Mei/Juni 2022 - Deel 2 Pertisau am Achensee & Omgeving - Nieuw Ontdekkingen

Top Nieuwe Ontdekkingen


Na ons verblijf in Meran/Merano in de provincie Bozen/Bolzano-Alto Adige (kortweg Zuid-Tirol genoemd) in Italië zijn terug gereisd naar Pertisau am Achenseee in Tirol, Oostenrijk.
Nee niet via de Brenner Autobahn want in het weekend is dit sowieso al een groot probleem maar via de mooie Timmelsjoch of Passo Rombo zoals het in het Italiaans heet.
Gelukkig was de pas de week ervoor net open gegaan doordat er minder sneeuw was gevallen afgelopen winter kon dit gelukkig.
Bij vertrek uit Meran was het 25 gr en op de pas slechts 4 gr, eigenlijk een dikke verademing na 2.5 week 32.5+ gr.
Aangezien het nog vroeg in het seizoen is, is in Sölden nagenoeg nog alles dicht, zelfs de supermarkt. Alleen in Öetz is wat leven in de brouwerij. 
Wie overweegt naar Oostenrijk te gaan in het voorseizoen - misschien omdat dat ene appartementje zo lekker goed koop is - moet zeker goed bedenken waar je heen wil/gaat.
Afgelopen nacht (29 mei) heeft het hoger in de bergen nog gesneeuwd.
De echte skigebieden zoals Ischgl, St Anton, Sölden, Zillertal, Klosterle, Serfaus, Fiss en Ladis zijn nog allemaal gesloten en en gaan pas tussen 12 en zelfs 28 juni open.
En is het daar zeker “Tote Hose” maw geen moer te doen zoals gesloten restaurants, berghutten, liften en hier en daar zelfs gesloten winkels/supermarkten op een kleine Dorfladen na.

Pertisau is natuurlijk niet nieuw voor ons maar het is er gewoon een heerlijke locatie en ons
Het uitzicht de golfbaan en het Karwendal Gebergte
vanaf het balkon van Hotel Garni Berghof
Wakker worden, gordijnen open en dan kan de dag al niet meer stuk.

Onze taak was dan ook weer nieuwe dingen ontdekken en dat is gelukt.

Dalfaz Alm in het Rofan Gebergte.
Een wandeling die eigenlijk iedereen een keertje gedaan moet hebben als je in Pertisau of in de omgeving bent.Vanaf Pertisau is het 10 minuten met de auto en 20-30 minuten met de fiets naar het dalstation van de Rofan Seilbahn am Achensee.Een gondel brengt je vanaf daar in een zeer kort tijdsbestek naar boven waar diverse restaurants zitten en vele wandelingen starten.
Onze wandeling ging naar de Dalfaz Alm dat op 45 minuten lopen lift van het bergstation.
Afstand: kleine 10 km heen en terug.
Minimale hoogte: 1690 m
Maximale hoogte: 1828 m
Totale stijging: 157 m
Totale daling: 161 m
Het is een goed pad dat voor jong en oud te lopen is.
Wij liepen dezelfde weg terug maar je zou er voor kunnen kiezen om vanaf restaurant helemaal terug naar beneden te lopen maar dat is wel een behoorlijke daling.
Ben je een waaghals dan kun je ook nog even een afdaling maken met de Airrofan - lekker op je buik van af een grote hoogte het dal in storten - Het Fly Like An Eagle idee.
Het uitzicht op de Achensee onderweg

De Dalfaz Alm - met lokale gerechten

Kaiserklamm bij Brandenburg - een klein uurtje rijden van Pertisau maar absoluut de rit waard.
De Kaiserklamm Kaiserklamm is een kloof gelegen in het dal van de Brandenberger Ache in de gemeente Brandenberg in Tirol ten noorden van het Kaiserhaus.
Het Kaiserhaus is een 500 jaar oud gebouw dat tegenwoordig een restaurant met gastentuin herbergt en ten noordoosten van het district Aschau ligt.
De namen Kaiserklamm en Kaiserhaus zijn bedoeld om keizer Franz Joseph I (1830-1916) te herdenken, die naar verluidt genoten
heeft van het kijken naar de werking van de drift vanaf de beveiligde en meestal uit rotsen gehouwen beklimmingen en van hier naar de jacht ging.
Het water van de Ache, dat de kloof vormde, voerde stammen tot het begin van de 20e eeuw naar beneden in de vallei.
Dit is ook de reden voor de beloopbare en nog bestaande paden, die speciaal in de rots zijn uitgehouwen.
In de smalle kloven, vooral de Kaiserklamm, gebeurde het keer op keer dat er 4 tot 4,5 m lange stammen klem kwamen te zitten.
Er vormde zich een opeenhoping, die ze na een paar dagen met het opgestuwde water wilden uitgraven.
Als dit plan niet lukte, moest een gecontroleerde explosie worden geactiveerd om door de doorvoer te bevorderen.
De wandeling door de kloof is niet heel lang, slechts 2.5 km en brengt je via een smal pad en bruggetjes naar het einde van de kloof, je kunt dan via dezelfde weg terug of je volgt de Klamm Runde die je via een forstweg terug brengt naar het begin.
Betaald parkeren is vlakbij de start (300m) en het Kaiserhaus.
Gaismoosstollen in Steinberg am Rofan - een 30 minuten rijden vanaf Pertisau
Iets uitgekozen waar maar heel weinig informatie over te vinden is maar heb wat achtergrond info gekregen van een “einheimische”. Deze super vriendelijke meneer is de eigenaar van Gasthaus Waldhäusl Huber in Steinberg am Rofan (niet op fb).
Steinberg am Rofan of zoals ze zelf zeggen ”Het mooiste einde van de wereld”. Dit plaatsje ligt aan 10 km ten oosten van het noordelijke deel van de Achensee op 1015m hoogste. Het draagt de titel “ Bergsteigerdorf” en de Guffert is de lokale berg van Steinberg. Het plaatsje werd waarschijnlijk gesticht in de 8e eeuw maar door wie blijft nog steeds een duister verhaal want het kunnen zowel vluchtelingen uit Beieren zijn als Iers-Keltische missionarissen.
Maar nou was dit absoluut niet de trigger om hierheen te rijden, nee dat waren de Gaismoosstollen/Schmalzklause.
Een beetje lastig verhaal maar Schmalzklause en de Gaismoosstollen zijn onomstotelijk met elkaar verbonden.
In het verleden lagen er 5 almhutten oftewel Klause, kleine woningen in dit gebied en de bewoners van klause vervoerde boomstammen via de Grundache naar het dal. Tegenwoordig bestaat er nog slechts 1 almhut.
Later werden er tunnels in de berg gehouwen voor het transport met paard en wagen.
Sinds 1952 wordt deze laatste Gaismoostollen Tunnel niet meer gebruikt en werden er klause/wehre in de rivier geplaatst waardoor transport via de beek niet meer mogelijk was en werd door de groei van het gemotoriseerd transport de forstweg aangelegd die door de kloof loopt en benoemd wordt als Schmalzklause
Je hebt 2 opties vanuit Steinberg am Rofan de rondwandeling doen van 5.5 km of zoals wij het hebben gedaan, auto geparkeerd bij de wanderplarkplatz en toen heen en weer gelopen en dat komt uit op zo’n beetje hetzelfde aantal kilometers.
Voor het laatste gebruikt in 1952
Met vriendelijke reisgroet,
Hedy Talens
Reizenenmeer Blog / Reizenenmeer Fotografie / Reizenenmeer EU & VS

Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden