Quebec - Enkele Bijzondere Plekken

 

Bijzondere Plekken in Quebec 

Alexandra Bridge en Gatineau, QC - Gezien vanaf Nepean Point - Foto Robbie

Quebec heeft absoluut bijzonder locaties ik heb er een aantal uitgepikt die toch vaak worden overgeslagen. Maar ook zelfs soms heel Quebec omdat toch voor velen best lastig is door de Franstalige taal van deze prachtige provincie. 
En echt het gross van de inwoners van deze provincie spreken absoluut Engels als je het vriendelijk aan ze vraag want gastvrijheid gaat boven alles. En de instelling is totaal anders dan in Frankrijk.

In dit Blog neem ik jullie mee naar:
  1. Gatineau
  2. Gatineau Park
  3. Eastern Townships

Gatineau, Quebec - Tot 2002 heette Gatineau nog Hull.

Het gebied staat bekend om zijn uitgebreide geschiedenis, met talrijke archeologische vindplaatsen die onthullen dat First Nations de regio al 6000 jaar geleden bewoonden.  
Franse ontdekkingsreizigers, zoals Champlain, arriveerden in 1613 en 1615, gevolgd door houthakkers en andere avonturiers op zoek naar bont.  
Rond 1800 stichtte de Amerikaan Philemon Wright een kolonie die hij Hull noemde naar de geboorteplaats van zijn ouders in Engeland.
In 2002 smolten een aantal gemeenten, te weten Aylmer, Buckingham, Gatineau, Hull en Masson-Angers samen. Hiervan was Hull de oudste plaats (gesticht in 1800) en lange tijd de voornaamste. 
De naam Gatineau is via een referendum onder de bevolking tot stand gekomen.

De stad ligt op de noordelijke oever van de rivier Ottawa, pal tegenover de Canadese hoofdstad Ottawa in Ontario. Het is de hoofdplaats van de administratieve regio Outaouais.Het maakt deel uit van het stedelijk gebied van Ottawa, de Région Nationale de la Capitale, van de in Gatineau wonende bevolking, is meer dan 85% Franstalig zijn. 
Terwijl tegenwoordig de economie van Gatineau grotendeels draait op de overheidsdiensten omdat de nationale regering in Ottawa zit, en de afdeling van de Université du Québec was dat vroeger de houthandel.


Parc Jacques Cartier met uitzicht op Parliament Hill in Ottawa, ON – Foto CCN

Vanuit het Parc Jacques-Cartier, gelegen aan de Ottawa Rivier en aan de voet van de Alexandra Bridge, biedt een prachtig uitzicht op Ottawa en dan vooral op Parliament Hill & The Locks die ervoor dat het hoogte verschil tussen het Rideau Canal en de Ottawa Rivier worden overbrugd.
In het park staan 2 historische gebouwen:
  • Maison Charron, dat werd gebouwd door Philemon Wright in het begin van de 19e eeuw
  • Gilmour Hughson Building uit 1892 en is een van de laatste overgebleven gebouwen voor de houtindustrie aan de rivier.
Maison Charron, Parc Jacques Cartier – Foto Wiki
Bezienswaardigheden van de stad zijn:
  • Alexandra Bridge, ook wel Interprovincial Bridge genoemd, deze voormalige trein brug ligt over de Ottawa Rivier en verbindt Gatineau, QC met Ottawa, ON. Hij biedt uitstekend uitzicht over Ottawa maar vooral Parliament Hill en de Locks waardoor het Rideau Canal uitkomt in de Ottawa Rivier
  • Canadian Museum of History & Canadian Childern’s Museum
  • Symmes Inn Museum, voormalige Inn die nu dienst doet als historisch museum
  • Centrale des Rapides-Farmer
  • Leamy Lake Park fietsen via het Leamy Lake Pathway of genieten van een picknick op het strand. Je vind er ook Wright-Scott House, gebouwd door Philemon Wright
Leamy Lake Park – Foto aa440

Foto Symmes Inn Museum

Gatineau Park, Quebec

Gatineau Park – Foto Brett Hodnett

Aan de stadsgrens van Gatineau ligt het Gatineau Park  met een oppervlakte van 356 km² en wandelpaden met een lengte van 125 km (waarvan 90 km ook als fietspad dient).
Gatineau Park, onderdeel van het Canadese schild, is een heuvelachtig bos- en merengebied in de buurt van de Gatineau Rivier.  
Sommige delen zijn gereserveerd voor buitenactiviteiten zoals kamperen, joggen, wandelen, paardrijden, zwemmen, vissen, fietsen en skiën en langlaufen.  
Wandelpaden door het zuidelijke deel van het park zorgen voor een bijzonder mooie wandeling in de herfst, wanneer de bladeren van kleur veranderen.


Er zijn ook een aantal bezienswaardigheden in het park:
  • Pink Lake & Lookout - Dit meer is vernoemd naar de familie Pink die zich hier 1826 vestigde. Ondanks de naam "Pink" is het meer gewoon groen.
  • Abbey Ruïns bij Domaine Mackenzie-King, de grote historische residentie is van de voormalige premier. Je kunt in het hoofdhuis, Moorside, terecht voor een Hightea of een maaltijd in het restaurant.

Pink Lake - Foto Gort Webster
Abbey Ruîns - Foto Dennis Jarvis
  • De Eardley Escarpment is de grenslijn tussen de rots van het Canadian Shield, die meer dan de helft van Canada beslaat, en de St. Lawrence Lowlands. Het stijgt 270 meter boven de bodem van de Ottawa-vallei en strekt zich uit over meer dan 30 kilometer. De thuisbasis van zeldzame soorten. Het is de thuisbasis van veel van de meest bedreigde planten- en diersoorten van het park, waarvan sommige alleen hier kunnen leven vanwege het unieke microklimaat dat wordt gecreëerd door de zuidelijke blootstelling van de enorme bergkam. Champlain Lookout, ligt ongeveer 26 kilometer van de ingang van het Gatineau Park en biedt een prachtig uitzicht over de heuvels van Gatineau.  Vooral in de herfst vormen de oranje en gouden hellingen een scherp contrast wanneer ze de glooiende landbouwgrond in de rivierdalen van Ottawa en Gatineau ontmoeten. Het uitkijkpunt bevindt zich op de top van de Eardley Escarpment, vlak bij de Champlain Parkway. Het Champlain Trail van 1.1 km biedt een prachtig uitzicht op de omgeving.
  • Meech Lake/ Discovery Trails 
Uitzicht van de Eardley Escarpment - Foto Shane Zurbrigg 

Meech Lake / Foto Dennis Jarvis
  • Carbide Willson Mill – in de bossen bij Meech Lake vind je de ruïnes van de molen - Thomas Willson stond erom bekend dat hij in 1892 de belangrijke industriële chemische stof calciumcarbid heeft uitgevonden. Hij bouwde dit zomerhuis om als laboratorium te fungeren. Hier bleef hij werken aan verdere chemische innovaties
  • Lac Mousseau, ook wel bekend als Harrington Lake, het meer ligt midden in Gatineau Park en je vindt de officiële zomerresidentie van de premier van Canada.
  • Lusk Cave ligt in het Philippe Lake-gebied, ongeveer vijf kilometer van Parent Beach. Het is een gemakkelijke wandeling over paden met onderweg interpretatiepanelen. De rondrit van 10 kilometer duurt ongeveer vier uur. In de grot zelf kunnen de waterstanden wel een meter of meer bedragen. Het wordt aanbevolen dat grot bezoekers een extra paar schoenen
Carbide Willson Mill - Foto Joiseyshowaa
Lusk Cave - Foto CCN website

Wakefield is een pittoresk dorpje aan de rivier de Gatineau in de Gatineau Hills op ongever 30-40 km van Gatineau. Ondanks dat het in Quebec ligt is het overwegend Engels sprekend.
Je vind hier:
Le Moulin de Wakefield aan de River Pêche, vlak voordat hij de Gatineau Rivier in stroomt. Gebouwd in 1838 als Molen voor het maken van meel. De molen is inmiddels restaureert en doet tegenwoordig dienst als hotel.
Wakefield Covered Bridge - een historische brug die in 1996 werd afgebrand en gereconstrueerd. De rode brug overspant de Gatineau Rivier in de buurt van het centrum van het dorp.
Wakefield Steam Train Turntable – het eind en draaipunt van het 33km lange spoor traject 
Hull-Chelsea-Wakefield Railway. Deze reed van mei tot oktober toeristische treinen door de schilderachtige Gatineau Hills en langs de Gatineau-rivier tussen Hull (een deel van de stad Gatineau) en de toeristische stad Wakefield met behulp van een Zweedse stoomlocomotief uit 1907. De lijn werd afgesloten na het wegspoelen van de rails in 2011. 

Foto lezumbalaberenjena

Graf van premier Lester B Pearson - Nobelprijswinnaar, voormalig premier en medewerker van de oprichting van de Verenigde Naties stierf in 1972 en ligt begraven op de MacLaren Cemetery, achter de Mill. Sla Mill Road af van River Road en sla direct na de Mill rechtsaf op MacLaren. De begraafplaats ligt op de top van de heuvel.

Eastern Townships - Cantons de l'Est - Quebec


De Eastern Townships is een historische regio in het zuidoosten van Quebec, Canada. 
Het ligt tussen de St. Lawrence Lowlands en de Amerikaanse grens (New England), en strekt zich uit van Granby in het zuidwesten tot Drummondville in het noordoosten.
De naam is ontstaan omdat er in Ontario ook Western Townships waren.
De regio is ook 4 nationale parken rijk; Parc National de Frontenac, Parc National de la Yamaska, Parc National du Mont-Mégantic en Parc National du Mont-Orford.

Het bestaat uit een aantal regio’s:                                                                  
Brome-Missisquoi: gelegen aan de Canadese en Amerikaanse grens (Vermont), reikt van de Sutton Mountains tot Lake Brome – met prachtige panorama's van de omliggende bergen, bossen, landbouwgrond en waterwegen. Al aan het einde van de 18e eeuw openden Lake Champlain en Missisquoi Bay de weg naar de nederzetting, waardoor deze hoek het paradijs werd van loyalisten die uit New England kwamen.


Haut-Yamaska: verbindt de Saint Lawrence-vlaktes met de Appalachian Mountains. Hier vind je Granby oa Parc national de la Yamaska, Centre d'Interprétation de la Nature du Lac Boivin en Les Boisés Miner - Parc Écologique Pierre-Horace-Boivin

Brome-Missisquoi - Foto Peter Rintells
Haut-Yamaska - Mt. Shefford, Canby - Foto Marcel Lemieux


Memphrémagog: majestueuze bergen en meren. Eind 18e eeuw stichtten voornamelijk Amerikaanse maar ook Engelse kolonisten veel van de gehuchten die nu steden en dorpen geworden zijn. 
Vanaf 1840 vestigde de Franse Canadezen zich hier maar ook Ierse immigranten werden ook onderdeel van deze bevolkingsbeweging, met name in het Magog-gebied.


Coaticook: meer dan 1000 vierkante kilometer harmonieus golvende heuvels, valleien en toppen die het landschap zijn charme geven. De regio ligt in de oostelijke townships en wordt begrensd door Vermont en New Hampshire en beschikt over verschillende soorten natuurlijk, religieus en architectonisch erfgoed.

Boardwalk North Hatley – Foto Daniel Greene
Parc de la Gorge de Coaticook Foto Controleman


Sherbrookehet hart van de oostelijke townships, omgeven door heuvels, meren, rivieren en bossen. De Abenakis woonden hier voordat Gilbert Hyatt en zijn medewerkers in 1801 een korenmolen en houtzagerij bouwden die werd aangedreven door de Magog-rivier.

 

Haut‑Saint‑François: Wandel kun je hier uitstekend in gebied langs de St. Francis Rivier om ondertussen te geniete van de uitzichtpunten. Ontdek de geschiedenis van dit gebouwde erfgoed terwijl je overdekte bruggen, kerken en voorouderlijke huizen ontdekt. Vooral de Schotse invloeden zijn hier sterk aanwezig.
Murals de Sherbrooke – Foto Christophe Lejeune

Kerk in Marbleton – Foto bobcatnorth


Des Sources: de noordelijkste regio met meren, rivieren, bergen en brede open ruimtes. De nederzetting van de regio zag eerst Amerikanen profiteren van de vruchtbare landen, gevolgd door de Britten, Ieren en Schotten. Eind 19e eeuw, trok de winning van mineralen, met name asbest, veel arbeiders naar het gebied. De mooiste plaats in deze regio is Danville

 

Val‑Saint‑François: voorzien van heuvels en valleien, meren en rivieren. De vroegste kolonisten waren Amerikaanse loyalisten die het land langs de St. Francis Rivier kwamen bewerken, net als immigranten uit Schotland en Ierland die hun land verlieten om een nieuw leven te beginnen. 
Rond 1840 arriveerden de eerste Franstalige families, die aand de overbevolkte gemeenten aan de St. Lawrence Rivier wilde ontsnappen. 

Sneeuwgans migratie bij Etang Burbank, Danville Foto Jean Marie vd Maren

Wolmolen in Ulverton 

Foto caribb


     
Foto Doug Kerr

Het Townships Trail of Chemin des Cantons zoals de Franstalige in Quebec zeggen, is een uitstekende manier op de Eastern Townships te ontdekken!  

De route laat je kennis maken met het gebouwde en natuurlijke erfgoed van de regio langs een gemarkeerde toeristische route van 430 km.
Als je de volledige route rijdt dan brengt deze je door 31 plaatsen en toont prachtige vergezichten, glooiend landschap en een grote dosis geschiedenis van de Amerikaanse en Britse immigranten die deze regio hebben gesticht tegen het einde van de 18e en gedurende de 19eeuw.

The Old Waldbridge Barn (12-kanten) Foto Marcel Lemieux


Het Townships Trail neemt je mee naar een 12-zijdige schuur, een Victoriaans huis met leistenen daken, een muurschilderingen, een historische figuur die weer tot leven is gewekt, een gehucht waar de tijd een eeuw geleden stopte en nog veel meer bijzondere plekken.

Op de bovenstaande interactieve kaart vind je de route van het Trail - klik op de kaart en vind nog veel meer informatie uit.

Veel plezier in de mooie stukje Quebec.
Met vriendelijke reisgroet,
Reizenenmeer Canada / Reizenenmeer Blog / Reizenenmeer Fotografie
Voor de FB leden: Canada Reis Info – Pure Passie! – lid worden is simpel: aanvragen en de 3 vragen
beantwoorden, wij doen de rest.

Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden