Mei/Juni 2022 - Deel 1 Meran & Omgeving - Nieuw Ontdekkingen

Top Nieuwe Ontdekkingen en Uitstekend Fiets Gebied.


Een vroege vakantie naar Meran/Merano in de provincie Bozen/Bolzano-Alto Adige(kortweg Zuid-Tirol genoemd) in Italië
Het is wat verwarrend kun je rustig zeggen maar de regio Zuid-Tirol/Alto Adige bestaat uit de twee autonome provincies Bozen/Bolzano & Trent/Trentino-Alto Adige.

Aangezien je met de bestemming Meran/Merano makkelijk de, in mijn ogen vreselijke, Brenner/Brennero kunt vermijden, kozen wij voor de Reschenpas/Passo di Resia.
Niet alleen de pas is prachtig maar het hoogte punt van deze route is toch echt wel de Reschensee / Lago di Resia met de boven het water uitstekende toren die hoort bij de stad Graun/Curon en werd na de bouw van de huidige dam onderwater gezet.
Het Vinschgautal/Val Venosta is een prachtig om eventueel een paar dagen te verblijven.

Dit jaar hebben we de fietsen meegenomen omdat we toch eens een andere beleving wilden en het is ons zeer goed bevallen. 
De topper is toch wel het Zuid-Tiroolse deel van de Etsch Radweg – die ruim 200 km helemaal langs de Etsch/Adige stroomt. 
Deze prachtige route loopt van de oorsprong van de Etsch/Adige nabij de Reschensee en iets zuidelijk van Trente/Trentino Zuid-Tirol/Alto Adige verlaat. De hele route is vele malen langer en begint bij de Landeck in Tirol, Oostenrijk en stop bij Verona in de provincie Venetië.
De fietspaden zijn goed verzorgd, breed en over het algemeen goed aangegeven. Ja hier en daar moet je even goed zoeken want er staan verschillende soorten bordjes. (Rode, witte, bruine das om het makkelijk te maken)

Een paar van onze ontdekkingen:
Klein rondje op de fiets van zo’n 20 km - Burgstall -> Lana -> Tscherms -> Marling -> door stukje Meran - Burgstall.
Het eerste stuk gaat via uitstekend aangegeven fietspaden, door Lana daarna vanaf Meran volgde we de Etsch Radweg richting Bozen waarbij we bij het treinstation van Burgstall weer terug keerde naar onze accommodatie.
Gerestaureerd en verplaatst
Deze historische elektrische locomotief - genaamd Lok I - trok de "Apfel-Express" op de route tussen Lana-Burgstall en was in bedrijf van 1913 tot 1974. 
De locomotief, die in het koetshuis bij het oude busstation in Lana stond en was goedgekeurd voor sloop werd echter gerestaureerd waarmee een waardevol stuk geschiedenis bewaard is gebleven.
Hij staat tegenwoordig heel dapper te stralen aan overkant van de Etsch/Adige net een blik op het huidige station van Lana-Burgstall.
Over de brug is een picknick gelegenheid.

Op de fiets naar Meran, zoveel makkelijker dan met de auto, want parkeren kan er best lastig zijn. Zeker in het weekend of bij slecht weer maar dat laatste is het zeker niet want het is broeierig warm met 30 gr en de paar druppels die er gevallen zijn gisteravond heeft het maar matig afgekoeld.
Gaulschlucht, Lana - Ruig en mooi en gelegen in Lana. (46°37'02.1"N 11°08'31.2"E) 
Het is een bijzonder stukje natuur en ligt aan de voet van Schloss Braunsberg.
Aan twee zijden gaan de rotsen recht omhoog en er tussendoor slingert de Falschauer. Een goed aangelegd pad met een tunnel en een aantal hangbruggen voert je de kloof in en brengt je langs een waterval.
Nee het is geen moeilijke wandeling en ook geen lange maar op een warme/hete dag biedt het absoluut iets verkoeling.
Je kunt na de wandeling door de schlucht of kloofer nog voor kiezen om het pad omhoog te volgen naar het Schloss maar dit staat zeer slecht aangegeven
Falschauer Biotop, Lana (46°36'41.7"N 11°09'46.6"E)
In dit stuk nabij Lana laat men de natuur de natuur en is een toevluchtsoord voor veel bedreigde dieren en  habitat voor meer dan 230 vogelsoorten, waaronder 50 broedvogels, amfibieën, toorn slangachtigen (over het algemeen niet giftig), vissen en waterinsecten, evenals voor tal van zeldzame planten. 
Je vindt er kleine vijvers, kleine beekjes, slib- en grindbanken tussen oerbomen door. 
Je ontkomt niet aan de verscheidenheid van kleine vliegjes en verschillende niet lastige dieren.
Op de fiets naar Dorf Tirol / Tirolo.
Geen vlak stuk vandaag maar eentje met een beste stijging en heen en terug bijna 30 km.
Helaas ook iets minder goed aangegeven vanaf Meran.
Bij de foto’s staat ook de route in het blauw - de rode route hebben we terug gefietst maar is absoluut niet raadzaam en we zijn ook afgestapt ivm 25% daling/stijging, gaten en scheuren in de weg en een stuk spekgladde rotsen.
Dagtocht naar het bovenste gedeelte van het Nonstal/Val di Non.
De auto gepakt in plaats van de fiets of benenwagen want het Nonstal of Val di Non staat eigenlijk al een tijdje op het lijstje op te bekijken en aangezien 30 gr geen wandelweer is voor ons, deze dagtocht gemaakt. 
Lengte zo’n 110-115 km. Heen via de Gampenpas/Gampolongo en terug via het Ultental/Val Ultimo.
Slingerende bergen langs leuke dorpjes en als je daar overal zou uitstappen, je wel iets langer bezig bent dan een dagtochtje.
Onderweg gestopt bij Lago Smeraldo 
Het doel van de tocht was Lago di Santa Guistina
Vigiljoch in Lana 
Geprobeerd de warmte iets te ontvluchten door het iets hoger op te zoeken. In de volle zon was het 40 gr en knap heet. Tussen de bomen was er verkoelend windje  Het werd dus een relaxte dag bij wandelparadijs Vigiljoch in Lana. Hier kun je op een plateau gemoedelijke wandelingen maken en biedt tevens prachtige uitzichten op omliggende bergen. Het is zeer geliefd bij families, vooral ’s winters is dit een zeer familie vriendelijk skigebied. Je kunt Vigiljoch bereiken vanuit Lana met de kabelbaan en daarna een stoeltjes lift of te voet naar het plateau. Het laatste gedeelte met de stoeltjes duurt zo’n 15 minuten.
Onze rondwandeling via de Glaubensweg is makkelijk en neemt iets meer dan 1 uur in beslag, er zijn diverse stoppunten voor een drankje of lunch. 
Wij kozen voor Gasthof Seespitz gelegen aan Schwarze Lacke (een klein meertje). Het restaurant heeft een kleine speelplaats voor de kinderen. Tijdens deze wandeling kom je langs het St. Vigilius Kerkje of zoals de Italianen het noemen Chiesetta S. Vigilio, het ligt schilderachtig op een heuveltje.
TIP: parkeergelegenheid bij de lift is beperkt dus wees vroeg of neem de bus of fiets.
Meraner Hohenweg in Natuurpark Texelgruppe met de Texelbahn vanuit Partchins
Een stukje van de Meraner Hohenweg gelopen in Natuurpark Texelgruppe. Dit prachtige park ligt tussen het Adigetal in het zuiden, het Schnalstal in het westen, het Passeiertal in het oosten en de Alpenhoofdkam in het noorden. Het beschermde gebied omvat dus de gehele Texelgroep, de Ötztaler Alpen met de Schnalser en Gurgler Kamm in het noorden en een klein deel van de Stubaier Alpen tussen Timmelsjoch en Timmelsjochberg.
Vanuit Partchins met de gondel naar Giggelberg (1560m) vanwaar we de Meraner Hohenweg of Route 24 genomen richting Nasereit Hütte (1525m) namen.
Een prachtige stukje wandelen waarvan het grootste gedeelte gaat door het bos en biedt met dit warme weer enige verkoeling, al liet onze temperatuur meter weer zien dat in de volle zon het 43 graden was.
Hoogte verschil: 110m ⬆️⬇️
Lengte: ≈ 9 km heen en terug
Brandis Waalweg, Lana (46°36'47.9"N 11°08'36.6"E) 
De Brandis Waalweg gaat vanaf de Gampenstraße in Oberlana linksaf en leidt via het Laneggklooster en de St. Margarethenkerk naar de waterval in de Brandisklamm in Niederlana.  
Het pad leidt door boomgaarden, wijngaarden en kastanjebossen en biedt een prachtig uitzicht op de Tschögglberg, Lana en het stroomgebied van de Merano-vallei.  
De oude irrigatiekanalen behoren tot de meest sfeervolle wandelpaden in Zuid-Tirol.  
De smalle paden zijn oorspronkelijk om puur praktische redenen aangelegd.  De irrigatiekanalen, "Waale" genaamd, zijn in pre-industriële tijden aangelegd om akkers en weiden grondig te irrigeren.  
Het water werd kilometers lang door kleine kanaaltjes geleid.  
Lengte 5-6km heen en terug, nagenoeg vlak.
Je komt langs Restaurant Waalrast en dit biedt een uitstekende lunch. 
Na het restaurant is het nog maar een klein stukje naar de waterval waar het pad ophoud en je dezelfde weg weer terug moet.
Fietsen naar Kaltersee/Lago di Caldaro – 40/45 km
Gisteren maar een 40-45 km weggetrapt in een dikke 30 gr. Fietsen op de auto gezet en richting Bozen/Bolzano gereden. Auto geparkeerd bij Sigmundskron Bahnhof Parkeerplaats om vanaf daar naar Kaltersee/Lago di Caldaro af te zakken, nou ja afzakken, de start ging een stijging gelukkig nog grootste gedeelte in de schaduw.
Via de voormalige Überetsch Bahn, dat tegenwoordig een prachtig fietspad is, onze weg gezocht. Ik zeg gezocht want het absoluut niet helemaal duidelijk vanaf de plaats Kaltern/Caldaro. Wederom bruine bordjes dan opeens wit met groen en ook weer eens borden verstopt achter je ipv van voor je als je aankomst fietsen. 
Dit gebeurde bij Imbis Pit Stop (46°25'17.1"N 11°15'08.4"E) dus rij voorbij de nietjes die op de weg staan en draai je daarom als je deze route wilt volgen.
Maar gelukkig is google je best vriend dus komt het allemaal wel goed.
Wat kwamen we tegen: 2 treintunnels, Weingut Kreithof - een wijngoed dat zeer goed bekend is uit de Duitse serie Der Bozen Krimi, vele ruïnes en kastelen.
Eind doel was Restaurant Panholzer dat we als tip hadden gekregen van het Lana und Umgebung Toeristen bureau. En ik kan rustig zeggen een top tip want het was super lekker eten en zeker de duurdere lunch waard.
Met vriendelijke La Dolce Vita groet,
Hedy Talens
simpel: aanvragen en de 3 vragen beantwoorden, wij doen de rest.


Reacties

  1. Dank voor jou mooie verslag. Een woord,sportmensen,zoveel gefietst en meestal naar omhoog en omlaag. Er zijn daar weinig vlakke stukken bij ..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi en duidelijk reisverslag 👍

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden