Special - Castle Hohenwerfen / Burcht(Kasteel) Hohenwerfen, Salzburgerland, Austria /Oostenrijk - Special

Vesting Hohenwerfen, een Middeleeuws Kasteel hooggelegen op zijn Rots
-
Fortress Hohenwerfen, a Midieval Castle High up on its RockElke keer weer als ik richting het Salzburgerland rij en langs deze prachtige burcht kom, zo hooggelegen op zijn rots, maakt het weer indruk. Tot nu toe geen gelegenheid gehad de burcht te bezoeken maar nu dus eindelijk gedaan.

Vesting Hohenwerfen (Duits: Festung Hohenwerfen) ligt op een 155 meter hoge rots en kijk over de Salzachvallei en is omringd door de Berchtesgadener Alpen en Tennengebergte. 
Het ligt ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Salzburg, waar zuster Vesting Hohensalzburg ligt, beiden vestingen zijn gebouwd door de aartsbisschoppen van Salzburg in de 11e eeuw.


Stukje Geschiedenis.
Het fort werd gebouwd tussen 1075 en 1078 in opdracht van aartsbisschop Gebhard van Salzburg tijdens de Investiture Controversie. 
De Investiture Controversie of Investiture Contest was een conflict tussen kerk en staat in middeleeuws Europa. 
Het was bedoeld als een strategisch bolwerk.
Gebhard had drie kastelen/forten (Hohenwerfen, Hohensalzburg en Petersberg in Friesach in Karinthië) die een veilige route over de oostelijke Alpen langs de Salzach rivier moesten bieden tegen de krachten van koning Hendrik IV van Duitsland.
Aartsbisschop Gebhard stierf hij op Hohenwerfen in 1088.

Na de dood van Gebhard werd Hohenwerfen niet alleen gebruikt als militaire basis maar ook als verblijfplaats en jachthuis tot een brand in 1526 het kasteel ernstig beschadigde.
Het heeft zelfs nog als staatsgevangenis gediend, de gevangenismuren hebben het tragische lot van veel criminelen gezien die hun laatste dagen onder onmenselijke omstandigheden hebben doorgebracht.

In 1931 werd de vesting opnieuw door een vuur aanzienlijk beschadigd. Het werd na gedeeltelijke restauratie in 1938 verkocht aan administratie van Salzburg Reichsgau. Na de Tweede Wereldoorlog werd het als trainingskamp gebruikt door de Oostenrijkse Gendarmerie tot 1987.Momenteel functioneert de vesting als museum en biedt vele attrakties zoals
  • De Burgahnl, zoals de 4412 kg zware klok ook wordt genoemd. Op belangrijke feestdagen wordt de bel nog geluid.
  • Riddersspelen en maaltijden
  • Burcht rondleidingen
  • Falkeniersmuseum en de vogelshow. Deze vogelshow biedt dagelijkse vluchtdemonstraties aan met verschillende roofvogels zoals adelaars, valken, haviken en aasgieren.


Filmlocaties.
In mij 2 bekende films is de Vesting decor geweest;
  • In 1965 is Hohenwerfen op de achtergrond te zien tijdens de picnic scene Do-Re-Me in de film "The Sound of Music"
  • In 1968 in de film "Where Eagles Dare" (Duitse titel: Agenten sterben einsam) met Clint Eastwood en Richard Burton
Een paar uurtjes hier ronddwalen is zeer aan te bevelen. Je kunt zowel lopend als met een lift naar de vesting. 
Goed ter been zijn is wel belangrijk want het is zeker niet rollator, stok of rolstoelvriendelijk want er zijn veel trappen en redelijke steilen paden.
Voor meer informatie kun je terecht op de website.Aangezien ik op doorreis was, heb ik alleen de burcht gedaan maar mocht je hier langer zijn dan is een combinatie met de Eisriesenwelt in Werfen een absolute must. Dit is de grootste ijsgroot op aarde.  Hou er rekening mee dat een bezoek aan deze grot je zeker 3 uur nodig hebt.
Ik moet helaas wachten tot een volgende keer maar dat gaat er zeker van komen. 

Note: de burcht is dit jaar nog open tot en met 12 november en de ijsgrot tot en met 29 oktober, mocht dit niet meer lukken dan gaan beide in mei 2018 weer open.

Ik wens je veel plezier met het ontdekken van beide attracties. De ijsgrot komt ongetwijfeld in een later blog.

Met vriendelijke reisgroet,
Hedy Talens


Reacties