie Utrecht. De molen werd in 1855 gebouwd. De molen heeft zijn naam te danken aan het wissel dat hier lag in de enkelsporige tramlijn van Zeist naar Arnhem, die vlak langs de molen liep.
Molen 't Wissel
Je kunt langs deze molen fietsen en dan terug naar de weg waar je gewoon weer je knooppunten kunt gaan volgen. De weg slingert zich door bossen en langs Plantage Willem III waar je ook prachtig kunt wandelen, er lopen hier runderen en paarden. Wandelroutes zijn niet lang en starten aan de N225 tussen Elst en Rhenen.
Bij Rhenen aangekomen is het eerst wat je ziet is de prachtige kerk die hoog boven de woningen uitsteekt.
Het is de Cunerakerk.
De Cunerakerk is de voornaamste kerk van Rhenen. Het is een relatief grote kerk, ontstaan door het feit dat Rhenen in de Middeleeuwen een belangrijk bedevaartsoord was. De pelgrims kwamen op de relieken van de Heilige Cunera af, die hier vanaf de achtste eeuw werden vereerd. De trots van de kerk is de 81,8 meter hoge toren. De kerk is gebouwd rond 1450.
Cerunakerk, Rhenen
De fietstocht gaat onderlangs de Grebbeberg dus de stevige klim word je bespaard, de weg slingert langs de Nederrijn en je aanschouwt een typisch Nederlands landschap. Tegen het einde van dit stuk je weg kun je als je puf genoeg hebt afbuigen naar De Blauwe Kamer. De Blauwe Kamer bij Wageningen staat onder bescherming van Utrechts Landschap
Een prachtige korte wandeling van 3 km brengt je door dit prachtige gebied, ingesloten tussen de Nederrijn en de Grebbeberg. Er lopen Konik paarden en Galloway runderen, verder tref je hier veel soorten vogels aan. Een korte impressie kun je vinden via deze link, gemaakt in januari 2017.
Terug naar de route, deze slingert langs de Grift /Valleikanaal.
Het Valleikanaal is een kanaal van ongeveer 40 km lang in de provincies Utrecht en Gelderland. De naam is ontleend aan de Gelderse vallei, waar het kanaal doorheen stroomt. De stroming trekt veel kanovaarders.
Pas bij Veenendaal ga ik weer een klein stukje van de route afwijken om 2 molens te bezoeken.
Molen De Vriendschap
De “Oude” Molen, die in 1563 werd gebouwd stond op Utrechts grondgebied. Ondanks dat er in een straal van 1000m geen andere molen mocht worden gebouwd, trok Gelderland zich daar niks van aan en bouwde de “Nieuwe” Molen op de grens van Utrecht en Gelderland.
In 1872 werd de huidige Molen De Vriendschap gebouwd ter vervanging van de Oude Molen en kwam iets verder van zijn toenmalige plaats te staan.
Meer informatie over de molen kun je vinden op de website.
Molen De Vriendschap
De Nieuwe Molen, Veenendaal
Sinds 1623 maalt de molen koren.. De molen was eerst een standerdmolen (houten windmolen) maar door de slechte windvang werd hij in 1911 vervangen door de ronde stenen stellingmolen (hoge windmolen). De molenwinkel is op zaterdagen geopend tussen 10.00-13.00u.
Meer info kun je vinden op de website.
De Nieuwe Molen
Het laatste gedeelte van de route brengt je door de Amerongse Bossen. Het Amerongse Bos is een natuurgebied in de Nederlandse provincie Utrecht. Het is een van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Sommige dennen dateren uit het midden van de 18e eeuw. In het bos met statige lanen staan grote beuken. Vanaf het uitzichtplateau is zelfs Kasteel Amerongen te zien. Het bos is genoemd naar de bewoners van kasteel Amerongen in de Amerongse Bovenpolder. Het ligt bij Amerongse Berg, het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Aan de rand van het bos liggen oude akkers. In een van de gerestaureerde tabaksschuren is een informatiecentrum van Utrechts Landschap gevestigd.
Ook kun je in Amerongen nog een stopje maken bij Molen Maallust. Het is een beltmolen (windmolen die staat op een natuurlijke of kunstmatig opgeworpen heuvel) die in 1830 werd gebouwd als vervanger van een standerdmolen op dezelfde plaats. Tot 1853 behoorde de molen tot de bezittingen van Kasteel Amerongen; daarna kwam hij in particuliere handen. Het maalbedrijf werd gemoderniseerd met als gevolg dat er geen windenergie meer nodig was en in 1938 de molen werd onttakeld.
In 2005 werd het terrein waar de molen toen op stond verkocht aan een projectontwikkelaar maar eis was dat de molen in oude glorie hersteld zou worden. In 2007 werd begonnen met de restauratie en verplaatsing en in 2010 werd de molen officieel geopend op zijn huidige plek. De molen is op zaterdagen te bezoeken tussen 10.00-16.00u. Meer info op de
website.
Molen Maallust
Ik hoop dat deze route je kan inspireren tot een mooie fietstocht of een basis is voor een lekker wandeling want dat kun je zeker bij de Amerongse Bossen, Plantage Willem III en de Blauwe Kamer. En zeker met de herfst voor de deur is het hier prachtig met herfsttinten en paddenstoelen.
Heel veel plezier alvast met jullie ontdekkingen.
Met vriendelijke reisgroet,
Hedy Talens
Reizenenmeer Blog
Mooie route die je gefietst heeft. Ja als je kan fietsen zie je ook best heel veel. Kasteel Amerongen was ik al eens en de andere omgevingen is voor mij ook wel bekend. Heb genoten van je spontane schrijven erover maar ook de fotoserie mocht er weer zijn. Wens je nog mooie momenten toe. Kom af en toe eens heerlijk lezen want er staat voldoende voor wie van mooie trips houd. Liefs Tine
BeantwoordenVerwijderenDank je wel lieve Tine, ja het was een leuke tocht om te fietsen. Ik neem je gewoon mee achter op de fiets zo kan je meegenieten. Het volgende Blog zal wel uit Italie komen, ongeving Merano. Nog een fijne dag. Liefs hedy
BeantwoordenVerwijderen