Special - 110 Jaar Jasper National Park, Time to Visit / 110 jaar Jasper National Park, Tijd voor een Bezoek - Special

De Gemoedelijke Reus van de Rocky Mountains
-
The Gentle Giant of the Rocky Mountains.


Mount Edith Cavell, een van de gemoedelijke reuzen.

Jasper National Park, Alberta, Canada viert zijn 110-jarig bestaan op 14 September 2017
Een van de mooiste parken in Canada is Jasper National Park gelegen in de provincie Alberta, Canada en onderdeel van de Rocky Mountains. Het park is opgericht op 14 September 1907. 
Het is met zijn 10.878 km² het grootste nationale park in de Canadese Rocky Mountains

Waarom Jasper National Park? 
Jasper National Park is het minder bekende, maar grotere en voor mij mooiere broertje van het in het zuiden gelegen beroemde Banff National Park. Jasper, de spil van het park, ligt meer afgelegen en is een stuk rustiger maar absoluut de moeite van een bezoek waard. Jasper ligt op zo’n 500km ten noordwesten van Calgary, 365km ten westen van Edmonton en 795km ten noordoosten van Vancouver . 
Dus makkelijk om te bereiken van zowel Calgary als Edmonton, zowel in de zomer als in de winter. 
Vancouver kost wat meer tijd maar heeft voor de auto een mooi alternatief: de trein. Klik hier voor een paar trein ideeën met de Rocky Mountaineer.
De lijst met “highlights” is lang: ondergrondse rivieren, kalksteen ravijnen, heldere meren, gletsjers, watervallen, bergen, groene wouden, bergkloven, oude steenkolenmijnen en heetwaterbronnen.

Jasper in zijn wintertooi

Hoe komt Jasper National Park aan zijn naam?
Het park werd in 1907 opgericht en kreeg de naam Jasper Forest Park. Het park draagt de naam van Jasper Hawes die een succesvolle handelspost beheerde namens de North West Company in deze regio. In 1930 kreeg het de status van nationaal park. In 1984 werd het uitgeroepen tot een Unesco Wereld Erfgoed en vormt samen met andere nationale en provinciale parken de Canadian Rocky Mountain Parks Unesco Heritage Site. 

Wat is er te zien in Jasper National Park?
Veel, heel veel!
Het park bezit over de enigste gletsjer die hier van de weg af te bereiken is; het Columbia -IJsveld. Dit ijsveld voedt 8 belangrijke gletsjers, waaronder; Athabasca,
Castleguard,
Columbia,
Dome Stutfield en Saskatchewan.

Excursie op de Columbia IJsvelden

De Icefields Parkway (highway 93) loopt langs dit ijsveld en is de verbinding met Banff National Park. De lengte van deze weg is 227 km en brengt je langs de meeste bezienswaardigheden.
Een greep uit de vele attracties/bezienswaardigheden zijn:
Glacier Skywalk,
Athabasca Waterval,
Sunwapta Waterval,

Sunwapta Waterval

Mount Edith Cavell,
Spirit Island gelegen in Maligne Lake,
Maligne Canyon en de Jasper Tramway bij Whistler Mountain.
Dit is slechts een kleine greep uit de pracht die Jasper National Park te bieden heeft.

Spirit Island bij Maligne Lake

Wat kun je doen in Jasper National Park?
Je kunt hier oneindig veel wandelingen maken maar ook raften, fietsen en varen behoren tot de mogelijkheden. ’s Winters kun je hier skiën, sneeuwschoen wandelen en bevroren watervallen beklimmen maar ook schaatsen en langlaufen (cross-country).

Zwarte beren bij Medicine Lake

Medicine Lake

Wat voor wild kun je in Jasper National Park tegenkomen?
Jasper National Park staat bekend om veel wild. “Your in Bear Country” is de tekst op de bordjes die je hier heel veel zult zien, deze borden zijn neergezet om de bezoeker erop attent te maken dat hier heel veel beren zitten, grizzly beren maar ook zware beren. Naast deze borden zal je ook grote borden zien met waarschuwingen voor overstekend wild.
Je kunt naast beren ook dikhoornschapen (Bighorn Sheep), edelherten (Elk), bevers, elanden (Moose), sneeuwgeiten (White Mountain Goat), rendieren (Caribou), wolven en prairiewolf (Coyote) zien. Uiteraard is het zien van al deze dieren geen garantie maar als je ’s morgens vroeg of ’s avonds tegen zonsondergang op pad gaat is de kans behoorlijk hoog. De edelherten kun je in Jasper bijna niet missen.

Dikhoornschaap (Bighorn Sheep)

Practische Informatie.
Vluchten
Vanuit Europa gaan er diverse maatschappijen naar Calgary, Edmonton en Vancouver. Rechtstreekse vluchten en met overstap die laatste zullen ongetwijfeld geld besparen. Voor Canada heb je een ETA formulier nodig waarvan de kosten CAD 7,00 zijn.
Hoe naar Jasper?: 
Op de vliegvelden van de bovengenoemde plaatsen zijn er meerdere autoverhuurbedrijven zoals Alamo, AVIS en Hertz.
Alternatieven voor de auto zijn: shuttle transport van Edmonton en Calgary. 
Maar ook de bussen van Greyhound en de treinen van Via Rail Canada en  Rocky Mountaineer kunnen je vanaf Edmonton, Calgary en Vancouver naar Jasper brengen.
Accommodaties
Jasper biedt een grote variatie aan op dit gebied, van luxe tot gewone hotels/motels, appartementen, cabins en campings. 
De laatste 2 zijn in de winter periode allemaal gesloten, simpelweg omdat het er te koud is en de cabins niet warm te krijgen zijn.
Beste reistijd
Eigenlijk is Jasper elk seizoen te bezoeken want de seizoenen hebben hun eigen bekoring. Maar de meeste zullen kiezen voor de periode mei t/m september. Hou er alleen rekening mee dat, ook Jasper, de maanden juli en augustus druk zijn en dat bv een campingplaats of een specifiek hotel/cabin reserveren een aanbeveling heeft en helemaal in de weekenden of op feestdagen.
Winter is een prachtige tijd om in Jasper te zijn. Ikzelf ben afgelopen maart in Jasper geweest en heb een fantastische tijd gehad maar ik zou dit alleen aanraden als je echt een skiliefhebber bent of hier al eens eerder bent geweest want in de winter zijn de mogelijkheden tot bezienswaardigheden beperkt door sneeuw enz. Meer over mijn wintertrip kun je vinden via deze link.
Websites voor informatie: 
Jasper National Park officiële website
National Park Service Jasper website 
Jasper Travel website.
Reistips en reisideeën kun je vinden via mijn blog en website.

Met deze informatie hoop ik, dat ik in staat ben geweest je een nieuw reisidee te geven.
Ik wens je dan ook heel veel reisplezier met het ontdekken van mooi Jasper National Park of je dit nu gaat doen in de zomer of in de winter.

Met vriendelijke reisgroet,
Hedy Talens

Reacties

  1. Goedemorgen Hedy, wat heb ik weer genoten van dit blog en alle foto's. Ben beetje laat maar had het wat druk met mijzelf en andere zaken die soms ook het leven in de war laat geraken. Maar het is weer beetje in het gareel, en lezen deed ik vorige week weer veel. Zo ook deze mooie reis momenten met wat geschiedenis erbij want een mens is nooit te oud om wat bij te leren. Wens je mooie momenten deze week en je ontvangt ook de groetjes hier van mij er weer bij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel lieve Tine en dank voor je complimenten. Blij dat alles weer beetje onder controle is. Wens je mooie en hopelijk rustige week

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Rondreis Alberta/British Columbia - mei/juni 2019 - Jasper NP

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

Rondreis Alberta/British Columbia - mei/juni 2019 - Banff / Lake Louise en omgeving.