Quebec en zijn Watervallen!

Watervallen rondom Quebec Stad

Chute Montmorency

Wie wel eens in Quebec is geweest kent ongetwijfeld Chute Montmorency even buiten Quebec Stad.
Een zeer indrukwekkend waterval van 84 meter hoog en 46 meter breed en loopt taps toe en toch een iets blok-achtig uiterlijk en ligt in Parc de la Chute-Montmorency.
Ik heb al vaker over deze waterval gesproken en sla hem dus deze keer dan ook over maar ga wel een aantal watervallen belichten die in de omgeving liggen.
Niet alle omliggende watervallen zijn zo indrukwekkend als Chute Montmorency maar wie weet krijg je wel opeens zin in een waterval dag.
De foto’s zullen hopelijk een goede indruk geven van de watervallen en dan kun beslissen of je ze wel of niet meepikt.

Foto Nicolas Michaud
   Chute de la Dame Blanche of Dame Blanche Falls (≈30m
   hoog), deze waterval ligt 12 km ten oosten van Quebec 
   Stad en een paar minuten van de parkeerplaats onder aan 
   de Chute Montmorency waar ook de gondel naar boven is.

   De oorsprong voor de watervallen zijn onbekend en 
   naamloos maar naar alle waarschijnlijkheid komt de 
   waterval tot stand door een ondergrondse doorgang uit 
   de Montmorency Rivier.
   De naam is afkomstig van een legende (zie hieronder) en 
   de waterval wordt "Le Voile de la Mariée", wat zich 
   vertaalt als “bruidssluier” gemarkeerd langs de weg. 
   Het is duidelijk dat de beide watervallen hierdoor met 
   elkaar verbonden zijn en zou de Dame Blanche een 
   kleine bruidsluier waterval een onderdeel van Chute 
   Montmorency zijn.

   

De niet heel indrukwekkende waterval, vergeleken met haar grote broer, is heel gemakkelijk te bezoeken als je er toch in de buurt bent. Als je Chute Montmorency vanaf beneden bezoekt, rij je langs de waterval op weg naar de parkeerplaats. 
Vandaar loop je in 6 minuten naar de waterval. 
Liever met de auto dan kun je aan het einde van Saint Grégoire Avenue (doodlopende weg) direct aan de voet van de watervallen komen voor een foto. 

Chute Chaudière Foto René Béanger

Chute Chaudière / Chaudière Falls (≈40m hoogte) in Parc des Chutes-de-la-Chaudière is een grote waterval aan de Chaudière Rivier, net voordat deze de St. Lawrence Rivier in stroom. 
Slechts de helft van de hoogte van Montmorency Falls, maar veel breder. 
De stroming van de Chaudière Rivier heeft ook drie keer de gemiddelde stroom van de Montmorency. Een groot deel van het water wordt omgeleid voor energieopwekking 
voordat het de watervallen bereikt. Afhankelijk van de waterstanden kunnen de watervallen een overspanning van de hele 120 meter zijn, of worden opgesplitst in verschillende afzonderlijke segmenten. 
Er zijn verschillende mogelijkheden om de watervallen te zien.
Aan de oostkant van de rivier zijn er een aantal uitkijk-platformen hoog boven de kloof en watervallen. Trappen brengen je naar beneden de kloof in en een brug die de rivier 300 meter stroomafwaarts overspant. 
Aan de westkant van de watervallen zijn er paden en uitzichtpunten iets dichter bij de watervallen. 
De locatie is 17 km ten zuidwesten van Quebec aan de overkant van de St. Lawrence Rivier 
(coordinaten: 46.71497, -71.28224)
Wie naar boven rijdt om vanaf daar de Chute Montmorency te bekijken, kan voor de afslag naar Manoir Montmorency, de Cotié Benson-Hall inrijden (staat geen straatnaam volgens mij), dan kom je aan het einde van deze weg bovenaan de watervallen.

De Legende

Het was in de zomer van 1759.  troepen, onder bevel van generaal James Wolfe, belegerden Quebec. Ondanks deze dramatische gebeurtenissen waren twee jonge Canadezen, Mathilde en Louis, diep verliefd, van plan om binnenkort te trouwen.

Maar op 31 juli 1759 lanceerden de belegeraars een aanval op Beauport, aan de voet van de Montmorency Falls. Helaas wordt Louis, die deel uitmaakt van de militie, gedood in wat de "Slag bij Beauport" of "Slag bij Montmorency" zal worden genoemd. Ontroostbaar trekt Mathilde haar trouwjurk aan en gooit zichzelf vanaf de top van de waterval. Sindsdien beweren sommigen soms op volle maannachten een witte vorm te onderscheiden die opdoemt in het schuim van de val.


Chute Beauport (Les Cascades) / Beauport Falls (≈10m hoog) ligt in Beauport. De watervallen vind je nabij de kruising Rue Cambronne & Avenue des Cascades (Parc Armand-Grenier & Parc de la Rivière Beauport).
Vanaf de parkeerplaats bij Parc Armand Grenier liggen ze op korte afstand en kunnen worden bekeken vanaf het pad dat langs de rivier loopt. (Coordinaten: 46.86434, -71.2078)

Chute Kabir Kouba / Foto Pierre-Olivier Fortin

Chute Kabir Kouba / Kabir Kouba Falls (15m hoog) is een waterval aan de St Charles rivier, gelegen in Lorretville. De rivier glijdt van een rotsachtige uitloper, neemt een bocht naar links en gaat dan door een smal kanaal.
'Kabir Kouba' betekent 'rivier van duizend bochten' in de Innu-taal.
Er zijn uitkijk-platforms aan de linkerkant van de watervallen.
De ruïnes van oude molens zijn te zien in het park. De locatie is 19 km ten noordwesten van Quebec. (coordinaten: 46.85526, -71.35508)

Mont-Saint-Anne / Foto Jack Heddon

Op 42 km van Quebec ligt Mont-Saint-Anne, hier vind je, op korte afstand van elkaar, 2 watervallen maar ook de plaats zelf biedt activiteiten want de berg is ’s winters een ski-gebied en zomers kun je hier uitstekend wandelen. Recent is er op de berg een Disc Golf geopend.
Op 8 km van het plaatsje is een campground dus uitstekend geschikt voor één of meerdere dagen.

Chute Jean Larose / Foto Jack Heddon
Chute Jean Larose /Jean Larose Falls (≈60m hoog) 
is een spectaculaire waterval. 
De Jean Larose Rivier stort in drie stappen in de canyon van de Saint Anne rivier. De bovenste val is ≈10 meter, gevolgd door een val van 15 meter en de laatste daling een indrukwekkende 34 meter.
Het bereiken van de watervallen is relatief eenvoudig.
Vanuit de stad Beaupré neem je de Boulevard du 
Beaupré richting Monte Sainte Anne. 

Na 4 kilometer steekt de weg een brug over. Net daarachter is er een parkeerplaats aan de rechterkant van de weg. Het pad leidt naar rechts terug naar de brug. 
Het pad is ongeveer 1 kilometer lang. Het pad is gemakkelijk en vlak totdat het de trap bereikt. 
Er zijn meer dan 400 trappen naar de bodem van de watervallen. De trappen zijn erg steil en hebben veel slijtage. Dus voorzichtigheid is geboden.
Er zijn twee uitkijkplatforms op de weg naar beneden, 
elk ongeveer aan de basis van de eerste twee druppels. 

Het is moeilijk om een goed zicht te krijgen op de watervallen, vanwege de bomen. Maar het uitzicht is nog steeds indrukwekkend. 
Coordinaten: 47.07298, -70.90123

Chute Sainte-Anne / Foto Saebaryo

Chute Sainte-Anne / Sainte-Anne Falls
( ≈74m hoog) ligt in de Canyon de Saint-Anne en hier vind je niet alleen een waterval maar ook een hoop andere dingen om te doen zoals de Via Ferrata en de AirCanyon waarbij je in een stoeltje over de kloof heen vliegt dus geschikt voor jong en oud. Park is ook rolstoel- en kinderwagen vriendelijk. En vergeet de 3 hangbruggen niet die je hier aantreft.
Er zijn picknick plaatsen dus dingen genoeg voor een of twee dagen plezier.
Coordinaten: 47.07304, -70.87742

Hier nog de interactieve kaart van Quebec en waar de watervallen zich bevinden. Ook deze kaart staan de 3 bijzonder plekken in Quebec die ik eerder op deze site heb gepost.


Met vriendelijke reisgroet
Hedy Talens
Reizenenmeer Canada / Reizenenmeer Blog / Reizenenmeer Fotografie / Reizenenmeer.com
Voor de FB leden: Canada Reis Info – Pure Passie! – lid worden is simpel: aanvragen en de 3 vragen invullen en wij doen de rest.


Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden