De 7 Wonderen van Montana

De 7 Wonderen van Montana!
Maar het zijn er natuurlijk veel meer.


Een groot deel van deze wonderen heb ik min of meer al eens meegenomen in een cross-border rondreis vanuit Calgary middels een interactieve kaart. (Zie hieronder) 

Aan deze kaart heb ik nu deze 7 Wonderen van Montana toegevoegd, hoe je hem rijdt is aan jezelf maar volgens mij is dit de meest logische volgorde. 

De rode route lijn is de globale route van deze 7 Wonderen.



Glacier National Park, Montana
Dit nationale park is ontegenzeggelijk het “Kroonjuweel van Montana”. 
Slechts één dag doorbrengen in GNP is het prachtige park te kort doen. 
Een volledige dag geeft je voldoende tijd om over Going-to-the-Sun Road te rijden en enkele van de beste uitzichten in het park te bewonderen maar verder ook niets en er is zoveel meer te zien.
Alles wat je weten moet over Glacier National Park vind je door op de link te klinken van GNP.

Glacier National Park - Ten Oosten van de Logan Pass - Foto Troy Smith
Bighorn Canyon
Gelegen in het Bighorn Canyon National Area, opgericht in 1966 na de bouw van de Yellowtail Dam en vernoemd naar de beroemde Crow - Robert Yellowtail - maakte gebruik van het water van de Bighorn Rivier en veranderde deze variabele stroom in een prachtig meer genaamd Bighorn lake.
Bighorn Lake strekt zich bijna 100 km uit door Montana en Wyoming, waarvan 80 km in de spectaculaire Bighorn Canyon. Het recreatiegebied bestaat uit meer dan 70.000 hectare, dat grenst aan het noorden van Wyoming en het zuiden van Montana.

Op bepaalde plekken kun je vanaf de rand over de kloof schreeuwen en als antwoord een drievoudige echo terughoren. 
Duizenden jaren lang werd het Bad Pass Trail, die door het Bighorn Canyon loopt, gebruikt door prehistorische mensen.
Het Bad Pass Trail, ook bekend als de Sioux Trail, werd aangelegd door indianen op de grens van het huidige Montana en Wyoming als toegangsweg van het Bighorn Basin in Wyoming tot de Bison-jachtgebieden in het Grapevine Creek-gebied van Montana. 


Bighorn Canyon, Montana – Foto Allison
Beartooth Highway
Bij Red Lodge in Montana begint de Beartooth Highway of Highway 212 voor 110 km en je mond zal open rollen van het moois om je heen. Het is een van de mooiste autoritten van de staat, nou ja eigenlijk twee staten want je pikt hier ook een stukje Wyoming mee, en je zult zo vaak mogelijk willen stoppen om de uitzichten te bekijken. 
Je gaat bij US-89 N en I-90 W weer omhoog terug naar Montana

Haarspeldbochten op de Beartooth Highway – Foto Alex Ranaldi
Lewis & Clark Caverns 
Waanzinnige kalksteen grotten die een waar geologisch juweeltje zijn om te ontdekken.
Lewis and Clark Caverns State Park ligt in de zuidwestelijke regio van de staat in de buurt van Whitehall en is het allereerste en bekendste staatspark van Montana, de thuisbasis van een van de meest uitgebreide kalksteen grotten in het noordwesten. 

De prachtige grotten zijn bekleed met stalagmieten, heilcadetten, stalactieten en kolommen die kunnen worden bekeken onder de gloed van elektrische lichten - ze zorgen ook voor een natuurlijk koele onderbreking van de hete zomerzon. 
Rondleidingen zijn beschikbaar tussen 1 mei en 30 september, en het park beschikt ook over campground, cabins, wandelpaden, een bezoekerscentrum, picknickplaatsen en een amfitheater.

Foto David Thomson

The Ringing Rocks
De Ringing Rocks, unieke geologische formatie, liggen tussen Butte en Whitehall en niet ver van de hier bovengenoemde Lewis & Clark Caverns gelegen, maar ze kunnen een beetje moeilijk te vinden zijn (om nog maar te zwijgen van de ruige weg). 
Als je er zachtjes met een hamer op tikt kun je ze horen zingen.

Er wordt aangenomen dat het geluid een combinatie is van de samenstelling van de uitgeholde rotsen en de manier waarop de verbindingspatronen zich hebben ontwikkeld, als er een rotsblok van de stapel wordt verwijderd, komt er geen geluid meer uit.

The Ringing Rocks - Foto Jeff Kent
Gates of the Mountains Road
De weg begint meteen bij afslag 209 aan de Highway 287 naar de Gates of the Mountains Wilderness Area. Het park beslaat 28.465 hectare en wordt beheerd door het Helena National Forest. De Lewis & Clark expeditie zakte de Missouri Rivier af, de wanden die omhoog rezen naast de oevers van de rivier maakt zo’n indruk op Meriwether Lewis dat hij besloot het de “Gates of The Mountains/De Toegangspoort tot de Bergen” te noemen .
"De Gates of the Mountains, zoals het vandaag de dag bekend staat, is een van de meest erkende bezienswaardigheden van de Lewis en Clark expeditie. 

Er zijn ongeveer 85 km aan paden, waarvan sommige zich in lagere en drogere hoogten bevinden, waardoor het geschikt is voor voorjaarstochten wanneer andere gebieden nog onder sneeuw liggen.
Het is een perfecte locatie om historie te snuiven in combinatie van natuur. Geen zin of tijd om te wandelen? Boek een boot tocht over de Missouri Rivier.

Gates of the Mountains - Foto Simon Foot

Er zijn historische momenten die bij het gebied horen:
  • De Lewis & Clarke Expeditie die in 1805 door dit gebied kwamen.
  • De Mann Gulch Fire die in 1949 ontstond door blikseminslag, veroorzaakte een bosbrand en een team “Smokejumpers” werd in deze steile kloof ingesloten. Voordat de brand onder controle was, kostte het de levens van 13 mannen en verbrandde het bijna 5.000 hectare gebied. Nog steeds heeft deze tragische gebeurtenis invloed op de bestrijding van bosbranden.

Foto Simon Foot

Flathead Lake 
Flathead Lake heeft niet alleen adembenemend zonsondergangen, het is ook het grootste natuurlijke zoetwatermeer ten westen van de Mississippi. Begin je reis hier en breng de dag door aan of op het water of verken een van de stadjes aan het meer, zoals Polson of bij West Shore State Park.
West Shore State Park is een openbaar recreatiegebied van 129 hectare op de westelijke oever van Flathead Lake.
Het staatspark biedt varen, vissen, kamperen, zwemmen en wandelen, zoals bv de 2.5 km loop wandeling.

Flathead Lake - Foto David Lee
Montana is een prachtige staat en heeft naast de hierboven genoemde wonderen nog heel veel meer te bieden.
Dus wie denkt dat pik ff mee!!!! Nee niet doen maar geniet van deze mooie staat.

Met vriendelijke reisgroet 
Hedy Talens
Voor de FB leden: Canada Reis Info – Pure Passie! – lid worden is simpel: aanvragen en de 3 vragen 
invullen en wij doen de rest.

 

 

 

 

  

Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden